Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Verslag gemeenteraadszitting van 24 november 2022 - Goedkeuring.
Wetgeving
● Wet van 29 juli 1991: alle bestuurshandelingen moeten uitdrukkelijk gemotiveerd worden.
● Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid Deel II – Titel 5 – De werking van het lokaal bestuur - Hoofdstuk 1 Akten van het lokaal bestuur - Afdeling 1. Opmaken en ondertekenen van akten (artikelen 277 en 278).
● De algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Feiten en context
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 28.02.2019, bepaalt het volgende:
Artikel 33
§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel
277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.
§2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking. De notulen worden ter beschikking gesteld via de webapplicatie, het zittingsverslag via de gemeentelijke webstek.
§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.
Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.
De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 24 november 2022 worden ter goedkeuring voorgelegd.
Besluit:
De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 24 november 2022 worden goedgekeurd.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Aanpassing meerjarenplan 2020-2025: gemeente, OCMW en AGB's - Vaststelling en goedkeuring.
Wetgeving
● Decreet over het lokaal bestuur: Deel 2 Het bestuur van de gemeente en het OCMW - Titel 4 De beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het OCMW (22/12/2017)
● Besluit van de Vlaamse Regering over de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen (30/03/2018)
● Ministerieel besluit tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen (26/06/2018)
● Omzendbrief KBBJ/ABB 2020/3 betreffende de aanpassing van de meerjarenplannen 2020-2025 van de lokale en provinciale besturen volgens de beleids- en beheerscyclus (18/09/2020)
Feiten en context
De laatste aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 werd vastgesteld door de gemeenteraad op 25/11/2021.
In deze aanpassing van het meerjarenplan werden aanpassingen gedaan aan de kredieten van alle jaren opgenomen in het meerjarenplan. Aan de raad wordt gevraagd deze aanpassing van het meerjarenplan vast te stellen. Deze beslissing heeft als gevolg dat de raad de gewijzigde kredieten voor het jaar 2022 samen met de kredieten voor het jaar 2023 vaststelt. Vandaar zijn de kredieten voor deze 2 boekjaren opgenomen in schema M3.
De gemeente en het OCMW hebben een geïntegreerd meerjarenplan, maar hebben hun eigen bevoegdheden voor de vaststelling ervan. Zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn moet eerst zijn eigen deel van het aangepaste meerjarenplan vaststellen. Daarna kan de gemeenteraad het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld, goedkeuren, waardoor de aanpassing definitief is vastgesteld.
In principe stemt elke raad telkens over het geheel van zijn deel van het aangepaste meerjarenplan. De kredieten van de gemeente en die van het OCMW zijn apart opgenomen in het overzicht van de kredieten (schema M3). De gemeente en het OCMW blijven immers twee afzonderlijke budgettaire entiteiten. De kredieten worden in dit schema M3 duidelijk toegewezen aan elke rechtspersoon afzonderlijk, ook al wordt het beleid van beide als één geheel voorgesteld.
Het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 is financieel in evenwicht als
In het aangepaste meerjarenplan 2020-2025 worden volgende resultaten bereikt voor gemeente en OCMW:
| 2020 | 2021 | 2022 | 2023 | 2024 | 2025 |
Beschikbaar budgettair resultaat
| 11.928.544 | 14.253.712,08
| 1.274.003,38
| 2.524.464,88
| 2.194.579,16
| 4.185.848,62
|
Autofinancieringsmarge
| 2.720.340 | 3.150.789,48
| -738.520,15
| 113.583,48
| 244.215,13
| 675.932,19
|
De autonome gemeentebedrijven hebben elk een apart meerjarenplan. De aanpassing van het meerjarenplan moet, nadat het is vastgesteld door de raad van bestuur, voor goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
De autonome gemeentebedrijven moeten het financieel evenwicht berekenen en tonen in hun beleidsrapporten. De normering is beperkter:
● de voorwaarde van een jaarlijks positief beschikbaar budgettair resultaat geldt als norm;
● de autofinancieringsmarge is een indicator maar geen verplichte norm.
Om het geconsolideerd evenwicht in kaart te brengen (gemeente, OCMW, AGB Masterplan en AGB Sport) bevat de staat van het financieel evenwicht van gemeente en OCMW (schema M2) ook de financiële evenwichten van elk autonoom gemeentebedrijf. Daarnaast wordt ook het totale beschikbaar budgettair resultaat, de totale autofinancieringsmarge en de totale gecorrigeerde autofinancieringsmarge weergegeven voor de hele groep. De financiële evenwichten op groepsniveau zijn geen afzonderlijke normen, maar worden getoond ter informatie van de raadsleden.
Toelichting door burgemeester Alain Yzermans.
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.
Besluit:
Artikel 1
Het deel van het aangepaste meerjarenplan dat de raad voor maatschappelijk welzijn heeft vastgesteld goed te keuren.
Artikel 2
Het aangepaste meerjarenplan van het AGB Masterplan goed te keuren.
Artikel 3
Het aangepaste meerjarenplan van het AGB Sport goed te keuren.
