Tom Vanstraelen Carine Achten Katrien Timmers Marc Coenen Wim Haest Maarten Houben Liesbeth Maris Michiel Lenssen Luciana Costa Eefje Van Wortswinkel Myrthe Van Roey Ismail Ayed Hakim Ahkim Melissa Bosmans Mustafa Aytar Bert Cuppens Alain Yzermans Jef Verpoorten Göksal Kanli Stijn Van Dingenen Lieve Wouters Guy Lucas Luc Melotte Burak Dogan Myriam Bellio Hanne Kellens Khadiga Lamkharrat Mathijs Knevels Tom Vanstraelen Carine Achten Katrien Timmers Marc Coenen Maarten Houben Liesbeth Maris Michiel Lenssen Luciana Costa Eefje Van Wortswinkel Myrthe Van Roey Ismail Ayed Hakim Ahkim Melissa Bosmans Mustafa Aytar Bert Cuppens Alain Yzermans Jef Verpoorten Göksal Kanli Stijn Van Dingenen Lieve Wouters Guy Lucas Luc Melotte Burak Dogan Myriam Bellio Hanne Kellens Khadiga Lamkharrat Mathijs Knevels Katrien Timmers Hanne Kellens Göksal Kanli Hakim Ahkim Bert Cuppens Guy Lucas Mustafa Aytar Myrthe Van Roey Luc Melotte Myriam Bellio Mathijs Knevels Khadiga Lamkharrat Tom Vanstraelen Burak Dogan Marc Coenen Carine Achten Lieve Wouters Liesbeth Maris Alain Yzermans Jef Verpoorten Ismail Ayed Luciana Costa Michiel Lenssen Stijn Van Dingenen Maarten Houben Eefje Van Wortswinkel Melissa Bosmans aantal voorstanders: 21 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 6 Goedgekeurd
Aanwezig: |
| |||||
Verontschuldigd: |
|
Openbare zitting
Afvalreglement betreffende het beheer van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen - goedgekeurd op de raad van bestuur van Limburg.net op 24 maart 2021 - vernieuwing naar aanleiding van de start van de nieuwe blauwe zak en De omzendbrief van minister van Omgeving rond inzameling van asbestcement via de
recyclageparken met onder andere de verplichting tot verpakt aanleveren (bepalingen verplicht te integreren in politiereglement tegen juni 2021) - Goedkeuring.
Wetgeving
• Nieuwe Gemeentewet, inzonderheid op de artikels, 119, 119bis en 135§2.
• Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, inzonderheid afdeling 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28.
• Besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (Vlarema), gewijzigd bij het besluit van 4 mei 2012.
• Besluit van de Vlaamse Regering 7 januari 2008 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Milieuverantwoord Beheer van Huishoudelijke Afvalstoffen en van 28 januari 2000 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Gescheiden Inzameling Bedrijfsafval van Kleine Ondernemingen;
Feiten en context
Gelet op de de beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net;
Gelet op het feit dat Limburg.net de bevoegdheid heeft om het huishoudelijk afval en vergelijkbaar bedrijfsafval in te zamelen en te verwerken. De ‘vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen’ zijn afvalstoffen die naar aard en samenstelling vergelijkbaar zijn met huishoudelijk afval. Dit zijn de ‘vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen’ uit artikel 1.2.1, 54°, van het VLAREMA (met hoeveelheidsbeperking), die hoofdzakelijk worden ingezameld via het gemeentelijke circuit.
Gelet op de omzendbrief recyclagepark asbestcement van 18/12/2020 betreffende de wijze van inzameling van asbestcement op de recyclageparken;
Gelet op art. 5.3.12 van het VLAREMA betreffende het gebruik van cateringmateriaal;
Overwegende dat er een uitgebreide producentenverantwoordelijkheid bestaat voor volgende afvalstoffen, zoals gedefinieerd in Vlarema: drukwerkafval, afgedankte voertuigen, afvalbanden, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, afgewerkte olie zoals vermeld in bijlage 3.4.6, oude en vervallen geneesmiddelen, gebruikte dierlijke en plantaardige vetten en oliën van huishoudelijke oorsprong, afgedankte fotovoltaïsche zonnepanelen, afvallandbouwfolies, zwerfvuil, gebruikte injectienaalden en gebruikte wegwerpluiers;
Overwegende dat er een terugnameplicht bestaat voor huishoudelijk verpakkingsafval; dat minstens papier en karton, holglas en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons selectief moeten worden ingezameld;
Overwegende dat het ter bescherming van het leefmilieu noodzakelijk is het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen;
Overwegende dat prioriteit dient verleend te worden aan afvalvoorkoming en hergebruik van afvalstoffen;
Overwegende dat in tweede instantie het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval maximaal selectief dienen ingezameld te worden;
Overwegende dat ernaar gestreefd wordt om de inzameling van het huishoudelijk afval en het vergelijkbaar bedrijfsafval in de gemeenten zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen.
Overwegende dat de gemeente in overeenstemming met haar gemeentelijke zorgplicht zoals bepaald in artikel 26 van het decreet betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen, het niet aanbieden van huisvuil via de gemeentelijke inzamelkanalen en bijgevolg ontwijkgedrag (zoals sluikstorten, sluikstoken, afvaltoerisme naar buurgemeenten, afvaltoerisme naar de werkgever, …) maximaal wil voorkomen.
Inhoud :
Hoofdstuk I - Algemene bepalingen
Hoofdstuk II - Inzameling van huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval
Hoofdstuk III - Inzameling van grofvuil
Hoofdstuk IV - Selectieve inzameling van glas
Hoofdstuk V - Selectieve inzameling van papier en karton
Hoofdstuk VI - Selectieve inzameling van klein gevaarlijk afval (kga)
Hoofdstuk VII - Selectieve inzameling van gft [OF]
Hoofdstuk VII - Selectieve inzameling van groenafval
Hoofdstuk VIII - Selectieve inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd-afval)
Hoofdstuk IX - Selectieve inzameling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (aeea)
Hoofdstuk X - Selectieve inzameling van metalen gemengd
Hoofdstuk XI - Selectieve inzameling van textiel
Hoofdstuk XII - Selectieve inzameling van herbruikbare goederen
Hoofdstuk XIII - Selectieve inzameling van andere afvalstoffen
Hoofdstuk XIV - Het recyclagepark
Hoofdstuk XV - Slotbepalingen
Hoofdstuk I - Algemene bepalingen
Afdeling 1 – Definities en toepassingsgebied
Artikel 1
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder huishoudelijke afvalstoffen verstaan: afvalstoffen die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en afvalstoffen die daarmee gelijkgesteld worden, zoals gedefinieerd in in artikel 4.1.1 van het besluit van de Vlaamse regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (VLAREMA).
