Aanwezig

Myrthe Van Roey, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Lieve Wouters, Muhammet Oktay, Marc Vandenbussche, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Katrien Timmers, schepenen

Eefje Van Wortswinkel, Göksal Kanli, Bert Cuppens, Carine Achten, Jef Verpoorten, Silke Hillen, Maarten Houben, Michiel Lenssen, Mathijs Knevels, Yeter Demirci, Marc Coenen, Ben Olech, Jill Claes, Gunther Maex, Monique Verstraeten, Mia 's Hertogen, Kenan Akyil, Özlem Demirci, Silvio Bellavia, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Hanne Kellens, schepen

Luciana Costa, Liesbeth Maris, Filip Gielen, raadsleden

 

 

Openbare zitting

 

Wijziging aan het retributiereglement voor het gemeentelijk basisonderwijs van Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

 

Wetgeving

        Het decreet Basisonderwijs van 25 februari 1997:

        Artikel 27bis §1: Het schoolbestuur kan aan de ouders een bijdrage vragen voor:

1° activiteiten die niet noodzakelijk zijn voor het realiseren van de eindtermen of het nastreven van de ontwikkelingsdoelen.

2° verplichte materialen die niet begrepen zitten onder artikel 27 en waarvan de ouders het te besteden bedrag niet zelf kunnen bepalen.

3° meerdaagse extra-muros activiteiten.

        Artikel 27ter:

§ 1. De kosten die niet vervat zitten in artikel 27bis, § 1, zijn niet onderworpen aan de maximumfactuur. Deze kosten worden kenbaar gemaakt in de bijdrageregeling. De gevraagde kostprijs moet steeds in verhouding zijn tot de geleverde prestatie.

§ 2. Na overleg binnen de schoolraad legt het schoolbestuur de lijst vast van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd, evenals de afwijkingen die op deze bijdrageregeling worden toegekend. Deze bijdragen kunnen niet in één keer aan de ouders gevraagd worden, maar enkel gespreid over minstens drie keer gedurende het schooljaar.

        Artikel 37: Een schoolbestuur moet voor zijn scholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en leerlingen regelt. In het schoolreglement moet de bijdrageregeling voor de ouders zijn opgenomen.

        Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, artikel 40 §3, na wijziging.

        de omzendbrief fiscaliteit KB/ABB 2019/2.

 

Feiten en context

De gemeentelijke basisscholen leveren producten en diensten aan hun leerlingen. Voor dit aanbod moeten de (deelname)prijzen vastgelegd worden in een retributiereglement.

 

De bevoegdheid van de gemeenteraad inzake het vaststellen van retributies is versoepeld, zodanig dat de gemeenteraad enkel moet beslissen over het kader en de bijzonderste voorwaarden van de retributie. Dit houdt onder meer in dat de gemeenteraad diegene aanduidt die de retributie verschuldigd is, voor zover dat niet als vanzelfsprekend volgt uit de aard van de retributie. Dit houdt eveneens in dat de gemeenteraad de voorwaarden bepaalt van eventuele verminderingen. Het vaststellen van het tarief zelf en de bepaling van de wijze van inning kunnen aan het college worden gedelegeerd, hierdoor kan er op een vlottere manier worden ingespeeld op veranderende omstandigheden.

 

Het voorstel is om het retributiereglement aan te passen met ingang van 1 september 2025 als volgt:

        Sportdagen: tarieven kunnen variëren tussen 0 euro en 25 euro. (voorheen 20 euro)

        Meerdaagse extra-murosactiviteiten 1ste en 2de graad (bijv. boerderijklassen, De Westhoek): tarieven kunnen variëren tussen 0 en 150 euro (voorheen 125 euro).

        Het college van burgemeester en schepenen te delegeren om de tarieven vast te stellen. Het college van burgemeester en schepen kan dan op haar beurt de bevoegdheid voor het vaststellen van de tarieven delegeren aan de directeurs van de gemeentelijke scholen.

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door de hogere prijzen voor busvervoer, ook de uitstappen zelf worden duurder.

 

Er wordt rekening gehouden met de scherpe en minder scherpe maximumfactuur die jaarlijks geïndexeerd worden.

