GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Zitting van 28 februari 2019

van 20.15 tot 20.45uur

 

Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Muhammet Oktay, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Filip Gielen, Joël D'Oultremont, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Godelieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Hafize Ulupinar, Andy Schildermans, Ismail Ayed, Alex Jansen, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting: goedkeuring.

 

Aan de raad wordt het verslag van de zitting van 24 januari 2019 ter goedkeuring voorgelegd.

 

Besluit:

het verslag van de zitting van 24 januari 2019 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Artikel 38 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017: De gemeenteraad stelt bij de aanvang van de zittingsperiode een huishoudelijk reglement vast waarin aanvullende maatregelen worden opgenomen voor de werking van de raad (...).

         Artikel 74 DLB, waaruit blijkt dat ook de OCMW-raad een huishoudelijk reglement aanneemt.

         Artikel 76 DLB waaruit blijkt dat ook bepalingen moeten worden opgenomen als het OCMW lid is van een OCMW-vereniging.

         Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad zoals goedgekeurd in zitting van 28 januari 2016.

 

Feiten en context

Het hierna volgend voorstel van huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd opgesteld op basis van het model van VVSG.

 

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

 

Bijeenroeping

 

Artikel 1

§1. De gemeenteraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en ten minste tienmaal per jaar

 

§2. De voorzitter van de gemeenteraad beslist tot bijeenroeping van de gemeenteraad en stelt de agenda van de vergadering op.

 

De voorzitter kan de gemeente- en OCMW-raad bijeenroepen door een gezamenlijke oproeping met als bedoeling de vergaderingen aansluitend te laten doorgaan. Hierbij stelt de voorzitter voor gemeente en OCMW duidelijk onderscheiden agenda’s op.

 

§3. De oproeping wordt verzonden via e-mail. De dossiers die betrekking hebben op de agenda worden ter beschikking gesteld op de wijze voorzien in art. 9, §1 van dit reglement.

 

§4. De voorzitter van de gemeenteraad moet de gemeenteraad bijeenroepen op verzoek van:

1)      een derde van de zittinghebbende leden;

2)      een vijfde van de zittinghebbende leden als zes weken na de datum van de vorige gemeenteraad nog geen bijeenroeping is gebeurd. De periode van zes weken wordt geschorst van 11 juli tot en met 15 augustus;

3)      het college van burgemeester en schepenen;

4)      de burgemeester voor zover het verzoek uitsluitend betrekking heeft op de eigen bevoegdheden van de burgemeester.

 

In hun schriftelijke aanvraag aan de algemeen directeur moeten de aanvragers de agenda vermelden, met voor elk punt een toegelicht voorstel van beslissing, en de datum en het uur van de beoogde vergadering. De algemeen directeur bezorgt vervolgens de voorstellen aan de gemeenteraadsvoorzitter. Deze aanvraag moet ingediend worden, zodanig dat de voorzitter de oproepingstermijnen bepaald in art. 2 van dit reglement, kan nakomen.

 

De voorzitter roept de vergadering bijeen op de voorgestelde datum en het aangewezen uur en met de voorgestelde agenda.

 

Artikel 2

§1. De oproeping (of gezamenlijke oproeping) wordt tenminste acht dagen vóór de dag van de vergadering bezorgd aan de gemeenteraadsleden.

 

In spoedeisende gevallen kan gemotiveerd van deze oproepingsperiode worden afgeweken.

 

Een gezamenlijke oproeping in spoedeisende gevallen kan enkel als er zowel voor de gemeenteraad als de OCMW-raad spoedeisende punten zijn.

 

§2. De oproeping vermeldt in elk geval de plaats, de dag, het tijdstip en de agenda van de vergadering en bevat een toegelicht voorstel van beslissing bij elk agendapunt. De agendapunten moeten voldoende duidelijk omschreven zijn.

 

Een gezamenlijke oproeping bevat duidelijk onderscheiden agenda’s voor de gemeenteraad en de OCMW-raad.

 

Artikel 3

§1. Gemeenteraadsleden kunnen uiterlijk vijf dagen vóór de vergadering punten aan de agenda van de gemeenteraad toevoegen. Hiertoe bezorgen ze hun toegelicht voorstel van beslissing aan de algemeen directeur, die de voorstellen bezorgt aan de gemeenteraadsvoorzitter. Noch een lid van het college van burgemeester en schepenen, noch het college als orgaan, kan van deze mogelijkheid gebruik maken.

 

§2. De algemeen directeur deelt de aanvullende agendapunten zoals vastgesteld door de voorzitter van de gemeenteraad onmiddellijk mee aan de gemeenteraadsleden, samen met de bijbehorende toegelichte voorstellen.

 

Openbare of gesloten vergadering

 

Artikel 4

§1. De vergaderingen van de gemeenteraad zijn in principe openbaar.

 

§2. De vergadering is niet openbaar als:

1)      het om aangelegenheden gaat die de persoonlijke levenssfeer raken. Zodra een dergelijk punt aan de orde is, beveelt de voorzitter de behandeling in besloten vergadering;

2)      de gemeenteraad met twee derde van de aanwezige leden en op gemotiveerde wijze beslist tot behandeling in besloten vergadering, in het belang van de openbare orde of op grond van ernstige bezwaren tegen de openbaarheid.

 

De vergaderingen over de beleidsrapporten (=het meerjarenplan, de aanpassingen van het meerjarenplan en de jaarrekening) zijn in elk geval openbaar.

 

Artikel 5

De besloten vergadering kan enkel plaatsvinden na de openbare vergadering, uitgezonderd in tuchtzaken.

 

Bij een gezamenlijke oproeping opent de voorzitter eerst de openbare zitting van de gemeenteraad, waarbij hij de vergadering van de gemeenteraad schorst nadat de agenda van het openbare deel afgewerkt is. Tijdens deze schorsing van de gemeenteraad opent de voorzitter de OCMW-raad waarna de agenda van de OCMW-raad volledig afgewerkt wordt. Na het sluiten van de vergadering van de OCMW-raad, opent de voorzitter het besloten deel van de gemeenteraad.

 

Als tijdens de openbare vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in besloten zitting moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering van de gemeenteraad, enkel met dit doel, worden onderbroken.

 

Als tijdens de besloten vergadering van de gemeenteraad blijkt dat de behandeling van een punt in openbare zitting moet gebeuren, dan wordt dat punt opgenomen op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad. In geval van dringende noodzakelijkheid van het punt, of in geval van de eedaflegging van een personeelslid kan de besloten zitting, enkel met dat doel, worden onderbroken.

 

Artikel 6

De gemeenteraadsleden, alsmede alle andere personen die krachtens de wet of het decreet de besloten vergaderingen van de gemeenteraad bijwonen, zijn tot geheimhouding verplicht.

 

Informatie voor raadsleden en publiek

 

Artikel 7

Plaats, dag en uur van de gemeenteraadsvergadering en de agenda worden openbaar bekend gemaakt door publicatie op de webstek van de gemeente. Dit gebeurt uiterlijk acht dagen voor de vergadering.

 

Indien raadsleden punten aan de agenda toevoegen, wordt de aangepaste agenda binnen de 24 uur nadat hij is vastgesteld, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

In spoedeisende gevallen wordt de agenda uiterlijk 24 uur nadat hij is vastgesteld, en uiterlijk vóór de aanvang van de vergadering, op dezelfde wijze bekendgemaakt.

 

Artikel 8

De beslissingen van de gemeenteraad worden door de burgemeester bekendgemaakt op de webstek van de gemeente zoals bepaald in art. 285 tot 287 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Artikel 9

§1. Voor elk agendapunt worden de dossiers, in het bijzonder de verklarende nota's, de feitelijke gegevens, de eventueel verleende adviezen en de ontwerpen van beslissing betreffende de op de agenda ingeschreven zaken, vanaf de verzending van de oproeping, op de webapplicatie ter beschikking gehouden van de raadsleden.

 

§2. Elk ontwerp van meerjarenplan, aanpassingen van het meerjarenplan en jaarrekening, worden op zijn minst veertien dagen vóór de vergadering waarop het ontwerp besproken wordt aan ieder lid van de gemeenteraad bezorgd.

 

Vanaf het ogenblik dat het ontwerp van het beleidsrapport bezorgd is aan de raadsleden, wordt aan hen ook de bijbehorende documentatie ter beschikking gesteld.

 

Deze stukken worden op dezelfde wijze bezorgd aan de raadsleden zoals de oproeping in artikel 1, §3 van dit reglement.

 

§3. Aan de raadsleden moet, op hun verzoek, door de algemeen directeur of de door hem aangewezen personeelsleden technische toelichting worden verstrekt over de stukken in de dossiers voor de vergadering van de gemeenteraad.

 

Onder technische toelichting wordt verstaan het verstrekken van inlichtingen ter verduidelijking van de feitelijke gegevens die in de dossiers voorkomen en van het verloop van de procedure.

 

De raadsleden richten hun verzoek per e-mail aan de algemeen directeur op het emailadres AlgemeenDirecteur@Houthalen-Helchteren.be.

 

Op een schriftelijk vraag wordt schriftelijk geantwoord tenzij het raadslid een mondelinge toelichting wenst. De mondelinge toelichting gebeurt tijdens de kantooruren tenzij anders wordt overeengekomen.

 

Artikel 10

§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht van inzage in alle dossiers, stukken en akten, ongeacht de drager, die het bestuur van de gemeente betreffen.

 

§2. De notulen van het college van burgemeester en schepenen worden, uiterlijk op dezelfde dag als de vergadering van het college volgend op deze waarop de notulen werden goedgekeurd, verstuurd aan de gemeenteraadsleden. Dit gebeurt door ze ter beschikking te stellen op de webapplicatie.

 

§3. De briefwisseling gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad en die bestemd is voor de gemeenteraad, wordt meegedeeld aan de gemeenteraadsleden.

 

§4. Alle andere documenten en dossiers dan die in artikel 9 en artikel 10, §2 tot en met §3, die betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, kunnen door de raadsleden via de webapplicatie of ter plaatse geraadpleegd worden.

 

De algemeen directeur zal de dagen en uren bepalen waarop de raadsleden deze andere documenten kunnen raadplegen.

 

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen te onderzoeken of de gevraagde stukken of akten betrekking hebben op het bestuur van de gemeente, delen de raadsleden op het emailadres AlgemeenDirecteur@Houthalen-Helchteren.be mee welke documenten zij wensen te raadplegen.

 

Aan de raadsleden wordt uiterlijk binnen acht werkdagen na de ontvangst van de aanvraag meegedeeld waar en wanneer de stukken kunnen worden ingezien.

 

Het raadslid, dat de in deze § bedoelde stukken niet is komen raadplegen tijdens de week volgend op  het tijdstip waarop hem is meegedeeld dat ze ter inzage liggen, wordt geacht af te zien van inzage.

 

§5. De gemeenteraadsleden kunnen een afschrift verkrijgen van die dossiers, stukken en akten. De vergoeding die gevraagd wordt voor het afschrift, mag in geen geval meer bedragen dan de kostprijs.

 

De raadsleden doen hun aanvraag tot het verstrekken van een afschrift via een formulier dat hen daartoe ter beschikking wordt gesteld.

 

§6. De gemeenteraadsleden hebben het recht de gemeentelijke instellingen en diensten die de gemeente opricht en beheert te bezoeken, ook de autonome gemeentebedrijven.

 

Om de algemeen directeur in de mogelijkheid te stellen het bezoekrecht praktisch te organiseren, delen de raadsleden minstens acht werkdagen vooraf schriftelijk mee welke instelling zij willen bezoeken en op welke dag en welk uur.

 

Tijdens het bezoek van een gemeentelijke inrichting mogen de raadsleden zich niet mengen in de werking. De raadsleden zijn op bezoek en gedragen zich als een bezoeker.

 

Artikel 11

§1. De gemeenteraadsleden hebben het recht om aan het college van burgemeester en schepenen mondelinge en schriftelijke vragen te stellen. Daarvoor is geen toegelicht voorstel van beslissing nodig.

 

De vragen van de raadsleden worden behandeld na afhandeling van de agenda van de openbare vergadering.

 

Vragen en antwoorden maken niet het voorwerp uit van een stemming in de gemeenteraad.

 

§2. De vragen worden schriftelijk ingediend uiterlijk 5 dagen voor de raadszitting, zodat deze meegestuurd kunnen worden met de agenda van de vergadering.

 

Vragen die later worden ingediend zullen behandeld worden op de daaropvolgende zitting. Het indienen van de vraag helpt om de inhoudelijke antwoorden feitelijk correct te krijgen.

 

Complexe vragen kunnen voor bespreking doorverwezen worden naar de algemene commissie of een volgende raad.

 

Op schriftelijke vragen van raadsleden wordt ten laatste geantwoord tijdens de vergadering volgende op de vergadering waarop de betreffende vraag werd ingediend.

 

§3. Dringende actuele vragen kunnen gesteld worden op de raadszitting. Een dringende actuele vraag is een vraag om uitleg die betrekking heeft op feiten die zich na het uiterste tijdstip voor het indienen van de vragen zoals vermeld onder §2 hebben voorgedaan of die betrekking heeft op aangelegenheden die sindsdien aan het licht zijn gekomen.

 

Quorum

 

Artikel 12

Vooraleer aan de algemene commissie deel te nemen, tekenen de raadsleden de aanwezigheidslijst.

 

De namen van de raadsleden die deelnemen aan de vergadering van de gemeenteraad, worden door de algemeen directeur in de notulen vermeld.

 

Artikel 13

§1. De gemeenteraad kan enkel beraadslagen of beslissen als de meerderheid van de zittinghebbende leden van de gemeenteraad aanwezig is.

 

Indien een kwartier na het vastgestelde uur niet voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, stelt de voorzitter vast dat de vergadering niet kan doorgaan.

 

§2. De gemeenteraad kan echter, als hij eenmaal bijeengeroepen is zonder dat het vereiste aantal leden aanwezig is, na een tweede oproeping, ongeacht het aantal aanwezige leden, op geldige wijze beraadslagen en beslissen over de onderwerpen die voor de tweede maal op de agenda voorkomen.

 

In de oproep wordt vermeld dat het om een tweede oproeping gaat. In de tweede oproeping worden de bepalingen van artikel 26 van het decreet over het lokaal bestuur overgenomen.

 

Wijze van vergaderen

 

Artikel 14

§1. De voorzitter zit de vergaderingen van de gemeenteraad voor, en opent en sluit de vergaderingen.

 

Op de voor de vergadering vastgestelde dag en uur en zodra voldoende leden aanwezig zijn om geldig te kunnen beraadslagen, verklaart de voorzitter de vergadering voor geopend.

 

§2. Het laten deelnemen van derde personen aan de vergadering is slechts toegelaten in de gevallen voorzien in het Decreet Lokaal Bestuur. Buiten deze gevallen kunnen derden bij de behandeling van een bepaald agendapunt slechts toegelaten worden met het oog op het verstrekken van informatie, toelichtingen en/of technische adviezen inzake materies, waarin zij uit hoofde van hun vorming, kwalificatie en /of beroepservaring als deskundig worden erkend. Bovendien dienen zij door de voorzitter uitgenodigd te worden. Zij kunnen in geen geval deelnemen aan de besluitvorming.

 

Artikel 15

§1. De voorzitter van de gemeenteraad geeft kennis van de tot de raad gerichte verzoeken en doet alle mededelingen die de raad aanbelangen.

 

De gemeenteraad vat daarna de behandeling aan van de punten die vermeld staan op de agenda, in de daardoor bepaalde volgorde, tenzij de raad er anders over beslist.

 

§2. Een punt dat niet op de agenda van de gemeenteraad voorkomt, mag niet in bespreking worden gebracht, behalve in spoedeisende gevallen.

 

Tot spoedbehandeling kan enkel worden besloten door ten minste twee derde van de aanwezige leden. De namen van die leden en de motivering van de spoedeisendheid worden in de notulen vermeld.

 

Artikel 16

§1. Nadat het agendapunt werd toegelicht, vraagt de voorzitter van de gemeenteraad welk lid aan het woord wenst te komen over het voorstel.

De voorzitter verleent het woord naar de volgorde van de aanvragen en, ingeval van gelijktijdige aanvraag, naar de rangorde van de raadsleden.

 

§2.  Indien de gemeenteraad deskundigen wenst te horen, bepaalt de voorzitter van de raad wanneer ze aan het woord komen.

 

De voorzitter kan aan de algemeen directeur vragen om toelichtingen te geven.

 

Artikel 17

Het woord kan door de voorzitter niet geweigerd worden voor een rechtzetting van beweerde feiten.

 

In de volgende gevallen en volgorde wordt het woord verleend bij voorrang op de hoofdvraag, waarvan de bespreking aldus wordt geschorst :

1)      om te vragen dat men niet zal besluiten;

2)      om de verdaging te vragen;

3)      om een punt te verwijzen naar een gemeenteraadscommissie;

4)      om voor te stellen dat een ander dan het in bespreking zijnde probleem bij voorrang zou behandeld worden;

5)      om te eisen dat het voorwerp van de beslissing concreet zou omschreven worden;

6)      om naar het reglement te verwijzen.

 

Artikel 18

Niemand mag onderbroken worden wanneer hij spreekt, behalve voor een verwijzing naar het reglement of voor een terugroeping tot de orde.

 

Als een gemeenteraadslid, aan wie het woord werd verleend, afdwaalt van het onderwerp, kan alleen de voorzitter hem tot de behandeling van het onderwerp terugbrengen. Indien na een eerste verwittiging het lid verder van het onderwerp blijft afdwalen, kan hem het woord door de voorzitter ontnomen worden. Elk lid, dat in weerwil van de beslissing van de voorzitter, tracht aan het woord te blijven, wordt geacht de orde te verstoren.