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder met huishoudelijke afvalstoffen vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen, hierna vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen genoemd, verstaan: bedrijfsafvalstoffen van vergelijkbare aard, samenstelling en hoeveelheid als huishoudelijke afvalstoffen, die ontstaan ten gevolge van activiteiten die van dezelfde aard zijn als activiteiten van de normale werking van een particuliere huishouding, zoals gedefinieerd in artikel 1.2.1, 54° van het VLAREMA.
Artikel 2
§ 1. De volgende afvalstoffen mogen in elk geval niet worden aangeboden bij om het even welke selectieve inzameling:
- huisvuil
- grofvuil
- gashouders en/of andere ontplofbare voorwerpen
- krengen van dieren en slachtafval
- oude en vervallen geneesmiddelen
- niet vergelijkbare afvalstoffen
§ 2. De volgende afvalstoffen mogen in elk geval niet worden aangeboden op het recyclagepark:
- ;
- gashouders en/of andere ontplofbare voorwerpen;
- krengen van dieren en slachtafval;
- oude en vervallen geneesmiddelen.
§ 3. Het is verboden afvalstoffen, afkomstig uit andere gemeenten ter inzameling aan te bieden. Evenzo is het de inwoners verboden huishoudelijke afvalstoffen aan te bieden in een andere gemeente .
Artikel 3
§ 1. Voor alle afvalstoffen die door Limburg.net worden ingezameld, zijn uitsluitend de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en makelaars, daartoe aangewezen door Limburg.net, gerechtigd om afvalstoffen in te zamelen.
Voor de afvalstoffen waar deze mogelijkheid expliciet opgenomen staat, mogen deze afvalstoffen worden meegegeven aan de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars, nadat zij hiertoe expliciete machtiging hebben verkregen van het bevoegde gemeentelijk orgaan en op voorwaarde dat de andere voorwaarden zoals vermeld in huidig reglement worden nageleefd.
§ 2. Het is voor iedereen verboden om het even welke afvalstof afkomstig van de werking van een normaal huishouden mee te geven aan andere geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en –makelaars dan deze daartoe aangewezen door Limburg.net of door het bevoegde gemeentelijk orgaan.
Afdeling 2 – Verbranden en sluikstorten van afvalstoffen
Artikel 4
Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen (o.a. het veldwetboek, het decreet op de milieuvergunningen en zijn uitvoeringsbesluiten, VLAREM, VLAREMA) is het verboden om het even welke afvalstoffen te verbranden, zowel in open lucht als in gebouwen.
Artikel 5
§ 1. Onverminderd de toepassing van andere wettelijke bepalingen (o.a. het veldwetboek, het decreet op de milieuvergunningen en zijn uitvoeringsbesluiten, VLAREM, VLAREMA) is het verboden om het even welke afvalstof te sluikstorten. Onder sluikstorten wordt verstaan: het achterlaten, opslaan of storten van om het even welke afvalstof op openbare en private wegen, plaatsen, terreinen, op een wijze of op tijdstippen die niet overeenstemt met deze afvalreglement en andere wettelijke bepalingen.
§ 2. Het is verboden slijk, zand of afvalstoffen die zich voor of nabij de woning bevinden op de straten, in de greppels of in de rioolputten te vegen. Het is tevens verboden via de rioolputten of op enige andere wijze om het even welke afvalstoffen in de riolering te deponeren.
§ 3. Met het oog op thuiscomposteren is het voor particulieren toegestaan op eigen privéterrein een stapelplaats aan te leggen voor het composteren van eigen groente-, fruit- en tuinafval. Deze composteerruimte van minder dan 10m³, niet zichtbaar van op straat, mag geen hinder veroorzaken voor de buurtbewoners.
Afdeling 3 – Aanbieding van afvalstoffen
Artikel 6
§ 1. De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen dienen aangeboden te worden zoals voorzien in dit afvalreglement. Afvalstoffen die worden aangeboden op een wijze die niet voldoet aan de voorwaarden van dit afvalreglement worden niet aanvaard. De aanbieder dient dezelfde dag nog de niet-aanvaarde afvalstoffen terug te nemen.
§ 2. Het toezicht op de aanbieding van afvalstoffen wordt uitgevoerd door de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars die door Limburg.net aangesteld werden om afvalstoffen in te zamelen en door de parkwachter in geval van inzameling via het recyclagepark. Deze geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars en de parkwachter mogen de aanbieders wijzen op de foutieve aanbieding en de nodige richtlijnen verstrekken.
Artikel 7
§ 1. De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen moeten de avond voorafgaand aan de dag waarop de inzameling zal plaatsvinden en uiterlijk om zes uur ’s ochtends van de dag van de inzameling, buiten geplaatst worden. De ophaling kan in uitzonderlijke weersomstandigheden ( Code rood KMI) vervroegd worden vanaf 5 u ‘s ochtends.
§ 2. De huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare afvalstoffen worden in de voorgeschreven recipiënt of wijze aangeboden aan de rand van de openbare weg en vóór het betrokken perceel waar de aanbieder gevestigd is aan de voorzijde van de woning (kant van brievenbus), zonder evenwel het verkeer van voertuigen, fietsers en voetgangers te hinderen. Servitudewegen en private toegangswegen worden niet bediend.
De aanbieder die afgelegen van de openbare weg of langs wegen, plaatsen of stegen gevestigd is die niet door de wagens van de ophaaldienst bereikbaar zijn, of in geval er openbare werken aan de gang zijn die de normale doorgang van de ophaaldiensten verhinderen, dient de voorgeschreven recipiënten te plaatsen op de dichtst bij zijn perceel grenzende openbare weg die wel toegankelijk is. De aanbieder die woont in een residentie met een gezamenlijke inzameling via een ondergrondse container of een gemeenschappelijke, bovengrondse rolcontainer, maakt gebruik van deze containers voor huisvuil en/of pmd en wordt niet als ophaalpunt bediend in de reguliere huis aan huis-ophaling tenzij hierover uitdrukkelijke afspraken zijn gemaakt.
§ 3. De inwoners die de recipiënten buitenzetten zijn verantwoordelijk voor het eventueel zwerfvuil dat hiervan afkomstig is en staan zelf in voor het opruimen er van.