         Voor de bijdragen voor materialen en activiteiten die niet strikt nodig zijn voor de onderwijsdoelen moet de school zich houden aan een maximumbedrag per schooljaar. Dat maximumbedrag is de ‘scherpe maximumfactuur’ en wordt elk jaar geïndexeerd. Voor schooljaar 2025-2026 bedraagt de scherpe maximumfactuur per schooljaar voor het kleuteronderwijs 55 euro en voor het lager onderwijs 110 euro.

        Voor meerdaagse uitstappen in het lager onderwijs die deels binnen en deels buiten de schooluren vallen, kan een ouder steeds beslissen of zijn/haar kind hieraan deelneemt. Als het kind meegaat, kan de school er een bijdrage voor vragen. In de lagere school geldt voor deze uitstappen een maximumbedrag: de ‘minder scherpe maximumfactuur’. De minder scherpe maximumfactuur is een basisbedrag voor de volledige duur van het lager onderwijs. Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd en kan dus elk jaar stijgen. Aan het einde van het lager onderwijs bedraagt de minder scherpe maximumfactuur in het schooljaar 2025-2026 550 euro. In het kleuteronderwijs is er geen minder scherpe maximumfactuur. De school mag geen bijdrage vragen voor meerdaagse uitstappen in het kleuteronderwijs.

 

Sinds de invoering van de maximumfactuur in het onderwijs voorziet het gemeentebestuur jaarlijks een budget van 23200 euro om extra-murosactiviteiten te bekostigen. Dit om het bestaande aanbod van extra-murosactiviteiten te kunnen blijven aanbieden aan de leerlingen.

Voor een kleuter wordt de helft van het bedrag van een leerling voorzien.

Voor het kalenderjaar 2025 worden volgende bedragen voorzien:

        een kleuter    11,00euro

        een leerling in het lager onderwijs 21,99 euro.

De directeur van de school bepaalt welke extra-murosactiviteiten gratis ter beschikking worden gesteld aan de leerlingen. Hierbij houdt hij/zij rekening met het algemeen belang zodat alle leerlingen van de school ongeveer evenveel krijgen.

 

Adviezen

        Overleg van 27 mei 2025 met de schoolraad van het gemeentelijk onderwijs van Houthalen-Helchteren: de schoolraad gaat akkoord met de voorgestelde wijzigingen.

        Gunstig advies van team Gemeentelijk Onderwijs van 27 mei 2025.

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 10 juni 2025 om dit punt te verwijzen naar de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

 

Financieel advies

Gunstig financieel advies van 12 mei 2025.

 

Besluit de gemeenteraad met algemene stemmen:

Artikel 1 Heffingstermijn – belastbaar feit

Met ingang van 1 september 2025 wordt ten behoeve van de gemeente een retributie geheven voor de in artikel 3 vermelde activiteiten, diensten en producten, aangeboden door de gemeentelijke basisscholen.

 

Artikel 2 Retributieplichtige

De retributie is verschuldigd door de persoon die het kind heeft ingeschreven in een instelling voor gemeentelijk onderwijs van Houthalen-Helchteren en door al wie overeenkomstig het Burgerlijk Wetboek (rechtstreeks of onrechtstreeks) gehouden is tot betaling van de kosten in het kader van de plicht tot levensonderhoud, opvoeding en opleiding van het kind. 

 

Artikel 3 Tarieven

§1 Extra-murosactiviteiten (inclusief vervoer): De raad stelt minimum- en maximumgrenzen vast voor de tarieven. Het uitvoerend orgaan is vrij om tarieven te bepalen binnen de hierna vermelde vorken:

        Culturele activiteiten: tarieven kunnen variëren tussen 0 euro en 10 euro.

        Didactische uitstappen/schoolreizen: tarieven kunnen variëren tussen 0 euro en 35 euro.

        Sportactiviteiten:

                    Sportdagen: tarieven kunnen variëren tussen 0 euro en 25 euro. (voorheen 20 euro)

                    Schoolzwemmen:

        3de kleuterklas, 1ste, 2de, 3de, 4de en 5de leerjaar: tarieven kunnen variëren tussen 4 en 10 euro per zwembeurt.

        6de leerjaar: 0 euro per zwembeurt.