 

Dit geldt eveneens voor hen, die het woord nemen zonder het te hebben gevraagd en bekomen, en die aan het woord blijven in weerwil van het bevel van de voorzitter.

 

Elk scheldwoord, elke beledigende uitdrukking en elke persoonlijke aantijging worden geacht de orde te verstoren.

 

Artikel 19

Tijdens de vergadering mag er door het publiek en de raadsleden geen gebruik gemaakt worden van livestream-, video-, film- of fototoestellen, behoudens toelating van de voorzitter, en is het gebruik van smartphones, mobiele telefoons, tablets of andere (communicatie)middelen die inbreuk maken op

de orde van de vergadering niet toegestaan.

 

Gedurende de zitting van de raad:

1)      bevindt het publiek zich stilzwijgend in een voorbehouden gedeelte van de raadzaal;

2)      is elke mededeling tussen het publiek en de leden van de raad verboden;

3)      mag geen enkel verzoekschrift rechtstreeks aan de raad worden overhandigd;

 

Artikel 20

§1. De voorzitter is belast met de handhaving van de orde in de raadsvergadering.

 

Van de handelingen die hij in dit verband stelt, wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Elk raadslid dat de orde verstoort, wordt door de voorzitter tot de orde teruggeroepen. Elk lid dat tot de orde werd teruggeroepen, mag zich verantwoorden, waarna de voorzitter beslist of de terugroeping tot de orde gehandhaafd of ingetrokken wordt.

 

§2. De voorzitter kan, na een voorafgaande waarschuwing, elke toehoorder die openlijk tekens van goedkeuring of van afkeuring geeft of die op enigerlei wijze wanorde veroorzaakt, uit de zaal doen verwijderen.

 

De voorzitter kan bovendien een proces-verbaal opmaken tegen die persoon en dat proces-verbaal bezorgen aan het openbaar ministerie met het oog op de eventuele vervolging van de betrokkene.

 

Artikel 21

Geen enkel raadslid mag meer dan tweemaal het woord nemen over hetzelfde onderwerp, tenzij de voorzitter er anders over beslist.

 

Artikel 22

Wanneer de vergadering rumoerig wordt, zodat het normale verloop van de bespreking in het gedrang wordt gebracht, kondigt de voorzitter aan dat hij, bij voortzetting van het rumoer, de vergadering zal schorsen of sluiten.

 

Indien de wanorde toch aanhoudt, schorst of sluit hij de vergadering. De leden van de raad moeten dan onmiddellijk de zaal verlaten.

 

Van deze schorsing of sluiting wordt melding gemaakt in de notulen.

 

Artikel 23

Nadat de leden voldoende aan het woord zijn geweest en indien hij oordeelt dat het agendapunt voldoende werd besproken, sluit de voorzitter de bespreking.

 

Wijze van stemmen

 

Artikel 24

§1. Voor elke stemming in de gemeenteraad omschrijft de voorzitter het voorwerp van de bespreking waarover de vergadering zich moet uitspreken.

 

§2. De beslissingen worden bij volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen genomen. De volstrekte meerderheid is gelijk aan meer dan de helft van de stemmen, onthoudingen, blanco en ongeldige stemmen niet meegerekend. Bij staking van stemmen is het voorstel verworpen.

 

Artikel 25

§1. De gemeenteraad stemt over het eigen deel van elk beleidsrapport.

 

Nadat zowel de gemeenteraad als de OCMW-raad elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de OCMW-raad. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn. De gemeenteraad kan het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de OCMW-raad niet goedkeuren als dat de financiële belangen van de gemeente bedreigt. In dat geval vervalt de eventuele vaststelling van het deel van het beleidsrapport zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

 

§2. De gemeenteraad stemt telkens over het geheel van het eigen deel van het beleidsrapport.

 

In afwijking daarvan kan elk gemeenteraadslid de afzonderlijke stemming eisen over een of meer onderdelen die hij aanwijst in het gemeentelijke deel van het beleidsrapport.  In dat geval mag de gemeenteraad pas over het geheel van zijn deel van het beleidsrapport stemmen na de afzonderlijke stemming.

 

Als deze afzonderlijke stemming tot gevolg heeft dat het ontwerp van beleidsrapport moet worden gewijzigd, wordt de stemming over het geheel verdaagd tot een volgende vergadering van de gemeenteraad. Als de OCMW-raad voordien zijn deel van het beleidsrapport al had vastgesteld, vervalt die vaststelling en stelt de OCMW-raad het gewijzigde ontwerp van beleidsrapport vast op een volgende vergadering.

 

Artikel 26

§1. De leden van de gemeenteraad stemmen niet geheim, behalve in de gevallen bedoeld in § 4.

 

§2. Er zijn drie mogelijke werkwijzen van stemmen:

1)      de stemming bij handopsteking of de elektronisch uitgebrachte naamstemming;

2)      de mondelinge stemming;

3)      de geheime stemming.

 

§3. De gemeenteraadsleden stemmen bij handopsteking behalve als een derde van de aanwezige leden de elektronische of de mondelinge stemming vraagt.

 

§4. Over de volgende aangelegenheden wordt geheim gestemd:

1)      de vervallenverklaring van het mandaat van gemeenteraadslid en van schepen;

2)      het aanwijzen van de leden en het beëindigen van deze aanwijzing van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen;

3)      individuele personeelszaken.

 

Artikel 27

De stemming bij handopsteking geschiedt als volgt. Nadat de voorzitter het voorwerp van de stemming heeft omschreven zoals bepaald in art. 24, § 1 van dit reglement vraagt hij achtereenvolgens welke gemeenteraadsleden ‘ja’ stemmen, welke ‘neen’ stemmen en welke zich onthouden.

 

Elk gemeenteraadslid kan slechts éénmaal zijn hand opsteken om zijn keuze duidelijk te maken.

 

Artikel 28

§1. De mondelinge stemming geschiedt door, elk raadslid ‘ja’, ‘neen’ of ‘onthouding’ te laten uitspreken. Zij doen dat (met uitzondering van de voorzitter) in volgorde van de zitplaats in de raadzaal.

 

§2. De voorzitter stemt als laatste, behalve bij geheime stemming.

 

Wanneer er na de stem van de voorzitter evenveel stemmen voor als tegen het voorstel zijn, dan is er staking van stemmen en is het voorstel verworpen (behalve in de gevallen van art. 31 van dit reglement). De stem van de voorzitter is niet doorslaggevend bij staking van stemmen.

 

Artikel 29

Voor een geheime stemming worden vooraf gemaakte stembriefjes gebruikt en wordt eenvormig schrijfgerief ter beschikking gesteld.

 

De raadsleden stemmen ‘ja’, ‘neen’ of onthouden zich. De onthouding gebeurt door het afgeven van een blancostembriefje.

 

Voor de stemming en de stemopneming is het bureau samengesteld uit de voorzitter en de jongste twee raadsleden. Ieder raadslid is gemachtigd de regelmatigheid van de stemopnemingen na te gaan.

 

Artikel 30

Vooraleer tot de stemopneming over te gaan, wordt het aantal stembriefjes geteld. Stemt dit aantal niet overeen met het aantal raadsleden, die aan de stemming hebben deelgenomen, dan worden de stembriefjes vernietigd en wordt elk raadslid uitgenodigd opnieuw te stemmen.

 

Artikel 31

Voor elke benoeming tot ambten, elke contractuele aanstelling, elke verkiezing en elke voordracht van kandidaten wordt tot een afzonderlijke stemming overgegaan. Als bij de benoeming, de contractuele aanstelling, de verkiezing of de voordracht van kandidaten de vereiste meerderheid niet wordt verkregen bij de eerste stemming, wordt opnieuw gestemd over de twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald.

 

Als bij de eerste stemming sommige kandidaten een gelijk aantal stemmen behaald hebben, dan wordt de jongste kandidaat tot de herstemming toegelaten. Personen worden benoemd, aangesteld, verkozen of voorgedragen bij volstrekte meerderheid van stemmen. Bij staking van stemmen heeft de jongste kandidaat de voorkeur.

 

Notulen, zittingsverslag en ondertekening

 

Artikel 32

§1. De notulen van de gemeenteraad vermelden, in chronologische volgorde, alle besproken onderwerpen, alsook het gevolg dat gegeven werd aan die punten waarover de gemeenteraad geen beslissing heeft genomen.

 

Zij maken eveneens duidelijk melding van alle beslissingen. Behalve bij geheime stemming of bij unanimiteit, vermelden de notulen voor elk raadslid of hij voor of tegen het voorstel heeft gestemd of zich onthield. 

 

§2. De zittingsverslagen van de vergaderingen van de gemeenteraad worden vervangen door een audiovisuele opname van de openbare zitting van de gemeenteraad.

 

§3. Als de gemeenteraad een aangelegenheid overeenkomstig artikel 4, §2 en artikel 5 van dit reglement in besloten vergadering behandelt, vermelden de notulen alleen de beslissingen en wordt er geen zittingsverslag opgesteld.

 

Artikel 33

§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel 277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking. De notulen worden ter beschikking gesteld via de webapplicatie, het zittingsverslag via de gemeentelijke webstek.

 

§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend. In het geval de gemeenteraad bij spoedeisendheid werd samengeroepen, kan de gemeenteraad beslissen om opmerkingen toe te laten op de eerstvolgende vergadering.

 

§4. Zo dikwijls de gemeenteraad het wenselijk acht, worden de notulen geheel of gedeeltelijk staande de vergadering opgemaakt en door de algemeen directeur en de meerderheid van de aanwezige raadsleden ondertekend.

 

Artikel 34

§1. De reglementen, beslissingen, akten, brieven en alle andere stukken worden ondertekend zoals bepaald in artikel 279 tot 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

§2. De stukken, die niet vermeld worden in artikel 279, §1 tot §3 en §5 van het decreet over het lokaal bestuur, worden ondertekend door de burgemeester en medeondertekend door de algemeen directeur. Zij kunnen deze bevoegdheid overdragen conform artikel 280 en artikel 283 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Fracties

 

Artikel 35

Het gemeenteraadslid of de gemeenteraadsleden die op eenzelfde lijst verkozen zijn, vormen één fractie. Een onderlinge vereniging tot één fractie of de vorming van twee fracties is mogelijk, uiterlijk op de installatievergadering, in de gevallen en op de wijze vastgelegd in art. 36, §2 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

Het huishoudelijk reglement legt ook de nadere regels voor de samenstelling en de werking van de fracties vast. Binnen de grenzen die de Vlaamse Regering bepaalt, wordt in het huishoudelijk reglement de financiering van de fracties opgenomen. Zie verder in art. 38, § 5 van dit reglement.

 

Raadscommissies

 

Artikel 36

§1. De gemeenteraad kan commissies oprichten die zijn samengesteld uit gemeenteraadsleden. De commissies hebben als taak het voorbereiden van de besprekingen in de gemeenteraadszittingen, het verlenen van advies en het formuleren van voorstellen over de wijze waarop vorm wordt gegeven aan de inspraak van de bevolking telkens als dat voor de beleidsvoering wenselijk wordt geacht. De commissies kunnen steeds deskundigen en belanghebbenden horen.

 

§2. De gemeenteraad bepaalt per gemeenteraadscommissie het aantal leden. De mandaten in iedere commissie worden door de gemeenteraad evenredig verdeeld volgens eenzelfde berekeningswijze die de gemeenteraad vastlegt voor alle commissies. De berekeningswijze is als volgt: Alle fracties maken evenredig (conform de samenstelling van de gemeenteraad) deel uit van de commissies. Er is een evenredige verdeling tussen meerderheid en minderheid.

 

De evenredigheid vereist in ieder geval dat de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de fracties waarvan leden deel uitmaken van het college van burgemeester en schepenen steeds hoger is dan de som van het aantal mandaten dat toekomt aan de andere fracties. Elke fractie wijst de mandaten toe, die haar overeenkomstig deze berekeningswijze toekomen, door middel van een voordracht, gericht aan de voorzitter van de gemeenteraad. Als de voorzitter van de gemeenteraad voordrachten ontvangt voor meer kandidaten dan er mandaten te begeven zijn voor een fractie, dan worden de mandaten toegewezen volgens de volgorde van voorkomen op de akte van voordracht.

 

§3. Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geacht eenzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Indien één of meerdere leden verklaren niet meer te behoren tot de fractie kan dit lid niet meer zetelen, noch als lid van deze fractie, noch als lid van een andere fractie. Niettemin behouden deze fracties het oorspronkelijke aantal leden in de commissie.

 

§4. Om ontvankelijk te zijn moet de akte van voordracht voor elk van de kandidaat-commissieleden ten minste ondertekend zijn door een meerderheid van de leden van de fractie waarvan het kandidaat-commissielid deel van uitmaakt. Indien de fractie van het kandidaat-commissielid slechts uit twee verkozenen bestaat, volstaat de handtekening van een van hen. Niemand kan meer dan een akte ondertekenen per beschikbaar mandaat voor de fractie.

 

§5. Als ten gevolge van de toepassing van de evenredige vertegenwoordiging een fractie niet vertegenwoordigd is in een commissie, kan de fractie een raadslid aanwijzen dat als lid met raadgevende stem in de commissie zetelt.

 

§6. Elke commissie wordt voorgezeten door een gemeenteraadslid. De leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen voorzitter zijn van een commissie. De gemeenteraad duidt de voorzitters van de andere commissies aan.

 

§7. De commissies worden door hun voorzitter bijeengeroepen. Een derde van de leden van de commissie kan de voorzitter vragen de commissie bijeen te roepen. De oproepingsbrief vermeldt de agenda en wordt naar alle raadsleden gestuurd. Deze informatie wordt eveneens bekendgemaakt aan het publiek door publicatie op de webstek van de gemeente.

 

De commissies kunnen geldig vergaderen, ongeacht het aantal aanwezige leden.

 

De leden van de commissies stemmen, zoals in de gemeenteraad, nooit geheim, behalve in de gevallen zoals in art. 26 §4 van dit reglement.

 

De raadsleden kunnen, weliswaar zonder stemrecht, de vergaderingen van de commissies, waarvan zij geen deel uitmaken, bijwonen.

 

Vooraleer aan de vergadering deel te nemen, tekenen de leden van elke commissie een aanwezigheidslijst, die aan de algemeen directeur wordt bezorgd.

 

Artikel 37

De gemeenteraad richt een 'algemene commissie' op. Deze commissie bestaat uit de voltallige gemeenteraad en behandelt alle relevante thematische dossiers en de technische vragen rond specifieke dossiers. Deze commissie wordt beschouwd als de voorbereiding van de gemeenteraad.

 

De algemene commissie vergadert openbaar.

 

De voorzitter van de gemeenteraad is tevens voorzitter van de algemene commissie.

 

Artikel 38

In de gemeenteraad kan een deontologische commissie 'ad hoc' ingesteld worden die waakt over de naleving van de deontologische code.

 

De deontologische commissie vergadert besloten.

 

De voorzitter van de gemeenteraad is tevens voorzitter van de deontologische commissie.

 

Het verslag van de deontologische commissie 'ad hoc' zal ter kennisgeving voorgelegd worden op de besloten vergadering van de eerstvolgende gemeenteraad.

 

Vergoeding van raadsleden

 

Artikel 39

§1. Aan de gemeenteraadsleden, met uitzondering van de burgemeester en de schepenen, wordt presentiegeld verleend voor volgende vergaderingen waarop zij aanwezig zijn:

1)      de vergadering van de algemene commissie en de gemeenteraad;

2)      de vergadering waarvoor men in principe recht op presentiegeld heeft, maar waarvoor het aanwezigheidsquorum niet werd bereikt;

3)      de vergaderingen die slechts gedeeltelijk werden bijgewoond;

4)      de vergaderingen die werden hervat op een andere dag.

 

§2. Het presentiegeld bedraagt 186 euro voor de vergaderingen van de gemeenteraad en de algemene commissie.

 

De voorzitter van de gemeenteraad ontvangt een dubbel presentiegeld voor de vergaderingen van de gemeenteraad die hij voorzit.

 

Artikel 40

§1. Conform de dienstverlening, zoals bepaald in dit reglement, hebben de raadsleden op het gemeentehuis toegang tot telefoon en internet. Via de multifunctionele printers in het NAC kunnen raadsleden binnen hun fractievergoeding kopieën maken van gemeentelijke bestuursdocumenten. In een daartoe voorbehouden lokaal kunnen de diverse gemeenteraadsfracties alle nodige informatie inkijken. Mits reservatie via het emailadres onthaal@houthalen-helchteren.be kunnen fracties ook gebruik maken van de vergaderlokalen in het gemeentehuis.

 

§2. De gemeente sluit een verzekering af om de burgerlijke aansprakelijkheid, met inbegrip van de rechtsbijstand, te dekken die bij de normale uitoefening van hun mandaat persoonlijk ten laste komt van de gemeenteraadsleden. De gemeente sluit daarnaast ook een verzekering af voor ongevallen die de gemeenteraadsleden overkomen in het kader van de normale uitoefening van hun ambt.

 

§3. Ter ondersteuning van gemeenteraadsfracties wordt jaarlijks aan elke fractie, vertegenwoordigd in de gemeenteraad, een toelage ten laste van de gemeente verstrekt onder volgende modaliteiten:

 

€2.500,00 vaste toelage per fractie, zoals gevormd bij aanvang van de legislatuur;

€1.250,00 vaste toelage voor de eenmansfracties;

€250,00 per raadslid per fractie;

€0,00 voor de raadsleden die de aanvankelijk, bij aanvang van de legislatuur, gevormde fractie verlaten en als onafhankelijk raadslid gaan zetelen.

Deze toelage zal per fractie uitgekeerd worden op een aparte fractierekening.

