Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Muhammet Oktay, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Filip Gielen, Joël D'Oultremont, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Godelieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Ismail Ayed, Alex Jansen, Marc Coenen, Khadiga Lamkharrat, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

 

Openbare zitting

 

Goedkeuring kampreglement.

 

Wetgeving

         Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sanctie.

 

Feiten en context

In onze gemeente zijn verschillende kampplaatsen en kampterreinen, waar gedurende de vakantieperiode jeugdgroepen op kamp komen.

 

Houthalen-Helchteren heeft momenteel nog geen kampreglement dat het verblijven op een kampeerterrein en in jeugdverblijfcentra regelt.

 

Op vraag van politiezone CARMA heeft Houthalen-Helchteren nu ook een reglement opgesteld.

Dit kampreglement is afgestemd op een ontwerp van Oudsbergen. In dit ontwerp is het advies van Politie CARMA en Brandweer ZOL verwerkt.

 

Voor de politie is het uiteraard gemakkelijker als er in alle gemeenten van de politiezone hetzelfde reglement geldig is.

 

Op maandag 10 mei 2021 werd het voorstel van reglement voorgelegd en besproken met de eigenaars van een kampplaats of kampeerterrein in onze gemeente.

 

Besluit de gemeenteraad met algemene stemmen:

Artikel 1

Het hiernavolgend 'Kampreglement' goed te keuren:

 

KAMPREGLEMENT HOUTHALEN-HELCHTEREN

 

KAMPREGLEMENT BETREFFENDE HET VERBLIJVEN OP KAMPEERTERREINEN EN IN JEUGDVERBLIJFCENTRA DOOR AL OF NIET GEORGANISEERDE GROEPEN

 

Dit kampreglement is opgemaakt in het belang van de openbare orde, veiligheid en gezondheid tijdens het verblijf in tenten en/of gebouwen in de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren stelt aan elke uitbater, verantwoordelijk beheerder en kampgroep het Kampreglement ter beschikking.

 

De Belgische wetgeving (Decreet Toerisme voor allen, Burgerlijke Wetboek, Strafwetboek, Boswetboek, Gerechtelijk Wetboek, Grondwet, …) is ten alle tijden van kracht.

 

Hieronder valt de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties en het besluit van de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren van 19 december 2019 betreffende de goedkeuring van het reglement inzake gemeentelijke administratieve sancties.

 

HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN

 

1.1.Toepassingsgebied

Dit kampreglement is van toepassing op de kampeerterreinen en de jeugdverblijfcentra die gebruikt worden als tijdelijk verblijf in tenten en/of gebouwen door jeugdbewegingen en andere groepen in de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

1.2.Toepassingstijd

Dit kampreglement is van toepassing gedurende het hele jaar.

 

1.3. Ondertekening kampreglement

Elke verantwoordelijke van een groep die kampeert op het grondgebied van Houthalen-Helchteren wordt geacht de bepalingen van onderhavig kampreglement te kennen. Daarnaast ondertekent de groepsverantwoordelijke van elke kampgroep bij de uitbater een exemplaar van dit kampreglement en verklaart daarmee dit kampreglement ontvangen en gelezen te hebben.

 

1.4. Definities

 

Uitbater: Onder uitbater wordt verstaan, iedere eigenaar, huurder, concessiehouder, vruchtgebruiker of pachter van een kampeerterrein- of jeugdverblijfcentrum en die optreedt als verhuurder aan een groep.

 

Het kamp/kamperen: Het tijdelijk verblijven in tenten voor uitsluitend recreatieve doeleinden door een groep.

 

Kampeerders: Alle deelnemers van een groep aan een kamp die verblijven op een kampeerterrein- of in een jeugdverblijfcentrum.

Groepsverantwoordelijke: De meerderjarige persoon die deel uitmaakt van de groep en aangeduid en bevoegd is om voor de groep beslissingen te nemen.

 

Kampeerterrein: Openluchtrecreatief verblijf waar, maximum 75 dagen per jaar, (jeugd)groepen tijdelijk in tenten overnachten.

