GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Zitting van 17 december 2020

van 20.00 tot 22.05uur

 

Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Muhammet Oktay, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Filip Gielen, Joël D'Oultremont, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Godelieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Ismail Ayed, Alex Jansen, Marc Coenen, Khadiga Lamkharrat, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

Verontschuldigd:

Hanne Kellens, schepen

 

Vanaf punt 6 treedt raadslid Liesbeth Maris de vergaderzaal binnen en neemt deel aan de besprekingen.

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting van 26 november 2020 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Art. 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld

 

Feiten en context

De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 26 november 2020.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Besluit:

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 26 november 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting van 15 december 2020 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Art. 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017: de notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld

 

Feiten en context

De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 15 december 2020.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Besluit:

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 15 december 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Gemeentebelasting op de economische bedrijvigheden 2020-2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Het decreet over het lokaal bestuur, artikel 40, §3 bepaalt dat de gemeenteraad de gemeentelijke reglementen vaststelt.

         Het decreet van 30 mei 2008 betreffende de vestiging, de invordering en de geschillenbeslechting van de provincie- en gemeentebelastingen, gewijzigd bij decreten van 28 mei 2010 en 17 februari 2012.

         Artikel 170, §4 van de Grondwet bepaalt dat lasten en belastingen maar door een beslissing van de gemeenteraad kunnen worden ingevoerd.

 

Feiten en context

De financiële toestand van de gemeente.

 

Bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen mogen ook een bijdrage leveren voor de extra uitgaven die een gemeente heeft voor de infrastructuurwerken, onderhoud van wegen, aanbrengen van aangepaste signalisatie e.d..

 

Er wordt nagestreefd een belasting te stemmen die eenvoudig is en goed controleerbaar.

 

Het is billijk het bedrag van de belasting te laten afhangen van een eenvoudig meetbare grondslag, namelijk de oppervlakte die de bedrijven, zelfstandigen en vrije beroepen voor hun uitbatingen gebruiken of tot gebruik voorbehouden.

 

De wijziging in dit reglement werd goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen in zitting van 07 december 2020.

 

Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1 - Duurtijd

Voor de aanslagjaren 2020 tot en met 2025 heft de gemeente Houthalen-Helchteren een belasting op economische bedrijvigheid.

 

Artikel 2 - Tarief

De belasting is per vestiging als volgt vastgesteld:

A. Minimum 100 euro – maximum 12.000 euro

B. Voor ANDERE dan land- en tuinbouwbedrijven:

 0,26 euro/m² bebouwde oppervlakte

 0,26 euro/m² onbebouwde oppervlakte

C. Voor land- en tuinbouwbedrijven:

 forfaitair: 100 euro tot een oppervlakte van 20 ha

 meer dan 20 ha: 100 euro, vermeerderd met 5 euro per bijkomende ha of gedeelte van ha.

D. Voor vrije beroepen:

 0,26 euro/m² bebouwde oppervlakte

 0,26 euro/m² onbebouwde oppervlakte

E. Bijberoepen

tarief halveren, enkel mits het voorleggen van een recent attest waaruit het bijberoep (op 1 januari van het aanslagjaar) blijkt. Dit kan zijn:

 een attest van een sociaal verzekeringsfonds

 een loonfiche met een verklaring van de werkgever van het aantal uren dat men normaal presteert

 een éénmalig attest van pensionering

 

Het tarief wordt ook gehalveerd voor de belastingplichtigen die door de BTW administratie beschouwd worden als een kleine onderneming en van de vrijstellingsregeling van de BTW genieten; mits voorlegging van een recent attest van een sociaal verzekeringsfonds of de BTW administratie.

 

De belasting is ondeelbaar verschuldigd voor het gehele jaar. De vermindering van de belastbare oppervlakte in de loop van het jaar, evenals de stopzetting of vermindering van de werkzaamheden in de loop van het aanslagjaar geven geen aanleiding tot enige belastingvermindering.

 

Indien op 1 januari van het aanslagjaar alle activiteiten of bedrijvigheden (opgesomd in artikel 2) met inbegrip van vereffeningsverrichtingen definitief zijn stopgezet, gaat de hoedanigheid van belastingplichtige verloren.

 

Bij een tijdelijke onderbreking van de werkzaamheden of zolang de vereffening van de vennootschap niet is afgesloten, blijft de hoedanigheid van belastingplichtige verder bestaan.

 

Artikel 3 - Belastingplichtige

De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersonen die op 1 januari van het aanslagjaar als hoofd- en/of bijkomende activiteit op het grondgebied van de gemeente:

 Een nijverheids-, landbouw-, veeteelt-, tuinbouw- of handelsbedrijf exploiteren

 Een vrij beroep of een zelfstandige activiteit uitoefenen

 Een ondernemingsnummer hebben

 Een maatschappelijke zetel hebben

 

De belasting is verschuldigd afzonderlijk per vestiging, hoe dan ook genoemd, gelegen op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren.

De belasting wordt, ongeacht de kadastrale indeling, vastgesteld rekening houdend met de totale bebouwde en/of onbebouwde oppervlakte waarop de vestiging zich bevindt.

Indien op eenzelfde goed meerdere belastingplichtigen een vestiging hebben, dan wordt iedere belastingplichtige belast pro rata van zijn oppervlakte.

Voor de bebouwde oppervlakte worden alle bouwlagen (alle bovengrondse en ondergrondse bouwlagen, oppervlakten van kelders, zolders en daken) samengeteld.

 

Artikel 4 - Vrijstellingen

Zijn vrijgesteld:

a. de openbare besturen

b. de belastingplichtigen die onder toepassing vallen van:

 de aanvullende gemeentebelasting op de milieuheffing van de Vlaamse Gemeenschap,

 de gemeentebelasting op barpersoneel,

 de gemeentebelasting op tweede verblijven,

c. vzw’s

d. de belastingplichtigen die uitsluitend als drankslijterij gevestigd zijn en de gemeentebelasting op drankslijterijen betalen zijn ook vrijgesteld van de gemeentebelasting op bedrijven. Voor de ondernemingen die niet uitsluitend als drankslijterij gevestigd zijn geldt dat de oppervlakte die men aangeeft voor de gemeentebelasting op drankslijterijen vrijgesteld is van de gemeentebelasting op bedrijven maar dat de overige oppervlakte onderhevig is aan de gemeentebelasting op bedrijven.

e. de BTW-eenheden (constructie die opgericht wordt om de belastingaangiften te doen van een aantal ondernemingen die behoren tot de BTW-eenheid).

 

Artikel 5 - Aangifteplicht

De belastingplichtige ontvangt van het gemeentebestuur een aangifteformulier dat behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermelde datum, moet worden teruggestuurd.

Een belastingplichtige die geen aangifteformulier ontvangen heeft, moet dit zelf aanvragen.

 

Artikel 6 - Procedure van ambtshalve vaststelling

Bij gebrek aan aangifte, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige, wordt de belasting ambtshalve ingekohierd.

Vooraleer wordt overgegaan tot de ambtshalve vaststelling van de belastingaanslag betekent het college van burgemeester en schepenen aan de belastingplichtige een aangetekende brief. Hierin staan de motieven van de ambtshalve vaststelling (de elementen waarop de aanslag is gebaseerd, de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting).

De belastingplichtige beschikt over een termijn van 30 dagen te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.

De ambtshalve vaststelling van de belastingsaanslag kan slechts geldig worden ingekohierd gedurende een periode van drie jaar volgend op 1 januari van het aanslagjaar. Deze termijn wordt met twee jaar verlengd bij overtreding van het belastingreglement met het oogmerk te bedriegen of met de bedoeling schade te berokkenen.