 

De fractie kan de ontvangen toelage enkel gebruiken voor de ondersteuning van de eigen werking en voor de werking van de raden waar zij deel van uitmaakt. De middelen mogen niet gebruikt worden voor partijwerking, verkiezingen of ter compensatie van presentiegeld, wedde enz.

 

Deze toelagen moet door fracties aangewend worden voor:

1)      de vorming van de leden;

2)      de logistieke ondersteuning van de fractie op allerlei vlakken, zoals daar onder meer zijn:

          aankoop van vakliteratuur;

          administratieve ondersteuning;

          gebruik van de multifunctionele printers in het NAC;

          ter beschikking stellen van audio-visuele middelen;

          ...

 

Op het einde van het werkjaar licht de fractie in een nota met bewijsstukken toe hoe ze de ontvangen middelen gebruikte.

 

De voorlegging van de nota is voorzien in de eerste helft van december met betrekking op het lopende kalenderjaar, ter advies aan de fractievoorzitters en vervolgens wordt dit integraal ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege. De aanvraag voor het budget voor de fractiewerking kan dan meteen in januari van het lopende jaar gebeuren.

 

Jaarlijks wordt een overzicht gemaakt van de aanwending van alle middelen voor de ondersteuning van de fracties. Dat overzicht is openbaar.

 

Wanneer een fractie financiële middelen aanwendde voor andere doeleinden dan de ondersteuning van de eigen werking, zal het gemeentebestuur dit bedrag in mindering brengen van de toelage van het volgend werkjaar.

 

Burgerparticipatie

 

Artikel 41

§1. Iedere burger heeft het recht verzoekschriften, door een of meer personen ondertekend, schriftelijk bij de organen van de gemeente in te dienen.

 

Een verzoek is een vraag om iets te doen of te laten. Uit de tekst van het verzoekschrift moet de vraag duidelijk zijn.

 

De organen van de gemeente zijn de gemeenteraad, het college van burgemeester en schepenen, de voorzitter van de gemeenteraad, de burgemeester, de algemeen directeur en elk ander orgaan van de gemeente dat als overheid optreedt.

 

§2. De verzoekschriften worden aan het orgaan van de gemeente gericht tot wiens bevoegdheid de inhoud van het verzoek behoort. Komt een verzoekschrift niet bij het juiste orgaan aan, dan bezorgt dit orgaan het verzoek aan de juiste bestemmeling.

§3. Verzoekschriften die een onderwerp betreffen dat niet tot de bevoegdheid van de gemeente behoort, zijn onontvankelijk.

 

Verzoekschriften die duidelijk tot de bevoegdheid van het OCMW behoren, worden overgemaakt aan het bevoegde orgaan van het OCMW. De indiener wordt daarvan op de hoogte gebracht.

 

§4. Een schriftelijke vraag wordt niet als verzoekschrift beschouwd als:

1)      de vraag onredelijk is of te vaag geformuleerd;

2)      het louter een mening is en geen concreet verzoek;

3)      de vraag anoniem, d.w.z. zonder vermelding van naam, voornaam en adres, werd ingediend;

4)      het taalgebruik ervan beledigend is.

 

Het orgaan of de voorzitter van het orgaan maakt deze beoordeling. Hij kan de indiener om een nieuw geformuleerd verzoekschrift vragen dat wel aan de ontvankelijkheidsvoorwaarden voldoet.

 

Artikel 42

§1. Is het een verzoekschrift voor de gemeenteraad, dan plaatst de voorzitter van de gemeenteraad het verzoekschrift op de agenda van de eerstvolgende gemeenteraad indien het minstens 14 dagen vóór de vergadering werd ontvangen. Wordt het verzoekschrift later ingediend, dan komt het op de agenda van de volgende vergadering.

 

§2. De gemeenteraad kan de bij hem ingediende verzoekschriften naar het college van burgemeester en schepenen of naar een gemeenteraadscommissie verwijzen met het verzoek om over de inhoud ervan uitleg te verstrekken.

 

§3. De verzoeker of, indien het verzoekschrift door meerdere personen ondertekend is, de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift, kan worden gehoord door het betrokken orgaan van de gemeente.  In dat geval heeft de verzoeker of de eerste ondertekenaar van een verzoekschrift het recht zich te laten bijstaan door een persoon naar keuze.

 

§4. Het betrokken orgaan van de gemeente verstrekt, binnen drie maanden na de indiening van het verzoekschrift, een gemotiveerd antwoord aan de verzoeker of, indien het verzoekschrift door meer personen ondertekend is, aan de eerste ondertekenaar van het verzoekschrift.

 

Artikel 43

§1. Inwoners kunnen voorstellen over het gemeentebeleid en de dienstverlening op de agenda van de gemeenteraad plaatsen en die agendapunten toelichten tijdens de zitting van de gemeenteraad.

 

§2. Het voorstel moet minstens twintig dagen voor de dag van de vergadering van de gemeenteraad bij het college van burgemeester en schepenen ingediend zijn. Zo kan het in de eerstvolgende gemeenteraadszitting worden behandeld. Als het voorstel na de voormelde termijn toekomt, wordt het punt behandeld op de daaropvolgende vergadering van de gemeenteraad.

 

Voorstellen dienen aangetekend opgestuurd te worden ter attentie van het gemeentebestuur, Pastorijstraat 30 te 3530 Houthalen-Helchteren of tegen ontvangstbewijs overhandigd te worden aan de centrale balie van het Nieuw Administratief Centrum op voornoemd adres.

 

§3. Het voorstel wordt ingediend door middel van het formulier dat daartoe op de webstek van de gemeente ter beschikking gesteld wordt en moet voldoen aan volgende voorwaarden:

5)      Iedere ondertekenaar moet een inwoner zijn van Houthalen-Helchteren en minstens 16 jaar oud op de datum van de ondertekening.

6)      2 % van het aantal inwoners ouder dan 16 jaar moet de lijst ondertekenen. Het meest recent cijfer is op te vragen bij de dienst burgerzaken op het nummer 011/49.20.00 of via het e-mailadres burgerzaken@houthalen-helchteren.be.

7)      Iedere inwoner kan het voorstel maar eenmaal ondertekenen.

8)      De lijst met personen die het verzoek ondersteunen moet (bij voorkeur in drukletters) de naam, voornamen, geboortedatum, woonplaats en handtekening van die persoon vermelden.

9)      Het voorstel bevat een duidelijk onderwerp, omschrijving en motivering.

10)  Het ingevulde formulier en de lijst moeten aangetekend verstuurd worden of tegen ontvangstbewijs afgegeven worden aan de balie van het Nieuw Administratief Centrum.

 

Besluit:

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Geldigverklaring van de verkiezing op 3 januari 2019 van de leden van de politieraad van de politiezone PZ CARMA - kennisname.

 

Wetgeving

         De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus, inzonderheid de artikelen 12 en volgende.

         Het koninklijk besluit van 20 december 2000 betreffende de verkiezing in elke gemeenteraad van de leden van de politieraad.

         De Ministeriële Omzendbrief van 13 november 2018 betreffende de verkiezing en de installatie van de politieraadsleden van een meergemeentezone.

 

Feiten en context

Het proces-verbaal van de verkiezing van de leden van de politieraad van de politiezone PZ CARMA, vastgesteld bij besluit van 3 januari 2019 door de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren, is op 9 januari 2019 toegekomen bij het provinciebestuur.

 

Uit het ingediend dossier blijkt dat (in navolging van de administratieve voorbereiding) de voordrachtsakte namens Vlaams Belang onontvankelijk verklaard werd door de burgemeester en dat de voorgedragen kandidate en opvolger uit de kandidatenlijst en stemming werden geweerd.

 

Luidens artikel 6 van het K.B. van 20 december 2000 kan de burgemeester alleen de verbetering of aanvulling van een voordrachtsakte aanbeleven.

 

De burgemeester mag in geen geval oordelen over de ontvankelijkheid en moet alle akten in ontvangst nemen, op basis waarvan hij de kandidatenlijst opstelt (cf. R.v.St. 25 mei 1977, nr. 18.279 - zie ook punt 27 van de omzendbrief van 13 november 2018). De handelwijze van de burgemeester te dezen was dus onregelmatig.

 

Volledigheidshalve kan opgemerkt worden dat in concreto de handtekening van het kandiaat-werkend lid ontbrak, dat het Vlaams Belang gevraagd werd om de akte te verbeteren, maar dat zij niet in de mogelijkheid waren om de akte te verbeteren.

 

Uit de afgetekende stemuitslag van de politieraadsverkiezing enerzijds en uit de partijpolitieke verdeling, evenals het beperkt aantal stemmen waarover het Vlaams Belang in kwestie beschikt (op het moment van de verkiezing 6 van de 90) anderzijds, blijkt dat deze onregelmatigheid geen invloed kan hebben gehad op de uitslag van de stemming, meer bepaald welke vier van de vijf voorgedragen kandidaten de meeste stemmen zouden hebben behaald.

 

De geldigheid van de verkiezing komt wat dit punt betreft dus niet in het gedrang.

 

Bovendien heeft de deputatie geen klacht namens het Vlaams Belang ontvangen.

 

De verkiezing van de leden van de politieraad van de politiezone PZ CARMA door de gemeenteraad in zitting van 3 januari 2019, werd bijgevolg door de deputatie geldig verklaard op 31 januari 2019.

 

Het bestuur werd hier per brief van 31 januari 2019 (toegekomen op 5 februari 2019) in kennis gesteld.

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van de goedkeuring van de verkiezing op 3 januari 2019 van de leden van de politieraad van PZ CARMA door de deputatie op 31 januari 2019.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 Kerkfabriek Sint-Martinus: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF Sint-Martinus vraagt een werkingstoelage van € 52.500 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek Sint-Martinus ten bedrage van € 52.018 voorzien via actie 1419/8/6/1/6 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil (52.500 - 52.018 =) € 482 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 52.500 toe te kennen aan KF Sint-Martinus. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 Kerkfabriek Sint-Trudo: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context
Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF Sint-Trudo vraagt een werkingstoelage van € 39.356 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek Sint-Trudo ten bedrage van € 37.925 voorzien via actie 1419/8/6/1/7 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil (39.356 - 37.925 =) € 1.431 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

 

Gegevens
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Team financiën dd. 28/01/2019: Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 39.356 toe te kennen aan KF Sint-Trudo Helchteren. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 aan kerkfabriek Sint-Lambertus: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF Sint-Lambertus vraagt een werkingstoelage van € 39.939 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek Sint-Lambertus ten bedrage van € 39.543 voorzien via actie 1419/8/6/1/5 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil (39.939 - 39.543 =) € 396 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 39.939 toe te kennen aan KF Sint-Lambertus. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 aan kerkfabriek Sint-Antonius: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF Sint-Antonius vraagt een werkingstoelage van € 26.106 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek Sint-Antonius ten bedrage van € 16.069 voorzien via actie 1419/8/6/1/4 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil (26.106 - 16.069 =) € 10.037 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 26.106 toe te kennen aan KF Sint-Antonius. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 aan kerkfabriek OLV van 7 Smarten: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF OLV van 7 Smarten vraagt een werkingstoelage van € 12.898 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek OLV van 7 Smarten ten bedrage van € 10.336 voorzien via actie 1419/8/6/1/2 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil 12.898 - 10.336 =) € 2.562 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 12.898 toe te kennen aan KF OLV van 7 Smarten. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning werkingstoelage 2019 aan kerkfabriek OLV van Banneux: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur, artikel 41: De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:

          23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten:

          artikel 48: Als het budget past in het goedgekeurde meerjarenplan, neemt de gemeenteraad hiervan akte binnen een termijn van vijftig dagen die ingaat op de dag na het inkomen van het budget bij de gemeenteoverheid.

          artikel 49 §1: Als het budget niet past in het goedgekeurde meerjarenplan, kan de gemeenteraad het budget aan het meerjarenplan aanpassen behalve wat de kosten betreft die betrekking hebben op het vieren van de eredienst.
 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018.
KF OLV van Banneux vraagt een werkingstoelage van € 39.243 voor 2019.
 

In het budget 2019 werd een werkingstoelage (algemene rekening 64900000) voor kerkfabriek OLV van Banneux ten bedrage van € 39.046 voorzien via actie 1419/8/6/1/3 en beleidsveld 0790.

Het college engageerde zich in zitting van 4 februari 2019 om het verschil (39.243 - 39.046 =) € 197 te voorzien in de eerstvolgende budgetwijziging.

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Financieel advies

Gunstig onder voorwaarde van opname middelen in budgetwijziging.

 

Besluit:

om € 39.243 toe te kennen aan KF OLV van Banneux. De nodige middelen zullen opgenomen worden in een volgende budgetwijziging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Toekenning nominatieve investeringstoelage aan Kerkfabriek Sint-Trudo: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Decreet lokaal bestuur
Artikel 41 De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
23° het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies;

         Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018. (De gemeenteraad beschouwde alle investeringen als ‘nominatief’.)

 

Feiten en context

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten vermeldt in artikel 52/1 paragraaf 1 dat gemeentebesturen dragen bij in de investeringen in de gebouwen van de eredienst. 

 

In het meerjarenplan 2014-2019 werd een totaal budget van € 1.256.000 voorzien voor het toekennen van investeringstoelagen aan onze kerkbesturen. Tot en met 2018 gebeurden er reeds toekenningen voor € 634.789,73 waardoor er nog een saldo van € 621.210,27 ter beschikking is.  Deze uitgaven zijn opgenomen via actie 1419/8/6/1/1 - algemene rekening 66400000 - beleidsveld 0790.

 

Tot en met het jaar 2018 mocht het college nominatieve subsidies toekennen. Het decreet over het lokaal bestuur laat dit niet meer toe.

 

Wij ontvingen van Kerkfabriek Sint-Trudo Helchteren diverse vragen voor investeringssubsidies.  Bij deze aanvraag voegt de kerkfabriek betalingsbewijzen toe van de laatste toelage van € 43.510,44 die door het college werd toegekend op 3 december 2018. Het college stelde toen immers de voorwaarde dat bij een volgende aanvraag de betalingsbewijzen moesten gevoegd worden van de bedragen die op 3 december werden toegekend.

 

Bij de uitbetaling van een investeringstoelage wordt bij de aanvraag steeds aan de begunstigde gevraagd het betalingsbewijs voor te leggen van de facturen waarvoor een toelage gevraagd wordt.  Indien dit niet mogelijk is (doordat de begunstigde niet over voldoende liquiditeiten beschikt), wordt opgelegd dit bij een volgende aanvraag te doen zodat de begunstigde haar verplichtingen kan nakomen.

 

Wij ontvingen volgende aanvragen van Kerkfabriek Sint-Trudo Helchteren:

 

 

Gegevens van de vereniging:
RPR-nummer: BE0211.193.051

BTW-plichtige: neen

Naam: Kerkfabriek Sint-Trudo

Adres: Sint-Trudoplein 12, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE88 0910 0142 7141

 

Besluit:

De gevraagde investeringstoelagen toe te kennen aan Kerkfabriek Sint-Trudo Helchteren met de voorwaarde de betalingsbewijzen die nog ontbreken aan te leveren bij de volgende aanvraag tot uitbetaling van een investeringstoelage.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

AGB Masterplan: budget 2019: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (BVR BBCGOP)

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende BBCGOP artikel 16, 4°, a)

         De beleidsnota van het budget bevat de lijst met opdrachten voor werken, leveringen en diensten

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende BBCGOP artikel 16, 5°, a)

         De beleidsnota van het budget bevat de lijst met daden van beschikking

         Besluit raad van bestuur 25/04/2017: definitie begrip dagelijks bestuur:

          de investeringen die nominatief opgenomen zijn in het budget en in de bijlagen

         Omzendbrief BB 2013/4. Strategische meerjarenplanning (meerjarenplan 2014-2019) en budgettering (budget 2014) volgens de beleids- en beheerscyclus
3.3 Financieel evenwicht
Voor de autonome bedrijven geldt enkel de norm van het resultaat op kasbasis. De autofinancieringsmarge moet wel worden berekend als indicator, maar geldt niet als norm. Het is evident dat het bedrijf bij een eventuele negatieve autofinancieringsmarge een toelichting geeft over de oorzaak en de mogelijke consequenties daarvan.

         Statuten : Art.40 §1. Het AGB Masterplan maakt een meerjarenplan en een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikel 593 en 594 van het Decreet Lokaal Bestuur. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 van het Gemeentedecreet en, vanaf hun inwerkingtreding, artikel 253, 260 en 275 van het Decreet Lokaal Bestuur.

§4. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.

 

Feiten en context

Ons bestuur start pas in 2020 met de toepassing van de nieuwe BBC-regels.  Dit betekent dat wij voor 2019 een budget moeten opmaken volgens de regels van het gemeentedecreet en het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's (BBCGOP).

 

In tegenstelling tot de vorige jaren zijn we niet verplicht om een aanpassing van het meerjarenplan 2014-2019 vast te stellen vooraleer het budget kan worden vastgesteld. De voorwaarde om het lopende meerjarenplan aan te passen, geldt niet voor de planning voor het eerste jaar na de gemeenteraadsverkiezingen.  Het budget 2019 moet niet noodzakelijk passen in het lopende meerjarenplan 2014-2019.

 

Juridisch gezien is het budget voor 2019 financieel in evenwicht als het geraamde beschikbaar budgettair resultaat (= resultaat op kasbasis) voor 2019 groter is dan of gelijk aan nul.  De autofinancieringsmarge is een criterium voor de beoordeling van het structureel evenwicht.  Ze moet in principe steeds over een langere termijn beoordeeld worden.  Daarom is de geraamde autofinancieringsmarge voor 2019 in het budget geen strikt afdwingbare norm.

 

Het budget 2019 wordt ter kennisgeving voorgelegd.

