GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Zitting van 22 oktober 2020

van 20.00 tot 21.51uur

 

Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Filip Gielen, Joël D'Oultremont, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Liesbeth Maris, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Godelieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Hafize Ulupinar, Ismail Ayed, Alex Jansen, Marc Coenen, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

Verontschuldigd:

Muhammet Oktay, schepen

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting van 24 september 2020 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Art. 32 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

Feiten en context

De notulen van de vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2020.

 

Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt over de notulen van de vorige vergadering, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd en worden ze ondertekend door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur.

 

Besluit:

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 24 september 2020 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Limburg: mandatering van de afgevaardigde in de buitengewone algemene vergadering van 09 december 2020 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Statuten Fluvius Limburg

         Art 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij Fluvius Limburg en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van 9 december 2020 om 18.00 uur te Sint-Truiden.

 

De aangetekende oproepingsbrief van 9 september 2020 bevat volgende agendapunten:

 

1. Aanpassen van de statuten als volgt:

a. Wijziging van het doel/voorwerp

b. Aanpassen van de titels van Hoofstukken I en II

- Aanpassen van de bestaande artikels 2, 2bis, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 12, 14, 15, 16bis, 17, 19, 24, 26, 27bis, 28, 29, 29bis, 30, 31, 34, 35, 38, 39 en bijlage 1, 1 bis, 2 en 3

- Toevoegen van artikels 4bis, 20 bis, 29ter, 31bis.

2. Verlenen van machtiging aan de Secretaris van de Raad van Bestuur en/of een medewerker van de directie Secretariaat-generaal van Fluvius System Operator om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 5 bij authentieke akte te doen vaststellen.

3. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2021 alsook van de door de raad van bestuur opgestelde begroting 2021.

4. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.

5. Statutaire benoemingen.

6. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

7. Statutaire mededelingen.

 

De voorgestelde statutenwijzigingen vinden vooreerst hun oorsprong in de verplichte aanpassing van de statuten aan het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV):

- verwijzing naar van toepassing zijnde bepalingen van de coöperatieve vennootschap ingevolge het nieuwe WVV

- vermelding inzake het sui generis karakter van de Opdrachthoudende Vereniging

- terminologie in verband met kapitaal werd in overeenstemming gebracht met het WVV, met invoering van termen zoals vermogen of inbreng (rekening 10/11 van het passief), onderscheid tussen vast en variabel kapitaal is zonder voorwerp geworden en vervangen door de statutair onbeschikbare eigenvermogensrekening

- afstemming op de bepalingen van het WVV wat betreft de procedure schriftelijke besluitvorming Raad van Bestuur en de modaliteiten voor het vergaderen op afstand van de Algemene Vergadering

- in overeenstemming brengen statutaire bepaling inzake de alarmbelprocedure.

 

Daarnaast worden nog een aantal wijzigingen aangebracht:

- vermelding van het correspondentieadres van de administratieve zetel in Melle naast de reeds in de statuten opgenomen zetel

- invoeging en/of actualisering van een aantal definities

- toevoeging van een bijkomende onverenigbaarheid in hoofde van een lid of voormalig lid van het personeel van Fluvius System Operator cv of van Fluvius Opdrachthoudende Vereniging

- overige statutaire bepalingen: update, aanvulling.

 

Aan het voorwerp (nieuwe aanduiding van het “doel” ten gevolge van de inwerkingtreding van het WVV) worden enkele wijzigingen aangebracht;

 

De nodige documentatiestukken werden per brief van 9 september 2020 aan onze gemeente overgemaakt.

 

We worden heden geconfronteerd met het coronavirus COVID-19, waarbij het op heden niet vaststaat onder welke vorm deze algemene vergadering zal kunnen plaatsvinden: fysiek, digitaal dan wel schriftelijk;

 

Er kunnen mogelijk nog federale richtlijnen alsook politiebesluiten van de gouverneurs en richtlijnen via het Agentschap Binnenlands Bestuur komen omtrent het coronavirus COVID-19 (en de mogelijke evolutie in en aanpassing van deze richtlijnen en informatie) en de impact hiervan op onderhavige bijeenkomst, daarom wordt gevraagd om een expliciete beslissing over alle voorliggende agendapunten te nemen. Op deze manier kan desgevallend overgegaan worden tot het houden van een schriftelijke algemene vergadering indien dit noodzakelijk mocht blijken.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van Fluvius Limburg gedurende de legislatuur 2019-2024.

De heer Guy Lucas, gemeenteraadslid, wonende Dorpsstraat 5-1/2 te 3530 Houthalen-Helchteren, met als plaatsvervanger de heer Burak Dogan, raadslid, wonende Rode Kruislaan 9/2-1 te 3530 Houthalen-Helchteren werden aangeduid.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en toelichtende nota's worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Limburg van 9 december 2020 goedgekeurd.

 

Artikel 2

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Fluvius Limburg met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het doel/voorwerp van Fluvius Limburg.

 

Artikel 3.1 - in geval van een fysieke of digitale algemene vergadering

De heer Guy Lucas (of bij belet de heer Burak Dogan), die fysiek dan wel digitaal zal deelnemen aan de buitengewone algemene vergadering van Fluvius Limburg op 9 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormelde artikelen 1 en 2 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3.2 – in geval van schriftelijke algemene vergadering

Zijn akkoord te verlenen over elk van de voorliggende agendapunten, waaronder de voorgestelde statutenwijzigingen en wijziging van doel/voorwerp. Dit geeft het standpunt van onze gemeente weer, en dient in geval van een schriftelijke algemene vergadering (zonder fysieke aanwezigheid van onze vertegenwoordiger) als een bindend akkoord te worden beschouwd dat opgenomen zal worden in een overzichtslijst ‘houdende ontvangen inhoudelijke goedkeuringen van de deelnemers’ die gevoegd zal worden bij de notulen van bovenvermelde buitengewone algemene vergadering en waarbij de individuele gemeenteraadsbeslissingen via het digitaal loket zullen overgemaakt worden aan de toezichthoudende overheid.

 

Artikel 4

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband TMVS dv: mandatering van de afgevaardigde in de buitengewone algemene vergadering van 08 december 2020 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Statuten TMVS dv

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

         Art. 432 Decreet Lokaal Bestuur

De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van TMVS dv en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020 om 14.30 uur.

 

De aangetekende oproepingsbrief van 14 september 2020 bevat volgende agendapunten:

1. Toetreding van deelnemers

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge toetredingen

3. Evaluatie 2020, te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

4. Begroting 2021 (cfr. artikel 432 DLB)

5. Actualisering presentievergoeding ingevolge indexaanpassing

6. Statutaire benoemingen

Varia.

 

Aan het dossier worden de nodige documenten en toelichtende nota's betreffende de agendapunten toegevoegd.

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van TMVS dv gedurende de legislatuur 2019-2024.

De heer Mustafa Aytar, schepen, wonende Klaverveld 13 te 3530 Houthalen-Helchteren, met als plaatsvervanger de heer Mathijs Knevels, raadslid, wonende De Leemskuilen 15 te 3530 Houthalen-Helchteren werden aangeduid.

 

Besluit:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten worden de agendapunten van de buitengewone algemene vergadering van TMVS dv van 8 december 2020 goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan de heer Mustafa Aytar (of bij belet de heer Mathijs Knevels) wordt mandaat verleend om op de buitengewone algemene vergadering van 8 december 2020 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan TMVS dv, hetzij per post t.a.v. FARYS | TMVW, Stropstraat 1 te 9000 Gent, hetzij per elektronische post, 20201208BAVTMVS@farys.be.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Besluit van de burgemeester houdende lokale maatregelen om het COVID-19 virus in te dijken – versoepeling van de algemene mondmaskerverplichting op het grondgebied van Houthalen-Helchteren - Bekrachtiging.

Wetgeving

         Artikel 134 § 1 en artikel 135 Nieuwe Gemeentewet.

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 zoals gewijzigd, artikel 63.

         Ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het CORONA-virus COVID-19 te beperken dd. 13 maart, 18 maart, 23 maart, 24 maart, 3 april, 17 april, 30 april, 8 mei, 15 mei, 20 mei, 25 mei, 30 mei, 5 juni, 30 juni, 10 juli 2020, 24 juli 2020, 28 juli 2020 en 22 augustus 2020.

         Beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dd. 23 juli 2020 omvattend dat de plaatselijke autoriteit bevoegd is om binnen het kader van het Ministerieel Besluit aanvullende voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het COVID-19-virus.

         Besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 houdende het reglement op de gemeentelijke administratieve sancties (GAS-boetes).

 

Feiten en context

Door de burgemeester werd op 9 september 2020 de hierna volgende verordening inzake de versoepeling van de mondmaskerverplichting op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren uitgevaardigd:

 

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is samen gekomen op 20 augustus 2020, om de balans op te maken van de epidemiologische situatie en om te bepalen welke maatregelen moeten worden verlengd en welke maatregelen kunnen worden versoepeld.

 

In het Ministerieel Besluit wordt nog steeds een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel en de geest van solidariteit van elke burger om de social distancing na te leven en om alle gezondheidsaanbevelingen toe te passen.

 

Ook het dragen van een mondmasker blijft een belangrijke rol spelen in de strategie om de maatregelen geleidelijk aan af te bouwen. Het dragen van mondmaskers wordt dan ook aanbevolen aan de bevolking voor elke situatie waarin de regels van social distancing niet kunnen worden nageleefd en dit om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

Het louter gebruik van een mondmasker volstaat echter niet en moet steeds gepaard gaan met de andere preventiemaatregelen, waarvan social distancing de belangrijkste en prioritaire preventiemaatregel blijft. Ook hygiënemaatregelen blijven essentieel.

 

De COVID-cijfers van Houthalen-Helchteren volgen al weken een stabiele curve en we monitoren deze elke dag. Daarom is na overleg met de medische cel, het schepencollege en alle fractieleiders in onze gemeenteraad, in de gemeentelijke crisiscel besloten om de lokale mondmaskerverplichting, die geldt voor het volledig grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren, te versoepelen en dit binnen de contouren van het Ministerieel Besluit van 22 augustus 2020.

 

Voortaan is het dragen van een mondmasker niet meer overal in onze gemeente verplicht. Dat moet enkel nog op drukke plaatsen – zoals in het centrum, op de markt, in schoolomgevingen - en op de plekken waar de federale overheid het oplegt, bv. in winkels en openbare gebouwen zoals het NAC.

 

We rekenen hier op het gezonde verstand van iedereen om een mondmasker te dragen zeker als de 1,5m afstand niet kan worden gerespecteerd.

 

De crisiscel volgt de evolutie van de besmettingen nauwgezet op en past deze maatregel aan indien nodig.

 

Besluit de burgemeester

 

Artikel 1

Het dragen van een mondmasker is niet meer overal in onze gemeente verplicht. Dat moet enkel nog op drukke plaatsen – zoals in het centrum, op de markt, in schoolomgevingen - en op de plekken waar de federale overheid het oplegt, bv. in winkels en openbare gebouwen zoals het NAC.

 

Artikel 2

Er wordt nog steeds een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel en de geest van solidariteit van elke burger om de social distancing na te leven en om alle gezondheidsaanbevelingen toe te passen. We rekenen op het gezonde verstand van iedereen om een mondmasker te dragen zeker als de 1,5m afstand niet kan worden gerespecteerd.

 

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op donderdag 10 september 2020.