                    Schaatsen: tarieven kunnen variëren tussen 0 en 15 euro per schaatsbeurt.

                    Langlaufen: tarieven kunnen variëren tussen 0 en 35 euro per beurt.

§2 Meerdaagse extra-murosactiviteiten (inclusief vervoer): De raad stelt minimum- en maximumgrenzen vast voor de tarieven. Het uitvoerend orgaan is vrij om tarieven te bepalen binnen de hierna vermelde vorken:

        Meerdaagse extra-murosactiviteiten 3de graad (bijv. openluchtklassen, zeeklassen, …): tarieven kunnen variëren tussen 150 euro en 290 euro.

        Sportklassen: tarieven kunnen variëren tussen 15 en 50 euro.

        Meerdaagse extra-murosactiviteiten 1ste en 2de graad (bijv. boerderijklassen, De Westhoek): tarieven kunnen variëren tussen 0 en 150 euro (voorheen 125 euro).

§3 Producten: De raad stelt minimum- en maximumgrenzen vast voor de tarieven. Het uitvoerend orgaan is vrij om tarieven te bepalen binnen de hierna vermelde vorken:

        School T-shirts: 8 euro.

        Nieuwjaarsbrieven: tarieven kunnen variëren tussen 0 en 1,5 euro.

§4 Er wordt een volledige delegatie aan het uitvoerend orgaan verleend voor de tariefbepaling van volgende activiteiten:

        Verkoop van producten ter financiering van (meerdaagse) extra-murosactiviteiten

        Tarieven schoolfeest

        Tarieven goede-doel-acties

 

Artikel 4 Verminderingen

De vastgelegde tarieven zijn reeds sociale tarieven, er kunnen geen verminderingen aangevraagd worden.

 

Artikel 4 Wijze van inning

§1 De retributieplichtige ontvangt vanuit het gemeentebestuur een factuur met vermelding van de aangekochte producten en de geleverde diensten en de berekening van het tarief en het totaal verschuldigde bedrag.

§2 Bij inschrijving van de leerling wordt schriftelijk vastgelegd tot wie factuur wordt gericht. Bij wijziging is er een schriftelijk akkoord van beide partijen nodig.

§3 De retributieplichtige krijgt maximum 5 keer per jaar een factuur met een overzicht en een omschrijving van de aangerekende bedragen.

§4 De factuur wordt door de directeur bezorgd aan de retributieplichtige via de leerling of via mail. De retributieplichtige kan de factuur ook terugvinden op hun persoonlijke pagina van het ouderplatform.  De betaaltermijn bedraagt 30 dagen, tenzij anders vermeld.

 

Artikel 5 Betwisting

§1 In geval van betwisting moet de belastingplichtige een gemotiveerde betwisting indienen bij het gemeentebestuur binnen 30 dagen na de factuurdatum. Indien er binnen 30 dagen na de factuurdatum geen betwisting ontvangen werd, wordt dit gezien als volledige aanvaarding van de factuur en wordt de retributie beschouwd als onbetwist en invorderbaar. 

§2 Het college van burgemeester en schepenen zal een beslissing nemen over de betwisting.

 

Artikel 6 Invordering

§1 Bij gebreke aan betaling binnen de op de factuur vermelde termijn zal een eerste aanmaning worden verstuurd 15 dagen na de vervaldag van de factuur. De betaaltermijn van de eerste aanmaning bedraagt 15 dagen.

§2 Bij gebreke aan betaling van de eerste aanmaning binnen de termijn van 15 dagen zal een aangetekende zending worden verstuurd. De betaaltermijn bij aangetekende zending bedraagt 8 dagen, tenzij anders vermeld.

§3 Bij gebreke aan betaling 30 dagen na de aangetekende zending zullen de schoolfacturen die door de directeur als opeisbaar én onbetwist aangeduid zijn, ingevorderd worden via dwangbevel overeenkomstig artikel 177 van het decreet lokaal bestuur.

 

Artikel 7 Bekendmaking

Onderhavig reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 286 §1 1° van het decreet lokaal bestuur. De bekendmaking van dit reglement wordt aan de toezichthoudende overheid ter kennis gebracht overeenkomstig artikel 330 van het decreet lokaal bestuur.

 

 

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.