§ 4. Het is verboden de langs de openbare weg staande recipiënten te openen, geheel of gedeeltelijk te ledigen en/of te doorzoeken, met uitzondering van het bevoegde personeel in de uitoefening van hun functie.
§ 5. De geweigerde zakken dienen door de aanbieder op de dag van de ophaling terug te worden verwijderd van de openbare weg.
§ 6. Het is toegestaan om afvalzakken aan te bieden in een open bak, mand of kuip (dus zonder deksel) om de afvalzak te beschermen tegen ongedierte onder de volgende voorwaarden:
• Minimale diameter: 55cm
• Maximale hoogte: 70cm
• Geen deksel
• Duidelijk zichtbaar vanaf de openbare weg
Geen inklemming van de afvalzak in het recipiënt
• de bak, mand of kuip moet na elke ophaling terug verwijderd worden, er mag dus geen blijvende constructie aan de straatzijde gebouwd worden.
Afdeling 4 – Afval op standplaatsen
Artikel 8
De uitbater van een private vaste of verplaatsbare inrichting aan of langs de openbare weg die voedingswaren of dranken verkoopt of aanbiedt die buiten de inrichting worden verbruikt (drankautomaat, snackbar, frituur, ijssalon, e.d.) dient op een behoorlijke wijze, duidelijk zichtbare en goed bereikbare afvalrecipiënten te voorzien.
Artikel 9
De diverse vrijkomende fracties zoals de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, afval van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons bestemd voor gebruik door huishoudens of vergelijkbaar bedrijfsmatig gebruik (pmd-afval), e.d. dienen gescheiden te worden ingezameld in hun respectievelijke recipiënten. Deze recipiënten dienen voorzien te zijn van een duidelijk leesbaar opschrift dat aangeeft welke fractie het betreft.
Artikel 10
De opstellingsplaats en het aantal inzamelrecipiënten, alsook de aard van de in te zamelen fracties kunnen door het gemeentebestuur worden bepaald.
Artikel 11
De ambulante uitbater dient de recipiënten zelf tijdig te ledigen en de recipiënten, de standplaats en de onmiddellijke omgeving van de inrichting rein te houden.
Afdeling 5 – Afval van huisdieren
Artikel 12
§ 1. De eigenaars en houders van honden zijn verplicht te beletten dat de voetpaden en aanpalende huizen, groene bermen tussen voetpad en rijweg, begraafplaatsen, gemeentelijke parken, bossen, tuinen, speelpleinen en andere voor het publiek toegankelijke zones alsmede de fiets- en rijwegen bevuild worden door hun dieren.
§ 2. Indien toch uitwerpselen terecht komen op voornoemde plaatsen, zijn de eigenaar of houders van de honden verplicht deze uitwerpselen te verwijderen en te deponeren in een straatvuilcontainer of een speciaal voorzien recipiënt voor hondenpoep of moeten zij er voor zorgen dat deze uitwerpselen verwijderd worden met de gewone huisvuilophaling.
De voormelde verplichtingen ontslaan de aangelanden echter niet van hun eigen verplichtingen inzake het rein houden van de openbare weg.
§ 3. De begeleiders van honden zijn verplicht een zakje voor het verwijderen van de uitwerpselen van hun dier in bezit te hebben. Het zakje dient op het eerste verzoek van de politie te worden getoond.
§ 4. De bepalingen artikel 12, § 1, 2 en 3 zijn niet van toepassing op de honden die blinden of personen met een beperking begeleiden.
Afdeling 6 – Afval op evenementen
Artikel 13
Indien op het grondgebied van de gemeente een evenement plaatsvindt, dienen de organisatoren ervan in samenspraak met de gemeente de nodige acties te ondernemen om maximaal afval te voorkomen en afval selectief in te zamelen.
Het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen is verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2022 is het serveren van drank in recipiënten voor eenmalig gebruik bij evenementen verboden, tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95% van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage.
Afdeling 7 – Reclamedrukwerk en gratis regionale pers
Artikel 14
§ 1. Het is verboden reclamedrukwerk en gratis regionale pers te bedelen in leegstaande panden of achter te laten op andere plaatsen, inclusief het recyclagepark, anders dan de brievenbus.
§ 2. Door de gemeente/intercommunale worden zelfklevers voor het weigeren van ongeadresseerd reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers ter beschikking gesteld. Burgers kunnen gratis stickers ook meenemen in de publiek toegankelijke ruimte van de postkantoren van bpost. Het is verboden reclamedrukwerk en/of gratis regionale pers te bedelen in de brievenbussen die voorzien zijn van deze of gelijkaardige zelfklevers.
§ 3. Klachten over het niet respecteren van de aangebrachte stickers kunnen worden ingediend bij de verantwoordelijke uitgever vermeld op het onterecht gebuste reclamedrukwerk.
Hoofdstuk II - Inzameling van huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 15
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval verstaan: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, die in de voorgeschreven recipiënt voor de inzameling van het huisvuil kunnen geborgen worden, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, klein gevaarlijk afval, pmd-afval, groenafval en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 16
§ 1. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval wordt ten minste tweewekelijks aan huis ingezameld, alternerend met het groenafval. en moet worden aangeboden langs de voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars toegankelijke straten, wegen en pleinen, en op de door Limburg.net bepaalde dagen zoals vermeld in de afvalkalender.
§ 2. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval mag niet worden meegegeven met het grofvuil of een inzameling andere dan deze van het huisvuil.
§ 3. Per ophaalbeurt mag maximaal 240 liter huisvuil per aanbieder worden aangeboden.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 17
§ 1. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval dient gescheiden aangeboden te worden in een officiële huisvuilzak van 44 liter of 22 liter met het opschrift ‘Limburg.net’ .
De recipiënt dient zorgvuldig gesloten te worden zodat er geen afval uit kan vallen en mag geen scheuren, barsten of lekken vertonen.
§ 2. Het gewicht van de aangeboden recipiënt mag niet groter zijn dan:
- 5 kg voor een huisvuilzak van 22 liter
- 10 kg voor een huisvuilzak van 44 liter.
§ 3. Het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval dienen aangeboden te worden in een toestand die geen risico inhoudt voor de veiligheid en/of gezondheid van de ophaler. Scherpe voorwerpen dienen zodanig verpakt te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval.