 

In het budget 2019 werden volgende resultaten bereikt:

 

 

2019

Resultaat op kasbasis

€ 887.088

Autofinancieringsmarge

€339.786

 

Financieel advies

Team financiën dd. 7/02/2019: het goedkeuren van het budget is een beleidsbevoegdheid.

 

Besluit:

Het budget 2019 van het AGB Masterplan goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

AGB Sport: budget 2019: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (BVR BBCGOP)

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende BBCGOP artikel 16, 4°, a)
De beleidsnota van het budget bevat de lijst met opdrachten voor werken, leveringen en diensten

         Besluit van de Vlaamse Regering betreffende BBCGOP artikel 16, 5°, a)
De beleidsnota van het budget bevat de lijst met daden van beschikking

         Besluit raad van bestuur 22/05/2017: definitie begrip dagelijks bestuur:

          de investeringen die nominatief opgenomen zijn in het budget en in de bijlagen

         Omzendbrief BB 2013/4. Strategische meerjarenplanning (meerjarenplan 2014-2019) en budgettering (budget 2014) volgens de beleids- en beheerscyclus
3.3 Financieel evenwicht
Voor de autonome bedrijven geldt enkel de norm van het resultaat op kasbasis. De autofinancieringsmarge moet wel worden berekend als indicator, maar geldt niet als norm. Het is evident dat het bedrijf bij een eventuele negatieve autofinancieringsmarge een toelichting geeft over de oorzaak en de mogelijke consequenties daarvan.

         Statuten: Art. 40: §1. Het AGB Sport maakt een meerjarenplan en een budget op overeenkomstig de regels die krachtens artikel 593 en 594 van het Decreet Lokaal Bestuur. De boekhouding wordt gevoerd en de jaarrekening wordt opgesteld overeenkomstig de regelen die krachtens artikel 164, 172 en 179 van het Gemeentedecreet en, vanaf hun inwerkingtreding, artikel 253, 260 en 275 van het Decreet Lokaal Bestuur.

§4. De raad van bestuur stelt het meerjarenplan en het budget vast en legt ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor.

 

Feiten en context
Ons bestuur start pas in 2020 met de toepassing van de nieuwe BBC-regels.  Dit betekent dat wij voor 2019 een budget moeten opmaken volgens de regels van het gemeentedecreet en het besluit van de Vlaamse regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de gemeenten, de provincies en de OCMW's (BBCGOP).

 

In tegenstelling tot de vorige jaren zijn we niet verplicht om een aanpassing van het meerjarenplan 2014-2019 vast te stellen vooraleer het budget kan worden vastgesteld. De voorwaarde om het lopende meerjarenplan aan te passen, geldt niet voor de planning voor het eerste jaar na de gemeenteraadsverkiezingen.  Het budget 2019 moet niet noodzakelijk passen in het lopende meerjarenplan 2014-2019.

 

Juridisch gezien is het budget voor 2019 financieel in evenwicht als het geraamde beschikbaar budgettair resultaat (= resultaat op kasbasis) voor 2019 groter is dan of gelijk aan nul.  De autofinancieringsmarge is een criterium voor de beoordeling van het structureel evenwicht.  Ze moet in principe steeds over een langere termijn beoordeeld worden.  Daarom is de geraamde autofinancieringsmarge voor 2019 in het budget geen strikt afdwingbare norm.

 

Het budget 2019 wordt ter kennisgeving voorgelegd.

 

In het budget 2019 werden volgende resultaten bereikt:

 

 

2019

Resultaat op kasbasis

€ 319.560

Autofinancieringsmarge

€ 68.138

 

Financieel advies

Team financiën dd. 7/02/2019: het goedkeuren van het budget is een beleidsbevoegdheid.

 

Besluit:

Het budget 2019 van het AGB Sport goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Retributiereglement op werken nutsvoorzieningen: goedkeuring.

 

Wetgeving

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De gemeente en de burgers worden voortdurend geconfronteerd  met de plaatsing van en/of onderhoud aan verschillende nutsvoorzieningen op gemeentelijk grondgebied.

 

Deze nutsvoorzieningen vergen werkzaamheden  langs de gemeentelijke wegen en hebben aldus een impact op het openbaar domein.

 

De goedkeuring door de gemeente van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen heeft tot doel  een snelle en vlotte uitvoering van de werken te bevorderen, teneinde de hinder en de duur van de werken tot een minimum te herleiden.

 

Deze Code werd opgemaakt door een overlegplatform bestaande uit een delegatie van nutsbedrijven en een delegatie van de gemeenten.

 

Op het vlak van het onderhoud en de herstellingen moeten ook geregeld dringende werken worden uitgevoerd die verband houden met de continuïteit van de dienstverlening en daarnaast zijn er een aantal werken  zoals aansluitingswerken, herstellingen en andere kleine onderhoudswerken die omzeggens constant een impact hebben op het openbaar domein.

 

Naar aanleiding van meer aandacht voor minder hinder, meer oog voor het totaal concept en het gebruik van nieuwe e-instrumenten GIPOD, KLIP.... werd de Code in 2017 geactualiseerd.

 

Adviezen

         Advies deskundige infrastuctuur beleidsdomein Leefomgeving - Planning en Infrastructuur dd. 23.01.2019: OK.

         Advies beleidscoördinator Leefomgeving dd. 28.01.2019: OK.

 

Besluit:

Artikel 1 - Algemeen

Er wordt aan de eigenaar van elke nutsvoorziening een retributie aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.

 

Permanente nutsvoorzieningen zijn :

         alle installaties (zoals kabels, leidingen, buizen,…), inclusief hun aanhorigheden (zoals kabel-, ver-deel-, aansluit-, e.a. kasten , palen, masten, toezichts-, verbindings-, e.a. putten…) dienstig voor het transport van elektriciteit, gas, gasachtige producten, stoom, drink-, hemel- en afvalwater, warm water, brandstof,

         telecommunicatie,

         radiodistributie en kabeltelevisie,

         de transmissie van enigerlei data,

         ongeacht of een privé-gebruiker al dan niet op die installaties kan aangesloten worden,

         alle trein- en tramsporen die zich bevinden op de openbare weg worden eveneens aanzien als nuts-voorzieningen.

De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voor-afgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de stad/gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de stad/gemeente.

 

Onderhavig retributiereglement gaat in vanaf 1 januari 2019 voor een termijn eindigend op 31 de

cember 2019.

 

Artikel 2 - Retributie naar aanleiding van sleufwerken

De retributie naar aanleiding van sleufwerken is verschuldigd per dag en per lopende meter open

lig-gende sleuflengte voor alle sleufwerken.  Zij bedraagt voor werken in rijwegen 2,17 euro, voor werken in voetpaden 1,63 euro en voor werken in aardewegen 0,98 euro. 

Wanneer in dezelfde sleuf gelijktijdig werken uitgevoerd worden voor twee of meer nutsvoorzieningen bedraagt voormelde retributie voor de eigenaar van elke nutsvoorziening 60 % van hogervermeld(e) bedrag(en).

 

Een begonnen dag geldt voor een volledige dag.

Elk deel van een lopende meter wordt als een volledige lopende meter in rekening gebracht.

 

Artikel 3 - Retributie voor dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen, kleine onderhoudswerken en ter compensatie van diverse heffingen en belastingen

Voor de hinder veroorzaakt door de dringende werken, aansluitingswerken, herstellingen en kleine onderhoudswerken met een sleufoppervlakte van maximum 3 m², wordt per kalenderjaar een retributie geheven van 1,09 euro per op het grondgebied van de stad/gemeente aanwezig aansluitingspunt.

 

Ter compensatie van diverse heffingen en belastingen in hoofde van zowel de distributienetbeheerder als haar werkmaatschappij wordt een retributie voorzien van 0,54 euro per aanwezig aansluitingspunt op het grondgebied van de stad/gemeente.

 

Deze retributies zijn verschuldigd vóór het einde van ieder jaar. In dit kader doet iedere nutsmaatschappij vóór 15 december van ieder jaar opgave van het aantal aansluitingspunten op het grondgebied van de stad/gemeente.

 

Artikel 4 - Inning

De retributie dient te worden betaald binnen de 30 kalenderdagen na toezending van de facturen.

 

Artikel 5 - Definitief karakter

Dit retributiereglement wordt toegezonden aan de toezichthoudende overheid.

Het retributiereglement wordt overeenkomstig artikelen 285 t.e.m. 287 van het Decreet Lokaal Bestuur afgekondigd en bekendgemaakt.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

PPS Zwembad Molenheide (samenwerkingsovereenkomst Houthalen-Helchteren en Peer) - Financiering project: goedkeuring.

 

Wetgeving

Het decreet Lokaal Bestuur van 22/12/2017 en latere wijzigingen, inzonderheid de artikelen 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 15 juli 2006 betreffende overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Het koninklijk besluit van 15 juli 2011 plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en van de concessies voor openbare werken.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten en bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten.

 

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2001 houdende regeling van de begrotingscontrole en - opmaak, in het bijzonder artikel 18.

 

Feiten en context

Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018. De gemeenteraad beschouwde alle investeringen als ‘nominatief’.

 

De samenwerkingsovereenkomst, voor het “PPS Project Houthalen-Helchteren – Peer : ontwerp, financiering , bouw en exploitatie van een zwembad” tussen de Gemeente Houthalen-Helchteren, de Stad Peer en NV Molenheide werd goedgekeurd in zitting gemeenteraad van 18 december 2017.

 

Hieraan verbonden was/is een Vlaamse subsidie en een jaarlijkse toelage van de gemeentebesturen op basis van hun inwonersaantal. In deze overeenkomst was een opschortende voorwaarde opgenomen die betrekking had op de financiering van het project. Aangezien de voorwaarde niet vervuld werd vóór 15 september is de overeenkomst op dit moment niet langer geldig en zal de jaarlijks toelage niet uitbetaald kunnen worden.

 

Om die reden heeft NV Molenheide een brief gestuurd met de vraag om akkoord te gaan met het verlengen van de uiterste datum zoals initieel voorzien in artikel 10 van de samenwerkingsovereenkomst. NV Molenheide stelt voor om 30 juni 2019 als uiterste datum te nemen.

 

Artikel 10 van voormelde overeenkomst betrekking heeft op een opschortende voorwaarde. Deze opschortende voorwaarde luidt als volgt:

Deze overeenkomst wordt afgesloten onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een investeringskrediet t.b.v. 2.000.000 EUR bij KBC Bank, uiterlijk op 15.09.2018.

Indien deze financiering niet wordt bekomen wordt de overeenkomst ontbonden.

Het restant van de jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage wordt in voorkomend geval als volgt terugbetaald:

Restant van de jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage = [jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage]

minus [1/12 van de jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelagen vermenigvuldigd met het aantal reeds

verlopen maanden in het betreffend jaar, op het ogenblik dat de beëindiging van de overeenkomst

wordt meegedeeld aan de opdrachtnemer]

 

Inmiddels is gebleken dat de financiële instelling tot op heden nog geen investeringskrediet verschaft heeft.

NV Molenheide is inmiddels wél reeds is gestart met diverse renovatiewerken (wegens verplichte jaarlijkse sluiting in de periode van 15 november 2018) conform de verkennende gesprekken en gemaakte afspraken. De volgende renovatiewerken werden reeds uitgevoerd:

 

1. Renovatie dak/Coating:

Het dak en draagconstructie van de zwembadhal werd gedeeltelijk onder handen genomen vanwege fstotende laklagen. Post schilderwerken : € 65.038,75.

 

2. Renovatie ruwbouwwerken:

a. Bufferbak

De bufferbak van het kleinere instructiebad werd waterdicht gemaakt : € 19.986,25.

b. Tegelwerken

De bodem van het grote bad werd volledig vernieuwd: € 135.195.

c. Waterdichting

De blootgelegde betonvloer van de bodem van het grote bad werd alvorens opnieuw te betegelen volledig gerenoveerd en eerst terug waterdicht gemaakt evenals het waterdicht maken van de vloer van de doucheruimtes : € 37.991,25.

 

3. Renovatie technieken:

a. In de machinekamer werden de hoofdleidingen aangepast om by-passen te kunnen maken op het filtratiesysteem. Hierdoor kunnen werken doorgaan tijdens het jaar en moet er niet gewacht worden op de sluiting.


b. Nieuwe koppelingen op de groene energie en plaatsen van hoog rendement warmtewisselaars die werken op lage temperatuur. Diverse sturingen voor Dito.


c. Ontmantelen van bestaande chemische opslag en voorbereidingen voor nieuwe installatie die zal voldoen aan de toekomstige nieuwe Vlarem wetgeving. Digitale sturing van de vatpompen.

 

d. Vervangen van 3 inwendige filterunits met plaatsing van frequentie gestuurde motoren. Nog te koppelen met domotica systeem.

Subtotaal : € 102.656,25 + € 48.492,50

 

4. Renovatie kleedkamers/cabines:

Onder dit punt werd ook een gedeeltelijke uitvoering gegeven t.o.v. het totaal voorziene budget. Het saldo der werken volgt nadien.


Volledig vervangen van de bewegende delen van de omkleedcabines in gehard glas. Vervangen van de statische delen moet nog gebeuren.


Opbergkasten bij plaatsen voor de scholen.


Renovatie van de kindercabines.

 

Renovatie opbergkasten en gedeeltelijk vervangen ervan.

 

Volledig nieuwe sturing van de doorloopdouches en vervanging van het tegelwerk. Plaatsen van contactloze drukknoppen.

Subtotaal : € 34.897,50.

 

5. Energietechnieken/ Frequentiesturing:

Onder dit punt werd een klein deel van vooral voorbereidende werken uitgevoerd.

a. Vervangen van circulatiepompen door frequentie gestuurde pompen.


b. Filterpompen met frequentiesturing.

 

c. Restwarmte van de WKK (groene energie) wordt nu via een warmtewisselaar gebruikt om het suppletiewater voor te verwarmen. Hierdoor treden er minder water temperatuur schommelingen op in het instructiebad. Vooral na bezoek van verschillende scholen tegelijkertijd.


d. Digitale opvolging van de aankomende of binnenkomende temperatuur van de WKK via een cloud toepassing.


e. Bijkomende isolatie van de aanvoer warme lucht van de zwembadhal.


f. Frequentiesturing op de hoofdmotoren van het groot bad.

 

g. Vervangen van TL verlichting door LED lampen.

Subtotaal : € 15.525,- + € 17.406,25


6. Ingang en buitenzijde

Verhoogde veiligheid parking met schilderwerken, bloembakken en andere wegneembare afsluitingen.

Subtotaal : € 8.387,50.

 

 

NV Molenheide bevestigt uitdrukkelijk dat de volgende werken zullen worden uitgevoerd in de periode 2019-2020:

 

1. Renovatie dak : +/- € 180.000

2. Renovatie elektriciteit : +/- € 24.000

3. Renovatie wanden: +/- € 136.000

4. Renovatie ruwbouwwerken : +/- € 380.000

5. Renovatie technieken: +/- € 105.000

6. Renovatie kleedcabines : +/- € 65.000

7. Energietechnieken: +/- € 690.000

8. Is niet meer van toepassing : € 0

9. Ingang en buitenzijde : +/- € 250.000

 

Dat partijen in de gegeven omstandigheden overeen kunnen komen dat de termijn waarbinnen aan de opschortende voorwaarde dient te worden voldaan kan worden opgeschoven in de tijd tot 30 juni 2019.

 

Adviezen

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019 op budgetcode GEM/64900000/0740

(actienummer 1419/004/015/001/002)

 

Financieel advies werd verleend op 13/02/2019: Financieel gunstig onder voorwaarde dat er extra middelen opgenomen worden in de volgende budgetwijziging. (€ 3.511)

 

Advies van beleidscoördinator Beleidsondersteuning op 14/02/2019: gunstig.

 

Besluit:

Artikel 1

De partijen komen overeen dat, in de gegeven omstandigheden, de termijn waarbinnen aan de opschortende voorwaarde dient te worden voldaan kan worden opgeschoven in de tijd tot 30 juni 2019.

 

Artikel 2

De ondergetekenden verklaren over de vereiste bekwaamheid, hoedanigheid en mandaat te beschikken om de Partij die ze vertegenwoordigen in rechte te verbinden middels onderhavige overeenkomst. Bijakte 1 van de samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend door de partijen.

 

Artikel 3

Artikel 10 van voormelde samenwerkingsovereenkomst wordt integraal vervangen door het hierna vermelde artikel 10:

Deze overeenkomst wordt afgesloten onder de opschortende voorwaarde van het bekomen van een investeringskrediet t.b.v. 2.000.000 EUR bij KBC Bank, uiterlijk op 30.06.2019.

Indien deze financiering tegen voormelde datum niet wordt bekomen wordt de overeenkomst ontbonden.

Het restant van de op dat ogenblik reeds betaalde jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage wordt in voorkomend geval als volgt terugbetaald:

Restant van de jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage = [jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelage] minus [1/12 van de jaarlijkse gemeentelijke subsidietoelagen vermenigvuldigd met het aantal reeds verlopen maanden in het betreffend jaar, op het ogenblik dat de beëindiging van de overeenkomst wordt meegedeeld aan de opdrachtnemer].

 

Artikel 4

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het budget 2019 op budgetcode GEM/64900000/0740

(actienummer 1419/004/015/001/002).

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Verlenging reglement 'Speelstraten': goedkeuring.

 

Feiten en context

         In zitting van 1 februari 2016 werd het reglement 'Speelstraten 2016-2018' goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen.

         In 2017 werden er 6 speelstraten ingericht.

         In 2018 werden er 8 speelstraten ingericht.

         De speelstraten werden gunstig geëvalueerd. Het reglement is duidelijk en de manier van werken verloopt positief.