 

Artikel 4

De overtreders van dit besluit zullen worden vervolgd en gestraft met de straffen zoals eerder bepaald in het Ministerieel Besluit van 20 augustus 2020, waarvan de inbreuken worden beteugeld met de straffen bepaald door artikel 187 van de Wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid.

De overheden van de bestuurlijke politie zijn belast met de uitvoering van dit besluit. De politiediensten hebben als opdracht toe te zien op de naleving van dit besluit.

 

Artikel 5

Dit besluit van de burgemeester zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad ter bekrachtiging.

 

Artikel 6

Dit besluit van de burgemeester wordt overgemaakt aan de politiezone CARMA en aan de gouverneur van de provincie Limburg.

 

Besluit:

Artikel 1

De verordening van de burgemeester van 9 september 2020 inzake de versoepeling van de algemene mondmaskerverplichting op het grondgebied van Houthalen-Helchteren wordt bekrachtigd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Politieverordening van de burgemeester houdende de organisatie van digitale raadszittingen in de strijd tegen het Corona-virus (Covid-19) - Bekrachtiging.

Wetgeving

         Artikel 134 §1 en artikel 135 §2 van de Nieuwe Gemeentewet.

         Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 zoals gewijzigd, artikel 63.

         Ministeriële besluiten houdende dringende maatregelen om de verspreiding van het CORONA-virus COVID-19 te beperken dd. 13 maart, 18 maart, 23 maart, 24 maart, 3 april, 17 april, 30 april, 8 mei, 15 mei, 20 mei, 25 mei, 30 mei, 5 juni, 30 juni, 10 juli 2020, 24 juli 2020, 28 juli 2020 en 22 augustus 2020.

         Beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dd. 23 juli 2020 omvattend dat de plaatselijke autoriteit bevoegd is om binnen het kader van het Ministerieel Besluit aanvullende voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het COVID-19-virus.

 

Feiten en context

Door de burgemeester werd op 14 oktober 2020 volgende verordening inzake de organisatie van digitale raadszittingen in de strijd tegen Covid-19 uitgevaardigd:

 

Overeenkomstig het stroomschema van het Agentschap Binnenlands Bestuur gaan raadszittingen in de regel vanaf september terug fysiek door. Het blijft daarbij wel essentieel om de geldende richtlijnen rond hygiëne en social distancing te respecteren.

 

Zoals voorgeschreven gingen de raadszittingen van 24 september 2020 fysiek door in de raadzaal van het Nieuw Administratief Centrum, maar door de diverse preventiemaatregelen bleek het voor de raadsleden minder voor de hand liggend om met elkaar in debat te gaan.

 

Ook een hybride vorm van vergaderen behoort tot de mogelijkheden. Dit betekent dat bepaalde raadsleden fysiek vergaderen en andere raadsleden die er fysiek niet bij kunnen zijn, digitaal deelnemen (bijvoorbeeld raadsleden in quarantaine of raadsleden die tot risicogroepen behoren).

 

De raadsleden die digitaal deelnemen moeten zichtbaar en hoorbaar zijn voor de andere raadsleden en voor het publiek. De raadsleden die digitaal deelnemen, moeten via het digitaal platform op een gelijkwaardige manier als de raadsleden die fysiek aanwezig zijn, mee kunnen debatteren, beraadslagen en stemmen.

 

Gelet op de sterk stijgende Corona-cijfers en omwille van de technische moeilijkheden om in een hybride vorm van vergaderen ieder raadslid een gelijke toegang tot het debat te verschaffen, zijn de voorzitter, het bestuur, de fractievoorzitters en de algemeen directeur overheen gekomen om – in het belang van ieders gezondheid – opnieuw maximaal in te zetten op de organisatie van een goed voorbereide digitale raadszitting.

 

Dit voorstel geldt voor zowel de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Masterplan, de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Sport en de algemene vergadering van Zorg Houthalen-Helchteren.

 

De inwoners en de pers zullen de openbare zittingen live via het gemeentelijk YouTube-kanaal kunnen volgen zodat het democratisch principe van openbaarheid van bestuur gewaarborgd blijft.

 

Deze beslissing is gebaseerd op de introductie van de social distancing maatregelen die door alle supranationale gezondheidsorganisaties ondersteund worden en in alle landen genomen worden.

 

Het bestuur beschikt over diverse technologische toepassingen die de organisatie van een digitale raadszitting kunnen faciliteren. Daarbij is het essentieel dat de democratische principes maximaal gerespecteerd blijven en dat de leden van de vergadering deontologisch omgaan met deze mogelijkheden.

 

Na overleg tussen de voorzitter, het bestuur, de fractievoorzitters en de algemeen directeur werd deze maatregel uitgewerkt in een leidraad die aan de raadsleden bezorgd wordt. Hieronder worden de kernpunten van de leidraad opgesomd.

 

Digitale vergadering

De vergaderingen zullen digitaal verlopen omwille van de strijd tegen de verspreiding van het Covid-19-virus. Naast het voor de hand liggend gezondheidsaspect is er een breed draagvlak om voor een digitale raad te kiezen opdat alle raadsleden gelijkwaardig zullen kunnen deelnemen aan de vergadering, hetgeen bij een hybride vergadering door allerlei technische moeilijkheden niet voor de hand liggend bleek.

 

 

De raadsleden beschikken over een e-mailadres en iPad van het bestuur en hebben allen toegang tot het platform meeting.mobile voor de consultatie van (en stemming op) de agendapunten.

 

De zitting zelf zal georganiseerd worden in Microsoft Teams en live gestreamd worden via het gemeentelijk YouTube-kanaal.

 

Om vertragingen en technische storingen zoveel mogelijk uit te sluiten wordt aangeraden om de camera uit te laten, tenzij men het woord heeft. In dat geval wordt gevraagd om de camera wel aan te zetten en dit om de kwaliteit van de livestream, het videoverslag en het debat te bevorderen.

 

Het is technisch niet mogelijk om met 31 raadsleden gelijktijdig in beeld te komen.

 

De microfoon dient gedempt te worden, tenzij men het woord heeft. Dit is van belang voor de kwaliteit van de livestream en het videoverslag.

 

In functie van de actieve openbaarheid van bestuur zal het audiovisueel zittingsverslag na verwerking gepubliceerd worden op de gemeentelijke website en het gemeentelijk YouTube-kanaal.

 

Dagorde

De raadsleden ontvangen de dagorde zoals gebruikelijk 8 dagen voor de zitting via het platform meeting.mobile.

 

Geheime punten

Het bestuur beschikt niet over een technische mogelijkheid om op digitale wijze over geheime agendapunten te stemmen. Op basis van de adviesnota van het Agentschap Binnenlands Bestuur wordt besloten om per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur op geheime agendapunten te stemmen.

 

Reguliere punten

Via het platform meeting.mobile kunnen raadsleden op reguliere agendapunten stemmen (voor, tegen of onthouding).

 

Debat

 

Voorbereiding (voor de zitting)

Alle technische vragen en agendapunten waarvoor een raadslid een standpunt wenst in te nemen, worden per fractie gebundeld. Deze zullen samen met het standpunt door de fractieleider per mail aan aan de voorzitter en de algemeen directeur bezorgd worden. Het college van burgemeester en schepenen zal een inhoudelijk antwoord voorbereiden en dit per mail aan de fractieleider bezorgen. Er wordt ruimte voorzien voor een tweede repliek.

 

Tijdens de zitting

De voorzitter overloopt alle agendapunten in chronologische volgorde. Hierbij zal zij het agendapunt toelichten, melding maken van het stemresultaat alsook eventuele tussenkomsten zoals genoteerd tijdens de voorbereiding van het debat.

 

Indien tijdens de voorbereiding afgesproken is dat een raadslid of mandataris het woord zal nemen tijdens een specifiek punt, zal de voorzitter na de toelichting daartoe expliciet het woord geven.

 

Indien dit niet voorzien is in de voorbereiding, maar een raadslid toch tussen wenst te komen, kan men het woord vragen via de chatfunctie in Microsoft Teams. De voorzitter zal vervolgens expliciet het woord geven.

 

Besluit de burgemeester

 

Artikel 1

Om de veiligheid en gezondheid van de raadsleden, de personeelsleden van het lokaal bestuur en de bevolking te garanderen, worden de zitting van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Masterplan, de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf Sport en de algemene vergadering van Zorg Houthalen-Helchteren op digitale wijze georganiseerd en dit zolang de federale maatregelen inzake samenkomsten van kracht zijn en er met inachtneming van de social distancing onvoldoende mogelijkheden zijn om alle raadsleden gelijkwaardig fysiek aan het debat deel te laten nemen

 

Artikel 2

Deze politieverordening zal bekend gemaakt worden via de gemeentelijke website en de social mediakanalen van het gemeentebestuur.

 

Artikel 3

Deze politieverordening zal onverwijld worden voorgelegd aan de gemeenteraad die ze dient te bevestigen.

 

Artikel 4

Overeenkomstig artikelen 14 en 19, 2e lid van de gecoördineerde wetten op de Raad van State kan tegen deze beslissing een beroep tot opschorting en nietigverklaring worden ingesteld bij de Raad van State, wegens overtreding van hetzij substantiële, hetzij op straffe van nietigheid voorgeschreven vormen, overschrijding of afwending van macht, binnen zestig dagen vanaf de kennisgeving of bekendmaking. Dit beroep kan worden ingesteld door middel van een aangetekend verzoekschrift dat is ondertekend door de partij of door een advocaat die is ingeschreven op de tabel van de Orde van Advocaten.

 

Besluit:

Artikel 1

De verordening van de burgemeester van 14 oktober 2020 houdende de organisatie van digitale raadszittingen in de strijd tegen het Corona-virus (Covid-19) te bekrachtigen.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Principiële toestemming tot het gebruik van bodycams door politiezone Carma op het grondgebied van de gemeenten behorende tot de politiezone Carma -  Goedkeuring.

Wetgeving

         Het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden;

         De EU-Verordening nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (AVG);

         De EU-Richtlijn nr. 2016/680, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS);

         De Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992, zoals nadien gewijzigd;

         De Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;

         De Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;

         Het Strafwetboek, in het bijzonder artikel 314bis en 259bis;

         Het K.B. van 10 mei 2006 houdende deontologische code voor de politiediensten;

         De bescherming van het communicatiegeheim;

         De vereiste van voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad voor de plaatsing en het gebruik van mobiele camera’s in niet-besloten plaatsen, desgevallend beperkt tot de duur van de interventie voor de plaatsen waarvan zij niet de beheerder zijn (art. 25/4, §1, 1 a) Wet op het Politieambt);

         Voor interzonale finaliteiten, naast de strikt zonale finaliteiten, verwijzen we in de operationele analyse naar art. 45 van de Wet op het Politieambt (grondgebied-overschrijdende opdrachten).

 

Feiten en context

Politiezone Carma heeft het voornemen om over te gaan tot de aankoop van bodycams voor bepaalde leden van het operationeel kader;

 

Een bodycam betreft een mobiele camera, gedragen door een lid van het operationeel kader van de politiediensten, die beelden en geluiden registreert en door een tussenkomende politieagent (die dus deelneemt aan het gesprek dat hij registreert) gebruikt wordt;

 

Deze camera’s kunnen, bij de uitvoering van de opdrachten, als mobiele zichtbare camera’s worden beschouwd (art. 25/2, §2,2° a) Wet op het Politieambt); als ze als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden, of hetzij met mondelinge waarschuwing, uitgaande van de leden van het operationeel kader van de politiediensten, die als dusdanig identificeerbaar zijn (art. 25/2, §2, 2° b) Wet op het Politieambt);

 

Politiezone Carma wil deze camera’s en de beelden (beeld en geluid) enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de Wet op het Politieambt en mits de beperkingen, die de Wet op het Politieambt oplegt.  In het bijzonder om :

         misdrijven te voorkomen, vast te stellen of op te sporen;

         overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen;

         de orde te handhaven.