 

Artikel 7 - Belastingverhoging

De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een verhoging die gelijk is aan het ontdoken bedrag, en in geval van herhaling binnen het jaar is ze gelijk aan het dubbele daarvan. Deze verhoging wordt ingekohierd.

 

Artikel 8

De overtredingen op dit reglement worden vastgesteld door de daartoe door het college aangestelde personeelsleden in een proces-verbaal, die bewijskracht hebben tot bewijs van het tegendeel.

 

Artikel 9 - Wijze van inning

De kohieren worden door het college van burgemeester en schepenen vastgesteld en uitvoerbaar verklaard ten laatste op 30 juni van het jaar dat volgt op het aanslagjaar.

Het kohier wordt bezorgd aan de financieel beheerder die instaat voor de verzending van de aanslagbiljetten. Deze verzending gebeurt zonder kosten voor de belastingplichtigen.

Op het aanslagbiljet staat:

 de verzendingsdatum

 de uiterste betalingsdatum

 de termijn waarbinnen een bezwaarschrift kan worden ingediend

 de benaming, het adres en de contactgegevens van de instantie die bevoegd is om het bezwaarschrift te ontvangen

 de vermelding dat de belastingplichtige of zijn vertegenwoordiger die wenst gehoord te worden, zulks uitdrukkelijk moet vragen in het bezwaarschrift

 de gegevens vermeld in het kohier

 een beknopte samenvatting van het belastingreglement

 

Artikel 10 - Bezwaarprocedure

De belastingschuldige (of zijn vertegenwoordiger) kan tegen zijn aanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen binnen drie maanden vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet waarop de bezwaartermijn vermeld staat of vanaf de kennisgeving van de aanslag.

Het gemotiveerd bezwaarschrift moet, op straffe van nietigheid, per brief naar het college van burgemeester en schepenen of per mail naar info@houthalen-helchteren.be worden gericht.

Het wordt gedagtekend en ondertekend door de belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger en vermeldt de naam, de hoedanigheid, het adres of de zetel van de belastingplichtige alsmede het voorwerp van het bezwaarschrift en een opgave van de feiten en middelen.

Het college van burgemeester en schepenen of het orgaan dat zij speciaal daarvoor aanwijst, bevestigt schriftelijk ontvangst (per brief of per mail) binnen vijftien kalenderdagen na de verzending of indiening van het bezwaarschrift.

Tegen de administratieve beslissing kan beroep ingediend worden bij de rechtbank van eerste aanleg van het rechtsgebied waarin de belasting gevestigd werd.

 

Artikel 11 - Inwerkingtreding

Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2020.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Huurovereenkomst gemeenschapsruimte pand Hazelarenstraat Kempisch Tehuis/gemeente Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 26 november 2020.

         Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Kempisch Tehuis stelt een gemeenschapsruimte ter beschikking aan ons bestuur in hun nieuwbouwcomplex, gelegen Hazelarenstraat 4 te 3530 Houthalen-Helchteren.

 

De gemeenschapsruimte is voorzien als vergaderplaats en als laagdrempelige ontmoeting voor de bewoners van het complex.

 

De huur voor de gemeenschapsruimte is vastgesteld op 628,00 euro per maand. Waarborg ten belope van 3 maanden huur, zijnde 1.884,00 euro.

 

De huurovereenkomst treedt in werking op 01.01.2020 voor een duur van 9 jaar.

 

Het verbruik van elektriciteit, water en gas van de ontmoetingsruimte zijn ten laste van de gemeente.

 

Financieel advies

Het budget is voorzien in het meerjarenplan.

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met de voorwaarden opgenomen in de huurovereenkomst aangaande de verhuur van een commercieel pand - gemeenschapsruimte, gelegen Hazelarenstraat 4 te 3530 Houthalen-Helchteren door het Kempisch Tehuis aan ons bestuur:

 

VOORWERP VAN DE HUUR EN BESTEMMING

 

De verhuurder geeft in huur aan de huurder, die aanvaardt, een gemeenschapsruimte gelegen te Houthalen- Helchteren, Hazelarenstraat 4, voldoende gekend door de huurder die verklaart ze ontvangen te hebben in de staat, beschreven in de tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt voor de ingenottreding, en die aan huidig contract gehecht zal blijven.

 

De terbeschikkingstelling van de gemeenschapsruimte kan evenwel slechts plaatshebben na de ondertekening door de huurder van de tegensprekelijke plaatsbeschrijving.

 

De gemeenschapsruimte wordt gehuurd teneinde ze uitsluitend te gebruiken voor de volgende specifiek omschreven doeleinden: vergaderplaats en laagdrempelige ontmoetingsruimte voor de bewoners. Over de gebruiksvoorwaarden dient nog een inwendig reglement opgemaakt te worden in onderling akkoord tussen huurder en verhuurder.

 

De huurder zal de bestemming van het gehuurde goed slechts kunnen wijzigen mits uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming van de verhuurder, goedgekeurd door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). De verhuurder mag een dergelijke wijziging zonder opgave van redenen weigeren.

 

DUUR

 

Deze overeenkomst treedt in werking op 01.01.2020 voor een duur van negen jaar.

 

ONTBINDING EN EINDE VAN DE OVEREENKOMST

 

Onderhavige huurovereenkomst kan vroegtijdig worden ontbonden overeenkomstig de wettelijke bepalingen in verband met de huurovereenkomsten betreffende de hoofdverblijfplaats.

 

Gedurende de hele opzegperiode heeft de verhuurder het recht het gehuurde goed gedurende twee dagen in de week en twee opvolgende uren per dag door de kandidaat-huurders te laten bezichtigen. Elke partij bepaalt één van deze twee dagen en uren.

 

Bij het vertrek van de huurder zal een afgevaardigde van de verhuurder de woning bezoeken en zal een tegensprekelijke plaatsbeschrijving van uittreding opgemaakt worden.

 

Deze plaatsbeschrijving zal door de huurder, of zijn vertegenwoordiger, voorzien van een geldige volmacht, ondertekend worden.

 

Indien de uittredende huurder op de voor de plaatsbeschrijving gestelde dag en uur, hem minstens 8 dagen vooraf gemeld, niet aanwezig is, brengt de afwezigheid de onvoorwaardelijke erkenning van zijnentwege van juistheid van deze plaatsbeschrijving met zich mee.

 

In het geval van een onteigening voor openbaar nut, loopt de huur af op de datum waarop de overheid die overgaat tot onteigening het gehuurde goed in haar bezit krijgt.

 

De schadeloosstellingen, die de huurder van de overheid die overgaat tot onteigening mag eisen, mogen in geen geval het bedrag van de schadeloosstelling van de verhuurder verlagen.

 

De huurder kan geen schadeloosstelling eisen bij de verhuurder.

 

HUURPRIJS

 

De verhuring gebeurt buiten het sociaal huurstelsel. De huurprijs is bepaald op 3% van de kostprijs. Deze afwijking werd toegestaan omdat de bewoners van het nieuwbouwcomplex ook gratis gebruik kunnen maken van deze ontmoetingsruimte volgens de voorwaarden die nader bepaald worden in een inwendig reglement, waar naar verwezen wordt onder punt ‘voorwerp van de huur en bestemming’.

 

De huur voor de gemeenschapsruimte is vastgesteld op 628,00 EUR per maand. De huurder betaalt de huurprijs voor de tiende dag van de maand waarop de huurprijs betrekking heeft op rekeningnummer BE28 0010 6650 7320 van de verhuurder met vermelding van

 

Bij gebreke aan betaling op zijn vervaldag brengt deze huur van rechtswege en zonder ingebrekestelling interest op tegen de wettelijke intrestvoet.