         In zitting van 18 februari 2019 besluit het college de verlenging van het reglement 'speelstraten' voor de periode 2019-2025 ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

 

Besluit:

de verlenging voor de periode 2019-2025, van het reglement 'speelstraten' goed te keuren.

 

Reglement Speelstraten 2019-2025

 

Een speelstraat in uw straat?

 

Dat kinderen en jongeren voldoende ruimte moeten hebben om te spelen, daar zal iedereen het wel over eens zijn en dat dit op een veilige manier moet gebeuren spreekt voor zich. Vandaag de dag is het niet zo vanzelfsprekend meer dat dit in de eigen straat kan gebeuren. Toch is het, vanwege het sociale buurtkarakter, héél belangrijk dat er veilig gespeeld kan worden in de eigen buurt.

Met dit idee werden de SPEELSTRATEN in 2012 gelanceerd in Houthalen-Helchteren.

Speelstraten zijn straten die, op aanvraag van de bewoners, tijdens de zomervakantie volledig of gedeeltelijk afgesloten kunnen worden, zodat spelen op straat weer mogelijk wordt.

 

SPEELSTRATEN ZOMERVAKANTIE 2019-2025

De speelstraten zijn een initiatief van de bewoners, zij nemen en dragen ook de verantwoordelijkheid.

Indien je geïnteresseerd bent om je straat in de zomervakantie om te toveren in een speelstraat, zet je volgende stappen.

         Je downloadt het aanvraagformulier op www.houthalen-helchteren.be/speelstraten

         Je vult het document volledig in en bezorgt het aan het team cultuur en jeugd.

         Een schriftelijke aanvraag indienen bij:

Team cultuur en Jeugd Houthalen-Helchteren

Pastorijstraat 30

3530 Houthalen-Helchteren

Dit voor 15 april van het jaar waarin de speelstraat georganiseerd wordt.

         Afhankelijk van het advies van de politie en de beslissing van het Schepencollege, ontvang je een gunstig of ongunstig antwoord. Bij positief nieuws, moeten de aanvragers zelf nog zorgen voor de petitie bij de buurtbewoners (de jeugddienst zorgt voor de nodige documenten). Die petitie moet terugbezorgd worden aan het team cultuur en jeugd, ten laatste op 1 juni van het jaar waarin de speelstraat georganiseerd wordt.

         Daarna ontvang je de definitieve beslissing. Als aan alle voorwaarden voldaan is, kunnen de bewoners, kinderen en jongeren zich verheugen op een toffe zomervakantie in eigen straat!

 

OPGELET! : Niet elke straat in Houthalen-Helchteren komt in aanmerking als speelstraat! Deze moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen:

1.De maximumsnelheid in de straat bedraagt 50 km/u.

2.Het woonkarakter moet overheersend zijn.

3.Er mag geen regelmatige doorgang zijn van openbaar vervoer.

4.Straten met publieke parkings en/of handelszaken komen niet in aanmerking, tenzij de handelszaken hun goedkeuring geven.

5.De lengte van speelstraten wordt normaliter beperkt, d.w.z. lange straten kunnen enkel voor een bepaald deel afgesloten worden.

6.Minstens 2 personen (‘peters’ en/of ‘meters’) wonend op een verschillend adres in deze straat moeten zich verantwoordelijk stellen voor de speelstraat en zorgen dat de nadarafsluiting verplaatst wordt op de tijdstippen dat hun straat terug voor het verkeer toegankelijk wordt.

7.70 % van de gezinnen in de straat moeten akkoord gaan door een petitie te ondertekenen.

8.Een speelstraat kan minimum 14 dagen en maximum 1 maand ingericht worden.

9.Tijdens deze periode zal de straat van 13u tot 21u ingericht worden als speelstraat.

10.Tijdens deze periode zal de straat tussen 12u en 13u worden afgesloten en tussen 21u en 22u terug worden vrijgemaakt voor het verkeer.

11.Er mag maximum 1 speelstraat ingericht worden binnen een straal van 200 meter.

 

GEVOLGEN voor de bewoners van speelstraten (en eventueel omliggende straten):

         De hele breedte van de openbare weg is voorbehouden voor het spelen. Spelende kinderen worden gelijkgesteld met voetgangers.

         Parkeren is toegestaan, maar wordt afgeraden om het speelkarakter te vrijwaren.

         Mogen in de speelstraat rijden: bestuurders van een motorvoertuig die in de straat wonen of er een garage hebben, fietsers en de orde- en hulpdiensten wanneer hun opdracht het rechtvaardigt.

         De maximumsnelheid voor bovenstaande voertuigen bedraagt op dat moment 30 km/u.

         Bestuurders moeten de doorgang vrijlaten voor de spelende voetgangers. Ze moeten stapvoets rijden, voorrang verlenen en indien nodig stoppen. Ze mogen de spelende voetgangers nooit in gevaar brengen of hinderen, en moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen.

         De peters en/of meters van de straat dragen de verantwoordelijkheid om de nadarelementen op de afgesproken tijdstippen op en van de rijweg te plaatsen. De verzekering voor deze personen geldt vanaf het moment dat de signalisatie ’s middags wordt geplaatst tot op het moment dat deze ’s avonds wordt weggehaald.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Nuhma cvba: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

         Art. 37 statuten Nuhma cvba.

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Nutsbedrijven Houdstermaatschappij, afgekort Nuhma CVBA.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen een vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Alain Yzermans 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt

 

dat de heer Alain Yzermans de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Jef Verpoorten 29 ja stemmen, 2 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Jef Verpoorten de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Nuhma CVBA aangesteld:

 

de heer Alain Yzermans, wonende Kerkhofstraat 23/A te 3530 Houthalen-Helchteren

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Jef Verpoorten, schepen, wonende Maastrichtsestraat 28 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Nuhma CVBA.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

De Watergroep: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen en aanduiding afgevaardigde in het aandeelhoudersbestuur voor de drinkwaterdiensten.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

         Oprichtingsdecreet van De Watergroep.

         Art. 26 §2 en 26 §5 statuten De Watergroep.

         Art. 27 statuten De Watergroep.

 

Feiten en context

Onze gemeente is vennoot van de coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid De Watergroep.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen een vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering en een vertegenwoordiger voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater (voorheen de bureaus van de provinciale comités).

Deze laatste dient bij voorkeur een bevoegdheid te hebben die aansluit bij de maatschappelijke opdracht van De Watergroep.  Voor dit mandaat mogen geen personen worden aangeduid die reeds lid zijn van de raad van bestuur van De Watergroep.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergadering waaruit blijkt dat de heer Ismail Ayed 29 ja stemmen, 2 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Ismail Ayed de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde in de algemene vergadering waaruit blijkt dat mevrouw Hanne Kellens 30 ja stemmen, 1 neen stem en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Hanne Kellens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater waaruit blijkt dat de heer Bert Cuppens 28 ja stemmen, 3 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Bert Cuppens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van De Watergroep aangesteld:

 

de heer Ismail Ayed, gemeenteraadslid, wonende Canadastraat 72 te 3530 Houthalen-Helchteren.

 

met als plaatsvervanger

 

mevrouw Hanne Kellens, schepen, wonende Kleine Heresteeg 100 te 3530 Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor het aandeelhoudersbestuur drinkwater van De Watergroep aangesteld:

 

de heer Bert Cuppens, gemeenteraadslid, wonende Bijendries 15 te 3530 Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan De Watergroep.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Cipal: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Gecoördineerde statuten Cipal (in het bijzonder art. 35)

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

Gelet op het decreet lokaal bestuur en in het bijzonder op artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en op titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking.

 

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur bepaalt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen één vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Mathijs Knevels 30 ja stemmen, 1 neen stem en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Mathijs Knevels de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Guy Lucas 28 ja stemmen, 3 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Guy Lucas de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Cipal aangesteld:

 

de heer Mathijs Knevels, gemeenteraadslid, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren, e-mail MathijsKnevels@Houthalen-Helchteren.be

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Guy Lucas, gemeenteraadslid, wonende Dorpsstraat 5/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, e-mail GuyLucas@Houthalen-Helchteren.be

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Cipal: mandatering van de afgevaardigde in de bijzondere algemene vergadering van 22 maart 2019.

 

Wetgeving

         Statuten Cipal

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

Art. 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van 22 maart 2019 om 10.30 uur te Laakdal.

 

De oproepingsbrief van 22 januari 2019 bevat volgende agendapunten:

1. Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2. Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Aan het dossier wordt een toelichtende nota toegevoegd.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal gedurende de legislatuur 2019-2024.

 

De heer Mathijs Knevels, gemeenteraadslid, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren, met als plaatsvervanger de heer Guy Lucas, gemeenteraadslid, wonende Dorpsstraat 5/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, werden aangeduid.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten worden de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019, zoals overgemaakt per aangetekende brief d.d. 22 januari 2019, goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan de heer Mathijs Knevels (of bij belet de heer Guy Lucas) wordt mandaat verleend om op de bijzondere algemene vergadering van 22 maart 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Cipal dv: aanstelling raad van bestuur.

 

Wetgeving

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad.

         Titel 3 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 inzake de intergemeentelijke samenwerking en meer bepaald art. 445 dat bepaalt dat er, in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan.

         Artikel 30 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten waarbij de voorwaarden m.b.t. de toepassing van de in house-exceptie bepaald worden.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal.

 

De gemeenteraad in zitting van 28 februari 2019 heeft een vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal aangeduid.

 

Op 22 januari 2019 werd opgeroepen tot de bijzondere algemene vergadering van Cipal van 22 maart 2019 met de volgende agendapunten:

 

1)      Benoeming van de leden van de raad van bestuur

2)      Akteneming van de gemeenteraadsbeslissingen tot aanduiding van een lid van de raad van bestuur met raadgevende stem en bepaling van de rangorde

3)      Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering

 

Door Cipal werd een toelichtende nota betreffende de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van 22 maart 2019 opgemaakt.

 

Het belangrijk is dat de deelnemers van Cipal beroep kunnen doen op de in house-exceptie en derhalve opdrachten kunnen toevertrouwen aan Cipal zonder dat de formele aanbestedingsprocedure moet worden gevoerd.

 

De in house-exceptie houdt in dat er sprake moet zijn van een ‘gezamenlijke controle’, hetgeen concreet betekent dat de besluitvormingsorganen van Cipal moeten worden samengesteld uit vertegenwoordigers van alle deelnemers waarbij individuele vertegenwoordigers verscheidene of alle deelnemers kunnen vertegenwoordigen.

 

Gelet op het volgende voorstel van gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders:

 

Dries Wim, burgemeester Genk

Eens Karolien, schepen Tessenderlo

Fourie Lore, schepen Landen

Geypen Greet, schepen Mechelen

Iacopucci Pietro, schepen Waregem

Janssens Lieven, burgemeester Vorselaar

Mannaert Dieter, schepen Dendermonde

Matheï Steven, burgemeester Peer

Moons Jan, schepen Heist-op-den-Berg

Paredaens Koen, schepen Zoersel

Stijnen Francis, schepen Turnhout

Thijs Heidi, gemeenteraadslid Zutendaal

Vancraeyenest Lawrence, schepen Edegem

Vandeweerd Sofie, burgemeester Dilsen-Stokkem

Verbeeck Paul, burgemeester Nijlen

 

Deze gezamenlijke voordrachtlijst kwam tot stand na een uitgebreide consultatie- en overlegronde door de uittredende voorzitter van Cipal.

 

Bij de opmaak van deze gezamenlijke voordrachtlijst wordt o.m. rekening gehoude met de decretale en statutaire bepalingen, geografische verdeling, bevolkingscijfers, politieke verdeling, man/vrouw verhouding en continuïteit/vernieuwing binnen de raad van bestuur.

 

Besluit:

Artikel 1

De  gemeenteraad keurt de voormelde gezamenlijke voordrachtlijst van 15 kandidaat-bestuurders goed.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband IGL: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Statuten IGL

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger

in het bijzonder art. 436 en art. 447 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen één vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering (art. 35 statuten IGL).

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat mevrouw Katrien Timmers 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de mevrouw Katrien Timmers de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat mevrouw Hafize Ulupinar 28 ja stemmen, 3 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Hafize Ulupinar de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van IGL aangesteld:

 

mevrouw Katrien Timmers, voorzitter gemeenteraad, wonende Helzoldstraat 76 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

met als plaatsvervanger

 

mevrouw Hafize Ulupinar, gemeenteraadslid, wonende Varenstraat 24 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan IGL.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband IGL: voordracht kandidaat-bestuurder.

 

Wetgeving

         Statuten IGL

in het bijzonder art. 16 en art. 50

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 431 en 434 t.e.m. 436 inzake de samenstelling van de Raad van Bestuur

in het bijzonder art. 447 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL.

 

De Raad van Bestuur van IGL wordt samengesteld via overleg tussen de Limburgse politieke partijen om tot een evenwichtige samenstelling te komen.

 

Er zijn in totaal 15 bestuursmandaten en maximaal twee derden van de leden is van hetzelfde geslacht.

 

Aan elke gemeente met één of meerdere vestigingsplaatsen is één mandaat als bestuurder toegekend, maar de gemeente kan van dit recht afstand doen en dat de andere bestuurders op voordracht van de andere deelnemers gebeuren, waarbij rekening wordt gehouden met een vertegenwoordiging van de kleinere deelnemers en waarbij een gemeentelijke deelnemer en het OCMW van dezelfde gemeente niet tegelijkertijd een mandaat invullen.

 

Bij de verdeling van de beschikbare gemeentelijke mandaten tussen de diverse Limburgse politieke partijen werd een mandaat toegekend aan onze gemeente.

 

Volgende kandidaturen werden binnengebracht:

         De heer Burak Dogan

 

De heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, voldoet aan de bepalingen van het artikel 436 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 om in aanmerking te komen om benoemd te worden tot bestuurder.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming waaruit blijkt dat de heer Burak Dogan 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Burak Dogan de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Burak Dogan, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, voorgedragen als kandidaat-bestuurder in de Raad van Bestuur van IGL.

 

Artikel 2

Deze voordracht blijft geldig tot een andersluidende gemeenteraadsbeslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan IGL.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband IGL: mandatering van de afgevaardigde in de gewone algemene vergadering van 27 maart 2019.

 

Wetgeving

         Statuten IGL

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Art. 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor hulp aan Gehandicapten in Limburg, afgekort IGL en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van 27 maart 2019 om 18.00 uur te Genk.

 

De oproepingsbrief van 21 januari 2019 bevat volgend agendapunt:

         De algehele vernieuwing van de Raad van Bestuur door de verkiezing van 15 bestuurders.

 

Aan het dossier wordt een toelichtingsnota toegevoegd.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van IGL gedurende de legislatuur 2019-2024.

 

Mevrouw Katrien Timmers, voorzitter gemeenteraad, wonende Helzoldstraat 76 te 3530 Houthalen-Helchteren met als plaatsvervanger mevrouw Hafize Ulupinar, gemeenteraadslid, wonende Varenstraat 24 te 3530 Houthalen-Helchteren, werden aangeduid.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten wordt het agendapunt van de gewone algemene vergadering van IGL van 27 maart 2019 goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan mevrouw Katrien Timmers (of bij belet mevrouw Hafize Ulupinar) wordt mandaat verleend om op de gewone algemene vergadering van 27 maart 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IGL, Klotstraat 125 te 3600 Genk.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Limburg: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Energiebesluit van 19 november 2010

         Statuten Fluvius Limburg

 

Feiten en context

De gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 14 januari 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg die op 18 maart 2019 om 18.00 uur plaatsheeft te Hasselt.

 

Aan het dossier wordt een principenota toegevoegd als documentatie (statutaire benoemingen n.a.v. vernieuwing gemeenteraden).

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaald dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024.

 

De decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan onze gemeente werd overgemaakt, gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het regionaal bestuurscomité (RBC) of voor de raad van bestuur.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Guy Lucas 29 ja stemmen, 2 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Guy Lucas de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Burak Dogan 30 ja stemmen, 1 neen stem en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Burak Dogan de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Fluvius Limburg aangesteld:

 

de heer Guy Lucas, gemeenteraadslid, wonende Dorpsstraat 5/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Fluvius Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Limburg: Buitengewone algemene vergadering 18 maart 2019 - goedkeuring agenda en voordracht kandidaat-lid voor RBC-Oost en Raad van Bestuur.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Energiebesluit van 19 november 2010

(in het bijzonder art. 1.1.1 §2 74°, art. 3.1.15 §1 en art. 3.1.16)

         Statuten Fluvius Limburg

(in het bijzonder art. 2bis punt 9, art. 12 punt 1-punt 2-punt 3-punt 4, art. 13 punt 1, art. 17 punt 1-punt 2-punt 3-punt 5, art. 18 punt 1-punt 2 en art. 24 punt 1)

 

Feiten en context

Onze gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 14 januari 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Limburg op 18 maart 2019 te Hasselt.

 

Aan het dossier wordt een principenota toegevoegd als documentatie (statutaire benoemingen n.a.v. vernieuwing gemeenteraden).

 

Overeenkomstig artikel 18 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Limburg onmiddellijk na de voornoemde algemene vergadering en dient deze over te gaan tot een algehele vervanging van de bestuursorganen.

 

Onze gemeente is ingedeeld bij Regionaal Bestuurscomité Oost (RBC-Oost).  Overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten heeft elke gemeente het recht om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor RBC-Oost.

 

Overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 14 kandidaat-bestuurders voor te dragen en dat het om dezelfde persoon moet gaan die voorgedragen wordt als kandidaat-lid voor RBC-Oost.  De deelnemende inbrengende opdrachthoudende vereniging (P.B.E.) heeft het recht om één kandidaat-bestuurder voor te dragen en maakt geen deel uit van een RBC.

 

Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot 15.

 

Het moet gaan om 'onafhankelijke bestuurders' in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en men dient rekening te houden met een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in de toelichtingsnota.