§4. Bij het aanbieden moeten de zakken correct dichtgebonden zijn, zodat de ophalers de zakken gemakkelijk kunnen vastgrijpen. Het is verboden de zakken met plakband dicht te plakken. Al het afval moet geborgen zijn in de huisvuilzak. Aan de zak mag niets worden vastgebonden of bevestigd.
Hoofdstuk III - Inzameling van grofvuil
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 18
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder grofvuil verstaan: alle afvalstoffen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit die door de omvang, de aard en/of het gewicht niet in de recipiënt voor de huisvuilophaling kunnen geborgen worden en die aan huis ingezameld worden alsook de restfractie die overblijft voor verbranden of storten na aanbieding op het recyclagepark, met uitzondering van papier en karton, textiel, glas, kga, groenafval, pmd-afval, metalen, afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (aeea), bouw- en sloopafval, autobanden, houtafval, matrassen en andere selectief ingezamelde afvalstoffen.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 19
§ 1. Het grofvuil wordt minimaal 4x per jaar op afroep opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen. Het grofvuil wordt ook ingezameld op het recyclagepark. Herbruikbare goederen kunnen gratis worden aangeboden in het kringloopcentrum waarmee Limburg.net een overeenkomst heeft afgesloten.
§ 2. Voor de ophaling op afroep moet minimaal 2 dagen voorafeen online aanvraag worden ingediend en betaald via de website van Limburg.net www.limburg.net/ophaling-aan-huis met vermelding van de op te halen materialen en onder voorbehoud van de nog beschikbare capaciteit. Bij de bestelling van een grofvuilophaling aan huis kan een afwijkend ophaaladres doorgegeven worden (in Limburg of Diest) maar de ophaling kan enkel uitgevoerd worden aan de rand van de openbare weg en op plaatsen die bereikbaar zijn voor de vrachtwagen.
§ 3. Voor de uitzonderlijke gevallen dat de aanvraag online onmogelijk is, neemt de aanvrager telefonisch contact met LIMBURG.NET en worden de gegevens uit artikel 19§ 2 telefonisch meegedeeld. LIMBURG.NET zendt aan de aanvrager per post een afrekening van het verschuldigd tarief. De ophaling op afroep wordt enkel uitgevoerd wanneer de betaling van het verschuldigd tarief 5 dagen voorafgaand aan de ophaaldatum op de rekening van Limburg.net ontvangen is.
§ 4. Het grofvuil mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval of een openbare inzameling, andere dan deze van het grofvuil.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 20
§1. Het grofvuil moet – indien nodig – stevig samengebonden worden zodat het niet kan uiteenvallen.
§2. Afvalstoffen die in een recipiënt voor huisvuil kunnen aangeboden worden, zijn geen grofvuil.
§3. Bij inzameling aan huis, mag het gewicht van één afzonderlijk voorwerp of samengebonden bundel niet groter zijn dan 70 kg. Het mag maximum 2 meter lang en 1 meter breed zijn en het totaal volume is beperkt tot 2 * 2 m³ per aanbieding.
§4. Alle voorwerpen dienen zodanig aangeboden te worden dat ze geen gevaar kunnen opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen.
§ 5. Het grof vuil moet steeds aan de rand van de openbare weg aangeboden worden en bereikbaar zijn voor de vrachtwagen.
Hoofdstuk IV - Selectieve inzameling van glas
Artikel 21
§ 1. Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder glas verstaan: holglas en vlakglas, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van hittebestendig glas, kristal, opaalglas, plexiglas, gloeilampen, spaarlampen, TL-lampen, porselein, aardewerk, beeldbuizen van TV’s, e.d..
§ 2. Holglas betreft alle glazen flessen en bokalen van dranken, fruit en groenten, confituren, sauzen en mayonaises,... (def. Fost Plus).
§ 3. Vlakglas betreft vensterglas.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 22
§ 1. Holglas/vlakglas wordt ingezameld op het recyclagepark.
§ 2. Holglas wordt ook ingezameld in de glascontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente.
§ 3. Holglas/vlakglas mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het vergelijkbaar bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van glas.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 23
§1.Holglas dat naar de glascontainer gebracht wordt, dient, afhankelijk van de kleur, in de daartoe voorziene glascontainers te worden gedeponeerd. Holglas dient leeg en voldoende gereinigd te zijn.
§2.Het deponeren in glascontainers van om het even welke andere afvalstof dan holglas is verboden. Het is verboden om naast de glascontainers glas of andere afvalstoffen achter te laten.
§ 3. Het is verboden glas te deponeren in de glascontainers tussen 22.00 uur en 08.00 uur.
Hoofdstuk V - Selectieve inzameling van papier en kartonafval
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 24
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder papier en karton verstaan: alle dag-, week- en maandbladen, tijdschriften en periodieken, reclamedrukwerk en ander drukwerk, publicaties, telefoon- en faxgidsen, schrijfpapier, kopieerpapier, computerpapier, boeken en papieren of kartonnen verpakkingen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit, met uitzondering van geolied papier of karton, papier met waslaag, carbonpapier, gelaagd papier, vervuild papier, vervuilde papieren en kartonnen verpakkingen, papieren voorwerpen waar kunststof of andere materialen in verwerkt zijn, kaarten met magneetbanden, behangpapier, cement-, meststof- en sproeistofzakken, e.d.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 25
§ 1. Papier en karton wordt minstens maandelijks aan huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen. Papier en karton wordt ook ingezameld op het recyclagepark.
§ 2. Papier en karton mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van papier en karton.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 26
§ 1. Het papier en karton dient aangeboden te worden hetzij in een stevige kartonnen doos, hetzij in balen samengebonden met natuurtouw.
§ 2. Het volume per aanbieding mag maximaal 1 m³ bedragen en de bundel of doos mag maximaal 15 kg wegen.
§ 3. Het deponeren van om het even welke andere afvalstof dan papier en karton in de voor inzameling aangeboden recipiënten of balen is verboden.
Hoofdstuk VI - Selectieve inzameling van klein gevaarlijk afval
Afdeling 1 - Definitie
Artikel 27
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder Klein Gevaarlijk Afval, hierna kga genoemd, verstaan, de afvalstoffen zoals opgesomd in artikel 5.2.2.1 van het VLAREMA.
Afdeling 2 - Inzameling
Artikel 28
§ 1. Kga wordt ingezameld op het recyclagepark.
§ 2. Kga mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van kga.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 29
§ 1. Het kga dient, tenzij het fysisch onmogelijk of niet aangewezen is, afzonderlijk van andere afvalstoffen aangeboden te worden in een daartoe geschikte recipiënt.