         Dit voor de duur van de interventie  van bij de aanvang tot aan het beëindigen ervan – en in de gevallen zich calamiteiten en onregelmatigheden voordoen i.f.v. het borgen van de algemene veiligheid van de betrokken politieambtenaren.

(De functie interventie bestaat erin om een antwoord te bieden aan elke oproep of vaststelling door de politie, waarbij de aanwezigheid of tussenkomst van de politie vereist is (advies COC van 08-05-2020 inzake het gebruik van bodycams)).

 

Het beschikbare beeldmateriaal en elk ander gegeven dat verzameld wordt door middel van bodycams kan aangewend worden:

         bij de identificatie van verdachten en/of het bepalen van hun aandeel bij de feiten;

         als bewijswaarde voor de vastgestelde feiten;

         voor didactische en pedagogische doeleinden in het kader van de opleiding van de leden van de politiezone (na anonimisering).

 

Voor de opdrachten van gerechtelijke politie, gedefinieerd in artikel 15 van de Wet op het Politieambt, geldt geen beperking voor het gebruik van data, gegenereerd door deze camera’s;

 

Voor opdrachten van bestuurlijke politie, gedefinieerd in art. 14 Wet op het Politieambt, geldt :

         Het zichtbare gebruik van camera’s voor het inwinnen van informatie van bestuurlijke politie is uitsluitend toegelaten in de volgende gevallen (art. 44/5, §1, 2° tot en met 6° Wet op Politieambt):

          de persoonsgegevens die voor doeleinden van bestuurlijke politie verwerkt worden in de gegevensbanken ANG en basisgegevensbanken zijn :

          de gegevens met betrekking tot de personen die betrokken zijn bij fenomenen van bestuurlijke politie waaronder verstaan wordt het geheel van problemen die de openbare orde verstoren en die gepaste maatregelen van bestuurlijke politie vereisen omdat zij van dezelfde aard en terugkerend zijn, door dezelfde personen gepleegd worden of gericht zijn op dezelfde categorieën van slachtoffers of plaatsen;

          de gegevens met betrekking tot de leden van een nationale of internationale groepering die de openbare orde zou kunnen verstoren (art. 14 Wet op Politieambt);

          de gegevens met betrekking tot de personen die schade kunnen toebrengen aan te beschermen personen of roerende en onroerende goederen en de gegevens met betrekking tot de personen die er het doelwit van kunnen uitmaken;

          de gegevens met betrekking tot de in de artikelen 18 (geesteszieken), 19 (geïnterneerden) en 20 (veroordeelden) (Wet op politieambt) bedoelde personen;

          de gegevens met betrekking tot de personen die geregistreerd zijn inzake gerechtelijke politie voor een strafbaar feit dat gepleegd werd in het kader van de openbare ordehandhaving.

 

Deze vernoemde gegevens omvatten eveneens de gegevens die verwerkt worden in het kader van de internationale politionele samenwerking in strafzaken.

 

Deze camera’s mogen noch beelden opleveren die de intimiteit van een persoon schenden, noch gericht zijn op het inwinnen van informatie over de radicale of etnische oorsprong van een persoon, zijn religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, zijn politieke opvattingen, zijn vakbondslidmaatschap, zijn gezondheidstoestand, zijn seksleven of zijn seksuele geaardheid (art. 25/3, §3, Wet op het Politieambt);

 

Het aanwenden van een bodycam in de politiezone Carma is enkel toegelaten voor zover voldaan is aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie;

 

De korpschef van de PZ Carma is verwerkingsverantwoordelijke.

 

Tijdens het louter ‘dragen’ van de bodycam mogen geen persoonsgegevens verwerkt worden, aangezien dit, zowel feitelijk als juridisch, heimelijk cameragebruik, dus niet-zichtbaar gebruik van de bodycam, zou betekenen.

 

Bij het gebruik van bodycams worden niet alleen beeldgegevens (persoonsgegevens) van de betrokkene(n) verwerkt, maar kunnen eveneens gesprekken opgenomen worden.  Daardoor ontstaat bij het gebruik van bodycams een complex samenspel van wettelijke voorwaarden, die zowel betrekking hebben op de voorwaarden voor het zichtbaar gebruik van camera’s, zoals geregeld in de Wet op het Politieambt, als op de bescherming van het communicatiegeheim, meer bepaald art. 259bis van het Strafwetboek.  Deze laatste regelt het principieel verbod op het onderscheppen, opnemen en kennisnemen door een (politie)ambtenaar van niet voor het publiek toegankelijke communicatie (Advies COC van 8 mei 2020 inzake het gebruik van bodycams);

 

Er dient een register met alle gebruiken van deze camera’s bij de politiezone Carma bijgehouden en op een digitale wijze bewaard te worden;

 

De informatie en persoonsgegevens, die verzameld worden door middel van camera’s, kunnen worden geregistreerd en bewaard voor de duur van niet meer dan 12 maanden, te rekenen vanaf de registratie ervan, tenzij in een andere termijn wordt voorzien (art. 25/6 Wet op Politieambt).

 

De toegang tot de beelden wordt toegelaten gedurende een periode van een maand, op voorwaarde dat het operationeel gemotiveerd is en dat het noodzakelijk is voor de uitvoering van een welbepaalde opdracht.

 

Na de eerste bewaarmaand is de toegang tot die persoonsgegevens en informatie enkel voor doeleinden van gerechtelijke politie mogelijk, mits een schriftelijke en met redenen omklede beslissing van de procureur des Konings;

 

Bij de toestemmingsaanvraag wordt de impact- en risicoanalyse (DPIA) op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau toegevoegd;

 

In de toestemmingsaanvraag, ingediend door de korpschef van de lokale politiezone Carma op 15 september 2020, wordt het type camera, de doeleinden, de gebruiksmodaliteiten, de plaats en een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau beschreven;

 

Besluit:

Artikel 1

Aan de politiezone Carma wordt een principiële toestemming gegeven voor het gebruik van bodycams, op zichtbare wijze, op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze principiële toestemming wordt overgemaakt aan de korpschef van de politiezone Carma en ter kennisgeving aan de procureur des Konings.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Principiële toestemming tot het gebruik van drones door politiezone Carma op het grondgebied van de gemeenten behorende tot de politiezone Carma - Goedkeuring.

Wetgeving

        Het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en fundamentele vrijheden;

        De EU-Verordening nr. 2016/679, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Richtlijn 95/46/EG (AVG);

        De EU-Richtlijn nr. 2016/680, 27 april 2016 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door bevoegde autoriteiten met het oog op de voorkoming, het onderzoek, de opsporing en de vervolging van strafbare feiten of de tenuitvoerlegging van straffen, en betreffende het vrije verkeer van die gegevens en tot intrekking van Kaderbesluit 2008/977/JBZ van de Raad (RGS);

        De Wet op het Politieambt van 5 augustus 1992, zoals nadien gewijzigd;

        De Wet van 21 maart 2018 tot wijziging van de wet op het politieambt om het gebruik van camera’s door de politiediensten te regelen, en tot wijziging van de wet van 21 maart 2007 tot regeling van de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s, van de wet van 30 november 1998 houdende regeling van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten en van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid;

        De Wet van 30 juli 2018 betreffende de bescherming van natuurlijke personen met betrekking tot de verwerking van persoonsgegevens;

        Het K.B. van 10 april 2016 met betrekking tot het gebruik van op afstand bestuurde luchtvaartuigen in het Belgisch luchtruim;

        De M.O. van 25 juni 2019 tot regeling van het gebruik van drones door politie-en hulpdiensten.

        Het Strafwetboek, in het bijzonder artikel 314bis en 259bis;

        De Uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Europese Commissie van 24 mei 2019 inzake de regels en procedures voor de exploitatie van onbemande luchtvaartuigen;

        Het K.B. van 10 mei 2006 houdende deontologische code voor de politiediensten;

        De vereiste van voorafgaande principiële toestemming van de gemeenteraad voor de plaatsing en het gebruik van mobiele camera’s in niet-besloten plaatsen, desgevallend beperkt tot de duur van de interventie voor de plaatsen waarvan zij niet de beheerder zijn (art. 25/4, §1, 1 a) Wet op het Politieambt);

 

Feiten en context

De politiezone Carma heeft het voornemen om drones in te zetten op het grondgebied van de gemeenten behorende tot de politiezone Carma;

 

Een drone betreft een onbemand luchtvaartuig waarvan de maximale startmassa niet meer dan 150 kg bedraagt, bestuurd vanaf een grondcontrolestation, met aan boord een camera gemonteerd, ingezet door de politiediensten in het kader van haar operaties en activiteiten of door exploitanten in opdracht van de politiezone Carma;

 

Bij de uitvoering van de opdrachten worden deze camera’s, gemonteerd aan boord van een luchtvaartuig, als mobiele zichtbare camera’s beschouwd (art. 25/2, §2,2° a) Wet op het Politieambt); als ze als dusdanig geïdentificeerd kunnen worden, of hetzij met mondelinge waarschuwing, uitgaande van de leden van het operationeel kader van de politiediensten, die als dusdanig identificeerbaar zijn (art. 25/2, §2, 2° b) Wet op het Politieambt);

 

De politiezone Carma wil deze camera’s en de beelden (beeld en geluid) enkel gebruiken in uitvoering van de opdrachten van bestuurlijke en gerechtelijke politie, zoals bepaald in de Wet op het Politieambt en mits de beperkingen, die de Wet op het Politieambt oplegt.  In het bijzonder om :

         misdrijven te voorkomen, vast te stellen of op te sporen;

         overlast te voorkomen, vast te stellen of op te sporen;

         de orde te handhaven.

Dit voor de duur van de interventie – van bij de aanvang tot aan het beëindigen ervan – en in de gevallen waar zich calamiteiten en onregelmatigheden voordoen i.f.v. het borgen van de algemene veiligheid van de betrokken politieambtenaren;

 

Het is de Politiediensten en hulpdiensten toegelaten om te vliegen met drones buiten zichtbereik en bij nacht, ten minste voor zover dat kadert binnen hun opdrachten en niet anders kan.

 

Het beschikbare beeldmateriaal en elk ander gegeven dat verzameld wordt door middel van drones kan aangewend worden:

         bij de identificatie van verdachten en/of het bepalen van hun aandeel bij de feiten;

         als bewijswaarde voor de vastgestelde feiten;

         voor didactische en pedagogische doeleinden in het kader van de opleiding van de leden van de politiezone (na anonimisering).