 

Besluit:

Artikel 1

zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg d.d. 18 maart 2019 met als enig agendapunt 'Statutaire ontslagnemingen en benoemingen'.

 

Artikel 2

de heer Ismail Ayed (gemeenteraadslid), wonende te Canadastraat 72 te 3530 Houthalen-Helchteren voor te dragen als kandidaat-lid voor Regionaal Bestuurscomité Oost (RBC-Oost) van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voor een duur van zes jaar, vanaf 1 april 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Artikel 3

dezelfde persoon vermeld in artikel 2 tevens voor te dragen als kandidaat-lid voor de raad van bestuur van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg, voor een duur van zes jaar, vanaf 1 april 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Artikel 4

onze vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg op 18 maart 2019, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen inzake voormelde artikelen.

 

Artikel 5

het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Opdrachthoudende Vereniging: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

Artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur bepaald dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een algemene vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering.

 

De vertegenwoordigers voor een algemene vergadering kunnen aangeduid worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2024.

 

De decretale en statutaire onverenigbaarheden gelden ook voor de vertegenwoordigers op de algemene vergadering en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-bestuurder mogen voorgedragen worden.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Burak Dogan 30 ja stemmen, geen neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Burak Dogan de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Luc Melotte 25 ja stemmen, 6 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Luc Melotte de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging aangesteld:

 

de heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Luc Melotte, schepen, wonende Groenstraat 27 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Opdrachthoudende Vereniging: Buitengewone algemene vergadering 29 maart 2019 - goedkeuring agenda en goedkeuring voordracht kandidaat-bestuurders.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 17 januari 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging die op 29 maart 2019 plaats heeft te Hasselt.

 

Overeenkomstig artikel 17 van de statuten vervallen alle huidige mandaten bij Fluvius Opdrachthoudende Vereniging onmiddellijk na voornoemde algemene vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan.

 

Overeenkomstig artikel 17, derde alinea, van de statuten hebben de deelnemende gemeenten het recht om maximaal 6 bestuurders, namelijk 3 namens de deelnemende gemeenten van de provincie Limburg en telkens 1 namens de deelnemende gemeenten van respectievelijk de provincie Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen voor te dragen.

 

Het totaal aantal door de algemene vergadering te benoemen leden van de raad van bestuur is beperkt tot zes (6).

 

Het moet gaan om 'onafhankelijke bestuurders' in de zin van artikel 1.1.1 §2 74° en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de gemeente werd overgemaakt.

 

Besluit:

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging d.d. 29 maart 2019 met als agendapunten:

1. Statutaire ontslagnemingen en benoemingen

2. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De drie kandidaat-bestuurders die binnen Fluvius System Operator namens Fluvius Limburg benoemd worden in de Raad van Bestuur, ook voor te dragen als kandidaat-bestuurders van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging, voor een duur van zes jaar, vanaf de algemene vergadering van 29 maart 2019 tot aan de eerste algemene vergadering in het jaar 2025.

 

Artikel 3

De gemeentelijke afgevaardigde die zal deelnemen aan de algemene vergadering in buitengewone zitting van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging op 29 maart 2019, op te dragen zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen door de gemeenteraad inzake voormelde artikelen.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een

afschrift bezorgen aan Fluvius Opdrachthoudende Vereniging.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Dienstverlenende vereniging TMVS: aanduiding afgevaardigden in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Statuten TMVS dv

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger

in het bijzonder art. 436 en art. 447 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij TMVS dv.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen één vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Mustafa Aytar 28 ja stemmen, 2 neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Mustafa Aytar de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Mathijs Knevels 30 ja stemmen, geen neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Mathijs Knevels de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van TMVS dv aangesteld:

 

de heer Mustafa Aytar, schepen, wonende Klaverveld 13 te 3530 Houthalen-Helchteren, email: MustafaAytar@Houthalen-Helchteren.be.

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Mathijs Knevels, gemeenteraadslid, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren, email: MathijsKnevels@Houthalen-Helchteren.be.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan TMVS dv.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Dienstverlenende vereniging TMVS dv: voordracht kandidaat bestuurder in de raad van bestuur TMVS dv (regio 2).

 

Wetgeving

         Statuten TMVS dv

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 431 en 434 t.e.m. 436 inzake de samenstelling van de Raad van Bestuur

in het bijzonder art. 447 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij TMVS dv.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 18 januari 2019 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv op 20 maart 2019, waarin de agenda werd meegedeeld.

 

Ingevolge de vernieuwing van de gemeenteraad, dient TMVS dv over te gaan tot een algehele vervanging van de raad van bestuur.

 

Volgende kandidaturen werden binnengebracht:

         Mevrouw Katrien Timmers

 

Gelet op de geheime elektronische stemming waaruit blijkt dat de mevrouw Katrien Timmers 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Katrien Timmers de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt mevrouw Katrien Timmers, voorzitter gemeenteraad, wonende Helzoldstraat 76 te 3530 Houthalen-Helchteren,KatrienTimmers@Houthalen-Helchteren.bevoorgedragen als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van TMVS dv (regio 2).

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan TMVS dv.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband TMVS dv: mandatering van de afgevaardigde in de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019.

 

Wetgeving

         Statuten TMVS dv

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Art. 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij TMVS dv en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 om 18.00 uur te Gent.

 

De oproepingsbrief van 18 januari 2019 bevat volgende agendapunten:

1. Toetredingen en uittredingen

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge diverse toetredingen en uittredingen

3. Benoeming raad van bestuur

4. Mededelingen

Varia.

 

Aan het dossier wordt een toelichtende nota toegevoegd.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van TMVS dv gedurende de legislatuur 2019-2024.

 

De heer Mustafa Aytar, schepen, wonende Klaverveld 13 te 3530 Houthalen-Helchteren, met als plaatsvervanger de heer Mathijs Knevels, gemeenteraadslid, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren werden aangeduid.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv van 20 maart 2019, zoals overgemaakt per aangetekende brief d.d. 18 januari 2019, goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan de heer Mustafa Aytar (of bij belet de heer Mathijs Knevels) wordt mandaat verleend om op de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan TMVS dv.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net: aanduiding 2 afgevaardigden in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Statuten Limburg.net

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 432 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger

in het bijzonder art. 436 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net.

 

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe vertegenwoordiger.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen twee vertegenwoordigers aanduiden in de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de vertegenwoordiger waaruit blijkt dat de heer Burak Dogan 28 ja stemmen, 1 neen stem en 2 onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Burak Dogan de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de vertegenwoordiger waaruit blijkt dat de heer Tom Vanstraelen 28 ja stemmen, 1 neen stem en 2 onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Tom Vanstraelen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als vertegenwoordiger van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Limburg.net aangesteld:

 

de heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, geboren op 13.02.1989: beschikt over de helft van het aantal stemmen dat gelijk is aan het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt in Limburg.net

 

de heer Tom Vanstraelen, gemeenteraadslid, wonende De Huttestraat 35 te 3530 Houthalen-Helchteren, geboren op 18.08.1979: beschikt over de helft van het aantal stemmen dat gelijk is aan het aantal aandelen waarover de gemeente beschikt in Limburg.net.

 

Ingeval bij evenredige verdeling over de vertegenwoordigers er één (of meerdere) overblijvende stem(men) is/zijn, wordt/worden deze automatisch toegewezen aan de oudste vertegenwoordiger.

 

Ingeval één van de aangeduide vertegenwoordigers niet aanwezig is op de algemene vergadering, worden diens stemmen automatisch overgedragen op de aanwezige vertegenwoordiger.

 

Artikel 2

Bovengenoemde vertegenwoordigers worden gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift, in tweevoud, bezorgen aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net: mandatering van de afgevaardigden in de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019.

 

Wetgeving

         Statuten Limburg.net

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Art. 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van de Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 om 18.00 uur te Hasselt.

 

De oproepingsbrief van 5 februari 2019 bevat volgende agendapunten:

1. Welkom door de voorzitter

2. Goedkeuring verslag van de vorige algemene vergadering

3. Aanduiding secretaris en stemopnemers

4. Benoeming leden van de raad van bestuur

5. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité

6. Goedkeuring Code goed bestuur

7. Varia

a. Toelichting van de grote lijnen van het ondernemingsplan 2019-2024 (wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering van juni 2019)

8. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Aan het dossier wordt een toelichtingsnota toegevoegd.

 

De gemeenteraad heeft reeds twee vertegenwoordigers aangeduid voor de algemene vergaderingen van Limburg.net gedurende de legislatuur 2019-2024.

 

de heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, en de heer Tom Vanstraelen, gemeenteraadslid, wonende De Huttestraat 35 te 3530 Houthalen-Helchteren, werden aangeduid.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten worden de agendapunten van de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net van 27 maart 2019 goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan de heer Burak Dogan en de heer Tom Vanstraelen wordt mandaat verleend om op de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing, in tweevoud, bezorgen aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net: voordracht leden van de Raad van Bestuur.

 

Wetgeving

         Statuten Limburg.net

in het bijzonder art. 20.4 betreffende de onverenigbaarheden

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

in het bijzonder art. 436 betreffende de onverenigbaarheden

 

Feiten en context

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van de Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net.

 

De raad van bestuur van Limburg.net heeft op 30 januari 2019 de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 goedgekeurd.

 

Artikel 445 van het Decreet bepaalt dat in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden, binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering moet worden bijeengeroepen waarbij tot algehele vervanging van de raad van bestuur moet worden overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.

 

Artikel 434 §1 van het Decreet en artikel 20.1 van de Statuten bepalen dat het aantal leden van de raad van bestuur maximaal vijftien bedraagt.

 

Artikel 20.2 van de Statuten stelt dat wanneer er stemgerechtigde leden van de raad van bestuur moeten worden aangeduid, elke deelnemende gemeente een lijst van kandidaten kan voordragen met hoogstens zoveel leden als er aan te duiden stemgerechtigde leden in de raad van bestuur zijn.

 

Op 1 januari 2019 heeft een algehele vernieuwing van de gemeenteraden plaatsgevonden.

 

Dat de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net ter installatie van de raad van bestuur plaatsvindt op 27 maart 2019.

 

Dat de gemeente overeenkomstig artikel 20.2 van de Statuten overgaat tot voordracht van de lijst van 15 kandidaat bestuurders die werd samengesteld met inachtname van de criteria zoals bepaald in artikel 20.2 van de Statuten.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeente Houthalen-Helchteren draagt onderstaande lijst van 15 kandidaten voor als leden van de raad van bestuur van Limburg.net:

- Erlingen Ingrid, Dilsen-Stokkem

- Feytons Jo, Borgloon

- Heleven Bart, Zonhoven

- Nijs Bob, Lommel

- Nijssens Carl, Sint-Truiden

- Oktay Muhammet, Houthalen-Helchteren

- Pirlotte Heidi, Heers

- Ramaekers Mieke, Maasmechelen

- Thielemans Isabelle, Heusden-Zolder

- Thijsen Tom, Kortessem

- Vandormael Cindy, Alken

- Vliegen Raf, Oudsbergen

- Werelds Liesbeth, Hoeselt

- Wouters Jan, Hasselt

- Wouters Luc, Lummen.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt in tweevoud verzonden aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net: voordracht afgevaardigde Algemeen Comité.

 

Wetgeving

         Statuten Limburg.net

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Feiten en context

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §1, 3° van de Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeente is deelnemer van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net.

 

De raad van bestuur van Limburg.net heeft op 30 januari 2019 de agenda van de bijzondere algemene vergadering van 27 maart 2019 goedgekeurd.

 

Artikel 442 van het Decreet bepaalt dat in elke dienstverlenende of opdrachthoudende vereniging een algemeen comité kan opgericht worden om de verbinding en het overleg tussen de raad van bestuur en de deelnemers te faciliteren.

 

Artikel 29 van de Statuten richt een algemeen comité op bij Limburg.net en bepaalt dat het algemeen comité bestaat uit afgevaardigden van de gemeenten waarbij elke gemeente één afgevaardigde heeft.  Elke deelnemende gemeente mag bijgevolg één vertegenwoordiger voordragen die namens haar in het algemeen comité zetelt.  Het voorgedragen lid moet een natuurlijke persoon zijn die in de gemeente lid is van het college van burgemeester en schepenen.  Daarnaast duidt elke deelnemende gemeente een vaste plaatsvervanger aan.

 

Op 1 januari 2019 heeft een algehele vernieuwing van de gemeenteraden plaatsgevonden.

 

Dat de bijzondere algemene vergadering van Limburg.net ter installatie van de raad van bestuur plaatsvindt op 27 maart 2019.

 

Dat op deze vergadering ook de benoeming van de afgevaardigden en de vaste plaatsvervangers van het algemeen comité geagendeerd staat.

 

Dat de gemeente overeenkomstig artikel 442 van de Decreet en artikel 29 van de Statuten overgaat tot aanduiding van een afgevaardigde en vaste plaatsvervanger voor het algemeen comité.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Muhammet Oktay 27 ja stemmen, 2 neen stemmen en 2 onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Muhammet Oktay de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de vaste plaatsvervanger waaruit blijkt dat mevrouw Hanne Kellens 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Hanne Kellens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde voor het Algemeen Comité van Limburg.net aangesteld: de heer Muhammet Oktay met als vaste plaatsvervanger mevrouw Hanne Kellens.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze beslissing wordt in tweevoud verzonden aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Vooruitzien cvba: aanduiding afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Vooruitzien cvba

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van de sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergaderingen waaruit blijkt dat de heer Mathijs Knevels 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Mathijs Knevels de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Mathijs Knevels, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren, aangeduid als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van cvba Vooruitzien.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde wordt aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2019-2024) en zijn mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan cvba Vooruitzien en aan de afgevaardigde.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Vooruitzien cvba: voordracht kandidaat Raad van Bestuur.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Vooruitzien cvba

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van de sociale huisvestingsmaatschappij Vooruitzien.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanduiding van een afgevaardigde in de raad van bestuur.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de raad van bestuur waaruit blijkt dat de heer Rudi Gierts 28 ja stemmen, 3 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Rudi Gierts de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Rudi Gierts, wonende Maasveld 28 te 3530 Houthalen-Helchteren, aangeduid als afgevaardigde van onze gemeente in de raad van bestuur van cvba Vooruitzien.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde wordt aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2019-2024) en zijn mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan cvba Vooruitzien en aan de afgevaardigde.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Vervoerregio Limburg - Toetreden tot Vervoerregioraad: aanduiding afgevaardigden.

 

Wetgeving

         Het decreet betreffende de basisbereikbaarheid, goedgekeurd door de Vlaamse Regering op 21 december 2018.

         De Vlaamse Regering keurde op 20 juli 2018 de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio's en de afbakening van deze vervoerregio's goed.

         Art. 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Feiten en context

Dat uit de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio's en de afbakening van deze vervoerregio's blijkt dat de gemeente Houthalen-Helchteren deel uitmaakt van de vervoerregio Limburg.

 

Dat er voor iedere vervoerregio een regionaal mobiliteitsplan dient te worden opgemaakt.

 

De opmaak en goedkeuring van dit plan een taak is van de op te richten vervoerregioraad die per vervoerregio als overlegorgaan wordt opgericht.

 

Dat de gemeenten behorende tot de vervoerregio via deze vervoerregioraad op deze wijze integraal en rechtstreeks betrokken worden bij het uittekenen van het mobiliteitsbeleid voor de regio; dat zij daar onder andere een belangrijke rol krijgen in de gelaagde organisatie van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het advies geven aan de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.

 

Dat het engagement voor de gemeente het volgende inhoudt: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties.

 

De heer Alain Yzermans, burgemeester, wordt voorgedragen als vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Limburg.

 

Uit de geheime stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Alain Yzermans 28 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Alain Yzermans wordt aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Limburg.

 

De heer Dimitri Pellens, mobiliteitsambtenaar , wordt voorgedragen als ambtelijk vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Limburg.

 

Uit de geheime stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Dimitri Pellens 30 stemmen voor, 1 stem tegen en geen onthoudingen bekomt.

 

De heer Dimitri Pellens wordt aangesteld als ambtelijk vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Limburg.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Alain Yzermans, burgemeester, aangesteld als vertegenwoordiger van de gemeente in de Vervoerregioraad van de vervoerregio Limburg.

 

Artikel 2

De heer Dimitri Pellens, mobiliteitsambtenaar, wordt aangesteld als ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente in de vervoerregio Limburg. De ambtelijke vertegenwoordiger is gemachtigd de vergaderingen van werkgroepen bij te wonen.

 

Artikel 3

De gemeente engageert zich om mee te werken aan het opstellen van het mobiliteitsplan van de vervoerregio Limburg. Alle gegevens die de gemeente heeft verzameld voor de opmaak van het gemeentelijk mobiliteitsplan, worden op eenvoudig verzoek ter beschikking gesteld van de vervoerregioraad in functie van de opmaak van het mobiliteitsplan voor de vervoerregio en/of voor de voorbereiding van concrete projecten.

 

Artikel 4

Het College van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de uitvoering van dit besluit.

 

Artikel 5

Een afschrift van dit besluit wordt bezorgd aan het secretariaat van de vervoerregio Limburg:

 

DEPARTEMENT MOBILITEIT & OPENBARE WERKEN

Beleid

T.a.v. mevr. Karin Cardinaels

Koningin Astridlaan 50 bus 4

3500 Hasselt

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Afvaardiging in de algemene vergadering van OVSG (=Onderwijsvereniging van steden en gemeenten).

 

Wetgeving

         Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren is lid van OVSG (= Onderwijsvereniging van steden en gemeenten).

 

Alle leden mogen één afgevaardigde aanduiden om te zetelen in de algemene vergadering van OVSG.