§ 2. Injectienaalden moeten worden aangeboden in een naaldcontainer die voldoet aan de ADR-reglementering (De term injectienaalden wordt gedefinieerd zoals in artikel 5.2.2.1.11° van VLAREMA. Deze moeten worden aangeboden conform artikel 5.2.2.4§1 en artikel 5.2.3.3.1° van het VLAREMA).
§3. Het aangeboden kga wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke verpakking, inclusief buitenverpakking, aangeboden om de identificatie te vereenvoudigen. Indien nodig brengt de voortbrenger zelf de aanduiding(en) over de aard, de samenstelling en de eventuele gevaren van het kga op de verpakking aan. Producten van verschillende aard mogen niet worden samengevoegd. De aanbieder dient alle nodige voorzorgsmaatregelen te treffen om het lekken en andere ongewenste effecten van het kga te voorkomen.
Artikel 30
Het kga dat wordt aangeboden op het recyclagepark wordt door de bezoeker op de sorteertafel nabij de KGA-opbergruimte geplaatst.
Hoofdstuk VII - Selectieve inzameling van groenafval
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 32
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder groenafval verstaan: organisch composteerbaar afval zoals snoeihout, plantenresten, haagscheersel, bladeren, organisch afval uit parken en plantsoenen, boomstronken, gazon- en wegbermmaaisel en kerstbomen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit. Onder snoeihout worden enkel takken met een diameter van minder dan 10 cm verstaan.
Afdeling 2 - Inzameling
Artikel 33
§ 1. Het groenafval/snoeihout wordt minstens tweewekelijks aan huis opgehaald, alternerend met het huisvuil, langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen. Het groenafval wordt ook ingezameld op het recyclagepark.
§ 2. Groenafval mag niet worden meegegeven met het huisvuil, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van groenafval.
§ 3. Verontreinigd groenafval wordt niet aanvaard bij de selectieve inzameling.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 34
§ 1. Het groenafval dient aangeboden te worden in de door Limburg.net ter beschikking gestelde groenafvalzakken.
§ 2. Het gewicht van het recipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg.
§ 3. Het snoeihout dient met een natuurtouw te worden samengebonden tot bundels van maximum 25 kg. De takken mogen maximaal 10 cm dik en 180 cm lang zijn. Bundels die zijn samengebonden met niet-composteerbaar materiaal (plastic, ijzer,…) worden niet aanvaard.
§4. Per inzamelbeurt mag maximaal 2 m³ aan groenafval worden aangeboden.
Hoofdstuk VIII - Selectieve inzameling van plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd-afval)
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 35
§ 1. Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder plastic plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons, ook pmd-afval genoemd, verstaan: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (inclusief kroonkurken) en drankkartons, met uitzondering van papieren en kartonnen verpakkingen en glasverpakkingen, ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.
§ 2. De aangeboden plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons mogen geen kga, glas, etensresten of andere afvalstoffen bevatten.
Afdeling 2 - Inzameling
Artikel 36
§ 1. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons worden minstens tweewekelijks aan huis opgehaald langs de straten, wegen en pleinen waar de inzameling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons worden enkel ingezameld op het recyclagepark mits ze aangeleverd worden in de voorgeschreven afvalzak.
§ 2. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen, en drankkartons mogen niet worden meegegeven met het huisvuil, het grofvuil of een andere selectieve inzameling, andere dan deze van de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 37
§ 1. De plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons dienen zowel voor de inzameling aan huis, als op het recyclagepark, aangeboden te worden in een daartoe bestemde officiële blauwe kunststof zak met opschrift ‘Limburg.net’. Deze zakken zijn verkrijgbaar bij de gemeente en/of bij de door de gemeente aangeduide verdelers.
§ 2. De verschillende fracties van de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons mogen gemengd in de voorgeschreven recipiënt worden aangeboden.
§ 3. Het gewicht van één recipiënt mag niet groter zijn dan 2 kg en dient gesloten aangeboden te worden.
§ 4. Het maximum volume van de plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons bedraagt 8 liter.
§5. Het is verboden om verpakkingen in elkaar te steken of om de verpakkingen in een zak in de PMD zak te deponeren.
§ 6. Recipiënten waarin verontreinigde plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons worden aangeboden of waarin afval wordt aangeboden dat niet tot de pmd-fractie behoort, worden niet aanvaard. Ook recipiënten waar aan de buitenkant van de zak verpakkingen worden vastgebonden, worden niet aanvaard.
§7. Per aanbieder mogen per ophaling 4 pmd-zakken worden aangeboden. Ook bij aanbieding op het recyclagepark mogen maximaal 4 pmd-zakken per parkbezoek aangeleverd worden.
Hoofdstuk IX - Selectieve inzameling van AEEA
Afdeling 1. Definitie
Artikel 38
§ 1. Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder AEEA verstaan: de afvalstoffen zoals gedefinieerd in artikel 1.2.1§2.23° van Vlarema.
Afdeling 2. Inzameling
Artikel 39
§ 1. De AEEA worden ingezameld op het recyclagepark. AEEA kan gebracht worden naar of meegegeven worden met de eindverkoper als een gelijkaardig product wordt aangekocht. Herbruikbaar AEEA kan worden ingezameld door een erkend kringloopcentrum waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.
§ 2. Rookdetectoren en gasontladingslampen moeten naar het recyclagepark gebracht worden en onbeschadigd in de daartoe geschikte recipiënt gedeponeerd worden.
§ 4. AEEA mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van AEEA.
Afdeling 3. Wijze van aanbieding
Artikel 40
§.1 De AEEA moet volledig worden aangeboden zonder ontbrekende onderdelen.
Ze mogen geen afvalstoffen bevatten die vreemd zijn aan het afgedankte
product, tenzij die er door normaal gebruik in aanwezig kunnen zijn.
§.2 Alle AEEA moet zodanig worden aangeboden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars en -makelaars van de afvalstoffen of de parkwachters.
Hoofdstuk X - Selectieve inzameling van metalen gemengd
Afdeling 1 - Definitie
Artikel 41
§ 1. Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder metalen gemengd verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane soorten van metalen voorwerpen waarvan de grootte sterk kan verschillen, met uitzondering van KGA, metalen verpakkingen die met de PMD-fractie ingezameld wordt en afgedankte elektrische en elektronische apparatuur.