 

Voor de opdrachten van gerechtelijke politie, gedefinieerd in artikel 15 van de Wet op het Politieambt, geldt geen beperking voor het gebruik van data, gegenereerd door deze camera’s;

 

Voor opdrachten van bestuurlijke politie, gedefinieerd in art. 14 Wet op het Politieambt, geldt :

         Het zichtbare gebruik van camera’s voor het inwinnen van informatie van bestuurlijke politie is uitsluitend toegelaten in de volgende gevallen (art. 44/5, §1, 2° tot en met 6° Wet op Politieambt):

          de persoonsgegevens die voor doeleinden van bestuurlijke politie verwerkt worden in de gegevensbanken ANG en basisgegevensbanken zijn:

          de gegevens met betrekking tot de personen die betrokken zijn bij fenomenen van bestuurlijke politie waaronder verstaan wordt het geheel van problemen die de openbare orde verstoren en die gepaste maatregelen van bestuurlijke politie vereisen omdat zij van dezelfde aard en terugkerend zijn, door dezelfde personen gepleegd worden of gericht zijn op dezelfde categorieën van slachtoffers of plaatsen;

          de gegevens met betrekking tot de leden van een nationale of internationale groepering die de openbare orde zou kunnen verstoren (art. 14 Wet op Politieambt);

          de gegevens met betrekking tot de personen die schade kunnen toebrengen aan te beschermen personen of roerende en onroerende goederen en de gegevens met betrekking tot de personen die er het doelwit van kunnen uitmaken;

          de gegevens met betrekking tot de in de artikelen 18 (geesteszieken), 19 (geïnterneerden) en 20 (veroordeelden) (Wet op politieambt) bedoelde personen;

          de gegevens met betrekking tot de personen die geregistreerd zijn inzake gerechtelijke politie voor een strafbaar feit dat gepleegd werd in het kader van de openbare ordehandhaving.

 

Deze vernoemde gegevens omvatten eveneens de gegevens die verwerkt worden in het kader van de internationale politionele samenwerking in strafzaken.

 

Deze camera’s mogen noch beelden opleveren die de intimiteit van een persoon schenden, noch gericht zijn op het inwinnen van informatie over de radicale of etnische oorsprong van een persoon, zijn religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, zijn politieke opvattingen, zijn vakbondslidmaatschap, zijn gezondheidstoestand, zijn seksleven of zijn seksuele geaardheid (art. 25/3, §3, Wet op het Politieambt);

 

Het aanwenden van een drone in de politiezone Carma is enkel toegelaten voor zover voldaan is aan de principes van finaliteit, proportionaliteit en transparantie;

 

Er dient een register met alle gebruiken van deze camera’s bij de politiezone Carma bijgehouden en op een digitale wijze bewaard te worden;

 

De informatie en persoonsgegevens, die verzameld worden door middel van camera’s, kunnen worden geregistreerd en bewaard voor de duur van niet meer dan 12 maanden, te rekenen vanaf de registratie ervan, tenzij in een andere termijn wordt voorzien (art. 25/6 Wet op Politieambt).

 

De toegang tot de beelden wordt toegelaten gedurende een periode van een maand, op voorwaarde dat het operationeel gemotiveerd is en dat het noodzakelijk is voor de uitvoering van een welbepaalde opdracht.

 

Na de eerste bewaarmaand is de toegang tot die persoonsgegevens en informatie enkel voor doeleinden van gerechtelijke politie mogelijk, mits een schriftelijke en met redenen omklede beslissing van de procureur des Konings;

 

Bij de toestemmingsaanvraag werd een impact- en risicoanalyse (DPIA) op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau toegevoegd;

 

In de toestemmingsaanvraag, ingediend door de korpschef van de lokale politiezone Carma op 15 september 2020, wordt het type camera, de doeleinden, de gebruiksmodaliteiten, de plaats en een impact- en risicoanalyse op het vlak van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en op operationeel niveau beschreven;

 

Besluit:

Artikel 1

Aan de politiezone Carma wordt een principiële toestemming gegeven voor het gebruik van drones, op zichtbare wijze, op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

Artikel 2

Een afschrift van deze principiële toestemming wordt overgemaakt aan de korpschef van de politiezone Carma en ter kennisgeving aan de procureur des Konings.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Mandaat aan OVSG voor de ondertekening van algemene protocollen voor de elektronische doorgifte van persoonsgegevens tussen instanties - Goedkeuring.

Wetgeving

         Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikelen 41, eerste lid, 56, §1, tweede lid en 56, §2.

         Het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer, artikel 8.

 

Feiten en context

Elke elektronische mededeling van persoonsgegevens door een instantie naar een andere instantie of naar een externe overheid vereist een protocol, gesloten tussen de betreffende instanties.

 

Het schoolbestuur en zijn onderwijsinstellingen doet veelvuldig dergelijke mededelingen naar diverse instanties, bijvoorbeeld: Ministerie van Onderwijs en Vorming, AgODi, onderwijsinspectie, CLB, ondersteuningsnetwerk, scholengemeenschap, LOP, De Lijn, … en vice versa.

 

Deze mededelingen vloeien hoofdzakelijk voort uit reglementaire bepalingen en hebben aldus een wettelijke grondslag.

 

Het Ministerie van Onderwijs en Vorming, de onderwijskoepels en het GO! hebben in samenwerking met de Vlaamse toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (hierna VTC), omwille van administratieve vereenvoudiging en planlastvermindering, algemene protocollen ontwikkeld die voor alle onderwijsinstellingen gelden.

 

Om dezelfde redenen wordt voorzien in een vereenvoudigde procedure waarbij de onderwijskoepels worden gemandateerd om zowel hun DPO het advies te laten verlenen als de ondertekening te doen, in naam en voor rekening van de schoolbesturen.

 

De algemene protocollen worden na de ondertekening door de (gemandateerde) partijen gepubliceerd op de website van OVSG.

 

Het schoolbestuur heeft na de ondertekening door de (gemandateerde) partijen drie maanden de tijd om het algemeen protocol alsnog te verwerpen na een negatief advies van de eigen DPO (opt-out).

 

Alle principes van deze vereenvoudigde procedure en mandatering, met inbegrip van de mogelijkheid tot opt-out, werden door OVSG per brief uiteengezet.

 

Deze werkwijze met een vereenvoudigde procedure voor de totstandkoming van algemene protocollen en bijbehorende mandatering aan OVSG werd door de VTC per brief (advies ref. VTC/O/2019/01 en ref. VTC/O/2019/07) bevestigd.

 

Deze werkwijze werd tevens goedgekeurd in de Werkgroep Informatieveiligheid VVSG van 25 november 2019.

 

Het schoolbestuur blijft als verwerkingsverantwoordelijke van de onderwijsinstelling gebonden door de bepalingen opgenomen in het protocol, inclusief de beveiligingsmaatregelen.

 

Het schoolbestuur heeft een functionaris voor gegevensbescherming (DPO) aangemeld bij de VTC en beschikt over een goedgekeurd informatieveiligheidsplan (zie de verklaring op eer in de bijlage).

 

Het vermelde advies van de VTC (met ref. VTC/O/2019/07) wijst er op dat de betreffende gegevensuitwisseling expliciet opgenomen moet worden in het register van verwerkingsactiviteiten, met verwijzing naar de maatregelen die worden voorzien in het algemeen protocol.

 

Besluit:

Artikel 1

Zich akkoord te verklaren met het principe van de mandatering en de verklaring op eer.

 

Artikel 2

OVSG te machtigen om te onderhandelen over het algemeen protocol.

 

Artikel 3

De DPO van OVSG te machtigen om het verplicht advies te verlenen.

 

Artikel 4

De algemeen directeur van OVSG te machtigen om het protocol in naam en voor rekening van het schoolbestuur te ondertekenen.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Gemeente: goedkeuring jaarrekening 2019 door de toezichthoudende overheid - Kennisname.

Wetgeving

         Artikel 332 §1, derde lid van het decreet over het lokaal bestuur: alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad.

         Artikel 262 §1 van het decreet over het lokaal bestuur: de toezichthoudende overheid is bevoegd voor de goedkeuring van de jaarrekening.

         Artikel 260 van het decreet over het lokaal bestuur: de jaarrekening wordt vastgesteld voor 30 juni van het boekjaar dat volgt op het boekjaar waarop de rekening betrekking heeft.

         Artikels 30 tot en met 45 van het besluit van de Vlaamse Regering van 25 juni 2010 betreffende de beleids- en beheerscyclus bepalen de inhoud van de jaarrekening.

 

Feiten en context

De gemeenteraad keurde in zitting van 25 juni 2020 de jaarrekening van het boekjaar 2019 goed.

 

Het gemeentebestuur bracht op 1 juli 2020 de toezichthoudende overheid hiervan op de hoogte.

 

De toezichthoudende overheid keurde de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 goed op 30 september 2020

 

Financieel advies

Kennisname - 08/10/2020

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van de goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2019 door de toezichthoudende overheid.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Verantwoording exploitatietoelage 2019 aan Wild- & Wandelpark Molenheide -Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen
Toelagen groter dan € 2.479 moeten verantwoord worden.

 

Feiten en context

Aan vzw Wild- & Wandelpark Molenheide werd door de gemeenteraad een toelage van € 2.000 toegekend voor 2019.

 

Dhr. Rik Verding bezorgde ons op 6 september 2020 de verantwoording van deze toelage.

 

De jaarrekening 2019 werd nagezien.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Jef Verpoorten.

 

Besluit:

De verantwoording van de toelage 2019 aan vzw Wild- &  Wandelpark Molenheide goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan de vzw Handelaars Houthalen Centrum - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

De vzw Handelaars Houthalen-Centrum heeft als maatschappelijk doel de organisatie van promotie- en

handelsversterkende activiteiten, het versterken van het ondernemerschap, het oprichting van

werkgroepen rond ruimtelijk-economische thema’s en de organisatie van structureel overleg.

 

Veel mensen in onze gemeentelijke samenleving zijn getroffen door de coronacrisis, die hard heeft toegeslagen. Een duurzame oplossing vraagt samenwerking tussen alle lagen van de bevolking en vereist ook solidariteit vanuit het gemeentebestuur.

 

Het bestuur werkte daarom een relanceplan uit voor onze gemeente dat aan de  gemeenteraad in juni is voorgesteld. De initiatieven in het plan zijn gekoppeld aan het positieve resultaat van onze rekening 2019. De gemeenteraad keurde op 25 juni 2020 de 'Intentienota relanceplan Corona Houthalen-Helchteren' goed.

 

Het plan werkt ondersteunend naar verschillende doelgroepen toe in de gemeente (onder andere de middenstand, de verenigingen, kansarmen, alleenstaanden, ...). Deze visie geniet een breed politiek draagvlak en wil impulsen geven om onze lokale economie en samenleving te versterken.

 

Het gemeentebestuur wil niemand in Houthalen-Helchteren in de kou laten staan en heeft een evenwichtig pakket aan maatregelen vastgelegd.

 

De basisprincipes moeten verder worden vertaald in concrete projecten waarvan de bedragen in de aanpassing van het MJP in november zal worden vastgelegd.

 

Volgende doelstellingen werden door het bestuur vooropgesteld:

         Koopkracht verhogen

         Stimulansen bieden aan getroffen doelgroepen na de crisis

         Lokale economie en middenstand versterken

         Blijven investeren als overheid

         Verenigingen en sociaal zwakkeren ondersteunen

         Extra investering in zorg en onderwijs

         Extra promotie en communicatie en zomeraanbod

 

Concreet werd er voor de middenstand volgende actie opgenomen:

         Toelage aan de vzw HHC voor de opmaak van een digitaal platform (€ 15.000)

 

Gegevens van de vereniging:  RPR-nummer: 0631.901.748  

 Naam: Handelaars Houthalen Centrum vzw

 Adres: Centrum-Zuid 1111, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE45 0689 0331 8789

 

Adviezen

                                                                                           De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

                                                                                MJP 000853 Toelage aan Handelaars Houthalen-Centrum VZW

                                                                                Algemene rekening 64900000

                                                                                Beleidsveld 0500

 Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door               de gemeenteraad op 19 december 2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

                                                                                De toelage voor deze concrete actie voor de middenstand, met name de opmaak van een digitaal platform, werd opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 en zal goedgekeurd worden door de gemeenteraad van 26 november 2020.