 

De huurder is hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot betaling van de huurprijs en de hiernavermelde huurlasten. De huurder is ertoe gehouden de door hem gedane betalingen te bewijzen op eenvoudig verzoek van de verhuurder.

 

HUURLASTEN

 

Behoudend de onroerende voorheffing die ten laste valt van de verhuurder, vallen alle lasten en belastingen van welke aard ook en die de gehuurde woning betreffen ten laste van de huurder.

 

WAARBORG

 

Teneinde de goede en volledige uitvoering van zijn verplichtingen te verzekeren, stelt de huurder een waarborg ten belope van 3 maanden huur, zijnde 1884,00 EUR.

 

Deze waarborg zal worden teruggestort bij afloop van de huurovereenkomst, nadat een goede en volledige naleving van alle verplichtingen werd vastgesteld door de verhuurder, onder aftrek van de eventueel verschuldigde sommen.

 

Deze som wordt onmiddellijk bij het sluiten van deze overeenkomst gestort op een geblokkeerde rekening ten gunste van de huurder.

 

ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN

 

De huurherstellingen en het gering onderhoud, zoals voorzien in art. 1754 e.v. van het Burgerlijk Wetboek, zijn ten laste van de huurder. Alle andere herstellingen zijn ten laste van de verhuurder, onder meer deze te wijten aan normale slijtage, ouderdom en gebreken in het gehuurde deel van het gebouw.

 

ONDERVERHUUR

 

Overdracht van huur is niet toegestaan, zonder de schriftelijke toestemming van de verhuurder. Onderverhuring is slechts toegelaten mits schriftelijke toestemming van de verhuurder over de modaliteiten van deze onderverhuring.

 

RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE HUURDER

 

Alle werken, verbeteringen en verbouwingen aan het verhuurde goed teneinde het goed te kunnen gebruiken voor de in art. 2 vermelde bestemming, mogen slechts worden uitgevoerd na schriftelijk akkoord van de verhuurder. Een weigering dient niet door de verhuurder gemotiveerd te worden.

 

De huurder verbindt er zich toe bij het einde van de huurovereenkomst het gehuurde goed in zijn oorspronkelijke staat te brengen.

 

Indien de huurder toch zonder toelating veranderingen aanbrengt aan het gehuurde goed, heeft de verhuurder het recht te eisen dat het gehuurde goed en haar aanhorigheden onmiddellijk in de oorspronkelijke staat worden hersteld.

 

Zonder geschreven en voorafgaande machtiging van de verhuurder mag de huurder niets plaatsen of bevestigen aan het dak, aan de buitenmuren noch op enige andere, buiten het hoofdgebouw gelegen plaats van het gehuurde goed.

 

De huurder zal het gehuurde goed betrekken en gebruiken als een goede huisvader in de zin van art. 1728 B.W. De woning wordt verhuurd in de staat waarin ze zich bevindt, zoals blijkt uit de tegensprekelijke plaatsbeschrijving.

 

Behang en binnenschilderwerken zijn ten laste van de huurder alsmede de kosten verbonden aan het ruimen van putten en sekreten.

 

Aan het einde van de huurovereenkomst is de huurder ertoe gehouden de woning achter te laten in de staat zoals omschreven in de tegensprekelijke plaatsbeschrijving die werd opgemaakt bij de aanvang van de overeenkomst. De herstellignswerken ten laste van de huurder zijn deze vermeld in art. 1754 B.W.

 

Indien de huurder niet tijdig de de hem tenlaste vallende onderhouds- en herstellingswerken uitvoert heeft de verhuurder, na ingebrekestelling bij aangetekende brief, het recht om deze werken uit te voeren of te doen uitvoeren door een derde voor rekening van de huurder. Deze laatste zal dan aan de verhuurder binnen de maand na facturatie de door hem uitgegeven som terugbetalen.

 

De huurder is ertoe gehouden elke schade waarvan de herstelling en laste ligt van de verhuurder valt onmiddellijk en per aangetekende brief aan deze laatste bekend te maken.

 

Ingeval de huurder deze verplichting niet naleeft, zal de huurder aansprakelijk gesteld worden voor elke vermeerdering van de schade en zal hij verplicht worden de verhuurder daarvoor schadeloos te stellen.

 

De huurder zal zonder vergoeding de uitvoering van al dan niet noodzakelijke en/of dringende werken die de verhuurder in het kader van renovatie- en aanpassingswerken nuttig acht moeten gedogen, zelfs indien de duur ervan 40 dagen overschrijdt.

 

Indien de werken aanleiding geven tot een ernstige genotsderving wordt evenwel een huurvermindering toegestaan voor de duur van de werken.

 

De vertegenwoordigers van de verhuurder en van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappij behouden zich het recht voor de woning en haar aanhorigheden te bezoeken om er de goede uitvoering van de verplichtingen van de huurders alsmede de staat van het goed na te gaan.

 

De toegang wordt verleend binnen de 8 dagen na verzoek.

 

VERZEKERING

 

De huurder verbindt er zich toe een verzekering van het type « omnium brand » af te sluiten welke tegelijkertijd zijn inboedel en zijn aansprakelijkheid als huurder dekt gedurende de ganse periode dat hij het goed huurt. Volgende risico’s moeten gedekt zijn :

         brand en bijkomende risico’s ; eventueel afbraak- en ontruimingskosten

         hagel en stormschade, watersschade, glasbreuk en burgerlijke aansprakelijkheid voor het gebouw.

 

De huurder moet in het contract het kapitaal voorzien dat hem een volledige vergoeding waarborgt in geval van ramp.

 

Hij is verplicht bij elke vraag van de verhuurder hem een afschrift van de polis voor te leggen zonder dat dit nazicht enige verantwoordelijkheid voor de verhuurder met zich meebrengt.

 

Indien de verhuurder een « omnium brand » heeft afgesloten, die een clausule van afstand van verhaal op de huurder bevat, zal deze laatste alleen zijn inboedel en het verhaal van de buren moeten verzekeren. In het laatste geval kan de verhuurder de premiekosten voor deze afstand van verhaal terugvorderen van de huurder.

 

GESCHILLEN

 

Elk geschil i.v.m. de huidige overeenkomst zal tot de bevoegdheid van de rechtbanken te behoren.

 

ZEGELRECHT EN REGISTRATIE

 

De zegel- en registratierechten voor deze overeenkomst vallen ten laste van de huurder.

 

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht ten bedrage van 628,00 euro/maand - jaarbasis 7.536,00 euro en de waarborg ten bedrage van 1.884,00 euro is voorzien in het MJP 1177 - beleidsveld 0119 - AR 61000000.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Actieprogramma gemeente Houthalen-Helchteren – Onderzoek naar de activering van bebouwbare, onbebouwde gronden in eigendom van Vlaamse besturen en van Vlaams en semipublieke rechtspersonen (IGSW Woonfocus 2.0) - Vaststelling.

Feiten en context

 

Bindend sociaal objectief

In het Decreet Grond en Pandenbeleid (DGPB) van 2009 werd aan alle gemeenten en steden een bindend sociaal objectief (BSO) opgelegd om in de periode 2009-2025 een sociaal woonaanbod te realiseren. Aanvankelijk bestond dit sociaal woonaanbod uit sociale huurwoningen, sociale koopwoningen en sociale kavels, maar de objectieven voor sociale koopwoningen en sociale kavels werden opgeheven bij decreet van 14/10/2016.