 

Jeugdverblijfcentrum (JVC): Inrichting die ter beschikking gesteld wordt en/of gebruikt wordt voor het recreatief verblijf door kampeerders, ongeacht of de inrichting erkend is in het kader van het decreet Toerisme voor allen.

 

Verantwoordelijk beheerder: Diegene die in naam van de uitbater het dagdagelijks beheer heeft over het kampeerterrein- of jeugdverblijfcentrum en richtlijnen geeft over het gebruik van de locatie.

 

Nachtactiviteit: Alle buitenactiviteiten van een groep of deel van een groep kampeerders die plaatsvinden tussen 22.00 en 07.00 u buiten het domein van het kamppeerterrein of het jeugdverblijfcentrum.

 

Speelzones: Voor de organisatie van bosspelen en andere activiteiten in de natuur zijn er speelzones voorzien. De speelzones zijn terug te vinden op de jeugdmaps van Houthalen-Helchteren. (Op deze jeugdmaps zijn alle openbare speelpleintjes en speelterreinen uit onze gemeente terug te vinden).

 

HOOFDSTUK II: VERPLICHTINGEN VAN DE KAMPEERDERS

 

2.1. Kampvuur

Bij een kamp hoort meestal een kampvuur. Omwille van veiligheids- en milieuredenen én om overlast te vermijden, dienen de kampeerders enkele afspraken na te leven. Voor het organiseren van een kampvuur zijn een aantal wettelijke bepalingen van toepassing, waaronder:

- Het Veldwetboek (7 oktober 1886)

- Het Bosdecreet (gewijzigd in 2013)

- VLAREM (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning)

 

Een machtiging voor het organiseren van een kampvuur van het Agentschap voor Natuur en Bos entoelating van het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is verplicht. Indien uw uitbater uw aanwezigheid in het voorjaar tijdig heeft doorgegeven aan de gemeente, dan zal u via uw uitbater deze machtiging automatisch krijgen. Indien u deze machtiging niet heeft gekregen, gelieve dan uw uitbater te contacteren.

 

Verplichtingen:

         Per kamp mag er slechts één kampvuur gemaakt worden. Een kamp slaat op de aaneengesloten periode dat de kampeerders overnachten, ongeacht het aantal leeftijdsgroepen.

         Het kampvuur mag enkel worden gemaakt op de daartoe voorziene plaats op het kampeerterrein of bij het JVC. Gelieve uw uitbater te contacteren omtrent de juiste locatie.

         Er dient permanent een meerderjarige toezicht te houden op het vuur. Minderjarigen worden nooit alleen bij het kampvuur gelaten.

         Het kampvuur heeft een maximum diameter van 2 meter en hoogte van 2 meter.

         Het kampvuur wordt ten laatste om 24.00 u. gedoofd met water en mag niet nasmeulen.

         Er mag enkel droog hout worden gebruikt om felle rookontwikkeling en overlast te vermijden. Breng daarom uw droog hout mee of contacteer uw uitbater voor verkooppunten. Leg dit hout op een veilige afstand van het kampvuur.

         Het is niet toegelaten om bomen te kappen of hout uit de bossen te sprokkelen.

         Behandeld (afval)hout of andere afvalstoffen mogen nooit worden gebruikt. Het gebruik van brandversnellers of andere vloeistoffen is verboden.

         Er dient rekening te worden gehouden met de windrichting zodat er geen hinder (bv. rook- en geurhinder) ontstaat voor de omwonenden.

         Brandblusmiddelen moeten in de directe omgeving van het kampvuur aanwezig zijn. Hou een schop en zand en enkele emmers water en brandblusapparaten bij de hand.

 

Opgelet:

Bij hoog brandgevaar kan gevarencode oranje of rood worden afgekondigd. Vanaf dan is het verboden om een kampvuur te maken. Dit kan gebeuren in geval van uitzonderlijke droogte of felle wind. Uw kampuitbater brengt u hiervan op de hoogte.