                                                                                De toelage bedraagt € 15.000

 

Financieel advies

Financieel gunstig op voorwaarde van goedkeuring aanpassing meerjarenplan.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Jef Verpoorten.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 15.000 toe aan de vzw Handelaars Houthalen Centrum voor

de opmaak van een digitaal platform.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000853 Toelage aan Handelaars Houthalen-Centrum VZW

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0500

 

Artikel 3

De vzw Handelaars Houthalen Centrum moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2021:

         De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

         Een controle ter plaatse is mogelijk.

         Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

         De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

         Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Aanstelling 2 fulltime externe jeugdwelzijnswerkers - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

Wetgeving

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 89, § 1, 2° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 750.000,00 niet).

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

Feiten en context

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan

werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019.

 

Tijdens de voorbije jaren voerde de gemeente Houthalen-Helchteren zelf een aanbod uit in aandachtswijken. Op basis van een aantal specifieke noden en behoeften besliste het gemeentebestuur in 2018 om dit aanbod te realiseren via een externe partner.

 

Op 31 december 2020 eindigt het lopende contract voor het ter beschikking stellen van 2 externe fulltime jeugdwelzijnswerkers.

 

Voor de periode 1 januari 2021 tot en met 31 december 2025 is het gemeentebestuur opnieuw op zoek naar een externe partner die via het inzetten van 2 fulltime jeugdwelzijnswerkers onderstaand aanbod kan realiseren.

 

Het bestuur wenst een contract met een externe partner jeugdwelzijnswerk af te sluiten voor een periode van 5 jaar (rest van de legislatuur + 1 jaar) om continuïteit in het veld te garanderen en de volgende beleidsploeg niet onmiddellijk te confronteren met noodzakelijke uitgaven in de exploitatie.

 

In het kader van de opdracht “Aanstelling 2 fulltime externe jeugdwelzijnswerkers” werd een bestek met nr. 2020/2399 opgesteld door Beleidsdomein Samenleving.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 400.000,00 excl. btw of € 484.000,00 incl. 21% btw.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Advies

De uitgave voor deze opdracht is onder voorbehoud voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, op budgetcode MJP000669 “Uitbestedingen gefinancierd met personeelsmiddelen”, 61400100/0112.

 

Advies beleidscoördinator beleidsdomein Samenleving op 2 oktober 2020: gunstig.

 

Financieel advies werd verleend op 7 oktober 2020: financieel voorzien.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar en burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020/2399 en de raming voor de opdracht “Aanstelling 2 externe fulltime jeugdwelzijnswerkers”, opgesteld door Beleidsdomein Samenleving worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 400.000,00 excl. btw of € 484.000,00 incl. 21% btw.

 

Artikel 2

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht is onder voorbehoud voorzien in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025, op budgetcode MJP000669 “Uitbestedingen gefinancierd met personeelsmiddelen”, 61400100/0112.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Basisovereenkomst 2020-2025 landschapsteams "loket onderhoud buitengebied via de Limburgse Landschapsteam" (voorheen parkrangers) - Goedkeuring.

Feiten en context

De provincie Limburg wordt gekenmerkt door fraaie, kwaliteitsvolle landschappen en vertegenwoordigt 40% van de Vlaamse natuur. Het beheer van dit ‘buitengebied’ om kwaliteit van de Limburgse natuur en landschap te behouden en versterken en het onderhoud van de recreatieve routestructuren te garanderen is dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid met een grote ecologische maar ook sociaaleconomische impact.

 

De provincie Limburg, alle Limburgse gemeenten en de Regionale Landschappen werken met Limburgse maatwerkbedrijven samen aan het onderhoud van het buitengebied en de bijhorende recreatieve routestructuren. Ze zetten hiervoor o.a. Limburgse Landschapsteams in: ploegen arbeiders die elke dag opnieuw op pad zijn voor een kwaliteitsvolle Limburgse open ruimte.

 

De Landschapsteams zijn ideaal om de vele investeringen die de afgelopen jaren werden gedaan in belevingsvolle omgeving dagelijks te onderhouden. Daarbovenop richten ze speelbossen, picknickplekken en belevingsboomgaarden in en houden ze de bewegwijzering en toegankelijkheid van de wandelpaden optimaal.

 

De Limburgse Landschapsteams zijn er voor alle Limburgse steden en gemeenten. Elk kunnen ze aanspraak maken op deze onderhoudsploeg die door de Regionale Landschappen wordt aangestuurd.

 

Deze overeenkomst loopt van 1/1/2020 tot 31/12/2025.

 

Acties

 

In het kader van deze werking worden ploegen arbeiders uit maatwerkbedrijven door het Regionaal Landschap ingezet om landschapswerken uit te voeren. Een beperkt deel van het werkingsbudget kan ook ingezet worden voor reguliere aannemers of agro-aannemers.

 

Het Regionaal Landschap voorziet de nodige coördinatie.

 

Deze regie bestaat uit prospectie, opmaak van plannen, prijsramingen, marktbevraging, afstemming met betrokkenen, aanvragen eventuele vergunningen, coördinatie van de werken, overleg met betrokken diensten, opleveren en administratieve afhandeling.

 

Via deze werking worden acties uitgevoerd die focussen op

- Het onderhoud van de recreatieve routestructuren en de bijhorende infrastructuur inclusief de               ecologische- en de beeldkwaliteit van het omliggende landschap.

- Beheer van kleine landschapselementen zoals houtkanten, dreven, poelen …

- Onderhoud en kwaliteitsverbetering van gemeentelijke domeinen zoals parken

 

De aandacht gaat eveneens naar bijkomende groenwerkzaamheden. De extra inzet van sociale economie ploegen in het landschap mag maw niet leiden tot een verschuiving van bestaande middelen maar moeten minimaal zorgen voor behoud van arbeidsplaatsen sociale tewerkstelling,

 

Financiering

 

De werking wordt voor 60% gesubsidieerd door de provincie Limburg met een gemeentelijke bijdrage van 40%.

RLLK verdeelt de middelen evenredig over haar 14 gemeenten, waardoor elke gemeente over een jaarlijks budget beschikt voor deze werking ter waarde van 23.000 €.

 

De regiekost voor organisatie bedraagt 5.000 € per gemeente. De middelen voor de uitvoering van de werken bedragen 18.000 €.

Van dit budget van 18.000 € is minstens 13.630 € gelabeld voor maatwerkbedrijven. Het resterend budget van 4.372 € kan ook aan het maatwerkbedrijven besteed worden, maar kan ook ingezet worden voor andere aannemers zoals bv. gespecialiseerde boomverzorgers of agro-aannemers indien dit passend is.

 

Het uitvoeringsbudget betekent aan de huidige marktprijzen een 20 tot 26 tal ploegdagen (4 arbeiders + 1 ploegbaas) of 100 tot 132 mandagen per jaar. Als de werken onder 6% BTW vallen kunnen dit nog meer ploegdagen zijn.

 

De gemeentelijke bijdrage voor de uitvoering van de werken incl. de coördinatie bedraagt per jaar 9.372 € en zal jaarlijks met 2% worden geïndexeerd.

 

Indien één van onze gemeenten niet participeert of haar uren niet volledig besteedt, zal het het RLLK deze uren centraliseren en ter beschikking stellen van anderen (die wel de cofinanciering op zich dienen te nemen).

 

Volledig ten laste de gemeente zijn:

 materiaalkosten zoals aankoop van palen en rasters etc.

 plantgoed of zaaigoed

 huur extra machines zoals een zware graafmachine

 kosten van afvoer via het gemeentelijk containerpark.

 

Al deze bijkomende kosten zijn dus niet gesubsidieerd en worden rechtstreeks gefactureerd aan de gemeente. Deze kosten worden door het RLLK op voorhand geraamd en aan de gemeente voorgelegd zodat ze kunnen worden voorzien

 

De nodige budgetten werden voorzien in de meerjarenplanning onder:

 

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000350 Parkrangerproject ism RLLK

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0340

 

Organisatie

Het Regionaal Landschap houdt voor elke gemeente een actueel overzicht bij van de reeds gepresteerde en reeds ingeplande werkuren en de kostprijs hiervan. Dit overzicht wordt jaarlijks meegedeeld aan de gemeente en is steeds opvraagbaar.

 

Het Regionaal Landschap vordert bij het begin van het jaar de bijdrage van de gemeente.

Elk jaar wordt een overzicht opgemaakt van wat er per gemeente gepresteerd werd en zal hierop een afrekening met de gemeente worden gemaakt voor het overschot/tekort aan werkuren.

 

Alle werken worden op voorhand met de gemeente besproken en goedgekeurd. Dit gebeurt via mail-overeenkomsten met de gemeentelijke contactpersoon zijnde Joke Vandebeek.

 

Pers en communicatie

Wanneer de gemeente een persmoment wil organiseren over de werken dient de gemeente dit op voorhand te communiceren met het RLLK, zodanig dat deze eventueel aanwezig kan zijn.

Tevens dient bij elke communicatie de vermelding “met de steun van de provincie" te worden gebruikt met het logo van de provincie.

 

 

Adviezen

Het advies van Team Milieu en Duurzaamheid is gunstig. In de praktijk worden de landschapsteams (voorheen Parkrangers) voornamelijk ingezet bij het maaibeheer op het domein Kelchterhoef en bij de bewegwijzering van de wandelpaden in de gemeente. De werking en regie via RLLK verloopt steeds zeer vlot.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is "Financieel gunstig op voorwaarde dat de raad de aanpassing meerjarenplan goedkeurt".

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met de ondertekening van de overeenkomst 'loket onderhoud buitengebied via de Limburgse Landschapsteam' Regionaal Landschap Lage Kempen voor de periode 2020-2025.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Cleantechpunt vzw - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Cleantechpunt vzw heeft als maatschappelijk doel het concept “cleantech” een ruimere bekendheid te geven. Deze instantie geeft ondermeer ondersteuning en bekendheid aan systeeminnovaties om tot een duurzaam productie- en consumptiemodel te komen en o.a. het opleiden van “CleanTechAmbassadeurs” vooropstelt. Ze geeft ook vorm aan de Localswerking.

 

Ze vraagt op 12/05/2020  een toelage aan voor de ondersteuning van de werking van Cleantechpunt vzw.

 

Gegevens van de vereniging:

RPR-nummer: 0826.725.753

Naam: CleanTechPunt vzw

Adres hoofdzetel: Meeuwerweg 18/b, 3530 Houthalen-Helchteren

Adres secretariaat: Wiekstraat 119, 3500 Genk

Rekeningnr: BE64 7350 2643 8952

Bedrag toelage 2020: 14 000 €.

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000297 vzw Cleantechpunt

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0380

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 14000

 

Financieel advies

Het financieel advies luidt "financieel voorzien".

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 14000 toe aan Cleantechpunt vzw voor de ondersteuning van de algemene werking van Cleantechpunt vzw.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000297 vzw Cleantechpunt

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0380

 

Artikel 3

Cleantechpunt vzw moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2021

De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Limburgs Landschap vzw voor de uitbating van het bezoekerscentrum Hengelhoef - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Limburgs Landschap vzw heeft als maatschappelijk doel ontwikkeling en bescherming van de Limburgse natuur en natuureducatie en -sensibilisatie. Ze vraagt op 25/06/2020 een toelage aan voor  ondersteuning bij de uitbating van het bezoekerscentrum te Hengelhoef, waar iedereen kan kennismaken met de rijke natuur van de gemeente.