De gemeenten dienen hiervoor samen te werken met de huisvestingsmaatschappijen en het realiseren van sociale huurwoningen te faciliteren.

 

Het actieprogramma voor het activeren van onbebouwde bebouwbare gronden

In het Decreet Grond en Pandenbeleid werd ook een activeringsplicht van gronden in eigendom van Vlaamse publieke en semipublieke overheden opgelegd.

Dit betekent dat de gemeente onbebouwde, bebouwbare percelen van deze Vlaamse besturen moet inventariseren en concrete acties moet ondernemen om deze gronden aan te wenden voor de verwezenlijking van het sociaal woonaanbod. Deze verplichting vervalt zodra het BSO behaald werd. Gronden van semipublieke eigenaars mogen facultatief opgenomen en ingezet worden.

 

Hiertoe dient de gemeente een actieprogramma op te maken, zoals vastgelegd in het DGPB, art. 4.1.7. In dit actieprogramma worden concrete acties vastgelegd die moeten leiden tot het behalen van het BSO tegen 2025.

Daarnaast berekent de gemeente voor haar grondgebied ook de gezamenlijke oppervlakte van de onbebouwde bouwgronden en kavels in eigendom van Vlaamse besturen en Vlaamse semipublieke rechtspersonen, met uitzondering van de gronden die voldoen aan één of meer van de bijzondere karakteristieken, vermeld in artikel 3.2.1, 1° van het Decreet Grond- en Pandenbeleid.

 

Indien de gemeente onvoldoende inspanningen levert om het bindend sociaal objectief te bereiken, zoals opgevolgd wordt via de tweejaarlijkse voortgangstoets, wordt de gemeente ertoe gehouden ten minste een kwart van de gezamenlijke oppervlakte aan te wenden voor een sociaal woonaanbod. De gronden die eigendom zijn van sociale woonorganisaties tellen niet mee voor de berekening van dit minimale aandeel.

 

Aanpak

Een actueel overzicht van bebouwbare gronden in eigendom van Vlaamse besturen en van de Vlaamse semipublieke rechtspersonen werd opgemaakt in 2020.

Deze gronden werden elk onderzocht en er werd nagegaan of deze gronden geschikt zijn voor bebouwing en of het wenselijk is om ze in te zetten voor een sociaal woonaanbod.

 

Lokaal Woonoverleg

Een eerste ontwerp van het actieprogramma, met de inventaris van onbebouwde, bebouwbare gronden in eigendom van Vlaamse besturen en Vlaamse semipublieke eigenaars, werd besproken op het lokaal woonoverleg op 25/09/2020.

Het actieprogramma werd verder uitgewerkt en opnieuw voorgelegd aan het lokaal woonoverleg op 27/11/2020. De leden van het LWO gaven een positief advies voor dit actieprogramma.

 

Rapportage

Het onderzoek werd verzameld in een rapport. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd akkoord te gaan met de inhoud van dit rapport waarin samengevat de volgende acties worden opgenomen:

         Actie 1: de gemeente maakt een visie sociaal wonen op.

         Actie 2: het gericht uitbreiden van het sociaal woonaanbod op gronden van Vlaamse besturen en Vlaamse semipublieke rechtspersonen

         Actie 3: het uitbreiden van het woonaanbod van het SVK

         Actie 4: verderzetten van de samenwerking met de huisvestingsmaatschappijen voor het realiseren van een kwaliteitsvol en gevarieerd betaalbaar woonaanbod

         Actie 5: de gemeente gaat in overleg met (semipublieke) eigenaars van voor ontwikkeling geschikte percelen.

 

Adviezen

Gunstig advies van de ruimtelijk planner op 2 december 2020.

 

Besluit:

Artikel 1

Het rapport “ACTIEPROGRAMMA HOUTHALEN-HELCHTEREN - Onderzoek naar activering van bebouwbare, onbebouwde gronden in eigendom van Vlaamse besturen en Vlaamse semipublieke rechtspersonen”, gevoegd in bijlage, vast te stellen.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Princiepsbeslissing tot het vernieuwen van een schoolraad voor de gemeentelijke scholen De Griffel, De Kleine Kunstenaar, De Lakerberg en 't Centrum en vaststelling van het aantal mandaten per geleding - Goedkeuring.

Wetgeving

         Artikel 12 van het Decreet van 2 april 2004 'Participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad': De vernieuwing van de schoolraad om de 4 jaren bestaande uit vertegenwoordigers van het personeel, van de ouders, van de leerlingen en van de lokale gemeenschap.

         GD/2004/03 Ministeriële Omzendbrief van 13 juli 2004: Lokale participatieregeling in het basis- en secundair onderwijs

 

Feiten en context

De huidige mandaten van de schoolraad lopen af op 31 maart 2021.

 

De schoolraad moet vanaf 1 april 2021 opnieuw samengesteld worden door vertegenwoordigers van de ouders, het personeel en de lokale gemeenschap. Er moeten minimum 2 en maximum 5 afgevaardigden per geleding worden opgenomen in de schoolraad.

 

De schoolraad wordt samengesteld, hetzij door verkiezing, hetzij door aanduiding vanuit de pedagogische raad, de ouderraad en de leerlingenraad (voor leerlingen 3de graad basisonderwijs).

 

De gemeentelijke kleuter- en basisscholen beschikken momenteel niet over een pedagogische raad, een ouderraad of een leerlingenraad.

 

Er is uiterlijk tot 20 november 2020 de mogelijkheid geboden om de oprichting van een pedagogische raad, een ouderraad en een leerlingenraad te vragen. Hiervan is geen gebruik gemaakt.

 

Er werd door de directeurs van de gemeentelijke scholen De Griffel, De Kleine Kunstenaar, De Lakerberg en 't Centrum proces-verbalen tot vaststelling van de niet-oprichting van een pedagogische raad, een ouderraad en/of een leerlingenraad opgesteld.

 

De schoolraad zal dus niet door aanduiding maar door verkiezing worden samengesteld voor de geledingen van personeel en de ouders.

 

De vertegenwoordigers voor de lokale gemeenschap worden gecoöpteerd bij consensus door de andere leden van de schoolraad bij de start van de schoolraad.

 

Er wordt voorgesteld:

         om voor de 4 gemeentelijke scholen opnieuw één schoolraad op te richten;

         om het aantal mandaten opnieuw vast te leggen op 4 per geleding: één mandaat per school per geleding.

 

Adviezen

         Overleg schoolraad van 29 oktober 2020: de schoolraad gaat akkoord met het voorstel.

 

Tussenkomst door raadslid Maarten Houben en antwoord door schepen Muhammet Oktay.

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van het feit dat de huidige mandaten van de schoolraad voor de gemeentelijke scholen De Griffel, De Kleine Kunstenaar, De Lakerberg en 't Centrum aflopen op 31 maart 2021.

 

Artikel 2

Een nieuwe schoolraad op te richten voor de gemeentelijke scholen vanaf 1 april 2021, conform het decreet van 2 april 2004.

 

Artikel 3

Het aantal mandaten per geleding vast te leggen op vier, namelijk één voor elke school.

 

Artikel 4

Verkiezingen te organiseren om de schoolraad samen te stellen.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen te belasten met de organisatie van de oprichting van de schoolraad op basis van de verkiezingsreglementen voor de geleding van de ouders en het personeel goedgekeurd door de gemeenteraad van 22 december 2016.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Criteria en procedure bij uitbreidingsronde kinderopvang in Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 november 2020.