Artikel 4
Het deel van het aangepaste meerjarenplan met betrekking tot de gemeente vast te stellen.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Nominatieve lijst investeringen - Goedkeuring.
Wetgeving
● Decreet over het lokaal bestuur:
Artikel 41 § 2: De volgende bevoegdheden zijn bevoegdheden van de gemeenteraad en kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
○ 10° het vaststellen van de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten tenzij
■ de opdracht past binnen het begrip dagelijks bestuur (beslissing GR 28/03/2019)
■ de raad de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor die overheidsopdracht nominatief aan het college van burgemeester en schepenen heeft toevertrouwd
● Decreet over het lokaal bestuur:
Artikel 258: Het college van burgemeester en schepenen bepaalt, voor 1 maart van het lopende boekjaar, welk gedeelte van de kredieten voor de gemeente voor investeringen en financiering, die voor het vorige boekjaar opgenomen waren in het meerjarenplan maar nog niet zijn aangewend, overgedragen worden naar het lopende boekjaar. Het vast bureau doet hetzelfde voor het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn.
Feiten en context
Na de behandeling van de aanpassing van het meerjarenplan zal aan de raad worden gevraagd de plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor de nominatieve overheidsopdrachten toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen. In bijlage worden de nominatieve investeringen weergegeven zoals ze zijn opgenomen in het (aangepaste) meerjarenplan 2020-2025.
Besluit:
Artikel 1
De plaatsingsprocedure en het vaststellen van de voorwaarden voor de in bijlage opgenomen nominatieve overheidsopdrachten toe te vertrouwen aan het college van burgemeester en schepenen.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Aanstelling van een bijkomend sanctionerend ambtenaar - Goedkeuring
Wetgeving
● Wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties;
● KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de kwalificatie- en onafhankelijkheidsvoorwaarden van de ambtenaar belast met de oplegging van de administratieve geldboete en tot inning van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes in uitvoering van de wet betreffende de gemeentelijke sancties.
Feiten en context
Stad Genk is binnen de politiezone Carma de beherende gemeente voor de werking inzake gemeentelijke administratieve sancties (GAS).
Vanuit de stad Genk wordt gevraagd om een bijkomend sanctionerend ambtenaar aan te stellen met het oog op de afhandeling van de GAS-dossiers.
Saverio Cagliostro voldoet aan alle voorwaarden om aangesteld te worden als sanctionerend ambtenaar, die belast wordt met het opleggen van de administratieve geldboete en tot inning van de boetes.
Er is een positief advies dd. 17 november 2021 van de procureur des konings.
Besluit:
Artikel 1
De aanstelling van Saverio Cagliostro als sanctionerend ambtenaar goed te keuren.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Oprichting van het overlegorgaan voor een toekomstige intergemeentelijke samenwerking gericht op het ontwikkelen van een smart region Limburg - Goedkeuring.
Wetgeving
● Artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur houdende de bevoegdheden van de gemeenteraad, in het bijzonder de bevoegdheid tot het oprichten van en het toetreden tot rechtspersonen en het beslissen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in agentschappen, instellingen, verenigingen en ondernemingen.
Feiten en context
In kader van de oprichting van S-Lim Dienstverlenende Vereniging (DV) dient er in eerste instantie een overlegorgaan te worden opgericht dat de samenwerkingsmogelijkheden- en voorwaarden dient te bestuderen voor een intergemeentelijke samenwerking in het kader van verschillende datagedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein, gericht op het ontwikkelen van een smart region Limburg. In het overlegorgaan zetelen uitsluitend de initiatiefnemende steden en gemeenten. Iedere initiatiefnemende gemeente of stad dient een lid van het college van burgemeester en schepenen aan te duiden om te zetelen in dit overlegorgaan.
De gemeente Houthalen-Helchteren is aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg. In artikel 3.A.5.4 en 5.5. van de statuten van Fluvius Limburg zijn de volgende activiteiten opgenomen in het maatschappelijk doel van Fluvius Limburg:
“5.4. het ter beschikking stellen en exploiteren van capaciteit met het oog op data- en aanverwante communicatie op elektronische-communicatienetwerken en installaties, en de opslag en de beveiliging van deze data ten behoeve van de deelnemers die daartoe een uitdrukkelijke beslissing hebben genomen, en binnen het toegestane wettelijke en contractuele kader.
5.5. Inzake de infrastructuur op de openbare verlichtingsinstallaties of op andere dragers, in opdracht van de deelnemende gemeenten die daartoe een uitdrukkelijke beslissing hebben genomen.”
In het verslag van de algemene vergadering van Fluvius Limburg van 9 december 2020, die deze passage aan het maatschappelijk doel toevoegde, werd daarbij de volgende toelichting gegeven:
“Tenslotte wordt de reeds bestaande activiteit verduidelijkt waarbij sensoren, camera’s of andere apparatuur (onder meer in het kader van Smart Cities) worden geplaatst op openbare verlichtingsinstallaties of op andere dragers in opdracht van de deelnemende gemeenten die daartoe een uitdrukkelijke beslissing hebben genomen.”