Afdeling 2 - Inzameling
Artikel 42
§ 1. De metalen gemengd worden ingezameld via het recyclagepark.
§ 2. Metalen gemengd mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling.
§ 4. De metalen gemengd mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van metalen gemengd.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 43
§ 1. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van de afvalstoffen of de parkwachters.
§2. Stookolietanks worden enkel aanvaard mits voorleggen van een reinigingsattest van een erkende firma voor tankreiniging;
Hoofdstuk XI - Selectieve inzameling van textiel
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 44
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder textielafval verstaan: alle niet verontreinigd textiel: kledij (textiel en lederwaren), schoeisel, handtassen, beddengoed, woningtextiel (gordijnen, overgordijnen, tafelkleden, servetten…), lompen, e.d., die ontstaan door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 45
§ 1. Het textiel wordt ingezameld in de textielcontainers die verspreid staan opgesteld in de gemeente of via de huis-aan-huisinzameling langs de straten, wegen en pleinen waar de ophaling is ingericht, op de door Limburg.net bepaalde dagen. Het textiel wordt eveneens ingezameld op het recyclagepark, het gemeentelijk depot of de door de OVAM erkende kringloopcentra.
§ 2. Alleen de organisaties die vermeld zijn op de door de OVAM gepubliceerde lijst van geregistreerde inzamelaars, handelaars en makelaars van textielafvalstoffen en die toelating hebben van Limburg.net, waarmee ze een overeenkomst afgesloten hebben, zijn gemachtigd textielcontainers te plaatsen op zowel openbaar domein als op privé-terrein toegankelijk voor het publiek en mogen huis-aan-huisinzamelingen organiseren.
§ 4. Textiel mag niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van textiel.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 46
§ 1. Het textiel dient bij het deponeren in een container of bij inzameling aan huis in een degelijke en goed gesloten zak verpakt te zijn. Het aangeboden textiel mag niet nat ofbevuild of totaal zijn. Het is verboden om naast de textielcontainer textiel of andere afvalstoffen achter te laten.
Hoofdstuk XII – Selectieve inzameling van herbruikbare goederen
Afdeling 1 - Definitie
Artikel 47
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder herbruikbare goederen verstaan: alle door de normale werking van een particuliere huishouding en een vergelijkbare bedrijfsactiviteit ontstane afvalstoffen die via een kringloopcentrum geschikt kunnen gemaakt worden voor hergebruik, zoals meubelen, kleding, kleine huisraad, boeken, elektronische informatiedragers, speelgoed, e.d.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 48
§ 1. Voor de inzameling van herbruikbare goederen kan een beroep gedaan worden op een door de OVAM erkend kringloopcentrum, werkzaam op het grondgebied van de gemeente. Deze gratis inzameling kan gebeuren op afroep. Het telefoonnummer van een kringloopcentrum is terug te vinden via het gemeentelijk informatieblad, de afvalkalender en via Limburg.net. De aanlevermodaliteiten zijn te raadplegen op de websites van de kringloopcentra op worden meegedeeld na telefonische contactname.
§ 2. Het staat het kringloopcentrum vrij om aangeboden herbruikbare goederen te weigeren indien deze niet dienstig zijn voor het kringloopcentrum. In dit geval mogen de door het kringloopcentrum geweigerde herbruikbare goederen meegegeven worden met het huisvuil, het grofvuil of metalen gemengd of naar het recyclagepark worden gebracht volgens de geldende aanlevermodaliteiten.
§ 3. Herbruikbare goederen mogen niet worden meegegeven met het huisvuil, het grofvuil of een andere selectieve inzameling, andere dan deze van herbruikbare goederen.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 49
§ 1. De herbruikbare goederen dienen in een nette staat te worden aangeboden en mogen niet totaal versleten zijn.
§ 2. Alle voorwerpen moeten zodanig aangeboden worden dat ze geen gevaar opleveren voor de ophalers van de afvalstoffen.
Hoofdstuk XIII – Andere afvalstoffen
1. Batterijen en accu’s
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 50
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder batterijen en accu’s verstaan: bron van door rechtstreekse omzetting van chemische energie verkregen elektrische energie, bestaande uit een of meer primaire (niet-oplaadbare) batterijcellen of uit een of meer secundaire (oplaadbare) batterijcellen.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 51
§1. De inzameling van afgedankte batterijen en accu's die afkomstig zijn uit een normale huishoudelijke werking gebeurt via het recyclagepark en de eindverkopers. Deponeer ze in de inzamelrecipiënten.
§ 2. Batterijen en accu’s mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling, andere dan deze van batterijen en accu’s.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 52
Accu’s die worden aangeboden op het recyclagepark worden door de parkwachters in ontvangst genomen en in de voorziene opslagruimte gedeponeerd. De aanbieder mag dit niet zelf doen.
Batterijen mogen door de burgers zelf gedeponeerd worden in de daarvoor voorziene recipiënten.
2. Gasflessen (butaan- en propaangasflessen)
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 53
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder gasflessen verstaan de hervulbare en herbruikbare stalen recipiënten waarin bepaalde gassen worden verkocht (Butaan- en propaangas, CO2, argon,…). De flessen blijven eigendom van de gasleverancier. Wie een lege gasfles heeft of een gasfles niet meer gebruikt, moet ze terugbrengen naar een verdeler of verkooppunt van gasflessen. Lege herbruikbare gasflessen horen niet thuis op het recyclagepark of bij de schroothandelaar. Ze moeten op een specifieke wijze behandeld worden en mogen daarom niet bij oude metalen of kga ingezameld worden.
Niet herbruikbare gasflessen of spuitbussen (houders onder druk) worden hieronder niet verstaan. Lege spuitbussen waarvan de inhoud volledig voeding of cosmetica was horen bij het pmd-afval. Andere lege niet herbruikbare gasflessen of spuitbussen horen bij het kga.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 54
§1. Alle herbruikbare of hervulbare recipiënten moet de burger terugbrengen naar de gasleverancier. Meer info over gasflessen via mijngasfles.be.
Alle niet herbruikbare of hervulbare gasflessen moeten worden aangeboden op het recyclagepark bij het kga. De parkwachter neemt deze aan en zorgt voor verdere afhandeling.
§ 2. Gasflessen mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 55
§1. Biedt de gasflessen onbeschadigd aan. Zet de gasfles altijd rechtop en sluit de kraan ook indien de gasfles leeg is.