 

Feiten en context

De Vlaamse Regering maakt deze legislatuur iets meer dan 27 miljoen euro vrij voor minstens 2500 nieuwe plaatsen kinderopvang baby’s en peuters met inkomenstarief (Trap 2A). Concreet gaat het in 2021 over 11 plaatsen voor Houthalen-Helchteren.

 

De Vlaamse Regering wil hiermee vooral nieuwe plaatsen creëren in die gemeenten waar de nood het hoogst ligt.

 

Er wordt gewerkt met een meerjarenprogrammatie. Dat betekent dat er in deze Vlaamse legislatuur slechts één oproep tot indienen van aanvragen voor nieuwe gesubsidieerde plaatsen zal gebeuren. De oproep om als organisator kinderopvang een aanvraag in te dienen voor deze plaatsen wordt begin 2021 gelanceerd.

 

Het lokaal bestuur heeft een aantal belangrijke opdrachten in het kader van kinderopvang. Deze opdrachten moeten ertoe bijdragen dat er binnen de gemeente voldoende betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke kinderopvang is.

 

Voor het vormgeven van ons advies aan Kind en Gezin over de aanvragen tot uitbreiding van kinderopvang binnen de gemeente, vraagt men ons criteria op te stellen. Deze zijn relevant, duidelijk, niet-discriminerend, gemotiveerd en aanvullend aan de criteria die Kind en Gezin gebruikt bij de beoordeling van aanvragen. De criteria moeten kenbaar gemaakt worden aan organisatoren opdat zij er bij indienen van de aanvraag rekening mee kunnen houden.

 

CRITERIA:

 

Doelstelling 1: Het vervullen van een regierol op vlak van welzijn en onderwijs, door in te zetten op het aantrekken van sociale actoren en de samenwerking tussen sociale actoren bevorderen.

 

1. Betrokkenheid van de organisator bij de gemeente Houthalen-Helchteren= totaal van 6 punten te behalen.

 De organisator neemt deel of engageert zich om deel te nemen aan de vergaderingen van het Lokaal Overleg Kinderopvang = 3 punten

Deelnemen = minstens de helft van de vergaderingen aanwezig en verontschuldigt zich bij afwezigheid.

 De organisator werkt mee of engageert zich om mee te werken aan het lokaal loket kinderopvang (=LLK) = 3 punten

Meewerken = de gegevens voor registratie van het aantal unieke opvangvragen aan het Lokaal Loket Kinderopvang bezorgen en meehelpen een oplossing te vinden voor gezinnen met een niet-beantwoorde opvangvraag.

 

Doelstelling 2: Het streven naar een opvangplaats voor elk kind in het sterke lokale aanbod en we

willen daarbij maximaal streven naar kinderopvang op maat.

 

2. Het opvanginitiatief heeft een extra aanbod naar ouders toe = totaal van 6 punten te behalen.

 Het opvanginitiatief is meer dan 220 dagen per jaar open = 2 punten

 Het opvanginitiatief houdt minstens 10% van zijn plaatsen vrij voor dringende opvangvragen en/of voor inclusie-opvang = 2 punten

 De opvanglocatie werkt met flexibele opvanguren (nacht- of weekendopvang, ruimere opvanguren). Met ruimere opvanguren wordt verstaan: minimum 30 minuten voor of na de standaarduren (‘7.00-18.00 u’) = 2 punten

 

Doelstelling 3: Het streven naar kwalitatieve, toegankelijke en behoeftedekkende kinderopvang voor kinderen tussen 0 en 12 jaar.

 

3. De opvanglocatie ligt in een wijk waar een effectieve opvangnood is vastgesteld via de registratiegegevens van het lokaal loket kinderopvang = totaal van 3 punten te behalen.

 

Het lokaal loket kinderopvang heeft een overzicht van de opvangvragen die 1 jaar voorafgaand aan de oproep tot indienen van aanvragen voor nieuwe gesubsidieerde plaatsen binnenkomen en deelt de gemeente op basis hiervan op in wijken.

 

 De opvanglocatie ligt in een wijk met meer dan 15 onbeantwoorde opvangvragen per jaar = 3 punten

 De opvanglocatie ligt in een wijk met minder dan 15 maar meer dan 10 onbeantwoorde opvangvragen per jaar = 2 punten

 De opvanglocatie ligt in een wijk met minder dan 10 maar meer dan 5 onbeantwoorde opvangvragen per jaar = 1 punt

 

Doelstelling 4: Actief inzetten op het voorkomen en bestrijden van armoede door o.m. tewerkstellingskansen van kwetsbare gezinnen te verhogen en in te zetten op activering.

 

4. De opvanglocatie is gelegen in of nabij een kansarme buurt in Houthalen- Helchteren. = totaal van 5 punten te behalen.

 

 De opvanglocatie is gelegen in of nabij een kansarme buurt = totaal 3 punten

o De opvang ligt in een kansarme buurt. = 3 punten

Kansarme buurt: wordt samen met het Gemeentelijk armoedeplatform Houthalen- Helchteren gedefinieerd en regelmatig bijgestuurd.

o De opvang ligt nabij (minder dan 2 km) een kansarme buurt = 2 punten

o De opvang ligt niet nabij een kansarme buurt = 1 punt

 De opvanglocatie werkt samen met diensten die met kwetsbare gezinnen werken in het jaar voorafgaand aan de oproep. = totaal 2 punten

o De opvanglocatie kan een samenwerking aantonen met OCMW of andere welzijnsorganisaties in functie van het creëren van opvangplaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. = 2 punten

o Geen samenwerking. = 0 punten

 

PROCEDURE:

 

1. Aanvraag m.b.t. nieuwe plaatsen kinderopvang baby’s en peuters aan het Gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren bezorgen.

De aanvrager bezorgt per e-mail een kopie van het originele aanvraagformulier van Kind en Gezin aan huisvanhetkind@houthalen-helchteren.be

 

2. Ontvangstmelding van je aanvraag ontvangen.

Als een aanvraag m.b.t. nieuwe plaatsen kinderopvang baby’s en peuters de secretaris van het Lokaal Overlegplatform Kinderopvang (=LOK) bereikt, krijgt de aanvrager binnen 1 week na datum van ontvangst per e-mail een bevestiging van ontvangst van de secretaris of voorzitter van het LOK.

 

3. Informatie ontvangen over het advies van Gemeentebestuur Houthalen- Helchteren.

De voorzitter en secretaris van het Lokaal Overlegplatform Kinderopvang kennen aan de hand van de vooropgestelde criteria, goedgekeurd door het LOK en bekrachtigd door het College van Burgemeester en Schepenen Houthalen-Helchteren dd. 7 december 2020 en de Gemeenteraad Houthalen-Helchteren dd. 17 december 2020, een score toe aan elke aanvraag. Het overzicht van de behaalde scores zal de aanvrager per e-mail bezorgd worden.

 

4. Voorstellen van jouw aanvraag op een vergadering van het LOK.

Zodra een aanvraag m.b.t. nieuwe plaatsen kinderopvang baby’s en peuters de secretaris van het Lokaal Overlegplatform Kinderopvang (=LOK) bereikt, wordt er een vergadering van het LOK gepland waarop elke aanvrager zijn aanvraag kan toelichten.