De gemeente Houthalen-Helchteren heeft derhalve een aantal opdrachten in het kader van smart cities aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg toevertrouwd. Met name de opdracht om sensoren, camera’s of andere apparatuur in het kader van smart cities op het openbaar domein aan te brengen, werd aan het beheer van deze opdrachthoudende vereniging overgedragen. Deze beheersoverdracht verhindert dat de gemeentes zelf nog initiatieven nemen m.b.t. smart cities wat de toegewezen elementen aanbelangt.
Het leveren en verlenen van dienstverlening inzake sensoren, camera’s en andere apparatuur die onder de smart city toepassingen vallen, is een taak van algemeen belang. De Limburgse gemeentebesturen hebben zich in dat opzicht ook willen verenigen om deze taak intergemeentelijk aan te pakken. De gemeente Houthalen-Helchteren wil verder inzetten op dergelijke smart city toepassingen, waarbij er wordt samengewerkt tussen steden en gemeenten zodoende schaalvoordelen te genereren en de samenwerking tussen de gemeenten te bevorderen. Een aantal gemeentes willen een trekkersrol vervullen in deze ambitie en zullen ook worden vertegenwoordigd in het overlegorgaan.
De vraag stelt zich of het niet opportuun zou zijn om de kennis inzake IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, … die relevant zijn voor de ontwikkeling van de smart region , te centraliseren op één niveau. De gemeente wenst te onderzoeken of er een duurzamere en efficiëntere werkwijze gevonden kan worden, waarbij bijvoorbeeld een dienstverlenende vereniging verschillende datagedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein zou kunnen aanbieden voor de aangesloten steden en gemeenten. Het voordeel van een dienstverlenende vereniging is dat er een centralisatie van kennis kan plaatsvinden maar dat de individuele gemeentes wel nog zelf de snelheid kunnen bepalen van de gevraagde dienstverlening. Er kan in vergelijking met de situatie vandaag misschien een flexibeler alternatief ontwikkeld worden. Het smart maken van de Limburgse steden en gemeenten lijkt immers een betrouwbare en duurzame partner te kunnen gebruiken, die hoogst kwalitatieve service biedt met toegevoegde waarde, waarbij onderscheidende kennis en kunde ter beschikking worden gesteld bij de uitrol van projecten. Overeenkomstig artikel 413 van het Decreet over het lokaal bestuur moeten de gemeenten die de oprichting van een dienstverlenende of een opdrachthoudende vereniging overwegen, via hun gemeenteraad vooraf beslissen een overlegorgaan op te richten om de samenwerkingsmogelijkheden en voorwaarden te bestuderen voor een of meer welbepaalde beleidsdomeinen. Terzelfder tijd wijzen ze een lid van het college van burgemeester en schepenen aan die zitting zal hebben in het overlegorgaan en leggen ze eventueel een begrotingskrediet vast om de voorbereidende fase te financieren. Dat overlegorgaan beschikt over een periode van maximaal één jaar, die ingaat op zijn installatievergadering, om zijn studieopdracht te vervullen. Uitsluitend gemeenten kunnen deel uitmaken van het overlegorgaan. Het overlegorgaan bezit geen rechtspersoonlijkheid en kan geen verbintenissen aangaan ten laste van de op te richten dienstverlenende vereniging.
De gemeente Houthalen-Helchteren vraagt het overlegorgaan in het bijzonder te onderzoeken of een dienstverlenende vereniging kan worden opgericht, die zijn focus legt op smart cities en nieuwe technologieën maar ook in een ruimer kader kan opereren. Er kan daarbij gedacht worden aan het centraliseren en beheren van kennis inzake IT-toepassingen, dataplatform, databeheer, applicaties, … maar ook de aan- en verkoop, en exploitatie en beheer van infrastructuur en de ontwikkeling van eigen, smart city geïnspireerde en andere relevante toepassingen, waarbij de dienstverlenende vereniging onder meer als aankoopcentrale zou kunnen fungeren. In dat kader moet ook onderzocht worden of een aanpassing van de opdracht die aan de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg werd toevertrouwd, zich opdringt. Er kan daarbij ook onderzocht worden hoe er desgevallend kan worden samengewerkt met de coöperatieve vennootschap s-Lim. In het algemeen moeten alle adequate alternatieven onderzocht worden.
Het lijkt ook aangewezen om in dialoog te gaan met s-Lim cv, alsook met Fluvius Limburg ov en haar leden om te beoordelen of de aan Fluvius Limburg ov toegewezen opdrachten ingebracht kunnen worden in een desgevallend op te richten dienstverlenende vereniging. Indien het resultaat van de studieopdracht positief is ten opzichte van de mogelijke oprichting van een dienstverlenende vereniging, stelt het overlegorgaan aan de deelnemende gemeenten een bundel ter beschikking waarin de volgende documenten opgenomen zijn:
● een grondige motiveringsnota;
● een bestuursplan met een omschrijving van de maatschappelijke opdrachten en de daaraan verbonden wijze van dienstverlening, en met een beschrijving van de bestuurlijke organisatie van de dienstverlenende vereniging;
● een ondernemingsplan voor een periode van zes jaar, met een omschrijving van de bedrijfsopdrachten, de financiële structuur en de in te zetten middelen, en de controlemogelijkheden op de uitvoering;
● een ontwerp van statuten.