 

De afgevaardigde dient lid te zijn van de gemeenteraad.

 

De algemene vergadering komt jaarlijks één keer samen. Het mandaat is onbezoldigd.

 

Leden van de algemene vergadering kunnen worden aangeduid voor de raad van bestuur van OVSG. Een oproep hiervoor volgt in het voorjaar. De gemeente kan nu ook een kandidaat voordragen voor de raad van bestuur.

De raad van bestuur zal 15 bestuurders tellen. De verdeling gebeurt op basis van het aantal zetels die elke partij Vlaanderen breed telt in de gemeenteraad.

De raad vergadert maandelijks op een dinsdag tussen 12u en 14u. Het mandaat is bezoldigd (110 euro per bijgewoonde vergadering).

 

Tijdens de vorige legislatuur werd de schepen van onderwijs door ons gemeentebestuur afgevaardigd voor de algemene vergadering van OVSG.

 

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 4 februari 2019 om de schepen van onderwijs Muhammet Oktay af te vaardigen in de algemene vergadering van OVSG voor de huidige legislatuur.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Muhammet Oktay 25 stemmen voor, 4 stemmen tegen en 2 onthoudingen bekomt.

 

De heer Muhammet Oktay wordt aangesteld als afgevaardigde in de algemene vergadering van OVSG.

 

Adviezen

gunstig advies van team gemeentelijk onderwijs van 25 januari 2019.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt volgende persoon aangeduid als afgevaardigde van de gemeente Houthalen-Helchteren voor de algemene vergadering van OVSG (= Onderwijsvereniging van steden en gemeenten):

         schepen van onderwijs Muhammet Oktay.

 

Artikel 2

De afgevaardigde wordt aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur. Aan de mandaten kan steeds een einde worden gesteld door een nieuw besluit van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit over te maken aan de afgevaardigden en OVSG.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Afvaardiging in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap De Viersprong (gemeentelijke scholen van Houthalen-Helchteren).

 

Wetgeving

         Het besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1992 over de verdeling van de betrekkingen, de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage.

         De omzendbrief Pers/2003/08 i.v.m. de wijzigingen aan de reaffectatie- en wedertewerkstellingsregeling voor de inrichtende machten en de personeelsleden tewerkgesteld in het niet-tertiair onderwijs.

         Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Met ingang van het schooljaar 2005-2006 werd een reaffectatiecommissie per scholengemeenschap opgericht.

 

In hoofdstuk 2, punt 2.1 van het huishoudelijk reglement van de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap 'De Viersprong' is het onderstaande opgenomen:

         Het schoolbestuur duidt maximum 6 werkende en 6 plaatsvervangende vertegenwoordigers aan.

         De voorzitter wordt aangeduid door de afvaardiging van het schoolbestuur en is lid van het schoolbestuur.

         De ondervoorzitter wordt aangeduid door de afvaardiging van het schoolbestuur en is een directeur. Hij neemt in afwezigheid van de voorzitter het voorzitterschap waar.

         De secretaris wordt aangeduid door de reaffectatiecommissie, na overleg met het schoolbestuur en de respectievelijke vakverenigingen. De secretaris is momenteel de coördinator van het team gemeentelijk onderwijs.

         Het mandaat van de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris en de leden duurt voor de periode van het engagement van de scholengemeenschap (= 6 jaar, tot 31.08.2020). Het mandaat van een lid eindigt van rechtswege wanneer de geleding die de betrokkene heeft voorgedragen om zijn vervanging verzoekt. Het mandaat eindigt eveneens in gevolge ontslag in de functie/einde politiek mandaat.

 

Rekening houdende met de samenstelling (bestaande uit 5 leden) van de gemeentelijke afvaardiging,  tijdens de vorige legislatuur:

         Voorzitter: Muhammet Oktay plaatsvervanger: Göksal Kanli

         Ondervoorzitter: William Theysplaatsvervanger: Koen Van de Paer

         Secretaris: Ines Calcagnile plaatsvervanger: Cindy Nagy

         Eveline Leurs plaatsvervanger: Luc Frederix

         Alain Yzermans plaatsvervanger: Patrick Pollers.

 

Gelet op het voorstel van het college van burgemeester en schepenen van 4 februari 2019 voor de gemeentelijke afvaardiging in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap De Viersprong voor de huidige legislatuur:

         Voorzitter: Muhammet Oktay plaatsvervanger: Hanne Kellens

         Ondervoorzitter: William Theysplaatsvervanger: Koen Van de Paer

         Secretaris: Ines Calcagnile plaatsvervanger: Cindy Nagy

         Eveline Leurs plaatsvervanger: Luc Frederix

         Alain Yzermans plaatsvervanger: Mustafa Aytar.

 

Adviezen

gunstig advies van team gemeentelijk onderwijs van 25 januari 2019.

 

Besluit:

Artikel 1

Volgende personen (5 effectieve leden en 5 plaatsvervangende leden) aan te duiden als afgevaardigden van de gemeente in de reaffectatiecommissie van de scholengemeenschap 'De Viersprong':

         Voorzitter: Muhammet Oktayplaatsvervanger: Hanne Kellens

         Ondervoorzitter: Wiliam Theysplaatsvervanger: Koen Van de Paer

         Secretaris: Ines Calcagnileplaatsvervanger: Cindy Nagy

         Alain Yzermansplaatsvervanger: Mustafa Aytar

         Eveline Leursplaatsvervanger: Luc Frederix.

 

Artikel 2

De afgevaardigden worden aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur. Aan de mandaten kan steeds een einde worden gesteld door een nieuw besluit van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit over te maken aan de afgevaardigden.

 

Artikel 4

Afschrift van dit besluit zal ter kennisgeving overgemaakt worden aan het secretariaat om toe te voegen aan de lijst van mandaten en afgevaardigden.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Afvaardiging in de bestuurscommissie van de stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans van Beringen.

 

Wetgeving

         Het gemeenteraadsbesluit van 18 december 2014 over de goedkeuring van de filiaalovereenkomst van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Beringen:

          artikel 12: De filiaalgemeente zal door minstens twee afgevaardigden vertegenwoordigd zijn in de algemene organisatie van de stedelijke academie door middel van de bestuurscommissie. Deze bestuurscommissie zal minstens twee maal per schooljaar samenkomen om een goede gang van zaken te waarborgen.

         Het decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Tijdens de vorige legislatuur werden de schepenen van onderwijs en cultuur door ons gemeentebestuur afgevaardigd voor de bestuurscommissie van de stedelijke academie van muziek, woord en dans van Beringen.

 

Er wordt voorgesteld om terug de schepenen van onderwijs en cultuur af te vaardigen in de bestuurscommissie omdat zij mee het beleid bepalen en beter op de hoogte zijn van het onderwijs-gebeuren en de culturele activiteiten binnen de gemeente.

 

Gelet op de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 4 februari 2019 om volgende afgevaardigden voor te dragen om te zetelen in de bestuurscommissie:

         schepen Hanne Kellens

         schepen Muhammet Oktay.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de vaste plaatsvervanger waaruit blijkt dat mevrouw Hanne Kellens 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Hanne Kellens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Muhammet Oktay 26 ja stemmen, 4 neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Muhammet Oktay de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Adviezen

gunstig advies van team gemeentelijk onderwijs van 25 januari 2019.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming worden volgende personen voorgedragen als afgevaardigden van de gemeente Houthalen-Helchteren in de bestuurscommissie van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans van Beringen:

         schepen Hanne Kellens

         schepen Muhammet Oktay.

 

Artikel 2

De afgevaardigden worden aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur. Aan de mandaten kan steeds een einde worden gesteld door een nieuw besluit van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit over te maken aan de afgevaardigden en de stad Beringen.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Aanduiding van een afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de vzw Toerisme Limburg.

 

Feiten en context

Volgens de statuten van vzw Toerisme Limburg dient onze gemeente een nieuwe gemeentelijke afgevaardigde aan te duiden als lid van de Algemene Vergadering van vzw Toerisme Limburg in het jaar volgend op de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen.


De naam van deze persoon moet ten laatste op 30 april 2019 d.m.v. een uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad aan Toerisme Limburg worden meegedeeld.

 

Gelet op het voorstel om de heer Jef Verpoorten, schepen voor toerisme, voor te dragen als lid van de Algemene Vergadering van de vzw Toerisme Limburg.

 

Uit de geheime stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Jef Verpoorten 22 stemmen voor, 8 stemmen tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als afgevaardigde in de Algemene Vergadering van de vzw Toerisme Limburg.

 

Besluit:

Na geheime stemming wordt de heer Jef Verpoorten, schepen voor toerisme, aangesteld als lid van de Algemene Vergadering in de vzw Toerisme Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Aanstelling effectief en plaatsvervangend lid Beheerscomite Woonfocus: kennisname.

 

Feiten en context

De gemeente Houthalen-Helchteren is toegetreden tot de interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid ‘WOONFOCUS’ (besluit  d.d. 12/05/2010).

 

In Artikel 5 van de statuten van de  interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid ‘WOONFOCUS’ waarin de gemeentelijke vertegenwoordiging in de vereniging is vastgelegd, wordt het volgende gesteld :

“Er wordt een beheerscomité opgericht dat wordt samengesteld uit één stemgerechtigd lid per gemeente, aangesteld door en uit de respectievelijke gemeenteraden, te weten  de schepen belast met het beleidsdomein huisvesting en ruimtelijke ordening of een ander lid van het schepencollege. Elke gemeente duidt eveneens een plaatsvervanger aan (eveneens lid van het schepencollege).

Ook de projectuitvoerder maakt deel uit van het beheerscomité,  de raad van bestuur stelt hiertoe een stemgerechtigd lid en een plaatsvervanger aan. Het comité wordt uitgebreid met niet stemgerechtigde leden, zijnde minstens een gemeentelijke deskundige per gemeente, een vertegenwoordiging van de Provincie Limburg en van de projectuitvoerder.

Naast deze leden kunnen ook externe deskundigen worden uitgenodigd".

 

De gemandateerden in de interlokale vereniging worden ten laatste binnen de 3 maanden na de ondertekening van de intergemeentelijke overeenkomst aangesteld of ten laatste binnen de 3 maanden na de aanstelling van de gemeenteraad.

 

Volgens artikel 6 van de statuten worden de stemgerechtigde leden van het beheerscomité benoemd voor de periode van een gemeentelijke bestuurslegislatuur en voor zover zij verantwoordelijk blijven voor de beleidsdomeinen huisvesting/ruimtelijke ordening.

 

Het mandaat van de stemgerechtigde leden wordt beëindigd indien de gemeenteraad die zij/hij vertegenwoordigt, zijn/haar mandaat intrekt en een vervanger aanduidt.

 

Alle stemgerechtigde leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij verlies van hun openbaar mandaat.

 

De mandaten in het beheerscomité worden beëindigd of herbevestigd, ten laatste drie maanden na de installatie van de nieuwe gemeenteraad.

 

Om de gemeente te vertegenwoordigen op elke vergadering van het beheerscomité van de  interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid ‘WOONFOCUS’,  wordt als stemgerechtigde afgevaardigde (effectief lid) schepen Göksal Kanli voorgedragen en als plaatsvervangend lid schepen Jef Verpoorten.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Göksal Kanli 28 stemmen voor, 1 stem tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Göksal Kanli wordt aangesteld als effectief lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging WOONFOCUS.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Jef Verpoorten 23 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als plaatsvervangend lid in het beheerscomité van de interlokale vereniging WOONFOCUS.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming worden volgende personen als stemgerechtigde afgevaardigden aangesteld om de gemeente te vertegenwoordigen op elke vergadering van het beheerscomité van de interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid ‘WOONFOCUS’:

         effectief lid: schepen Göksal Kanli

         plaatsvervangend lid: schepen Jef Verpoorten

 

Artikel 2

Aan deze aanstelling kan steeds een einde gesteld worden door een andersluidende beslissing van de gemeenteraad.

 

Artikel 3

Afschrift van dit besluit zal voor kennisgeving overgemaakt worden aan de projectuitvoerder van de interlokale vereniging ter ondersteuning van projecten inzake lokaal woonbeleid ‘WOONFOCUS’, zijnde vzw Stebo.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Samenwerkingsovereenkomst inzake wijkwerken: afvaardiging van een vertegenwoordiger in het beheerscomité en kennisname van de uittreding van Opglabbeek uit het samenwerkingsverband.

 

Wetgeving

         Het Decreet van 7 juli 2017 betreffende wijk-werken en diverse bepalingen in het kader van de zesde staatshervorming.

         Het gemeenteraadsbesluit van 26 oktober 2017 inzake de oprichting van het samenwerkingsverband inzake de organisatie wijk-werken voor de stad Genk en de gemeenten As, Opglabeek, Zutendaal, en Houthalen-Helchteren.

         Het besluit van 23 november 2018 van gemeente Opglabeek inzake de goedkeuring van de uittreding uit het samenwerkingsverband inzake wijkwerken.

 

Feiten en context

Bij de oprichting van de interlokale vereniging wijk-werken in het werkingsgebied GAOZ en Houthalen-Helchteren en in het bijbehorende samenwerkingsakkoord is overeengekomen dat de deelnemende gemeenten door één stemgerechtigd lid per gemeente, met name de burgemeester, een schepen bij voorkeur belast met het domein tewerkstelling of een gemeenteraadslid vertegenwoordigd worden in het beheerscomité.

 

De stemgerechtigde leden van het beheerscomité worden benoemd voor een periode die overeenkomt met de gemeentelijke legislatuur. Alle leden zijn van rechtswege ontslagnemend bij het verlies van hun mandaat. Het college van iedere gemeente in dit samenwerkingsverband vaardigt bij aanvang van de nieuwe legislatuur opnieuw een mandataris en een plaatsvervangend lid in het beheerscomité af en bekrachtigt deze afvaardiging met een collegebesluit en met een gemeenteraadsbesluit. Volgens de statuten moet het beheerscomité met de nieuw aangestelde mandatarissen en hun plaatsvervangers binnen de drie maanden na aanvang van de nieuwe legislatuur geïnstalleerd zijn.

 

In het kader van artikel 7 'Beheerscomité' van de samenwerkingsovereenkomst betreffende de oprichting van de ILV wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren wordt de heer Göksal Kanli voorgedragen als afgevaardigd mandataris namens gemeente Houthalen-helchteren en wordt de heer Jef Verpoorten voorgedragen als plaatsvervangend mandataris in het beheerscomité.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Göksal Kanli 29 ja stemmen , 1 neen stem en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Göksal Kanli wordt aangesteld als afgevaardigd mandataris in het beheerscomité van de ILV wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Jef Verpoorten 22 ja stemmen , 9 neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als plaatsvervangend mandataris in het beheerscomité van de ILV wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren

 

Naast de installatie van een beheerscomité voor de nieuwe legislatuur wordt ook de uittreding van Oudsbergen uit de Interlokale vereniging wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren ter kennisgeving aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad van iedere gemeente in het samenwerkingsverband voorgelegd.

 

Een afschrift van het besluit van het college van burgemeester en schepenen van Opglabbeek omtrent de uittreding van hun gemeente werd inmiddels aan Genk, As, Zutendaal en Houthalen-Helchteren bezorgd. Dit afschrift werd door de stad Genk als addendum aan de bestaande samenwerkingsovereenkomst vastgehecht waarmee stad Genk, als beherende gemeente, akte nam van de uittreding en waarmee Oudsbergen als deelnemende gemeente uit de samenwerkingsovereenkomst ILV wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren geschrapt werd. Stad Genk stelt aan de andere partners voor om dit op een gelijkaardige wijze voor te leggen aan hun college en gemeenteraad.

 

Het gevolg op financieel vlak is dat Genk, als beherende gemeente, aan Oudsbergen het instapgeld ter waarde van € 2.574,25 en de winstdeelname volgens de verdeelsleutel van het aantal inwoners zal uitbetalen in de loop van 2019. De noodzakelijke budgetten zijn hiervoor ter beschikking. De uitbetaling wordt door Genk geagendeerd op het schepencollege zodra de resultaten voor het werkingsjaar 2018 volledig gekend zijn.

 

Het gevolg op het vlak van personeelsbezetting is dat het ILV wijk-werken GAZ en Houthalen-Helchteren een VDAB-wijk-werkenbemiddelaar gedurende één dag per week verliest ten voordele van Welzijnsregio Noord-Limburg, gezien de personeelsbezetting berekend wordt op basis van het aantal inwoners van het desbetreffende werkingsgebied.

 

In het kader van artikel 4 'Leden: uittreding en toetreding' heeft de gemeente Opglabbeek het reglement inzake de uittreding correct gevolgd door hun opzeg één maand op voorhand te betekenen aan het adres van de zetel van de interlokale vereniging. Het afschrift van het collegebesluit van Opglabbeek inzake de goedkeuring van de uittreding van Opglabbeek uit het ILV wijk-werken GAOZ en Houthalen-Helchteren werd door Genk als beherende gemeente aan de samenwerkingsovereenkomst van het ILV GAOZ en Houthalen-Helchteren gehecht.

 

Het college neemt hiermee akte van de uittreding van Opglabbeek uit het intergemeentelijk samenwerkingsverband. De samenwerkingsovereenkomst met zijn voorwaarden blijft gelden voor de overige partijen, zoals bevestigd werd in het positief advies van de juridische dienst van de stad Genk.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Göksal Kanli, schepen voor tewerkstelling, aangesteld als afgevaardigd mandataris in het beheerscomité ILV wijk-werken GAZ en Houthalen-Helchteren.

en

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als plaatsvervangend mandataris in het beheerscomité ILV wijk-werken GAZ en Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 2

Op basis van het afschrift van het collegebesluit van Opglabbeek akte te nemen van de goedkeuring van de uittreding van Opglabbeek uit het ILV GAOZ en Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 3

Dat met de aanhechting van het collegebesluit van Opglabbeek aan de samenwerkingsovereenkomst van het ILV GAOZ en Houthalen-Helchteren de samenwerkingsovereemst met haar artikels geldig blijft voor de andere partijen, met name Genk, As, Zutendaal en Houthalen-Helchteren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Sociaal Verhuurkantoren Platform West-Limburg vzw: aanduiding 2 afgevaardigden in de algemene vergaderingen.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Sociaal Verhuurkantorenplatform West-Limburg vzw

 

Feiten en context

Onze gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Sociaal verhuurkantorenplatform West-Limburg vzw (SVPWL).