 

Indien er code oranje of rood voor bos- en natuurgebied wordt afgekondigd, geldt dit automatisch ook voor alle andere kamplocaties op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren en worden alle kampvuurmachtigingen ingetrokken.

 

Een overzicht van de brandfases en waarschuwingen in Vlaanderen vind je ook op de website: https://www.natuurenbos.be/waarschuwingen

 

De politie- en brandweerdiensten, het gemeentebestuur of het Agentschap voor Natuur en Bos kunnen te allen tijde beslissen om geen kampvuur te mogen aanleggen of per direct het kampvuur te doven.

 

2.2. Kookvuur

Een kookvuur is uitsluitend te gebruiken voor de bereiding van maaltijden. Een kookvuur mag enkel gemaakt worden op de daartoe voorziene plaats (contacteer de uitbater). Het vuur heeft een diameter van maximaal 50 cm en een hoogte van maximaal 50 cm. Er wordt enkel gebruik gemaakt van droog hout. Een kookvuur mag enkel branden tijdens het koken. Het vuur mag nooit smeulen en wordt ten laatste om 21.00 u. gedoofd.

 

Opgelet:

Een kookvuur is verboden bij gevarencode oranje en rood.

Barbecue op hout of houtskool is verboden bij gevarencode oranje en rood.

Koken en barbecue op een gasvuur is wel toegelaten bij gevarencode oranje en rood.

 

2.3. Specifieke voorschriften voor kampeerders op kampeerterreinen

De verwarmings- en kooktoestellen moeten beantwoorden aan de reglementeringen en normen. De elementaire veiligheidsvoorzieningen voor de kook- en verwarmingstoestellen dienen genomen te worden in functie van de opstelling, de goede staat van de leidingen en het materiaal en het gebruik.

Gasflessen worden beschermd tegen zonnestraling en omvallen. Op de gasleidingen bevindt zich voor elk toestel een goed bereikbare afsluitkraan. Verwarmingstoestellen met open vlam en verplaatsbare verwarmingstoestellen met vloeibare brandstof zijn verboden. Kookvuren worden zo aangelegd dat het vuur geen uitbreiding kan nemen. Eenmaal aangestoken staan ze onder permanent toezicht. Er zijn steeds brandbestrijdingsmiddelen aanwezig.

 

2.4. Wegen/paden

         Het kampeerterrein- of JVC moet steeds bereikbaar zijn voor voertuigen door middel van één of meerdere wegen.

         Minstens één toegangsweg moet steeds vrij blijven voor de voertuigen van de brandweer en ziekenwagens.

         Kampeerders en recreanten mogen zich enkel begeven op de toegankelijk gestelde wegen en paden in het bos en de natuurgebieden. Enkel in speelzones is het toegelaten om af te gaan van paden en wegen en mag in het hele bos gespeeld worden.

 

2.5. Neerlegging definitieve deelnemerslijst bij het feestloket

Ten laatste op 15 juni vult de groepsverantwoordelijke het aanvraagformulier voor kampen in.

Dit aanvraagformulier bevat de informatie over het kamp en de definitieve deelnemerslijst. Wij bezorgen deze lijst aan de politie.

 

De deelnemerslijst bevat:

         de naam en de gsm-nummer van de groepsverantwoordelijke en van een tweede verantwoordelijke die optreedt bij afwezigheid of ter vervanging van de groepsverantwoordelijke (De verantwoordelijken dienen steeds bereikbaar te zijn via gsm);

         de namen, adressen en geboortedata van alle deelnemers en vrijwilligers;

         er wordt op de lijst vermeld wie van de deelnemers op welke dagen aanwezig zijn.

 

De lijst kan doorgestuurd worden op feestloket@houthalen-helchteren.be

Deze gegevens worden voor interne doeleinden gevraagd in het kader van de veiligheid van alle deelnemers. In elke noodsituatie moet zowel de politie als de burgemeester op de hoogte zijn van het aantal personen dat in de regio verblijft. De persoonsgegevens worden niet doorgegeven aan andere organisaties, behalve om te voldoen aan wettelijke verplichtingen en in geval van uitdrukkelijk verzoek van de gerechtelijke autoriteiten of politiediensten.