3. Oude en vervallen Geneesmiddelen
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 56
Voor de toepassing van dit afvalreglement wordt onder oude en vervallen geneesmiddelen verstaan: restanten van geneesmiddelen als vermeld in artikel 1 van de wet van 25 maart 1964 op de geneesmiddelen, met uitzondering van artikel 1bis van die wet, die farmaceutische specialiteiten zijn, en die aan een particulier werden verstrekt en waarvan hij zich ontdoet, wil ontdoen of moet ontdoen. Een specialiteit is elk vooraf bereid geneesmiddel dat onder een speciale benaming en in een bijzondere verpakking in de handel wordt gebracht.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 57
§1. De inzameling gebeurt via de apotheek.
§2. Oude en vervallen geneesmiddelen mogen niet worden meegegeven met het huisvuil en de gemengde fractie van het bedrijfsafval, het grofvuil of een selectieve inzameling.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 58
§1. Verwijder het papieren verpakkingsafval en de bijsluiters. Deze horen bij het papierafval.
§2. Lege glazen flessen van geneesmiddelen horen bij het verpakkingsglasafval (holglas).
§3. Lege doordrukverpakkingen, verbanden, compressen, pleisters, watten doekjes, incontinentiemateriaal en luiers, teststrookjes en -stripes, horen bij het huisvuil.
4. Munitie en andere ontplofbare stoffen
Afdeling 1 – Definitie
Artikel 59
Voor toepassing van dit afvalreglement wordt onder munitie verstaan : restanten van munitie als vermeld in artikel 2 van het koninklijk besluit van 23 september 1958 houdende algemeen reglement op de springstoffen, zoals gewijzigd bij het koninklijk besluit van 1 februari 2000.
Afdeling 2 – Inzameling
Artikel 60
§1. Deze afvalstoffen mogen niet meegegeven worden met het huisvuil (omwille van zware veiligheidsrisico's die deze afvalstoffen met zich meebrengen voor de ophalers/verwerkers). Daarnaast is het evenzeer van belang dat dergelijk afval niet wordt achtergelaten als zwerfvuil omwille van de risico's voor o.m. spelende kinderen.
§2. Munitie wordt niet aanvaard op het recyclagepark en moet worden ingeleverd bij de politie.
Afdeling 3 - Wijze van aanbieding
Artikel 61
Vuurwerk valt niet onder de definitie van munitie en andere ontplofbare stoffen. Vuurwerk kan wel -gescheiden van andere afvalstoffen en bij voorkeur in de originele verpakking om de identificatie te vereenvoudigen- ,aangeboden worden op het recyclagepark bij het kga waar de parkwachter dit zal opbergen.
Hoofdstuk XIV - Het recyclagepark
Afdeling 1 - Algemeen
Artikel 62
Het recyclagepark is een inrichting die tot doel heeft de gescheiden inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen mogelijk te maken met het oog op de maximale recyclage van deze afvalstoffen.
Niet elk recyclagepark heeft de mogelijkheden om alle fracties te aanvaarden: meer info op www.limburg.net/recyclageparken.
Artikel 63
Limburg.net baat het recyclagepark uit namens de gemeente. De inwoners van de gemeente kunnen terecht op alle recyclageparken die door Limburg.net zijn uitgebaat. De adressen zijn terug te vinden op www.limburg.net
Artikel 64
§ 1. Het recyclagepark is enkel toegankelijk voor:
- de inwoners van de gemeente [OF: inwoners van Limburg.net woonachtig in een gemeente waar het recyclagepark in eigendom van Limburg.net is en waar de toegang tot het intercommunaal recyclagepark geregistreerd wordt aan de hand van een elektronisch identiteitskaart];
- voor de zelfstandige ondernemers, kmo’s, verenigingen of instellingen die op het grondgebied van de gemeente gevestigd zijn [OF: gevestigd zijn in een gemeente waar het recyclagepark in eigendom van Limburg.net is] in zoverre de door hen aangevoerde afvalstoffen vergelijkbaar zijn overeenkomstig de definitie in artikel 1 van dit afvalreglement en zij over een toegangskaart beschikken.
§ 2. Het recyclagepark is geopend op de door het college van burgemeester en schepenen / Limburg.net bepaalde data en openingsuren. Buiten de openingsuren is het recyclagepark niet toegankelijk voor personen vreemd aan de dienst.
§3. Op het recyclagepark gelden de bepalingen van het huishoudelijk reglement zoals opgesteld door Limburg.net .
Afdeling 2 - Gebruik van het recyclagepark
Artikel 65
§1. Op het recyclagepark mogen de hierna vermelde, vooraf maximaal gesorteerde huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen aangeboden worden. De afvalstoffen mogen slechts na goedkeuring van de aanwezige parkwachter, enkel in de daartoe voorbestemde en van een duidelijke vermelding voorziene container, recipiënt of opslagruimte gedeponeerd worden.
- Papier en kartonafval
- Holglas
- Bouwpuin (gemengd)
- Bouwpuin (zuiver)
- Asbest
- Pmd
- Textiel
- Metalen
- Groenafval
- Houtafval
- Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (aeea)
- Kga
- Grofvuil
- Eps
- Vlakglas
- Huisvuil (enkel tijdens de periodes en in de locaties gecommuniceerd door Limburg.net)
- Matrassen
- Andere
§2. De volgende afvalstoffen mogen niet worden aangeboden op het recyclagepark:
- Hervulbare qashouders
- Ontplofbare stoffen en producten (met uitzondering van vuurwerk)
- Dierlijk mest
- De groente- en fruitfractie van het gft, ongeacht of dit wel dan niet selectief aan huis wordt ingezameld;
- Oude en vervallen geneesmiddelen
- Medisch afval
Artikel 66
Tijdens de openingsuren is het recyclagepark permanent onder toezicht van de parkwachter.
Artikel 67
§ 1. Het is de parkwachter toegestaan de aanbrengers van afvalstoffen buiten de omheining te laten wachten indien er zich reeds te veel mensen op het recyclagepark bevinden, evenals in functie van een goede verkeersregeling op het recyclagepark.
§ 2. Kinderen jonger dan 16jaar dienen vergezeld te zijn door een volwassen begeleider.
§ 3. Het is verboden dieren te laten rondlopen op het recyclageparkArtikel 68
§ 1. De afvalstoffen dienen gesorteerd te worden aangeboden, teneinde de verblijfsduur van de bezoekers op het terrein te beperken. De snelheid van de voertuigen is beperkt tot 15 km/uur. De motor dient stilgelegd te worden bij het lossen van de afvalstoffen. De bezoekers en de ophalers zijn ertoe gehouden de aanwijzingen van de parkwachter te volgen.