Gegevens van de vereniging:

                                                                                           RPR-nummer: 411646818

                                                                                           Naam: Limburgs Landschap vzw

                                                                                           Adres: Dekenstraat 39, 3550 Heusden-Zolder

                                                                                           Rekeningnr: BE28 4564 0220 0120

                                                                                           Bedrag toelage 2020: 3000 €.

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000296 toelage aan bezoekerscentrum Limburgs landschap vzw als toegangspoort

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0349

         Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

          De toelage bedraagt € 3000.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is: "financieel voorzien".

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 3000 toe aan Limburgs Landschap vzw voor ondersteuning bij de uitbating van het educatief bezoekerscentrum te Hengelhoef.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000296 toelage aan bezoekercentrum Limburgs Landschap vzw als toegangspoort

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0349

 

Artikel 3 Toelagen

Limburgs Landschap vzw moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2021:

De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Natuurpunt Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Natuurpunt heeft als maatschappelijk doel natuurbeheer en - educatie. Ze vraagt op 12/09/2020 een toelage aan voor de werking van Natuurpunt Houthalen-Helchteren, onkosten natuurbeheer in de gebieden Doolbos, Klein Zwart Water, Osseven en Heihuyskens.

 

RPR-nummer:  Natuurpunt Houthalen-Helchteren is een feitelijke vereniging, dus geen

RPRnummer

 

Naam:   Natuurpunt afdeling Houthalen-Helchteren

Voorzitter:  Jurgen Becherer, RR: 57.04.30-029.05

   Kievitwijk 62

   3530 Houthalen-Helchteren;

Secretariaat:  Wieske Engelen, RR: 51.12.15-010.16

   Hofstraat 58

   3530 Houthalen-Helchteren

Adres:   Grote Baan 199

Rekeningnr:  BE31-001-5211983-55

Bedrag toelage 2020: 450 €

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000342 Toelage aan Natuurpunt

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0340

          Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 450.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is "financieel voorzien"

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 450 toe aan Natuurpunt voor voor ondersteuning van de werking van Natuurpunt Houthalen-Helchteren en het natuurbeheer in de gebieden Doolbos, Klein Zwart water, Osseven en Heihuysken.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000 342 toelage aan Natuurpunt

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0340

 

Artikel 3

Natuurpunt moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Milieugroep de Mangelbeek vzw - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Milieugroep de Mangelbeek vzw heeft als maatschappelijk doel natuurbeheer en natuureducatie. Ze vraagt op 20/09/2020 een toelage aan voor de werking van milieugroep de Mangelbeek vzw.

 

Gegevens van de vereniging:

         RPR-nummer: 451 895 482

         Naam: VZW Milieugroep de Mangelbeek

         Adres: Grote Baan 393

         Rekeningnr: 001-1396178-36

         Bedrag toelage 2020: € 1.000

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000339  toelage aan Mangelbeek vzw

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0310

         Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1000.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is "financieel voorzien"

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1000 toe aan Milieugroep de Mangelbeek vzw voor natuurbeheer en natuureducatie in de Mangelbeekvallei.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000339 toelage aan Mangelbeek vzw

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0310

 

Artikel 3 Toelagen

Milieugroep de Mangelbeek vzw moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Regionaal Landschap Lage Kempen vzw voor de algemene werkingsbijdrage - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Regionaal Landschap Lage Kempen vzw heeft als maatschappelijk doel landschapsontwikkeling, natuurbeleving en educatie. Ze vraagt op 28/04/2020 een toelage aan voor de algemene werking van Regionaal Landschap Lage Kempen vzw.

 

Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0479 520 983

 Naam: Regionaal Landschap Lage Kempen vzw

 Adres: Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE83 0013 9495 8515

 

Er wordt voorgesteld om voor deze toelage geen verplichte verantwoording op te vragen vanaf 2020, omdat het onmogelijk is om deze toelage 1 op 1 te verantwoorden. Het betreft een bijdrage per inwoner voor het gehele werkingsgebied. Er wordt wel steeds een jaarverslag voorgelegd aan de Raad van Bestuur, dat wordt ook ter kennisgeving voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen.

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000341 Regionaal Landschap Lage Kempen

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0340

         Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 7805,75.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 8/10/2020 is "beleidskeuze".

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 7805,75 toe aan Regionaal Landschap Lage Kempen vzw voor de algemene werking van het Regionaal Landschap Lage Kempen.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000341 Regionaal Landschap Lage Kempen

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0340

 

Artikel 3  - Toelagen

Regionaal Landschap Lage Kempen moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Warm hart vzw - kledingcontainer - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging vzw Warm Hart heeft als maatschappelijk doel armoedebestrijding. Warm Hart richt zich tot de meest kwetsbaren in de samenleving en stelt deze mensen centraal in de werking. Mensen zonder armoede-ervaring zijn echter ook belangrijk in onze vereniging: zij helpen mee bruggen bouwen, zorgen mee voor wederzijds begrip, ondersteunen en versterken de werking en de mensen in de werking. In feite is dus iedereen welkom bij Warm Hart.

 

In 2017 heeft het gemeentebestuur de textielfractie en het plaatsen van kledingcontainers overgedragen aan Limburg.net. Op dat moment was er sprake van een wildgroei van textielcontainers en werd dit aan banden gelegd. De vzw Warm Hart had echter een textielcontainer voor de deur van haar lokalen staan, die zorgde voor inkomsten voor de vzw. Ter compensatie van deze inkomsten is deze toelage voorzien.

 

Gegevens van deze vereniging:

 

RPR-nummer: 0877 626 997

Naam: Warm Hart vzw

Adres: Pastorijstraat 20, 3530 Houthalen-Helchteren

 

Rekeningnummer: BE25 9796 2609 4282

 

Adviezen

        De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000873 Toelage aan Warm Hart vzw (kledingcontainers)

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0380

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

        De toelage bedraagt € 1500.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is "financieel voorzien".

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1500 toe aan Warm Hart vzw als compensatie voor het wegvallen van de inkomsten van de kledingcontainer.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 000873 toelage aan Warm Hart vzw (kledingcontainers)

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0380

 

Artikel 3  - Toelagen

Warm Hart vzw moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Regionaal Landschap Lage Kempen - bijdrage landschapsteams (voorheen Parkrangers) - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Regionaal Landschap Lage Kempen  heeft als maatschappelijk doel landschapsontwikkeling, natuurbeleving en educatie. Ze vraagt op 19/03/2020 een toelage aan voor  bijdrage en regie- en coördinatiekosten Landschapsteams.

 

Gegevens van deze vereniging:

 

RPR-nummer: 0479 520 983

Naam: Regionaal Landschap Lage Kempen vzw

Adres: Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren

Rekeningnummer: BE83 0013 9495 8515

 

Adviezen

        De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000350 Parkrangerproject ism RLLK

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0340

        Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen. Een verhoging van het budget werden mee opgenomen in het meerjarenplan via wijziging in 2020.

        De toelage bedraagt € 9372.

 

Financieel advies

Het financieel advies van 7/10/2020 is "Financieel gunstig op voorwaarde van goedkeuring aanpassing meerjarenplan".

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 9372 toe aan Regionaal Landschap Lage Kempen vzw voor de bijdrage van en de regie- en coördinatiekosten van de Landschapsteams, onder voorbehoud van goedkeuring van verhoging van budgetten via begrotingswijziging 2020.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP 00350 Parkrangerproject ism RLLK

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0340

 

Artikel 3

Regionaal Landschap Lage Kempen vzw moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan vzw Lach - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging  vzw Lach heeft als maatschappelijk doel creativiteit en humor activeren en dit in het bijzonder voor diverse kansengroepen. Ze vraagt op 25 september 2020 een toelage aan voor het organiseren van 3 geestrijke zondagen in oktober.


Gegevens van deze vereniging:  RPR-nummer: 475.922.679

   Naam:  vzw Lach

   Adres: Weidestraat 9, 3530 Houthalen-Helchteren

   Rekeningnummer: BE65 7350 0309 5496

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000192  Ondersteuning van bijzondere en inclusieve evenementen

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19 december 2019  impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1.250

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1.250 toe aan vzw Lach voor de organisatie van 3 geestrijke zondagen in oktober.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

         MJP000192  Ondersteuning van bijzondere en inclusieve evenementen

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

vzw Lach moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2021.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Raamovereenkomst De Wijers aangaande de aankoop van inrichtingselementen voor De Wijers - Goedkeuring bestek.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019.

 

Feiten en context

Op 24/9/2020 werd de samenwerkingsovereenkomst genaamd 'Samenaankoop inrichtingselementen De Wijers' goedgekeurd door de gemeenteraad.

 

In het kader van dit dossier werd een ontwerpbestek opgemaakt door de provincie. Dit bestek is op het college van 7/9/2020 principieel goedgekeurd. De formele goedkeuring dient uiterlijk op 1 november 2020 bezorgd te worden aan de provincie om zo de verdere planning te kunnen behouden.

 

Planning provincie:

         8/09/2020: deadline bezorgen van principiële goedkeuring aan Els Luyckfasseel. Inhoudelijke feedback/opmerkingen kunnen dus voor 8/09/2020 bezorgd worden.

         10/09/2020 (of 16/09): bestek op deputatie ifv publicatie

         11 of 17/09/2020: publicatie (Europese aanbesteding)

         16 of 23/10/2020: opening offertes

         1/11/2020: absolute deadline voor indienen formele goedkeuringen voor bestek en voor indienen overeenkomst deelname bestek van deelnemende partners

         half november: gunning. Vanaf dan kunnen er inrichtingselementen besteld worden.

 

Besluit:

Artikel 1

Het bestek voor de overheidsopdracht voor de leveringen met als voorwerp 'De Wijers - raamovereenkomst inrichtingselementen huisstijl De Wijers' formeel goed te keuren en akkoord te gaan met de ondertekening van het Bijzonder bestek nr. 202N063670.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Samenwerkingsovereenkomst Depot Margo - Goedkeuring.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019.

 

Feiten en context

RIMO Limburg (Depot Margo) legt aan het bestuur de samenwerkingsovereenkomst voor de periode01/01/2020 tem 31/12/2020 voor.

De samenwerking heeft als voornaamste doel dat gemeente Houthalen-Helchteren het lokaal sociaal, milieu- en duurzaamheidsbeleid voor de meest kwetsbare inwoners kan versterken, de realisatie vande lokale doelstellingen terzake kan opvolgen en de regierol inzake lokale armoedebestrijding, milieu en/of duurzaamheid kan uitoefenen.

 

RIMO Limburg garandeert via het project ‘Depot Margo’ dat het lokaal bestuur een afgesproken hoeveelheid groenten en fruit kan afhalen via de voedselbedelingsorganisatie(s) die door de lokale overheid daartoe gemachtigd is (of zijn). Daarnaast kunnen die organisaties ook andere voeding, luiers, onderhouds- en verzorgingsproducten verkrijgen bij Depot Margo in functie van de beschikbare voorraad en mits bijkomende afspraken. Door haar schaalgrootte zorgt Depot Margo voor een efficiënt en goedkoop aanbod.

 

De gemeente Houthalen-Helchteren voorziet voor de uitvoering van deze overeenkomst met RIMO Limburg een toelage van 5.000 euro (2020).

         MJP 00136

         ARK 64900000

         beleidsveld 0949

 

Uiterlijk in het najaar van 2020 wordt een verderzetting of aanpassing van de voorwaarden overlegd.