 

2.6. Afvalverwerking

De afvalverwerking gebeurt steeds in overeenstemming met de richtlijnen van de uitbater. Richtlijnen hieromtrent staan beschreven in het huishoudelijk reglement van het kampeerterrein- of JVC.

Het is verboden afval of vuilnis elders dan in de daarvoor bestemde vuilnisbakken of vuilniszakken en op de daarvoor bepaalde plaatsen op het kampeerterrein te werpen of achter te laten.

Het is verboden om afvalputten in de grond te maken. Sluikstorten en afval verbranden is verboden.

 

2.7. Geluidshinder

De wettelijke reglementering inzake bestrijding van de geluidshinder in en rondom het kampeerterrein- of JVC dient gerespecteerd te worden. De groepsverantwoordelijke bewaakt de rust en de openbare orde op het kampeerterrein en daarbuiten. Radio's, cd-spelers, luidsprekers, megafoons, muziekboxen, microfoons en andere geluidstoestellen en spelactiviteiten mogen tussen 07.00 en 22.00 u de omwonenden niet hinderen of overlast veroorzaken. Luidsprekers en muziekboxen worden weg van de omliggende woningen gericht. Het is verboden lawaai te maken tussen 22.00 en 07.00 u.

 

2.8. Nachtactiviteiten

Nachtactiviteit is een buitenactiviteit van een groep of deel van een groep tussen 22.00 en 07.00 u. buiten het kampterrein of het domein van het JVC. Indien men een nachtactiviteit wenst te organiseren moet deze minstens twee dagen op voorhand gemeld worden via mail naar feestloket@houthalen-helchteren.be. In het bos- en natuurgebied mag er geen nachtactiviteit plaatsvinden tussen zonsondergang en zonsopgang. Bij de melding dient er een precieze omschrijving gegeven van de activiteit, het aantal deelnemers, de vermoedelijke duur en de situering waar de activiteit zich zal afspelen. Ook dienen de gsm-nummers van de groepsverantwoordelijken vermeld te worden. Bij elke nachtactiviteit dient er veiligheidshalve voldoende verlichting gebruikt te worden en dient men reflecterende kledij of attributen te dragen. De burgemeester kan in het kader van de openbare orde, veiligheid en rust bijzondere voorwaarden opleggen of de betreffende activiteit verbieden.

 

2.9. Natuurbescherming

Zowel op als in de omgeving van het kampeerterrein- of JVC moet de natuur met de nodige eerbied behandeld worden. Spelen in het bos is enkel toegelaten in de aangeduide speelzones. Het is niet toegelaten om bomen in de bossen te kappen of hout uit de bossen te sprokkelen.

 

2.10 Sanitair

Het is verboden om een hudo of smalle latrine te graven. Is er op het kampeerterrein geen sanitair voorzien, is het gebruik van chemische toiletten verplicht. 

 

HOOFDSTUK III: VERPLICHTINGEN VAN DE UITBATERS

 

3.1. Huishoudelijk reglement

Elk kampeerterrein- of gebouw beschikt over een huishoudelijk reglement. Het huishoudelijk reglement maakt deel uit van het huurcontract en wordt uitgehangen op een goed zichtbare plaats. Het huishoudelijk reglement bevat dit Kampreglement. Uiterlijk bij de start van het kamp zorgt de uitbater dat de groepsverantwoordelijke dit kampreglement ondertekent.

 

3.2. Groepenlijst

De uitbater en de verantwoordelijke van de boekingscentrale (CJT en anderen) zijn verplicht om de lijst met kamperende groepen door te geven aan de gemeente Houthalen-Helchteren (feestloket@houthalen-helchteren.be):

         voor 1 maart van elk jaar (voor de zomerkampen)

         voor alle andere boekingen: minstens 4 weken vooraf

         last-minute-boekingen: zo snel mogelijk

 

Deze lijst bevat per groep de volledige contactgegevens van de verantwoordelijke (met gsm-nummer) en de verblijfsdatum.