Deze documenten vormen de basis van de uitwerking van het samenwerkingsconcept.
De gemeenteraad dient een beslissing te nemen over de oprichting en deelname aan een overlegorgaan, ter voorbereiding van de oprichting van een dienstverlenende vereniging in het kader van verscheidene datagedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein, gericht op het ontwikkelen van de smart region Limburg.
Aan het overlegorgaan wordt verzocht om haar eindrapport spoedig over te maken. Op basis van het eindrapport zal de gemeenteraad gevat worden om zich uit spreken over de deelname aan de nieuwe dienstverlenende vereniging. Overeenkomstig artikel 413 van het Decreet over het lokaal bestuur moet er een lid van het college van burgemeester en schepenen worden aangewezen die zitting zal hebben in het overlegorgaan.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om aan de heer Alain Yzermans, burgemeester, het mandaat te verlenen om de gemeente te vertegenwoordigen in het overlegorgaan.
Uit de stemming in openbare zitting blijkt dat de heer Alain Yzermans 28 stemmen voor bekomt.
Bijgevolg wordt de heer Alain Yzermans aangesteld als vertegenwoordigder van het gemeentebestuur in het overlegorgaan.
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door burgemeester Alain Yzermans.
Besluit:
Artikel 1
Goedkeuring te verlenen aan de oprichting van een overlegorgaan om de samenwerkingsmogelijkheden en -voorwaarden te bestuderen voor een intergemeentelijke samenwerking in het kader van verschillende datagedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein, gericht op het ontwikkelen van de smart region Limburg.
Artikel 2
De heer Alain Yzermans, burgemeester, wordt aangesteld om te zetelen in het overlegorgaan ter voorbereiding van een dienstverlenende vereniging.
Artikel 3
De opdrachten die het overlegorgaan in deze voorbereidende fase zal uitvoeren goed te keuren:
1. Het onderzoeken van een opportune structuur van intergemeentelijke samenwerking voor het verlenen van verschillende datagedreven (ondersteunende) producten en diensten in het publieke domein.
2. Indien het resultaat van de studieopdracht positief is ten opzichte van de mogelijke oprichting van een dienstverlenende vereniging, stelt het overlegorgaan overeenkomstig artikel 414 van het Decreet over het lokaal bestuur aan de deelnemende gemeenten een bundel ter beschikking waarin de volgende documenten opgenomen zijn:
● een grondige motiveringsnota;
● een bestuursplan met een omschrijving van de maatschappelijke opdrachten en de daaraan verbonden wijze van dienstverlening, en met een beschrijving van de bestuurlijke organisatie van de dienstverlenende vereniging;
● een ondernemingsplan voor een periode van zes jaar, met een omschrijving van de bedrijfsopdrachten, de financiële structuur en de in te zetten middelen, en de controlemogelijkheden op de uitvoering;
● een ontwerp van statuten.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Limburg: halfjaarlijks syntheseverslag m.b.t. de activiteiten in 2022 - Kennisname.
Wetgeving
● Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
● Statuten Fluvius Limburg
Feiten en context
Onze gemeente is aangesloten bij Fluvius Limburg.
Conform de bepalingen van het decreet lokaal bestuur brengen de leden van de bestuursorganen ten overstaan van hun gemeenteraad twee maal per jaar verslag uit over de uitoefening van hun mandaat en over het beleid van de opdrachthoudende vereniging.
Aan de gemeenteraad wordt het halfjaarlijks syntheseverslag met betrekking tot de activiteiten in 2022 (1ste semester) ter kennisgeving voorgelegd.
Besluit:
Kennis te nemen van het halfjaarlijks syntheseverslag met betrekking tot de activiteiten in 2022 van Fluvius Limburg.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Samenwerkingsovereenkomst/Engagementsverklaring FJC Limburg - Goedkeuring.
Wetgeving
● De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet over het lokaal bestuur, de bevoegdheden van het dagelijks bestuur zoals vastgelegd in het huishoudelijk reglement
Feiten en context
In 2017 Is op initiatief van stad/OCMW Hasselt en stad/OCMW Genk het Limburgs Family Justice
Center (FJC) van start gegaan op de Welzijnscampus in Hasselt. Er werd toen ook een
samenwerkingsovereenkomst ondertekend.
Het uitgangspunt van het FJC Limburg is een cliëntcentrale en gezinsgerichte aanpak in dossiers van
intrafamiliaal geweld, waarbij nauwer, efficiënter en sneller wordt (samen)gewerkt tussen politie,
justitie en hulpverlening. Het FJC Limburg biedt vanop één centrale locatie hulp aan
cliënten/cliëntsystemen. De verschillende professionele partners werken in het FJC intensief samen in
de dossiers die daar om vragen, met als doel het geweld te doen stoppen en herhaling te voorkomen.
Ze doen dat zo veel mogelijk vanuit een gemeenschappelijke backoffice, onder één dak.
Momenteel is het FJC gehuisvest in het Provinciehuis in Hasselt met een uitvalsbasis op de
Welzijnscampus Portavida.
