Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Muhammet Oktay, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Lieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Marc Coenen, Khadiga Lamkharrat, Gertrude Appermans, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

Verontschuldigd:

Filip Gielen, Ismail Ayed, Alex Jansen, raadsleden

 

Openbare zitting

 

Charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ 2023 - Goedkeuring.

 

Wetgeving

        2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 22 december 2022. (De gemeenteraad beschouwde alle investeringen als nominatief.)

        Decreet basisbereikbaarheid 22/06/2019 aangaande inrichting van toegankelijke bushaltes.

 

Feiten en context

Als gemeentebestuur erkennen we dat de toegankelijkheid van de haltes voor het openbaar vervoer en de toegankelijkheid van het publiek domein een bepalende rol spelen om elke inwoner en bezoeker gelijke kansen te geven. Zo leveren we een bijdrage aan de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap, dat België ratificeerde in 2009. Dit verdrag bepaalt dat personen met een handicap volledig en gelijkwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving.  

 

Een toegankelijke gemeente is een gemeente waar iedereen zelfstandig mobiel kan zijn, ongeacht zijn mogelijkheden of leeftijd en onder alle omstandigheden. Als het kan, net als iedereen – als het moet, aangepast maar op een evenwaardige manier.

 

Masterplan Toegankelijkheid

Basisbereikbaarheid geldt voor iedereen, jong en oud, onder alle omstandigheden, met of zonder handicap. Mobiel zijn is essentieel om het eigen leven kwaliteitsvol uit te bouwen en te beleven. De Vlaamse regering besliste daarom tot opmaak van een Masterplan Toegankelijkheid met ambitieuze maar haalbare doelstellingen voor het toegankelijk maken van halte-infrastructuur.

We wensen als gemeentebestuur tijdens deze lopende legislatuur in te gaan op het aanbod tot een proactieve samenwerking om deze doelstelling mee te helpen realiseren.

 

Doelstelling van het Masterplan toegankelijkheid

        50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net zijn toegankelijk tegen 2030 o bestaande haltes zijn minimaal toegankelijk mits assistentie o nieuw (her)aangelegde haltes zijn autonoom toegankelijk voor personen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden.

        100% van de haltes opgenomen in een mobipunt zijn tegen 2030 autonoom toegankelijk voor personen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden. Indien bij de inrichting van een mobipunt een nieuwe halte wordt voorzien, dan wordt deze meteen toegankelijk aangelegd.

Het gemeentebestuur engageert zich bij ondertekening van dit charter om:

        Om mee de doelstelling van het Masterplan toegankelijkheid te realiseren op het domein van haar grondgebied.

        Een toegankelijkheidstoets uit te voeren bij elke investering in het openbaar domein.

        De communicatie over dit initiatief met haar inwoners te verzorgen via de gemeentelijke kanalen.

 

Masterplan toegankelijke haltes

Basisbereikbaarheid wil belangrijke plaatsen en diensten (zoals scholen, handelskernen, cultuurcentra, …) beter bereikbaar maken. Het openbaar vervoer is binnen basisbereikbaarheid een belangrijke schakel van het mobiliteitsnetwerk. Door een vlotte combinatie van fiets, auto, trein, tram, bus en/of aangepast vervoer moet iedereen zijn bestemming probleemloos kunnen bereiken. Veilig, comfortabel en duurzaam.

 

Iedereen, dat is jong en oud, onder alle omstandigheden, met of zonder handicap. Ongeveer één op zeven mensen onder de 65 jaar heeft een beperking. En ongeveer één op vijf mensen is ouder dan 65. Als je in die categorieën valt moet je je ook vlot kunnen verplaatsen. Maar ook als je bijvoorbeeld met een kinderwagen onderweg bent of als je met een tijdelijke blessure zit. Iedereen dus, met of zonder handicap.

 

Als beheerder is de gemeente verantwoordelijk voor een groot deel van het publiek domein, met inbegrip van de halte-infrastructuur voor het openbaar vervoer langsheen de gemeentewegen.

Met dit charter onderschrijft de gemeente de noodzaak van een inclusieve mobiliteit. Universal Design, dus op maat van iedereen. Een sterk toegankelijkheidsbeleid bouwt op een aantal universele uitgangspunten en duidelijke engagementen. Dit charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ benadrukt het potentieel en de voordelen van Universal Design van het publieke domein. Waarbij iedereen comfortabel, veilig en duurzaam mobiel kan zijn.

 

Ondersteuning Vlaanderen

        De Vlaamse overheid voorziet een subsidie voor de plaatsing van aanrijdbare boordstenen en tactiele geleiding die de haltes autonoom toegankelijk maakt voor personen met een motorische en visuele beperking.

        Vlaanderen organiseert een coaching traject ‘Masterplan toegankelijke haltes’ o Ondersteuning aan 30 gemeenten per jaar bij opmaak actieplan ‘Masterplan toegankelijke haltes’ voor de periode 2021-2025 o Aanreiken van kennis en inspiratie via lerend netwerk.

        Tweejaarlijkse prijs “Meer Mobiele gemeente” o 50.000 euro projectsubsidie voor de winnaars award “ Meer Mobiele gemeente” ▪ Categorie gemeente/stad < 20.000 inwoners ▪ Categorie gemeente/stad >20.000 en <50.000 inwoners ▪ Categorie gemeente/stad >50.000 inwoners o Publieksprijs “Meer Mobiele gemeente” (public relations) ▪ Categorie gemeente/stad < 20.000 inwoners ▪ Categorie gemeente/stad >20.000 en <50.000 inwoners ▪ Categorie gemeente/stad >50.000 inwoners.

 

Besluit de gemeenteraad met algemene stemmen:

Artikel 1

Het Charter "Masterplan toegankelijke haltes" goed te keuren.