 

3.3. Machtigingen voor de organisatie van één kampvuur per kampgroep

De uitbater ontvangt na het indienen van de groepenlijst een machtiging van het Agentschap voor Natuur en Bos en een toelating van het Gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren voor de organisatie van elk kampvuur, één per kampgroep tijdens het kamp.

         Deze machtiging word afgeleverd op voorwaarde dat er een effectieve datum van het kampvuur werd aangeleverd.

         De uitbater bezorgt aan elke groepsverantwoordelijke deze machtiging bij aanvang van het kamp.

         De uitbater controleert het naleven van de richtlijnen zoals beschreven in het kampreglement en hangt deze machtiging uit.

         De uitbater duidt aan waar de kampvuurplaats is.

 

3.4. Technische en veiligheidsuitrustingen

 

3.4.1. Voor gebouwen en/of vaste installaties

         Volgende periodieke keuringen en/of onderhoudsbeurten dienen periodiek uitgevoerd te worden:

 

VOORWERP

UITVOERDER

PERIODICITEIT

Goederen en keukenlift

EDTC

Driemaandelijks

Personenlift

EDTC

Drie- of zesmaandelijks

Elektrische hoogspanningsinstallatie

EDTC

Jaarlijks

Elektrische hoogspanningsinstallatie en veiligheidsverlichting

EDTC

Vijf jaarlijks

Veiligheidsverlichting

BP

Jaarlijks

Centrale verwarming (stookolie)

BT

Jaarlijks

Centrale gasverwarming

BT

Tweejaarlijks

Dichtheidscontrole gasleidingen- en toestellen, vaste LPG tanks

EDTC of BT

Bij in dienststelling of bij wijzigingen

Automatische gasdetectie/brandstofafsluiters

EDTC

Jaarlijks

Schoolstenen en rookkanelen (toestellen op vaste/vloeibare brandstof)

BT

Jaarlijks

Melding-, waarschuwing en alarminstallatie

BT

(autonomie, goede werking, onderhoud)

Jaarlijks

Algemene automatische branddetectie

EDTC

Vijf jaarlijks

Autonome brandedectoren

BP

Driemaandelijks

Draagbare brandblustoestellen

BT

Jaarlijks

Blusmiddelen, evacuatiewegen, trappen, ladders, enz. (goede staat, bruikbaarhied

BP

Tijdens de uitbating

 

 

 

 

DTC: externe dienst voor technische controles

 

BP (bevoegde persoon): persoon die al dan niet tot het eigen personeel behoort (zie artikel 28 van het ARAB) of de exploitant zelf, op voorwaarde dat hij voldoende kennis van de toestellen heeft

 

BT (bevoegde technicus) persoon of organisatie met de nodige kennis, het nodige materiaal, de nodige erkenning enzovoort om dergelijke controles te doen (bijvoorbeeld gasdichtheid: gehabiliteerde installateur; verwarming: erkende technicus enzovoort)

 

In de inrichting dient een veiligheidsregister ter inzage te liggen voor de bevoegde personen. Dit register bevat informatie over veiligheidsvoorschriften en vergunningen:

         Het recentste brandweerverslag met het brandveiligheidsattest (model: Toerisme voor Allen) niet ouder dan 5 jaar;

         verslagen van de periodieke controles;

         verzekeringspolis objectieve aansprakelijkheidsverzekering tegen brand en ontploffing (wet van 30/07/1979);

 

De uitbater zorgt ervoor dat de nodige keuringen, onderzoeken en controles uitgevoerd worden.

 

3.4.2. Specifieke voorschriften voor kampeerterreinen met tenten

De elektrische installatie dient de nodige veiligheidswaarborgen te bieden.

Drinkwaterinstallaties moeten voldoen aan de vereiste normen.