De kernpartners in 2017 waren: OCMW Genk en OCMW Hasselt, Stad Genk en Stad Hasselt, CAW
Limburg, Parket Limburg, Justitiehuis Hasselt en Tongeren, Jongerenwelzijn, provincie Limburg,
University Colleges Leuven-Limburg (UCLL), Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, PZ Limburg
Hoofdstad en Midlim, Vereniging Geestelijke Gezondheidszorg (VGGZ) en det centra voor alcohol- en
andere drugproblemen (CAD). Alle partners hebben in 2017 een samenwerkingsovereenkomst
ondertekend.
Intussen zijn er echter zoveel nieuwe partners bijgekomen dat het tijd is om een nieuwe
overeenkomst te ondertekenen. Er werd vanuit het FJC een kadernota opgemaakt met een bijhorende
engagementsverklaring die ter ondertekening wordt voorgelegd aan alle partners.
Stad en OCMW Genk engageren zich voor de inzet van minstens 3 bestaande VTE voor de functies
van onthaalbegeleider FJC Limburg en bruggenhoofd voor het lokaal bestuur/OCMW, alsook een backup
in het kader van informatiedeling.
Daarnaast stelt stad/CMW Genk gratis een werklocatie voor het FJC Limburg ter beschikking op
Portavida, Welzijnscampus 11 te Genk, die bestaat uit minstens 1 cliëntlokaal en 1 werkplek.
Engagementsverklaring
Bij de “Kaderovereenkomst inzake inrichting en financiering Family Justice Center Limburg”
Stad Genk, met administratieve zetel gevestigd te 3600 Genk, Stadsplein 1 en met ondernemingsnummer 0207.201.797, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden Tom Arts, voorzitter van de gemeenteraad, voor wie Wim Dries ondertekent conform het delegatiebesluit 2019_GEM_00025 d.d. 02.01.2019, en Hilde De Wilde, algemeen directeur.
En
OCMW Genk, met administratieve zetel gevestigd te Genk, Welzijnscampus 11 en met ondernemingsnummer 0207.148.052, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Tom Arts, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Hilde De Wilde, algemeen directeur;
En
Gemeente As, met administratieve zetel gevestigd te 3665 As, Dorpsstraat 1 bus 1 en met ondernemingsnummer 0207.465.083, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden, Guido Hoogmartens, voorzitter van de gemeenteraad, en Wendy Peeters, algemeen directeur;
En
OCMW AS met administratieve zetel gevestigd te 3665 As, Dorpsstraat 1 bus 1 en met ondernemingsnummer 0212.236.196, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Guido Hoogmartens, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Wendy Peeters, algemeen directeur;
En
Gemeente Bocholt, met administratieve zetel gevestigd te 3590 Bocholt, Dorpsstraat 16 en met ondernemingsnummer 0207.471.518, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden, Stijn Van Baelen, voorzitter van de gemeenteraad en tevens burgemeester, en Eddie Brebels, algemeen directeur;
En
OCMW Bocholt met administratieve zetel gevestigd te 3950 Bocholt, Nevenplein 1 en met ondernemingsnummer 0212.241.641, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Stijn Van Baelen, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en tevens burgemeester, en Eddie Brebels, algemeen directeur;
En
Stad Bree, met administratieve zetel gevestigd te 3960 Bree, Vrijthof 10 en met ondernemingsnummer 0207.471.617, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden, Jordy Kunnen, voorzitter van de gemeenteraad, en Stefan Goclon, algemeen directeur;
En
OCMW Bree met administratieve zetel gevestigd te 3960 Bree, Peerderbaan 37 en met ondernemingsnummer 0212.243.720, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Jordy Kunnen, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Stefan Goclon, algemeen directeur;
En
Gemeente Houthalen-Helchteren, met administratieve zetel gevestigd te 3530 Houthalen-Helchteren Pastorijstraat 30 en met ondernemingsnummer 0216.773.026, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden Katrien Timmers, voorzitter van de gemeenteraad en Wim Haest, algemeen directeur;
En
OCMW Houthalen-Helchteren met administratieve zetel gevestigd te 3530 Houthalen-Helchteren en met ondernemingsnummer 0216.773.125, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Katrien Timmers, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Wim Haest, algemeen directeur;
En
Gemeente Kinrooi, met administratieve zetel gevestigd te 3640 Kinrooi, Breeërsteenweg 146 en met ondernemingsnummer 0207.472.904, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden, Jacky Daemen, voorzitter van de gemeenteraad, en Marijke Clerx, algemeen directeur Rutten;
En
OCMW Kinrooi met administratieve zetel gevestigd te 3640 Kinrooi, Breeërsteenweg 146 en met ondernemingsnummer 0207.472.904, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Jacky Daemen, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Marijke Clerx, algemeen directeur;
En