 

Samenwerkingsovereenkomst Rimo Limburg (Depot Margo) en gemeente Houthalen-Helchteren

 

TUSSEN

 

Partij 1: Het College van Burgemeester en Schepenen van Houthalen-Helchteren, hierna te noemen “gemeente Houthalen-Helchteren”

 

EN

 

Partij 2: RIMO Limburg vzw, met zetel te Marktplein 9 B21, 3550 Heusden-Zolder, hierna te noemen “RIMO Limburg”

 

WORDT OVEREENGEKOMEN HETGEEN VOLGT:

 

Artikel 1. Voorwerp van de overeenkomst

 

De samenwerking heeft als voornaamste doel dat gemeente Houthalen-Helchteren het lokaal sociaal, milieu- en duurzaamheidsbeleid voor de meest kwetsbare inwoners kan versterken, de realisatie van de lokale doelstellingen terzake kan opvolgen en de regierol inzake lokale armoedebestrijding, milieu en/of duurzaamheid kan uitoefenen.

 

RIMO Limburg garandeert via het project ‘Depot Margo’ dat het lokaal bestuur een afgesproken hoeveelheid groenten en fruit kan afhalen via de voedselbedelingsorganisatie(s) die door de lokale overheid daartoe gemachtigd is (of zijn). Daarnaast kunnen die organisaties ook andere voeding, luiers, onderhouds- en verzorgingsproducten verkrijgen bij Depot Margo in functie van de beschikbare voorraad en mits bijkomende afspraken. Door haar schaalgrootte zorgt Depot Margo voor een efficiënt en goedkoop aanbod.

 

Artikel 2. Duur van de overeenkomst

 

De overeenkomst gaat in vanaf 1 januari 2020 en loopt tot 31 december 2020.

 

Artikel 3. Uitvoering van de overeenkomst

 

Bij ondertekening van de overeenkomst door de rechthebbende vertegenwoordigers van bovengenoemde partijen, bevestigen ondergetekenden volgende zaken uit te voeren:

 

RIMO stelt via Depot Margo vanaf 01/01/2020 aan de organisatie(s) die daarvoor gemachtigd zijn door de lokale overheid volgende producten ter beschikking:

- Minimum 1500 kg uit de markt genomen groenten en/of hardfruit

- Aanvullend aangekochte groenten of hardfruit gratis of tegen kostprijs

- Onderhouds- en verzorgingsproducten tegen kostprijs groothandel + handlingskost

- Ontvangen producten van bedrijven, … tegen handlingskost

 

RIMO Limburg rapporteert gemeente Houthalen-Helchteren halfjaarlijks over de ophalingen van de lokale werkingen bij Depot Margo en de leveringen van Depot Margo aan de werkingen.

 

Gemeente Houthalen-Helchteren mandateert volgende lokale voedselhulporganisatie(s) om de afgesproken hoeveelheden groenten, fruit en non-food producten te verdelen op het grondgebied van de gemeente: Sint-Vincentiusconferentie Sint-Lutgardis, Warm Hart vzw.

De gemeente Houthalen-Helchteren kan te allen tijde organisaties toevoegen of schrappen die gebruik kunnen maken van de diensten van Depot Margo.

 

Artikel 4. Financiering in het kader van de overeenkomst

 

De gemeente Houthalen-Helchteren voorziet voor de uitvoering van deze overeenkomst met RIMO Limburg een toelage van 5.000 euro (2020).

Uiterlijk in het najaar van 2020 wordt een verderzetting of aanpassing van de voorwaarden overlegd.

 

Artikel 5. Ondertekening van de overeenkomst

 

Deze overeenkomst wordt in twee exemplaren opgemaakt, voor elke partij één op ...............…. (datum) te ………………………….(plaats)

 

Adviezen

         team financiën dd. 30/09/2020: deze toelage werd voor de periode 2020-2025 in het meerjarenplan goedgekeurd.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

De samenwerkingsovereenkomst van het gemeentebestuur met RIMO Limburg - Depot Margo voor 2020 goed te keuren.

 

Artikel 2

Het college van burgemeester en schepen verder te belasten met de ondertekening van bovengenoemde samenwerkingsovereenkomst

 

Artikel 3

1 ondertekend exemplaar te bezorgen aan RIMO Limburg.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Tegemoetkoming lidgelden domein samenleving - Goedkeuring.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019. (De gemeenteraad beschouwde alle investeringen als nominatief).

 

Feiten en context

Beleidsdomein Samenleving richt verschillende betalende sportactiviteiten in voor kwetsbare kinderen/jongeren. Meer bepaald zwemcursussen en het project 'Opboksen'.

Zowel het team sportpromotie als JWW Houthalen-Oost wil zijn activiteiten terug starten.

Omdat het gaat om een kwetsbare groep stelt het beleidsdomein samenleving voor om de deelnemers, die owv de coronamaatregelen geen activiteiten meer konden bijwonen, tegemoet te komen met volgend voorstel:

         Zwemmen:

          De deelnemers van de zwemlessen voorjaar 2020 hebben betaald voor 10 lessen. Na 6 lessen werd de lessenreeks stopgezet omwille van de coronamaatregelen. De kinderen die gestart waren in de lessenreeks voorjaar 2020 zijn automatisch terug ingeschreven voor de lessenreeks najaar 2020 (geen nieuwe inschrijvingen).

          Ter compensatie van de abrupte stopzetting, de onzekerheid en de lange tussenperiode willen we de lessenreeks van het najaar 2020 (8 lessen) kosteloos aanbieden.

          Kinderen die opnieuw wensen in te schrijven voor de lessenreeks voorjaar 2021 ontvangen opnieuw een factuur.

         Opboksen:

          De deelnemers van het project 'Opboksen' betaalden voor het hele schooljaar (2019- 2020) hun lidgeld. De lessen werden op 13 maart stopgezet omwille van de coronamaatregelen.

          Ter compensatie willen we deze deelnemers kosteloos laten deelnemen tot en met januari 2021. In februari wordt er dan een nieuwe factuur opgemaakt voor de resterende periode.

          Nieuwe deelnemers betalen lidgeld voor het hele schooljaar.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen werd dit voorstel ter kennisgeving voorgelegd op 28/09/2020.

 

Adviezen

         Advies team financiën dd. 17/09/2020: beleidsbevoegdheid

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

Het voorstel van het beleidsdomein samenleving ivm de tegemoetkoming van de lidgelden goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Aanpassing huishoudelijk- en tariefreglement Opboksen - Goedkeuring.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019.

         Art 41 punt 14 van het decreet lokaal bestuur van 22/12/2017 waarin het heffen van retributies en de voorwaarden ervan, inclusief verminderingen en vrijstellingen, als een bevoegdheid van de gemeenteraad bepaald wordt.

 

Feiten en context

Het team maatschappelijke participatie richt tal van cursussen in, waaronder het project 'Opboksen' in

Houthalen-Oost.

 

Voor dit project werd een tarief- en huishoudelijk reglement opgesteld en goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 19/12/2019.

 

Aan de raad wordt voorgesteld om de punten 3 en 5 van het reglement te wijzigen. Het reglement luidt dan als volgt:

 

Huishoudelijk- en tariefreglement 'Opboksen'

1) Het opboksen vindt plaats in: buurtcentrum ‘De Korhoen’ in de Korhoenstraat 18, 3530 Houthalen-Helchteren

2) De lessen beginnen respectievelijk stipt om 17.00u en om 18.00u

3) Er is een groep +12 jarigen en een groep -12 jarigen.

4) Jongeren (meisjes en jongens) vanaf 6 jaar worden toegelaten.

5) Voor +12 jarigen bedraagt het lidgeld € 50,00 per schooljaar. Instap na 1 februari bedraagt het lidgeld € 25,00 tot het einde van het schooljaar.

Voor -12 jarigen bedraagt het lidgeld € 25,00 per schooljaar. Instap na 1 februari bedraagt het lidgeld € 12,50 tot het einde van het schooljaar.

Het lidgeld wordt via factuur betaald voor aanvang van de lessen

6) Tijdens de schoolvakanties is er geen les

7) Het lidgeld wordt enkel op vertoon van een medisch attest terugbetaald.

8) Elk lid krijgt ter betaling een factuur toegestuurd.

9) Elk lid vult een deelnemersfiche in.

10) Elk lid is verzekerd via ISB-verzekering.

11) Elk nieuw lid heeft recht op 2 gratis proeflessen.

12) Voor de proeflessen kan er gebruik gemaakt worden van de bokshandschoenen, voorradig in het lokaal.

13) Als je besluit in te stappen voorzie je omwille van hygiënische redenen zelf bokshandschoenen.

14) Kinderen dienen tijdig gebracht en afgehaald te worden.

 

Adviezen

Team financiën dd. 07/10/2020: bevoegdheid van de raad.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

Het huishoudelijk- en tariefreglement goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Kaderovereenkomst Fluvius - Duurzame gebouwen - Goedkeuring.

Wetgeving

         Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

         De Wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 19 december 2019. De gemeenteraad beschouwde alle inversteringen als nominatief.

 

Fluvius bezorgde ons de kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame Gebouwen".

 

In deze overeenkomst werd het volgende als voorwerp van de overeenkomst opgenomen:

Ieder Lokaal bestuur (= Gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren) kan een verzoek richten aan de DNB (= Fluvius Limburg) om een aanbod te formuleren voor ondersteuning bij de planning en/of implementatie van het lokale energiebeleid.

 

De DNB creëert op zelfstandige wijze een aanbod inzake het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen en van de daartoe dienende investeringen op niveau van (hernieuwbare) energie en energie-efficiëntie (hierna "energiediensten" genoemd) ten behoeve van het Lokaal Bestuur in haar streven naar een optimale energiebeheersing in haar patrimonium.

 

Wanneer het Lokaal Bestuur dit aanbod aanvaardt, realiseert zijn een beheersoverdracht aan de DNB voor dit aanbod en dit volgens de toepasselijke statutaire bepalingen van de DNB. De bepalingen van deze overeenkomst vormen het kader waarbinnen deze beheersoverdracht door de DNB wordt uitgevoerd.

 

Om de energiediensten te organiseren zal de DNB de hiervoor noodzakelijke overheidsopdrachten uitschrijven, gunnen en toewijzen aan (een) kandida(a)t(en), hierna opdrachtnemer(s) genoemd, en toezien op de uitvoering van deze energiediensten door de opdrachtnemer(s), dit alles binnen de grenzen van de hierna beschreven modaliteiten.

 

Ingeval het geformuleerde aanbod niet aansluit bij de verwachtingen van het Lokaal Bestuur, volstaat het dat deze het aanbod niet aanvaardt opdat deze de realisatie van het project autonoom kan afhandelen.

 

Deze kaderovereenkomst heeft als referentienummer HOUT-G-RC-20-20-001 en werd opgemaakt op 1/01/2020.

 

De kaderovereenkomst treedt in werking nà ondertekening van het contract en geldt voor onbepaalde duur.

 

De ondertekening van deze overeenkomst heeft geen financiële gevolgen, enkel het effectief ingaan op een aanbod van Fluvius inzake het organiseren van ondersteuningsactiviteiten gericht op energiebesparingen zal een financieel gevolg hebben.

 

Adviezen

         01.10.2020 - Jo Deckers, Beleidscoördinator Leefomgeving: gunstig.

         25.09.2020 - Jurgen Gerits, Gebouwenbeheer: gunstig.

         06.10.2020 - Isabelle Dylst, Milieu en Duurzaamheid: gunstig.