 

3.5. Wegen/paden

Elk kampeerterrein en de parkeerplaatsen zijn op maximaal 60 meter van een berijdbare weg voor de hulpdiensten gelegen. Deze wegen:

         hebben een minimale verharde breedte van 4 meter;

         hebben een minimale vrije hoogte van 4 meter;

         en zijn berijdbaar in alle weersomstandigheden;

De gebouwen met meer dan één bouwlaag dienen bereikbaar te zijn voor de voertuigen van de brandweer. De toegangsweg voor de brandweer en de ziekenwagen dient op een kaart aangeduid te zijn en wordt kenbaar gemaakt aan elke kampgroep.

 

3.6. Brandveiligheid

Het kampeerterrein of jeugdverblijfcentrum moet de gebruikers een behoorlijke huisvesting garanderen en moet voldoen aan de normen en wetgeving inzake brandveiligheid die erop van toepassing zijn. Het brandveiligheidsattest (model Toerisme voor Allen) mag niet ouder zijn dan 5 jaar.

 

Instructies bij brand:

Op elk kampeerterrein en in elk jeugdverblijfcentrum dient minstens volgende informatie uitgehangen te worden:

         instructies in geval van brand, minstens opgesteld in het Nederlands, het Frans, het Duits en het Engels.

         een vereenvoudigd samenvattend plan van het kampeerterrein of van elk gebouw met aanduiding waar de brandbestrijdingsmiddelen en de evacuatiewegen zich ten opzichte van de andere ruimten in het gebouw bevinden;

         het internationaal noodnummer 112;

         de contactgegevens van de persoon die voor jeugdvereniging gedurende het verblijf bereikbaar is in geval van nood.

 

HOOFDSTUK IV: CONTROLE EN STRAFMAATREGELEN

 

De politie-, brandweer- of gemeentediensten en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben het recht de kampeerterreinen- of JVC te allen tijde te controleren.

 

Overtredingen (het niet naleven van de richtlijnen zoals beschreven in het Kampreglement) kunnen worden vastgesteld door de bevoegde diensten. Bij misdrijven wordt er een proces-verbaal opgesteld door de politie en worden er gemeentelijke administratieve sancties genomen zoals beschreven in Hoofdstuk V.

 

In spoedeisende gevallen en bij ernstige tekortkomingen neemt de burgemeester de nodige maatregelen om de kampeerterreinen- of gebouwen te (doen) ontruimen.

 

HOOFDSTUK V: HANDHAVING

 

Bij inbreuken op dit Kampreglement wordt de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties toegepast.

 

5.1. Gemeentelijke administratieve sancties

§1. Voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen en verordeningen geen andere straffen voorzien, kunnen inbreuken op deze politieverordening, gepleegd door personen vanaf 16 jaar of door rechtspersonen, gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie:

         een administratieve geldboete, of

         een administratieve schorsing of intrekking van een door de gemeente afgeleverde toelating of vergunning, en/of

         een tijdelijke of definitieve sluiting van een instelling.

 

§2. Als alternatief voor de administratieve geldboete, zoals voorzien in §1, 1°, zijn er volgende maatregelen mogelijk:

1° de gemeenschapsdienst, zoals voorzien in het betreffende reglement

2° de lokale bemiddeling, zoals geregeld in het betreffende reglement.

De bemiddelingsprocedure is wettelijk verplicht voor minderjarigen.

§3. Worden eveneens bestraft met een van de hierboven voorziene administratieve sancties: inbreuken op een machtiging of een besluit van de burgemeester of een administratieve sanctie van het college van burgemeester en schepenen.

 

5.2. Bepalen van de geldboete

De omvang van de administratieve geldboete zal proportioneel zijn in functie van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt en van eventuele herhaling. De boete zal ongeacht de omstandigheden alleszins het bedrag van het wettelijk voorziene maximum niet overschrijden.

 

5.3. Alternatieve middelen

Naast het opleggen van een sanctie kunnen alle mogelijke wettelijke middelen gebruikt worden om onmiddellijk een einde te maken aan een inbreuk (o.a. inbeslagname).