Gemeente Oudsbergen, met administratieve zetel gevestigd te 3670 Oudsbergen, Dorpsstraat 44 en met ondernemingsnummer 0697.609.251, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad en tevens burgemeester Marco Goossens, en Guy Bodeux, algemeen directeur;
En
OCMW Oudsbergen met administratieve zetel gevestigd te 3670 Oudsbergen, Dorpsstraat 44 en met ondernemingsnummer 0697.664.382, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Marco Goossens, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en tevens burgemeester, en Guy Bodeux, algemeen directeur;
En
Gemeente Zutendaal, met administratieve zetel gevestigd te 3690 Zutendaal, Oosterzonneplein 1 en met ondernemingsnummer 0439.649.233, vertegenwoordigd door haar gemeenteraad, voor wie optreden, Tom Wolfs, voorzitter van de gemeenteraad, en Marc Vanhengel, algemeen directeur;
En
OCMW Zutendaal met administratieve zetel gevestigd te 3690 Zutendaal, Daalstraat 2 en met ondernemingsnummer 0207.471.320, vertegenwoordigd door haar raad voor maatschappelijk welzijn, voor wie optreden Tom Wolfs , voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn en Marc Vanhengel, algemeen directeur;
verklaren hierbij mee te werken aan de opstart, werking en ontwikkeling van het FJC Limburg, gaan akkoord met de bepalingen van de “Kaderovereenkomst inzake inrichting en financiering Family Justice Center Limburg (FJC Limburg)”, en engageren zich gezamenlijk tot:
● Naleving van de “Kaderovereenkomst inzake inrichting en financiering Family Justice Center Limburg”;
● Informatiedeling in FJC-dossiers, conform en met naleving van de bepalingen omtrent infodeling, opgenomen in de documenten, vermeld in artikel 10 van de kaderovereenkomst;
● De inzet van minstens 3 VTE voor de functies van onthaalbegeleider FJC Limburg en bruggenhoofd voor het lokaal bestuur/OCMW, alsook een back-up in het kader van informatiedeling;
● Deelname aan de Jaarvergadering, vermeld in artikel 3 van de kaderovereenkomst;
● Deelname aan het intersectoraal (dossier)overleg, vermeld in artikel 3 van de kaderovereenkomst;
● Deelname aan het sectoraal (dossier)overleg, vermeld in artikel 3 van de kaderovereenkomst;
● Deelname aan relevante thematische werkgroepen van het FJC Limburg door één of meerdere beleidsmatige en/of operationele medewerkers;
● de terbeschikkingstelling van een werklocatie voor het FJC Limburg op Portavida, Welzijnscampus 11 te Genk dat bestaat uit minstens 1 cliëntlokaal en 1 werkplek.
● Het aanduiden van een medewerker binnen de eigen organisatie die als aanspreekpersoon fungeert voor de netwerkcoördinatie van FJC Limburg, ingeval van vragen of problemen rond het functioneren van de afgevaardigde medewerker(s);
De gemeenten Genk, As, Bocholt, Bree, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal verbinden zich hoofdelijk tot hogervermelde engagementen.
Deze engagementsverklaring heeft uitwerking de dag nadat volgende voorwaarden cumulatief vervuld zijn
1° de engagementsverklaring is ondertekend;
2° de Jaarvergadering is akkoord gegaan met de engagementsverklaring.
Conform artikel 13 van de kaderovereenkomst kan deze engagementsverklaring ofwel worden beëindigd met akkoord van de Jaarvergadering, ofwel eenzijdig worden opgezegd mits het in achtnemen van een opzegperiode van 6 maanden en na schriftelijke kennisgeving aan de Vlaamse Gemeenschap.
KADEROVEREENKOMST INZAKE INRICHTING EN FINANCIERING FAMILY JUSTICE CENTER LIMBURG
Gelet op artikel 31 van de wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten;
Overwegende dat op volgende wijze voldaan is aan de voorwaarden, vermeld in artikel 31 van de wet van 17 juni
2016 inzake overheidsopdrachten, om een niet-geïnstitutionaliseerde horizontale samenwerking op te zetten:
a) Voorliggende kaderovereenkomst heeft de verwezenlijking van een gemeenschappelijke doelstelling
van de partijen tot doel, met name de bestrijding van intrafamiliaal geweld;
b) De samenwerking tussen de partijen berust uitsluitend op overwegingen van openbaar belang, en niet
op andere, o.a. commerciële overwegingen;
c) de partijen nemen niet meer dan 20 % van de open markt van de onder hun samenwerking vallende
activiteiten in.
Wordt
Tussen de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Justitie en Handhaving, met maatschappelijke zetel gelegen te
Koning Albert II-laan 35 bus 5, 1030 Brussel, en met ondernemingsnummer 0316.380.841, hierbij rechtsgeldig
vertegenwoordigd door Bob Van den Broeck, administrateur-generaal;
En
de FJC-kernpartners die een engagementsverklaring aangaan m.b.t. deze kaderovereenkomst, hierna “de
kernpartners” genoemd;
deze kaderovereenkomst afgesloten om de financiering en inrichting van het Family Justice Center Limburg,
verder “FJC Limburg” genoemd, te regelen.