 

5. Terugkoppeling scores

Na verstrijken van de deadline voor het indienen van aanvragen tot uitbreiding van kinderopvang, zullen de scores, gekoppeld aan elke aanvraag, teruggekoppeld worden op het LOK.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

De criteria en procedure in het kader van de toekenning van nieuwe gesubsidieerde kinderopvangplaatsen in Houthalen-Helchteren goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan VZW Molenberg i.k.v. Opvoedingswinkel West-Limburg - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging VZW Molenberg heeft als maatschappelijk doel: Het “Zorgcircuit Kinderen en Jongeren West-Limburg” wenst, als platform, naast “Kind in Nood”, een antwoord te bieden op opvoedingsvragen en opvoedingsonzekerheid met de realisatie van het netwerk “Opvoedingswinkel West-Limburg”. De gemeenten: Beringen, Halen, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Ham, Lummen, Leopoldsburg en Tessenderlo vertegenwoordigen zich hiervoor in het “Zorgcircuit Kinderen en Jongeren West-Limburg”. Deze gemeenten financieren samen met de Vlaamse gemeenschap de opvoedingswinkel West-Limburg.

 

Opvoedingswinkel West-Limburg richt zich tot ouders, grootouders en andere opvoedingsverantwoordelijken (leerkrachten, medewerkers kinderopvang,…) van kinderen en jongeren om ondersteuning te bieden bij de opvoeding. De opvoedingswinkel West–Limburg houdt met zijn aanbod rekening met de kansarme gezinnen en kansengroepen.

 

Opvoedingsondersteuning richt zich tot ouders, grootouders en opvoedingsverantwoordelijken met als specifiek doel:

         De competentie, vaardigheden en draagkracht van ouders/opvoedingsverantwoordelijken te

         versterken

         De draaglast te verminderen door problemen tijdig te signaleren en praktische hulp of steun

         te bieden

         Het sociale netwerk rondom kinderen en gezinnen te versterken

 

Opdrachten van de opvoedingswinkel West-Limburg:

         Basisinformatie ter beschikking stellen over het opvoeden van kinderen in diverse levensfasen.

         Algemene opvoedingsvragen beantwoorden.

         Een onderscheiden, vraaggerichte pedagogische adviesfunctie aanbieden bij specifieke opvoedingsvragen.

         Stimuleren van ontmoeting tussen opvoedingsverantwoordelijken met de nadruk op het creëren van sociale netwerken. En het bespreekbaar maken van het opvoeden van kinderen bij brede groepen van opvoedingsverantwoordelijken.

         Voorlichtings-, opleidings-, vormings- of trainingsactiviteiten in verband met opvoeding binnen het bereik van opvoedingsverantwoordelijken brengen.

         Ondersteuning aanbieden bij opvoedingsproblemen zowel in gezins- als groepsverband.

         Zorgen voor een vroegtijdige detectie van opvoedingsonzekerheid of opvoedingsproblemen met, indien nodig een gerichte doorverwijzing;

         Zorgen voor een gecoördineerde, systematische en kwantitatieve gegevensverzameling.

 

Ze vraagt op 21/09/2020 een toelage aan voor noodzakelijke ondersteuning van de werkingskosten.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0871.620.620

 Naam: Molenberg VZW

 Adres: Gansbeekstraat 51, 3740 Bilzen

 Rekeningnummer: KBC 735-0133926-54

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000672 toelage aan CKG Molenberg i.k.v. Opvoedingswinkel West-Limburg

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0944

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 6.858,00.

         Advies team financiën dd. 13/11/2020: Financieel voorzien.

 

Besluit:

Artikel 1

Een toelage van € 6.858,00 toe te kennen aan VZW Molenberg voor de werkingskosten van de Opvoedingswinkel West-Limburg.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000672 toelage aan CKG Molenberg i.k.v. Opvoedingswinkel West-Limburg

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0944

 

Artikel 3

De VZW moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2021:

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Project Gahate-Nepal - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Project Gahate-Nepal heeft als maatschappelijk doel het uitbouwen van medische voorziening, en ondersteuning van het onderwijs. Ze vraagt op 10/11/2020 een toelage aan voor  het bouwen van een medisch centrum.

 

Gegevens vereniging zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Naam:  Project Gahate-Nepal

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Werner Vanhie

 Adres: Weg naar As 113 bus 4, 3600 Genk

 Rijksregisternummer: 40.07.25-165.71


Vertegenwoordiger 2: Naam: Viviane Gemoets

 Adres: Tupenstraat 130, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 54.09.28-020.46

  Rekeningnummer: BE89 7350 2985 6685

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000161 toelagen ontwikkelingshulp en duurzaamheid

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0160

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1.000,00

         Advies team financiën dd. 19/11/2020: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

Een toelage van € 1.000,00 toe te kennen aan Project Gahate-Nepal voor de bouw van een medisch centrum.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 1000161 toelagen ontwikkelingshulp en duurzaamheid

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0160

 

Artikel 3

Project Gahate-Nepal moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan vzw IN-Z - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging vzw In-Z heeft als maatschappelijk doel een toegankelijke, kwalitatieve en aanvullende dienstverlening voor inwoners van Houthalen-Helchteren, gebaseerd op duurzame tewerkstellingscreatie voor doelgroepwerknemers.. Ze vraagt een toelage aan voor ondersteuning van het lokaal jeugdwelzijnswerk in Houthalen-Helchteren via laagdrempelige ontmoetingsmomenten in en rond de fitness in Meulenberg. De brugfiguren faciliteren deze ontmoetingsmomenten en doen aan signaaldetectie. Ook in het nabijgelegen parochiecentrum zullen de brugfiguren een aantal logistieke taken opnemen.

De toelage wordt toegekend op basis van de samenwerkingsovereenkomst 2018-2020.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0457 521 086

 Naam: vzw In-Z

 Adres: Schaapsdries 5, 3600 Genk

 Rekeningnummer: 784-5869882-50

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000144 Toelage aan IN-Z vzw (outreaching parochiezaal Meulenberg en begeleiding fitness Jeugdwelzijnswerk Meulenberg)

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0705

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 15.000,00

         Advies team financiën dd. 26/11/2020: financieel voorzien

 

Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

Een toelage van € 15.000,00 toe te kennen aan vzw IN-Z voor ondersteuning van het lokaal jeugdwelzijnswerk in Houthalen-Helchteren via laagdrempelige ontmoetingsmomenten in en rond de fitness in Meulenberg. De brugfiguren faciliteren deze ontmoetingsmomenten en doen aan signaaldetectie. Ook in het nabijgelegen parochiecentrum zullen de brugfiguren een aantal logistieke taken opnemen.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP000144 Toelage aan IN-Z vzw (outreaching parochiezaal Meulenberg en begeleiding

         fitness Jeugdwelzijnswerk Meulenberg)

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0705

 

Artikel 3

Vzw IN-Z moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2021:

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Project Oost-Congo - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Project Oost-Congo heeft als maatschappelijk doel stimuleren onderwijs in en rond Bukavu, Oost-Congo. Ze vraagt op 12/10/2020 een toelage aan voor het inrichten van cursussen voor leerkrachten in het ICT-centrum.

 

Gegevens vereniging zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Naam: Project Oost-Congo

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Schils Mathieu

 Adres: Steenhovenstraat 31, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 48.01.20-117.07


Vertegenwoordiger 2: Naam: Vliegen Jacobus

 Adres: Weg naar Bijloos 25, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 44.03.02-139.67

  Rekeningnummer: BE42 3631 9293 4454

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000161 toelagen ontwikkelingshulp en duurzaamheid

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0160

 

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

          De toelage bedraagt € 1.000,00

         Advies team financiën dd. 30/10/2020: financieel gunstig

 

Besluit:

Artikel 1

Een toelage van € 1.000,00 toe te kennen aan Project Oost-Congo voor het inrichten van cursussen voor leerkrachten in het ICT-centrum.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000161 toelagen ontwikkelingshulp & duurzaamheid

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0160

 

Artikel 3

Project Oost-Congo moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Politiereglement De Plas - Goedkeuring.