§ 2. Eens de afvalstoffen in de daartoe voorziene container worden gevoegd, mogen deze afvalstoffen niet meer van het recyclagepark worden meegenomen, tenzij door de verwerker.
*Huisvuil en pmd kunnen enkel in de voorgeschreven afvalzak aangeleverd worden op het park.
§ 3. Het recyclagepark zamelt enkel verpakt asbestcement in. Het asbest moet verpakt zijn in zakken of folie die voorzien en verkocht worden door Limburg.net. De verpakking moet hanteerbaar zijn en moet luchtdicht en stevig afgesloten zijn.
Het verpakkingsmateriaal kan tegen vergoeding aangekocht worden op het recyclagepark [OF via andere verdeelpunten gecommuniceerd door de gemeente]. Het verpakkingsmateriaal moet vooraf aangekocht worden zodat het asbestcement al verpakt is wanneer het wordt aangeleverd op het recyclagepark (ter plaatse inpakken is niet toegestaan). Het is verboden om de asbestmaterialen te breken om ze te kunnen verpakken. Het verpakte asbestcement moet door de bezoekers zelf omzichtig in de container gedeponeerd worden.
Artikel 69
§ 1. De gebruikers van het recyclagepark moeten de omgeving van de containers en de overige ruimte van het terrein steeds rein houden. Zij kunnen door de parkwachter verzocht worden het door hen bevuilde terrein te reinigen.
§ 2. Tijdens de sluitingsuren van het recyclagepark is het verboden om afval voor de toegangspoorten of op het recyclagepark te deponeren of over de omheining op het recyclagepark te gooien. Dergelijke handelingen worden gelijkgesteld met sluikstorten (zie artikel 5 huidige verordening).
Artikel 70
Op het recyclagepark is het verboden te roken of om op enige andere wijze vuur te maken (uitzondering is de peukenpaal die opgesteld is vlak achter de toegangspoort aan binnenzijde park). Het is verboden om enige beschadiging aan te brengen aan de omheining, containers, gebouwen, beplantingen of uitrusting.
Hoofdstuk XV – Slot- en strafbepalingen
Artikel 71
§ 1. -
§ 2. De inbreuken op dit afvalreglement worden gestraft met een gemeentelijke administratieve geldboete zoals bedoeld in artikel 119bis van de Gemeentewet, voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen of verordeningen niet in andere straffen voorzien.
Bij het bepalen van de hoogte van de boete wordt rekening gehouden met de ernst van de inbreuk en met eventuele herhaling.
EN
§2. De inbreuken op dit afvalreglement worden gestraft met politiestraffen, voor zover wetten, decreten, algemene of provinciale verordeningen op dit vlak geen andere straffen voorzien.
§ 3. Wanneer afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of op een plaats in strijd met dit afvalreglement kan de burgemeester jegens de overtreder de onmiddellijke opruiming van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de overtreder bezorgd. De overtreder beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de overtreder weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
§ 4. Indien geen overtreder kan aangeduid worden, kan de burgemeester jegens de eigenaar van het perceel waarop afvalstoffen werden achtergelaten in strijd met dit afvalreglement de onmiddellijke verwijdering van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen bevelen. Dit bevel wordt per aangetekend schrijven aan de eigenaar bezorgd. De eigenaar beschikt over een termijn van maximum één week, te rekenen vanaf de ontvangst van het bevel van de burgemeester. Indien de eigenaar weigert de afvalstoffen binnen de door de burgemeester vastgestelde termijn te verwijderen, is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de eigenaar, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen.
§ 5. Indien alsnog een overtreder wordt vastgelegd, kan de in artikel 7, § 3. bedoelde eigenaar de kosten van de verwijdering van de in artikel 5, § 1. bedoelde afvalstoffen verhalen op de overtreder.
§ 6. Ongeacht artikel 7, § 2 en 3 is de gemeente gemachtigd ambtshalve en op kosten van de overtreder, de betrokken afvalstoffen op te ruimen of te laten opruimen, wanneer de afvalstoffen worden achtergelaten op een wijze of een plaats in strijd met deze afvalreglement of met andere wettelijke bepalingen.
§ 7. Naar aanleiding van een ambtshalve verwijdering, overeenkomstig artikel 7,
§ 2, § 3 en § 5, kan de burgemeester gemeentelijke ambtenaren de opdracht geven het afval grondig te onderzoeken teneinde de identiteit van de overtreder te achterhalen.
Artikel 72:
Dit afvalreglement zal bekend gemaakt worden overeenkomstig de artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet.
Artikel 73:
Een eensluidend afschrift van dit afvalreglement zal worden overgemaakt aan:
-de Bestendige Deputatie
-aan de griffie van de rechtbank van eerste aanleg en aan de griffie van de politierechtbank.
Ter kennisgeving zal eveneens een afschrift worden toegezonden aan:
- de OVAM;
- het Bestuur Milieu-Inspectie (AMI);
- Limburg.net
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.
Besluit de gemeenteraad met
21stemmen voor:
Alain Yzermans (SP.A-Groen-Plus), Jef Verpoorten (CD&V), Luc Melotte (N-VA), Hanne Kellens (CD&V), Mustafa Aytar (SP.A-Groen-Plus), Myriam Bellio (SP.A-Groen-Plus), Göksal Kanli (CD&V), Guy Lucas (SP.A-Groen-Plus), Bert Cuppens (CD&V), Carine Achten (Vlaams Belang), Hakim Ahkim (SP.A-Groen-Plus), Liesbeth Maris (CD&V), Burak Dogan (CD&V), Myrthe Van Roey (N-VA), Godelieve Wouters (Onafhankelijk), Mathijs Knevels (CD&V), Tom Vanstraelen (SP.A-Groen-Plus), Ismail Ayed (N-VA), Marc Coenen (Vlaams Belang), Khadiga Lamkharrat (SP.A-Groen-Plus) en Katrien Timmers (N-VA);
6stemmen tegen:
Eefje Van Wortswinkel (BUUR), Luciana Costa (BUUR), Stijn Van Dingenen (BUUR), Melissa Bosmans (BUUR), Michiel Lenssen (BUUR) en Maarten Houben (BUUR);
0onthoudingen:
Artikel 1
Het de door de raad van bestuur van Limburg.net op 24/03/2021 goedgekeurde nieuwe afval reglement goed te keuren.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.