 

Financieel advies

Niet van toepassing.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

Goedkeuring te verlenen aan de kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame Gebouwen", tussen de gemeente Houthalen-Helchteren en Fluvius Limburg, Trichterheideweg 8 te 3500 Hasselt, inzake de ondersteuning bij de planning en/of implementatie van het lokale energiebeleid.

 

Artikel 2

De ondertekende kaderovereenkomst "Fluvius Duurzame Gebouwen" te bezorgen aan Fluvius Limburg voornoemd.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Verkoop perceel bouwgrond gelegen Lentedreef - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 19 december 2019.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

In de Lentedreef ligt het perceel bouwgrond, kadastraal bekend in de tweede afdeling sectie E nummer 1153N75 met een oppervlakte volgens kadaster van 9a 7ca.

 

Dit perceel kan op de markt gebracht worden.

 

Het is aangewezen om dit onroerend goed in een breed spectrum, met de nodige juridische, economische en technische communicatie platform aan te bieden.

 

Fed-net vzw is voor objectieve bemiddeling en advies voor onroerende overheidsgoederen, het is een systeem om toewijzing van onroerende goederen aan de voorwaarden van de opdrachtgever te maximaliseren in functie van prijs en kandidaten.

 

Fed-net vzw heeft geen commercieel doel en verleent gratis hulp aan overheden, advies over wat het best te doen is met een goed.

 

Fed-net vzw is een platform dat de interprofessionle samenwerking organiseert en controleert tussen en toegankelijk voor alle vastgoedmakelaars, notarissen en andere professionelen.

 

De verkopen/verhandelen van onroerende goederen bij wijze van het Fed-net systeem heeft een voldoende openbaar karakter en kan zelfs een groter bereik hebben dan een normale openbare verkoop.

 

Fed-net vzw heeft samen met enkele professionelen de verschillende berekeningen aangaande het onroerend goed Lentedreef onderzocht en afgetoetst.

 

Uit hun verslag/advies blijkt, om de beste marktprijs te behalen, het onroerend goed te verkopen met instelprijs van 86.000 euro.

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van het advies, opgemaakt door Fed-net vzw betreffende de instelprijs voor de verkoop van het perceel bouwgrond, gelegen Lentedreef en kadastraal bekend in de tweede afdeling sectie E nummer 1153N75 met een oppervlakte van 9a 7ca.

 

Artikel 2

Fed-net vzw opdracht te geven om het onroerend goed, perceel bouwgrond Lentedreef te vermarkten met instelprijs 86.000 euro.

 

Artikel 3

FED-net vzw op de hoogte brengen van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Verkoop pastorij Helchteren gelegen Helzoldstraat - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 19 december 2019.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

De pastorij van Helchteren, gelegen Helzoldstraat en kadastraal bekend in de vierde afdeling sectie D nummers 808F en 808G staat al geruime tijd leeg.

 

Om verkrotting te voorkomen is het aangewezen om dit pand op de markt te brengen.

 

Er bevindt zich een electriciteitscabine op het perceel 808F.

 

Het is aangewezen om dit onroerend goed in een breed spectrum, met de nodige juridische, economische en technische communicatie platform aan te bieden.

 

Fed-net vzw is voor objectieve bemiddeling en advies voor onroerende overheidsgoederen, het is een systeem om toewijzing van onroerende goederen aan de voorwaarden van de opdrachtgever te maximaliseren in functie van prijs en kandidaten.

 

Fed-net vzw heeft geen commercieel doel en verleent gratis hulp aan overheden, advies over wat het best te doen is met een goed.

 

Fed-net vzw is een platform dat de interprofessionle samenwerking organiseert en controleert tussen en toegankelijk voor alle vastgoedmakelaars, notarissen en andere professionelen.

 

De verkopen/verhandelen van onroerende goederen bij wijze van het Fed-net systeem heeft een voldoende openbaar karakter en kan zelfs een groter bereik hebben dan een normale openbare verkoop.

 

Fed-net vzw heeft samen met enkele professionelen de verschillende berekeningen aangaande het pand pastorij Helchteren onderzocht en afgetoetst, rekening houdend met de bestaande electriciteitscabine.

 

Uit hun verslag/advies blijkt, om de beste marktprijs te behalen, het onroerend goed te verkopen met instelprijs van 475.000 euro.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van het advies, opgemaakt door Fed-net vzw betreffende de instelprijs voor de verkoop van het onroerend goed, pastorij Helchteren, gelegen Helzoldstraat en kadastraal bekend in de vierde afdeling sectie D nummers 808F en 808G.

 

Artikel 2

Fed-net vzw opdracht te geven om het onroerend goed, pastorij Helchteren te vermarkten met instelprijs 475.000 euro.

 

Artikel 3

Fed-net vzw op de hoogte brengen van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Verkoop pastorij Houthalen-Oost gelegen Edelweisstraat 9 - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2020 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Dit meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 19 december 2019.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

De pastorij van Houthalen-Oost, gelegen Edelweisstraat en kadastraal bekend in de tweede afdeling sectie E nummer 1162B28 staat al geruime tijd leeg.

 

Om verkrotting te voorkomen is het aangewezen om dit pand op de markt te brengen.

 

Het is aangewezen om dit onroerend goed in een breed spectrum, met de nodige juridische, economische en technische communicatie platform aan te bieden.

 

Fed-net vzw is voor objectieve bemiddeling en advies voor onroerende overheidsgoederen, het is een systeem om toewijzing van onroerende goederen aan de voorwaarden van de opdrachtgever te maximaliseren in functie van prijs en kandidaten.

 

Fed-net vzw heeft geen commercieel doel en verleent gratis hulp aan overheden, advies over wat het best te doen is met een goed.

 

Fed-net vzw is een platform dat de interprofessionle samenwerking organiseert en controleert tussen en toegankelijk voor alle vastgoedmakelaars, notarissen en andere professionelen.

 

De verkopen/verhandelen van onroerende goederen bij wijze van het Fed-net systeem heeft een voldoende openbaar karakter en kan zelfs een groter bereik hebben dan een normale openbare verkoop.

 

Fed-net vzw heeft samen met enkele professionelen de verschillende berekeningen aangaande het onroerend goed pastorij Houthalen-Oost onderzocht en afgetoetst.

 

Uit hun verslag/advies blijkt, om de beste marktprijs te behalen, het onroerend goed te verkopen met instelprijs van 295.000 euro.

 

Tussenkomst door raadslid Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van het advies, opgemaakt door Fed-net vzw betreffende de instelprijs voor de verkoop van het onroerend goed, pastorij  Houthalen-Oost, gelegen Edelweisstraat 9 en kadastraal bekend in de tweede afdeling sectie E nummer 1162B28.

 

Artikel 2

Fed-net vzw opdracht te geven om het onroerend goed, pastorij Houthalen-Oost te vermarkten met instelprijs 295.000 euro.

 

Artikel 3

Fed-net vzw op de hoogte brengen van deze beslissing.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Aanpassing prijssubsidieovereenkomst tussen het AGB Sport Houthalen-Helchteren en de gemeente Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

         Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf in zitting van 19 december 2019.

         De oprichting van het autonoom gemeentebedrijf sport Houthalen-Helchteren door de gemeenteraad met zitting van 23 februari 2006.

         De meest recente wijziging van de statuten door de gemeenteraad in zitting van 24 januari 2019

         Artikel 39 van de statuten waarbij de raad van bestuur van het AGB vrij kan beslissing over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het bedrijf kan onder meer toelagen, giften en legaten ontvangen en leningen aangaan. Een aangepaste financieringsvorm kan toegepast worden.

 

Feiten en context

Gelet op het voorstel tot wijziging van de prijssubsidie :

- vanaf 1 november 2020 tot en met 31 december 2020, factor 9,75 in plaats van de huidige factor 1,7845

-vanaf 1 januari 2021 factor 2,11.

 

 

Overwegende dat de subsidie berekend werd op basis van een tussenkomst van € 280.000 + 80.000 = € 360.000;

 

Gelet op de voorwaarden die opgelegd worden:

         Het AGB Sport heeft op basis van de verwachte bezettingsgraad van de sportzalen berekend hoeveel de vergoeding moet zijn die zij ontvangt tijdens de kalenderjaren 2020-2025 voor het ter beschikking stellen van de sportinfrastructuren. Deze prijzen (incl. 6% btw) werden opgelijst in de voornoemde tabel.

         Het AGB Sport wenst deze aangepaste tarieven toe te passen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren erkent dat AGB Sport, op basis van de ramingen, de tarieven opgenomen in voornoemde tabel moeten aanrekenen om economisch rendabel te zijn.

         Rekening houdend met de sociale functie van het nieuwe sportpark "Lakerveld" en de bestaande sporthallen van "Berkenveld", "Helchteren" en "Houthalen-Oost" voor de inwoners van de gemeente Houthalen-Helchteren (en omstreken) wenst de gemeente Houthalen-Helchteren het democratisch karakter van de tarieven voor de ter beschikking stelling van de sportzalen te garanderen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren wenst daarom de tarieven voor de gebruikers van de sportinfrastructuur te begrenzen tot de voornoemde toegangsprijzen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren verbindt er zich toe om de beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

         Dat de tarieven (zowel te betalen door de gemeente als te betalen door de gebruikers) hierna vermeld in de besluitvorming, steeds opnieuw kunnen worden geëvalueerd en aangepast, in het kader van een periodieke evaluatie van de exploitatieresultaten van het AGB Sport.

         Dat in de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, deze aanpassing steeds zal gedocumenteerd worden (bv. aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).

         Dat het AGB Sport op de 15e dag van elke maand de gemeente Houthalen-Helchteren een overzicht moet bezorgen van het aantal uur dat de zalen werden ter beschikking gesteld tijdens de afgelopen maand alsook de gebruikerscategorie.

         Dat in dit overzicht tevens per zaal en per categorie bezoeker, het bedrag aan te betalen prijssubsidies dient te bevatten.

         Dat de afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Sport uitreikt aan de gemeente Houthalen-Helchteren.

         Dat de gemeente Houthalen-Helchteren deze debetnota dient te betalen aan het AGB Sport binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst.

 

Adviezen

         Team Financiën: gunstig.

 

Besluit:

Artikel 1

De gewijzigde prijssubsidie, factor 9,75 van 1/11/2020 tot en met 31/12/2020, en factor 2,11 vanaf 1 januari 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020
Overzicht punten

 

Zitting van 22 okt 2020

Openbare zitting

Vragen door de raadsleden

1)      Raadslid Eefje Van Wortswinkel in verband met elektrische oplaadpunten.

 

2)      Raadslid Michiel Lenssen in verband met de belijning op het John Cuppensplein.

 

3)      Raadslid Michiel Lenssen in verband met het aanbrengen van een regenboogzebrapad.

 

4)      Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met verkeersveilige schoolomgevingen.

 

5)      Raadslid Maarten Houben in verband met de oude sporthal van Houthalen Centrum en de huisvesting van de petanqueclub.

 

6)      Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met een eventuele tegemoetkoming van de sportclubs en de verenigingen aan hun leden en dit naar aanleiding van de Corona-crisis.

 

7)      Raadslid Joël D'Oultremont in verband met de toegankelijkheid van het kerkhof in Houthalen.

 

8)      Raadslid Maarten Houben over de aflevering van een sloopvergunning voor een vervallen woning langs de Grote Baan.

 

9)      Raadslid Carine Achten in verband met de huldiging van jubilarissen.

 

 

Publicatiedatum: 27/11/2020