Wetgeving

         In het belang van de veiligheid, de orde en de rust op en rond recreatiegebied De Plas is het noodzakelijk de nodige maatregelen te treffen.

 

Feiten en context

Op basis van het huidige politiereglement is het niet mogelijk om GAS-boetes uit te schrijven aan De Plas.

 

Het huidige politiereglement De Plas dateert van 19 december 2019 en artikels 9 en 10 van dit reglement dienen aangepast te worden.

 

Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen.

 

Besluit:

Het politiereglement inzake De Plas, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19 december 2019, in te trekken en het hierna volgend aangepaste politiereglement goed te keuren.

 

Artikel 1: Toepassingsgebied en zonering.

Dit reglement is van toepassing binnen het omheinde recreatiedomein De Plas met de bijhorende parking aan de Binnenvaartstraat.

 

Het gebied kent verschillende zones die indicatief staan aangegeven op het plan als bijlage gevoegd aan dit besluit.

 

1. Hondenlosloopzone

2. Ligzone

3. Natuurzone

4. Paintballzone

5. Parking

6. Natuursportzone

7. Strand- en Zwemzone

8. Viszone

 

Artikel 2: Vrijstellingen

Voor alle in dit reglement aangehaalde verbodsbepalingen of verboden activiteiten geldt dat deze niet toepasselijk zijn voor het Agentschap voor Natuur en Bos, werkingen gemeente Houthalen-Helchteren en veiligheids-en hulpdiensten binnen het kader van hun opdrachten.

 

In kader van overeenkomsten met concessionarissen of evenementen, zijn uitzonderingen mogelijk.

 

Artikel 3: Toegankelijkheid

Het omheinde gebied en de hondenlosloopzone zijn enkel te voet toegankelijk.  In de natuurzone zijn enkel de wandelpaden toegankelijk.

 

De paintballzone, visvlonders, steigers en klimbos zijn niet toegankelijk.

 

Het overige gebied is vrij toegankelijk.

 

Fietsen is niet toegestaan.  Deze kunnen gestald worden in de daartoe voorziene fietsenrekken aan de ingang van het domein.

 

Wagens kunnen worden geparkeerd op de parking van de Binnenvaartstraat.

 

De toegang tot de natuursportzone is enkel toegankelijk voor leden van de daar aanwezige concessiehouders.

 

De concessie met het Agentschap voor Natuur en Bos bepaalt de modaliteiten.

 

Artikel 4: Verboden activiteiten.

Alle activiteiten die niet in dit reglement zijn aangehaald of omschreven, zijn verboden activiteiten en wel in het bijzonder:

1. Vissen;

2. Jagen;

3. Schaatsen, of zich op enige wijze begeven op ijs;

4. Vuur maken (vb barbecue);

5. Geluid of luidruchtige toestellen gebruiken die storend zijn voor de omgeving;

6. Kamperen onder gelijk welke vorm.

7. Publiciteit of propaganda voeren;

8. Producten verkopen of enige ander commerciële activiteiten uit te oefenen;

9. Binnenbrengen, uitzetten of achterlaten van dieren;

10 Vegetaties beschadigen of verwijderen;

11. Zeep of chemicaliën gebruiken in de waterplas;

12. Beschadigingen toebrengen aan wegen, gebouwen, installaties, uitrustingen, afsluitingen,

oeverboorden, grasboorden en waterplas;

13. Gevaarlijke of hinderlijke voorwerpen en/of stoffen binnenbrengen

14. Opzettelijk verstoren, opjagen en voeren van in het wild levende dieren;

15. Samenscholingen veroorzaken, doorgang te belemmeren, zich onbetamelijk gedragen of

kleden, het publiek hinderen of storen;

16. Geschriften of druksel van welke aard ook neerleggen, aanplakken, verkopen of uitdelen,

17. Schouwspelen vertonen, feesten, vergaderingen, muziek of zanguitvoeringen of vermakelijk-

heden inrichten;

18. Zoeken met metaaldetectoren.

 

Artikel 5: Honden.

Honden zijn toegelaten, maar enkel aan de leiband.  In de hondenuitlaatzone mogen de honden vrij rondlopen.

 

Iedere hondeneigenaar heeft de verplichting om de uitwerpselen van de hond op te ruimen door het gebruik van poepzakjes.  Deze zakjes mag men enkel deponeren in de beschikbare vuilnisbakken.

 

Honden hebben geen toegang tot de ligzone, paintballzone, strand- en zwemzone en klimbos.

 

Honden mogen nooit in het water.

 

Artikel 6: Watersporten, water- en strandrecreatie.

Zwemmen is verboden, behalve als aan volgende voorwaarden gelijktijdig is voldaan:

•Openingstijden: van 1 juli tot en met 31 augustus van 11 tot 18 uur;

•Er moeten redders aanwezig zijn;

•De groene vlag moet uithangen;

•De waterkwaliteit goed is bevonden door de Vlaamse Milieumaatschappij;

•Enkel in de zwemzone.

Kajaks, bootjes, surfplanken, enz. zijn niet toegelaten.

Enkel leden van de concessiehouders aan de natuursportzone mogen onder toezicht het water betreden onder voorwaarden zoals bepaald met de concessieverlener.

 

Artikel 7: Afval.

Afval mag enkel worden achtergelaten in de daartoe voorziene vuilbakken.

Er mag geen afval aangevoerd worden van buiten het terrein.

 

Artikel 8: Veiligheid.

Kinderen onder de 12 jaar mogen niet zonder volwassen toezicht het gebied betreden.

 

De toegang tot het gebied is verboden voor dronken personen.

 

Personen aangetast door of verdacht van besmettelijke ziekten worden niet in de zwemzone toegelaten.

 

Gevaarlijke of hinderlijke voorwerpen en /of stoffen binnenbrengen is verboden.

Eender welke vorm van storend gedrag voor medebezoekers is verboden.

 

Het Agentschap voor Natuur en Bos noch het gemeentebestuur zijn verantwoordelijk voor eender welke schade of ongeval voortspruitend uit het gebruik van recreatiegebied De Plas.

 

Artikel 9: Handhaving

1. Sancties

 

§1. Voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen en verordeningen geen andere straffen voorzien, kunnen inbreuken op deze politieverordening, gepleegd door personen vanaf 16 jaar of door rechtspersonen, gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie:

 een administratieve geldboete, of

 een administratieve schorsing of intrekking van een door de gemeente afgeleverde toelating of vergunning, en/of

 een tijdelijke of definitieve sluiting van een instelling.

 

§2. Als alternatief voor de administratieve geldboete, zoals voorzien in  §1, 1°, zijn er volgende maatregelen mogelijk:

1° de gemeenschapsdienst, zoals voorzien in het betreffende reglement 2° de lokale bemiddeling, zoals geregeld in het betreffende reglement.

De bemiddelingsprocedure is wettelijk verplicht voor minderjarigen.

 

§3. Worden eveneens bestraft met een van de hierboven voorziene administratieve sancties inbreuken op een machtiging of een besluit van de burgemeester of een administratieve sanctie van het college van burgemeester en schepenen.

 

2. Bepalen van de geldboete

 

De omvang van de administratieve geldboete zal proportioneel zijn in functie van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt en van eventuele herhaling. De boete zal ongeacht de omstandigheden alleszins het bedrag van het wettelijk voorziene maximum niet overschrijden.