Artikel 1 - Doelstelling en kerntaken van FJC Limburg
Het FJC Limburg is een regionale netwerkorganisatie die de expertise van verschillende diensten rond
intrafamiliaal geweld (IFG) bundelt om deze maatschappelijke problematiek op een duurzame, efficiënte en doeltreffende manier aan te pakken. Het doel van FJC Limburg bestaat erin om zowel slachtoffers als de andere leden van het cliëntsysteem efficiënter en laagdrempeliger toegang te verlenen tot alle noodzakelijke diensten, en om de verbinding en samenwerking tussen die diensten onderling te verbeteren. Vanuit een meer gecoördineerde en integrale aanpak kan (toekomstig) geweld in Limburgse gezinnen beter voorkomen, efficiënter aangepakt én duurzamer doorbroken worden. De veiligheid van alle betrokkenen staat centraal en er wordt een gecoördineerd traject uitgetekend dat streeft naar het verkleinen van de risicofactoren en het vergroten van de beschermende factoren. Dit alles met maximale betrokkenheid van de cliënten.
Als regionale netwerkorganisatie heeft het FJC Limburg volgende taken:
- Dossieropbouw, infodeling, multidisciplinaire risicotaxatie en afstemming in gezinnen die met geweld te
maken hebben.
- Het actief aanbieden en opvolgen van trajecten op een aanklampende en outreachende manier, met oog
voor alle betrokkenen en een verhoogde aandacht voor de kinderen
- Het aanbieden van consult aan medewerkers van de betrokken kernpartners rond de thematiek van
intrafamiliaal geweld
- Het uitwisselen van informatie en kennis over de problematiek van intrafamiliaal geweld, alsook over de
werking, procedures, en het beschikbare aanbod van de betrokken kernpartners
- Beleidsmatige ondersteuning aan kernpartners inzake hun IFG-aanpak
- Medewerking verlenen aan lokale infomomenten voor professionals en burgers
Zowel de missie en visie, alsook de inhoudelijke werking van het FJC Limburg staan omschreven in het draaiboek FJC Limburg (dd september 2022). Dit document betreft annex 1 en maakt integraal deel uit van deze kaderovereenkomst. Het draaiboek kan worden gewijzigd mits akkoord van de Jaarvergadering van FJC Limburg, vermeld in artikel 3.
Artikel 2 - Het werkingsgebied van FJC Limburg
Het werkingsgebied van het FJC Limburg omvat het gehele grondgebied van het gerechtelijk arrondissement
Limburg.
Artikel 3 – De overlegstructuur van FJC Limburg
Het FJC Limburg omvat volgende beleidsmatige overlegstructuur:
· Het Strategisch Kernpartneroverleg (SKPO)
· De Jaarvergadering
Het FJC Limburg omvat volgende operationele overlegstructuur
· Intersectoraal (dossier)overleg
· Sectoraal (dossier)overleg
Zowel de taken en doelstelling van hogervermelde overlegorganen, als de samenstelling en frequentie van
samenkomst wordt nader toegelicht in annex 2, wat integraal deel uitmaakt van deze kaderovereenkomst.
Artikel 4 – De engagementen, taken en verantwoordelijkheden van de kernpartners
De engagementen van de kernpartners m.b.t. taken en verantwoordelijkheden in het kader van het FJC Limburg worden vastgelegd in een engagementsverklaring, die ondertekend wordt door de kernpartner. Deze engagementsverklaringen worden als onderdeel van annex 3 bij deze kaderovereenkomst gevoegd. Het ondertekenen van de engagementsverklaring houdt een akkoord met onderhavige kaderovereenkomst in. Een organisatie wordt pas als kernpartner van het FJC Limburg beschouwd na akkoord van de Jaarvergadering, vermeld in artikel 3 van deze kaderovereenkomst.
Artikel 5 – Taakomschrijving functies binnen FJC Limburg
Binnen het FJC Limburg bestaan minstens volgende functies
· Netwerkcoördinatie FJC Limburg
· Administratief medewerker FJC Limburg
· Onthaalbegeleider FJC Limburg
· Trajectbegeleider FJC Limburg
· Bruggenhoofd kernpartner
· Verbindingspersoon kindluik
De taakomschrijvingen van deze functies zijn opgenomen in annex 4 bij deze kaderovereenkomst. Deze
taakomschrijvingen kunnen enkel met akkoord van de Jaarvergadering worden gewijzigd.
Artikel 6 – Bepalingen inzake afgevaardigde medewerkers
De kernpartners gaan akkoord met de volgende bepalingen inzake de door hun afgevaardigde medewerkers;
· In geval van langdurige afwezigheid, of bij het verlaten van het dienstverband door de aangeduide
medewerkers voorziet de betrokken kernpartner in een gelijkwaardige vervanging.
· Iedere afgevaardigde medewerker brengt een laptop en GSM mee, waarvan de kosten (aankoop,
software, onderhoud, verzekering, abonnement, …) ten laste vallen van de betrokken kernpartner.
· De afgevaardigde medewerkers houden zich in verband met onder meer het opzet, de principes, de
werking en het informatiedelen aan de afspraken uit het draaiboek van het FJC Limburg.
