Aanwezig:

Myrthe Van Roey, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Katrien Timmers, Muhammet Oktay, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Luc Melotte, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Ismail Ayed, Alex Jansen, Marc Coenen, Khadiga Lamkharrat, Gertrude Appermans, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

Verontschuldigd:

Luciana Costa, Filip Gielen, Lieve Wouters, raadsleden

 

Openbare zitting

 

Aanpassing meerjarenplan 2020-2025 - Vaststelling.

 

Wetgeving

        Decreet over het lokaal bestuur: Deel 2 Het bestuur van de gemeente en het OCMW - Titel 4
De beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het OCMW (22/12/2017)

        Decreet over het lokaal bestuur: Artikel 254
De periode van het meerjarenplan beschrijft altijd de financiële consequenties voor ten minste drie toekomstige boekjaren

        Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen (30/03/2018)

        Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (26/06/2018)

        Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020 - 2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus (18/09/2020)

 

Feiten en context

De laatste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn op 25/05/2023.

In deze aanpassing van het meerjarenplan werden aanpassingen gedaan aan de kredieten van alle jaren opgenomen in het meerjarenplan. Aan de raad wordt gevraagd deze aanpassing van het meerjarenplan vast te stellen. Deze beslissing heeft als gevolg dat de raad de gewijzigde kredieten voor het jaar 2023 samen met de kredieten voor het jaar 2024 vaststelt. Vandaar zijn de kredieten voor deze 2 boekjaren opgenomen in schema M3.

De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.

In principe stemt elke raad telkens over het geheel van zijn deel van het aangepaste meerjarenplan. De kredieten van de gemeente en die van het OCMW zijn apart opgenomen in het overzicht van de kredieten (schema M3). De gemeente en het OCMW blijven immers twee afzonderlijke budgettaire entiteiten. De kredieten worden in dit schema M3 duidelijk toegewezen aan elke rechtspersoon afzonderlijk, ook al wordt het beleid van beide als één geheel voorgesteld.

Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 is financieel in evenwicht als

 

1. het geraamde beschikbaar budgettair resultaat voor elk jaar minstens gelijk is aan nul;

2. en de geraamde autofinancieringsmarge van het laatste jaar van de periode van het aangepaste meerjarenplan groter is dan of gelijk aan nul.

 

In het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 worden volgende resultaten bereikt voor gemeente en OCMW:

 

 

2020

2021

2022

2023

2024

Beschikbaar budgettair resultaat

 


11.928.544

 


14.253.712

 


15.964.790

 


7.381.491 


493.503

 

Autofinancieringsmarge

 


2.720.340

 


3.150.789

 


2.503.078

 


2.174.273

 


402.253

 

 

2025

2026

Beschikbaar budgettair resultaat

 


2.616.263

 


3.027.204

 

Autofinancieringsmarge

 


1.706.660

 


1.421.877

 

 

De autonome gemeentebedrijven hebben elk een apart meerjarenplan. De aanpassing van het meerjarenplan moet, nadat het is vastgesteld door de raad van bestuur, voor goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

 

De autonome gemeentebedrijven moeten het financieel evenwicht berekenen en tonen in hun beleidsrapporten. De normering is beperkter:

 

        de voorwaarde van een jaarlijks positief beschikbaar budgettair resultaat geldt als norm;

        de autofinancieringsmarge is een indicator maar geen verplichte norm.

 

Om het geconsolideerd evenwicht in kaart te brengen (gemeente, OCMW, AGB Masterplan en AGB Sport) bevat de staat van het financieel evenwicht van gemeente en OCMW (schema M2) ook de financiële evenwichten van elk autonoom gemeentebedrijf. Daarnaast wordt ook het totale beschikbaar budgettair resultaat, de totale autofinancieringsmarge en de totale gecorrigeerde autofinancieringsmarge weergegeven voor de hele groep. De financiële evenwichten op groepsniveau zijn geen afzonderlijke normen, maar worden getoond ter informatie van de raadsleden.

 

Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen.

 

Besluit de raad met

22 stemmen voor:

Alain Yzermans (SP.A-Groen-Plus), Jef Verpoorten (CD&V), Katrien Timmers (N-VA), Muhammet Oktay (SP.A-Groen-Plus), Hanne Kellens (CD&V), Mustafa Aytar (SP.A-Groen-Plus), Myriam Bellio (SP.A-Groen-Plus), Göksal Kanli (CD&V), Guy Lucas (SP.A-Groen-Plus), Bert Cuppens (CD&V), Carine Achten (Vlaams Belang), Luc Melotte (N-VA), Hakim Ahkim (SP.A-Groen-Plus), Liesbeth Maris (CD&V), Burak Dogan (CD&V), Mathijs Knevels (CD&V), Tom Vanstraelen (SP.A-Groen-Plus), Ismail Ayed (N-VA), Alex Jansen (Vlaams Belang), Marc Coenen (Vlaams Belang), Khadiga Lamkharrat (SP.A-Groen-Plus) en Myrthe Van Roey (N-VA);

0 stemmen tegen:

6 onthoudingen:

Eefje Van Wortswinkel (BUUR), Stijn Van Dingenen (BUUR), Melissa Bosmans (BUUR), Michiel Lenssen (BUUR), Maarten Houben (BUUR) en Gertrude Appermans (BUUR).

Artikel 1

het deel van het aangepaste meerjarenplan met betrekking tot het OCMW vast te stellen.