 

3. Alternatieve middelen

 

Naast het opleggen van een sanctie kunnen alle mogelijke wettelijke middelen gebruikt worden om onmiddellijk een einde te maken aan een inbreuk (o.a. inbeslagname).

 

4. Plaatsverbod

 

Conform artikel 134sexies van de Nieuwe Gemeentewet kan de burgemeester, in geval van verstoring van de openbare orde veroorzaakt door individuele of collectieve gedragingen, of in geval van herhaaldelijke inbreuken op de reglementen en verordeningen van de gemeenteraad gepleegd op eenzelfde plaats of ter gelegenheid van gelijkaardige gebeurtenissen en die een verstoring van de openbare orde of een overlast met zich meebrengen, een tijdelijk plaatsverbod van een maand, tweemaal hernieuwbaar, opleggen jegens de dader of de daders van deze gedragingen.

 

De niet-naleving van een tijdelijk plaatsverbod kan gesanctioneerd worden met een hierboven vermelde administratieve geldboete.

 

5 Bestuurder motorvoertuig

 

§1.Wanneer een overtreding van deze verordening is begaan door een bestuurder van een motorvoertuig, ingeschreven op naam van een natuurlijke persoon, en de bestuurder bij de vaststelling van de overtreding niet geïdentificeerd werd, wordt vermoed dat deze is begaan door de titularis van de nummerplaat van het voertuig. Het vermoeden van schuld kan worden weerlegd met elk middel.

 

§2. Wanneer een overtreding van deze verordening is begaan door een bestuurder van een motorvoertuig, ingeschreven op naam van een rechtspersoon, zijn de natuurlijke personen die de rechtspersoon in rechte vertegenwoordigen ertoe gehouden de identiteit van de bestuurder op het ogenblik van de feiten mee te delen of, indien zij die niet kennen, de identiteit van de persoon die het voertuig onder zich heeft.

 

De mededeling moet gebeuren binnen een termijn van 15 dagen te rekenen vanaf de datum waarop de vraag om inlichtingen werd verstuurd. 

 

Indien de persoon die het voertuig onder zich heeft niet de bestuurder was op het ogenblik van de feiten moet hij eveneens, op de wijze hierboven vermeld, de identiteit van de bestuurder meedelen. 

 

De natuurlijke personen die de rechtspersoon in rechte vertegenwoordigen als titularis van de nummerplaat of als houder van het voertuig, zijn ertoe gehouden de nodige maatregelen te nemen om aan deze verplichting te voldoen.                Zij die overeenkomstig artikel 1384 van het Burgerlijk wetboek burgerrechtelijk aansprakelijk zijn voor de vergoeding en kosten, zijn insgelijks aansprakelijk voor de geldboete.

 

Artikel 10. Slotbepalingen

 

1. Bekendmaking - toezicht

 

§1. Onderhavige verordening zal worden bekendgemaakt overeenkomstig artikel 285 t.e.m. 288 Decreet over het Lokaal Bestuur en de wet van 24 juni 2013, meer specifiek artikel 15 m.b.t. minderjarigen.

 

§2. De verplichtingen opgelegd door artikel 119 Nieuwe Gemeentewet worden nageleefd.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Beheerovereenkomst XO-bos - Goedkeuring.

Feiten en context

De gemeente Houthalen-Helchteren draagt duurzaamheid, groene economie en cleantech reeds jaren hoog in het vaandel. De realisatie van het NAC, Greenville, de Cleantechcampus, Lab2Fab, etc… zijn daar het bewijs van.  De concrete vertaling van deze duurzame rode draad dient zo breed mogelijk toegepast te worden in het gemeentelijk beleid: van interne werking (milieuzorg) tot nieuwe projecten, van het bouwen van duurzame wijken, natuurbeheer, energiebeleid tot de organisatie van duurzame evenementen.

 

XO Belgium brengt mensen van alle leeftijden samen en heeft steeds bijzondere aandacht voor het aanprijzen van een milieubewust gedrag bij haar festivalgangers. Het organiseren van een festival heeft onvermijdelijk impact op haar omgeving. Om die reden wil XO Belgium aan de slag om het lokale groene netwerk te versterken, om zo de impact van het festival te compenseren.

 

Als groene gemeente werkt Houthalen-Helchteren steeds aan sensibilisatie en bewustwording rond klimaat, duurzaamheid en natuurbeleving. Meer dan ooit zijn groene schaduwrijke rustplekken broodnodig.

 

Om de impact van het festival en een bijkomende creatie van festivalcamping te compenseren, verbindt XO zich om een bos aan te planten in de gemeente Houthalen-Helchteren. De gemeente stelt hiervoor een geschikt terrein ter beschikking.

 

De samenwerking heeft betrekking op het terrein: oud voetbalterrein Meulenberg, gelegen te Houthalen-Hechteren, langs de Haagdoornstraat (zie bijgevoegd plan) met een totale oppervlakte van 0,73 ha.

Hiervoor wordt een samenwerkingsovereenkomst/beheerovereenkomst opgemaakt tussen beide partijen. Deze overeenkomst wordt toegevoegd als bijlage bij dit punt.

 

XO Belgium staat in voor de aankoop van bosgoed en de aanplant van dit bosgoed in het eerstvolgende plantseizoen van een oppervlakte van 7300 m² op een perceel in gemeentelijke eigendom. De aan te planten boomsoorten en het formaat worden bepaald door de gemeente/ANB.

 

XO Belgium is verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van het bos, dat wil zeggen dat indien er boompjes afsterven door droogte of andere oorzaken, deze vervangen dienen te worden en dit tot ten minste einde 2030.

 

XO Belgium zorgt voor kleinschalige bosbeheerwerken zoals snoei- en zuiveringswerken  (Vogelkersbestrijding) en zwerfvuil opruimen.

De gemeente Houthalen-Helchteren kan hierin een ondersteunende rol bieden onder de vorm van advies op vlak van bosbeheer van Team Milieu&Duurzaamheid.

 

Er worden geen beslissingen genomen dan mits akkoord van beide partijen. Gemeente Houthalen-Helchteren blijft ten allen tijden eigenaar van het terrein.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst voor de creatie van het XO-bos goed te keuren.

 

Artikel 2

De percelen zoals aangeduid op het bijgevoegde plan ter beschikking te stellen voor bebossing van 0.73 ha.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 17 dec 2020

Openbare zitting

Vragen door de raadsleden

1) Raadslid Filip Gielen in verband met de inzet van drones.

 

2) Raadslid Eefje Van Wortswinkel in verband met de bezettingsgraad van het NAC.

 

3) Raadslid Maarten Houben in verband met de aanpak van overlast door everzwijnen.

 

4) Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met de aanpak van wolven.

 

5) Raadslid Melissa Bosmans in verband met de sensibiliseringscampagne n.a.v. de Dag van de Armoede op 17 oktober.

 

6) Raadslid Joël D'oultremont in verband met het ontmoetingscentrum in Houthalen-Oost.

 

7) Raadslid Eefje Van Wortswinkel in verband met de verkeersveiligheid aan school De Kleine Reus en school De Lakerberg.

 

8) Raadslid Michiel Lenssen in verband met de mogelijkheid om publieke toiletten te voorzien.

 

9) Raadslid Joël D'Oultremont in verband met het bouwen van een bijbouw aan de Abdijhoeve.

 

10) Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met de kapitaalsverhoging van Greenville NV.

 

11) Raadslid Filip Gielen in verband met het bepalen van de prioritaire vlaggenschepen.

 

12) Toelichting door burgemeester Alain Yzermans in verband met de bedrijfsbrand bij Bionerga.

 

 

Publicatiedatum: 29/01/2021