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

De gemeente heeft het recht om twee vertegenwoordigers aan te duiden als lid van de algemene vergadering van het platform.

 

Uitgaande van de doelstellingen van het sociaal verhuurkantoor, is het belangrijk voor ogen te houden dat het zijn wortels heeft in het huisvestingsbeleid van de gemeente, evenals in het welzijnsbeleid van het OCMW.

De vertegenwoordigers dienen dan ook deze band te kunnen leggen en zich daarvoor te willen inzetten.  Zij moeten niet noodzakelijk verkozen mandatarissen zijn.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergaderingen waaruit blijkt dat de heer Göksal Kanli.. 27 ja stemmen, 3 neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Göksal Kanli de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergaderingen waaruit blijkt dat mevrouw Katrien Timmers 31 ja stemmen, geen neen stemmen en geen onthoudingen bekomt.

 

dat mevrouw Katrien Timmers de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming worden de heer Göksal Kanli, wonende Donkstraat 5 te 3530 Houthalen-Helchteren, en mevrouw Katrien Timmers, wonende Helzoldstraat 76 te 3530 Houthalen-Helchteren aangeduid als afgevaardigden van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van vzw Sociaal Verhuurkantorenplatform West-Limburg.

 

De heer Göksal Kanli wordt tevens voorgedragen als lid van de raad van bestuur van vzw Sociaal Verhuurkantorenplatform West-Limburg.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigden worden aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2019-2024) en hun mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan vzw Sociaal Verhuurkantorenplatform West-Limburg en aan de afgevaardigden.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Welzijnsvereniging Audio: aanduiding van een afgevaardigde in de algemene vergaderingen

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten welzijnsvereniging Audio

 

Feiten en context

Onze gemeente is toegetreden tot de welzijnsvereniging Audio (vereniging van publiek recht onderworpen aan deel 3, titel 4, hoofdstuk 2, van het decreet over het lokaal bestuur).

 

Gelet op artikel 484 van het decreet over het lokaal bestuur.

 

In artikel 10 van de statuten van de welzijnsvereniging Audio wordt voorzien dat elke deelgenoot één vertegenwoordiger heeft in de algemene vergadering.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

Mevrouw Myrthe Van Roey wordt voorgesteld als afgevaardigde in de algemene vergadering van Audio vzw en de heer Mathijs Knevels wordt voorgesteld als plaatsvervanger.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergadering waaruit blijkt dat mevrouw Myrthe Van Roey 29 ja stemmen, geen neen stemmen en 2 onthoudingen bekomt.

 

Dat mevrouw Myrthe Van Roey de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervanger in de algemene vergadering waaruit blijkt dat de heer Mathijs Knevels 30 ja stemmen, geen neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

Dat de heer Mathijs Knevels de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt mevrouw Myrthe Van Roey, wonende Kleuterweg 5 te 3530 Houthalen-Helchteren  aangesteld als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van welzijnsvereniging Audio en de heer Mathijs Knevels, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren wordt aangesteld als plaatsvervanger.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde wordt aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2019-

2024) en haar mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan welzijnsvereniging Audio en aan de afgevaardigde.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Auditcharter van de welzijnsvereniging Audio - goedkeuring.

 

Wetgeving

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 met betrekking tot de deelname in welzijnsverenigingen.

         Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 26 juni 2014 houdende de toetreding tot de vereniging Audio.

 

Feiten en context

Door de recente wijzigingen in de regelgeving en door aanpassingen in de auditrapportering heeft Audio vzw het auditcharter moeten aanpassen.

 

Het aangepast auditcharter werd goedgekeurd door de raad van beheer van Audio vzw in de zitting van 7 december 2018.

 

De belangrijkste aanpassingen betreffen de definitie van de stuurgroep, de samenstelling van het auditcomité (art. 3) en de auditrapportering (art. 8).

 

Besluit:

Het aangepast auditcharter, zoals goedgekeurd door de raad van beheer van Audio vzw in de zitting van 7 december 2018, goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Oprichting van een auditcomité overeenkomstig de bepalingen van het auditcharter van de welzijnsvereniging Audio.

 

Wetgeving

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder deel 3, titel 4, hoofdstuk 2 met betrekking tot de deelname in welzijnsverenigingen.

         Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 26 juni 2014 houdende de toetreding tot de welzijnsvereniging Audio.

         Het besluit van de gemeenteraad in zitting van 28 februari 2019 houdende de goedkeuring van het auditcharter van de welzijnsvereniging Audio.

 

Feiten en context

Overeenkosmtig artikel 3 van het auditcharter van de welzijnsvereniging Audio richt elk deelnemend bestuur of lid richt een auditcomité op. De raad stelt het auditcomité samen.

 

Audio beveelt aan dat het comité voor minstens de helft bestaat uit afgevaardigden van het beleidsniveau. Bij voorkeur zetelen de burgemeester, de voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en/of de eerste schepen, de algemeen directeur en de financieel directeur in het comité.

 

Een lid kan externe onafhankelijke personen aanduiden om te zetelen in het auditcomité, als ze kunnen bijdragen tot de verdere verbetering van het beheer van de organisatie.

 

Het auditcomité heeft als opdracht de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en de organisatie van het lid in het algemeen bij te staan in de uitvoering van de verantwoordelijkheid voor het bevorderen van goed (deugdzaam) bestuur en een adequaat risicobeheer. Dit houdt onder meer het toezicht op de onafhankelijkheid en de prestaties van Audio in alsook de opvolging dat de aanbevelingen van de interne audit tot voldoende bijsturing leiden, zodat het organisatiebeheer voldoende sterk wordt uitgebouwd.

 

Er wordt voorgesteld om het auditcomité als volgt samen te stellen:

         Alain Yzermansburgemeester

         Göksal Kanlivoorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst

         Wim Haestalgemeen directeur

         Martine Coonenfinancieel directeur

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Alain Yzermans 30 stemmen voor, 1 stem tegen en geen onthoudingen bekomt.

 

De heer Alain Yzermans wordt verkozen als lid van het auditcomité.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Göksal Kanli 28 stemmen voor, 2 stemmen tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Göksal Kanli wordt verkozen als lid van het auditcomité.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat de heer Wim Haest 30 stemmen voor, 1 stem tegen en geen onthoudingen bekomt.

 

De heer Wim Haest wordt verkozen als lid van het auditcomité.

 

Gelet op de geheime stemming in openbare zitting waaruit blijkt dat mevrouw Martine Coonen 26 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 2 onthoudingen bekomt.

 

Mevrouw Martine Coonen wordt verkozen als lid van het auditcomité.

 

Besluit:

Na geheime stemming wordt het auditcomité als volgt samengesteld:

         Alain Yzermansburgemeester

         Göksal Kanlivoorzitter bijzonder comité voor de sociale dienst

         Wim Haestalgemeen directeur

         Martine Coonenfinancieel directeur

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Poolstok cvba: afgevaardigde in de algemene vergaderingen - aanduiding.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Feiten en context

Onze gemeente is vennoot van Poolstok (Vlaams Selectiecentrum voor het Overheidspersoneel cvba).

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag een vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.  Dit kan een mandataris zijn, maar dit is niet verplicht.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Göksal Kanli 28 ja stemmen, 1 neen stem en 2 onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Göksal Kanli de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat mevrouw Myrthe Van Roey.30 ja stemmen, geen neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat mevrouw Myrthe Van Roey de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Poolstok cvba aangesteld:

 

de heer Göksal Kanli, schepen, wonende Donkstraat 5 te 3530 Houthalen-Helchteren, email: GöksalKanli@Houthalen-Helchteren.be

 

met als plaatsvervanger

 

mevrouw Myrthe Van Roey, gemeenteraadslid, wonende Kleuterweg 5 te 3530 Houthalen-Helchteren, email: MyrtheVanRoey@Houthalen-Helchteren.be

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Poolstok cvba.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Kempisch Tehuis cvba: afgevaardigde in de algemene vergaderingen - aanduiding..

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Kempisch Tehuis cvba

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van Kempisch Tehuis cvba.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde.

 

Onze gemeente mag een vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.

Kempisch Tehuis is een cvba en er is niet bepaald dat de bestuurder niet kan optreden als vertegenwoordiger van de aandeelhouder op de algemene vergadering.  Men kan ervoor opteren om dezelfde bestuurder ook af te vaardigen naar de algemene vergadering zodat deze met kennis van zaken de gemeente kan vertegenwoordigen.

Het is wel toegelaten om iemand anders af te vaardigen naar de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Burak Dogan 25 ja stemmen, 4 neen stemmen en 2 onthoudingen bekomt

 

dat de heer Burak Dogan de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Kempisch Tehuis cvba aangesteld:

de heer Burak Dogan, gemeenteraadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren, email: BurakDogan@Houthalen-Helchteren.be

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Kempisch Tehuis cvba.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Kempisch Tehuis cvba: voordracht van een afgevaardigde in de Raad van Bestuur.

 

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Kempisch Tehuis cvba

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van Kempisch Tehuis cvba.

 

Onze gemeente mag één afgevaardigde voordragen voor de raad van bestuur.

De algemene vergadering moet bij definitieve aanstelling toezien op voldoende competenties binnen de raad van bestuur (juridisch-technische, economisch-financiële en sociale expertise).

Om dit te kunnen aftoetsen is het aangewezen dat de gemeente ook vermeldt over welke van de bovenvermelde competenties onze afgevaardigde beschikt.

De bestuurder is niet alleen de vertegenwoordiger van de gemeente, maar moet ook effectief als bestuurder van Kempisch Tehuis kunnen optreden.

 

Het bestuur van Kempisch Tehuis dringt er tevens op aan dat de voorgestelde bestuurder goede contacten met of binnen het schepencollege heeft.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde voor de raad van bestuur waaruit blijkt dat de heer Marc Chiaradia 25 ja stemmen, 4 neen stemmen en 2 onthoudingen bekomt.

 

De heer Marc Chiaradia heeft de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de raad van bestuur van Kempisch Tehuis cvba voorgedragen:

de heer Marc Chiaradia, wonende Kruisvenstraat 3 te 3530 Houthalen-Helchteren

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan Kempisch Tehuis cvba.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

ERSV Limburg: aanduiding afgevaardigde

 

Wetgeving

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald:

          artikel 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad;

          titel 3 inzake de intergemeentelijke samenwerking;

          artikel 432 waaruit blijkt dat de vertegenwoordigers op de algemene vergadering rechtstreeks door de gemeenteraden aangewezen worden uit hun leden.

         De gecoördineerde statuten van ERSV Limburg zoals goedgekeurd door de algemene vergadering in zitting van 12 december 2005.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer in het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV) Limburg.

 

Onze gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen één vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Jef Verpoorten 23 ja stemmen,7 neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Jef Verpoorten heeft de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervangende afgevaardigde waaruit blijkt dat de heer Luc Melotte 23 ja stemmen, 5 neen stemmen en 3 onthoudingen bekomt.

 

De heer Luc Melotte heeft de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van ERSV Limburg aangesteld:

 

de heer Jef Verpoorten, schepen, wonende Maastrichtsestraat 28 te 3530 Houthalen-Helchteren, e-mail: JefVerpoorten@Houthalen-Helchteren.be

 

met als plaatsvervanger

 

de heer Luc Melotte, schepen, wonende Groenstraat 27 te 3530 Houthalen-Helchteren, e-mail: LucMelotte@Houthalen-Helchteren.be

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde (of bij belet bovengenoemde plaatsvervanger) wordt gemandateerd om op de algemene vergaderingen voor de komende legislatuur (2019-2024) te handelen en te beslissen conform de beslissingen die door de gemeenteraad zijn genomen over de agendapunten en al het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en zal een afschrift bezorgen aan ERSV Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Aanduiding van een vertegenwoordiger in het bekkenbestuur van het Demerbekken.

 

Wetgeving

        Het budget 2019 werd door de gemeenteraad goedgekeurd op 20 december 2018. (De gemeenteraad beschouwde alle investeringen als ‘nominatief’.)

         Het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid (gecoördineerd op 15 juni 2018 in het Waterwetboek)

 

Feiten en context

Op 12 februari 2019 heeft de provinciegouverneur, voorzitter van het bekkenbestuur Demerbekken, een schrijven gestuurd m.b.t. de vraag tot afvaardiging van een gemeentelijk mandataris in het bekkenbestuur, waarvan gemeente Houthalen-Helchteren deel uitmaakt.

 

Het bekkenbestuur heeft als taak:

1)      het bekkensecretariaat te organiseren en aan te sturen;

2)      het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van het stroomgebiedbeheerplan goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht en met de resultaten van het openbaar onderzoek, vermeld in artikel 1.6.2.5, binnen een termijn van 90 dagen na het afsluiten van het openbaar onderzoek en uiterlijk vier maanden voor het begin van de periode waarop het stroomgebiedbeheerplan betrekking heeft;

3)      het ontwerp van het bekkenspecifieke deel van een wateruitvoeringsprogramma goed te keuren, rekening houdend met het advies dat de bekkenraad daarover heeft uitgebracht;

4)      advies te verlenen over de waterbeleidsnota en de documenten vermeld in artikel 1.6.2.5, § 1;

5)      advies te verlenen over het ontwerp van zoneringsplan, vermeld in artikel 9, § 3, van het besluit van de Vlaamse Regering van 10 maart 2006 houdende de vaststelling van de regels voor de scheiding tussen de gemeentelijke en bovengemeentelijke saneringsverplichting en de vaststelling van de zoneringsplannen;

6)      advies te verlenen over:

a)      ontwerpen van investeringsprogramma's met een rechtstreekse invloed op de watersystemen;

b)      ontwerpen van investeringsprogramma's over openbare rioleringen en groot- en kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallaties;

7)      het voorstellen van een adequate bevoegdheidsverdeling van de waterwegen en de onbevaarbare waterlopen om een meer geïntegreerd, logisch samenhangend en efficiënter beheer te realiseren;

8)      indien gewenst, de toelichting en/of bespreking van belangrijke projecten of intenties binnen het bekken te agenderen.

 

Het voorstel is om de heer Muhammet Oktay aan te duiden als afgevaardigde in het bekkenbestuur van het Demerbekken en de heer Jef Verpoorten aan te duiden als plaatsvervanger.

 

Uit de geheime stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Muhammet Oktay 26 stemmen voor, 3 stemmen tegen en 2 onthoudingen bekomt.

 

De heer Muhammet Oktay wordt aangesteld als afgevaardigde in het bekkenbestuur van het Demerbekken.

 

Uit de geheime stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Jef Verpoorten 23 stemmen voor, 7 stemmen tegen en 1 onthouding bekomt.

 

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als plaatsvervanger in het bekkenbestuur van het Demerbekken.

 

Besluit:

Artikel 1

Zich akkoord te verklaren met de deelname van de gemeente in het Demerbekken onder voorzitterschap van de gouverneurs van de provincies Limburg en Vlaams-Brabant.

 

Artikel 2

De heer Muhammet Oktay wordt aangesteld als afgevaardigde in het bekkenbestuur van het Demerbekken.

 

Artikel 3

De heer Jef Verpoorten wordt aangesteld als plaatsvervanger in het bekkenbestuur van het Demerbekken.

 

Artikel 4

Het antwoordformulier wordt ingevuld gezonden naar het bekkensecretariaat Demerbekken, Vlaams Administratief Centrum, Diestsepoort 6 bus 73 3000 Leuven.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Aanduiding van een afgevaardigde in de algemene vergadering van Bewel.

 

Wetgeving

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

Onze gemeente heeft een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met het Bewel vzw.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

De gemeente heeft het recht om een vertegenwoordiger aan te duiden als lid van de algemene vergadering van Bewel vzw.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de afgevaardigde in de algemene vergaderingen waaruit blijkt dat de heer Ivo Swinnen 24 ja stemmen, 5 neen stemmen en 2 onthoudingen bekomt.

 

dat de heer Ivo Swinnen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Gelet op de geheime elektronische stemming voor de plaatsvervanger in de algemene vergaderingen waaruit blijkt dat de heer Mathijs Knevels 30 ja stemmen, geen neen stemmen en 1 onthouding bekomt.

 

dat de heer Mathijs Knevels de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen.

 

Besluit:

Artikel 1

Na geheime stemming wordt de heer Ivo Swinnen, wonende Halstraat 1/A te 3530 Houthalen-Helchteren, aangesteld als afgevaardigde in de algemene vergadering van Bewel vzw met als plaatsvervanger de heer Mathijs Knevels, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigden worden aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2019-2024) en hun mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Bewel vzw en aan de afgevaardigden.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Overzicht punten

 

Zitting van 28 feb 2019

Openbare zitting

Vragen door de raadsleden.

 

 

Besluit:

Er zijn vragen van:

 

1)      Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met de mogelijkheid om veilig over te steken op de Weg naar Zwartberg.

2)      Raadslid Maarten Houben in verband met de inrichting van het kerkhof.

3)      Raadslid Filip Gielen in verband met de voetbalaccommodatie van Park FC.

4)      Raadslid Michiel Lenssen in verband met geurhinder van Remo.

 

 

Publicatiedatum: 29/03/2019
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.