· De kernpartners die medewerkers afvaardigen naar het FJC Limburg garanderen dat deze medewerkers
voldoende betrokken blijven bij de eigen organisatie, zodat de kennis en expertise vanuit de organisatie
naar het FJC Limburg gewaarborgd blijft. De modaliteiten waarop dit gebeurt kunnen verschillen tussen
kernpartners.
· De kernpartners die medewerkers afvaardigen naar het FJC Limburg blijven aansprakelijk voor de eigen
activiteiten en deze van de eigen werknemers. Het FJC Limburg voorziet in het samenwerkingsmodel en
neemt niet de verantwoordelijkheden van de kernpartners over.
Artikel 7 – Instructierecht
§1. De werkgever neemt het werkgeverschap op zich en oefent m.a.w. het werkgeversgezag uit dat betrekking heeft op de organisatie en de uitvoering van het overeengekomen werk voortvloeiend uit de
arbeidsovereenkomst, het toezicht op de uitvoering en ervan en het disciplinair optreden. Medewerkers worden gecontracteerd en blijven onder de juridische verantwoordelijkheid vallen van de respectievelijke kernpartners, met behoud van eigen statuut en de hieraan verbonden rechten en plichten. Dit betekent dat elke afvaardigende/ uitsturende kernpartner als werkgever verantwoordelijk is en instaat voor de plichten en aansprakelijkheden uit hoofde van deze tewerkstelling tijdens de duur van de samenwerking en dit zolang de tewerkstelling bij de uitsturende organisatie bestaat.
§2. De werknemers die een werkgever inzet in het kader van het FJC Limburg zullen op geen enkel ogenblik als een werknemer van een andere werkgever beschouwd kunnen worden. Een werkgever zal geenszins gerechtigd zijn om instructies te geven die het werkgeversgezag van een andere werkgever zouden uithollen. De werkgevers erkennen evenwel dat door de specifieke doelstellingen van het FJC Limburg er tussen de werknemers van de verschillende werkgevers onderling instructies gegeven zullen moeten worden.
§3. De netwerkcoördinatie van het FJC Limburg kan/kunnen in het kader van de uitvoering van deze
kaderovereenkomst en ingevolge artikel 31, §1, tweede en derde lid, van de wet van 24 juli 1987 betreffende de tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het ter beschikking stellen van werknemers ten behoeve van gebruikers, uitsluitend volgende instructies geven aan een medewerker van een kernpartner-werkgever:
o Instructies met betrekking tot het welzijn en de veiligheid op de werkplaats;
o instructies met betrekking tot de timing/planning van de uit te voeren opdrachten (bv. welke
gesprekken en wanneer deze uitgevoerd moeten worden, aanwezigheid op
overlegvergaderingen);
o instructies met betrekking tot de toegang tot locaties van waaruit het FJC Limburg zal opereren
(bv. locaties voor de overlegvergaderingen, locaties voor specifiek materiaal);
o instructies met betrekking tot specifieke omstandigheden, procedures en handelswijzen
waarmee rekening dient te worden gehouden bij het vervullen van de opdrachten (bv.
specifieke afspraken, handelswijzen, kwaliteitsvereisten binnen het FJC Limburg, zoals
opgenomen in het draaiboek van FJC Limburg …);
o instructies met betrekking tot de operationele rapportering over de uit te voeren taken (bv.
wijze waarop (schriftelijk/mondeling), frequentie …);
o instructies met betrekking tot het correct uitvoeren door een werknemer van de taken
toegewezen aan de partner-werkgever in het kader van deze overeenkomst;
o specifieke taak-gerelateerde aanwijzingen, met inbegrip van specifieke training, vorming en
opleiding voor het uitvoeren van de taken en die specifiek zijn in het kader van het FJC Limburg;
o instructies om schade te voorkomen/te beperken (bv. verbod om taken verder uit te voeren
omwille van manifeste fouten).
§4. De volgende elementen komen in elk geval toe aan de kernpartners als werkgever ten aanzien van hun
respectievelijke werknemers, en kunnen in geen geval deel uitmaken van het instructierecht van een de
netwerkcoördinatie van het FJC Limburg zoals hierboven vermeld:
o aanwervingsbeleid (processen, interviews, selectie- en aanwervingscriteria);
o beleid inzake training, vorming en opleiding, uitgezonderd deze die noodzakelijk zijn voor het
vervullen van de taken en die specifiek zijn aan het FJC Limburg;
o controle van de arbeidstijd en het bepalen van eventuele overuren, rustpauzes of
inhaalrustdagen;
o toelating en rechtvaardiging van afwezigheden (ziekte, klein verlet, vakantie …);
o beleid inzake disciplinaire sancties en ontslag;
o hiërarchische rapportering (evaluatie- en functioneringsgesprekken …).
Artikel 8 – Werklocaties van FJC Limburg
De engagementsverklaringen vermelden de werklocatie(s) die de betreffende kernpartner ter beschikking stelt van de werking van het FJC Limburg.
Artikel 9 – Externe communicatie over FJC Limburg
De externe communicatie over FJC Limburg door kernpartners verloopt altijd in afstemming met de
netwerkcoördinatie van FJC Limburg.
Artikel 10 – Informatiedeling
De kernpartners verbinden zich in hun engagementsverklaring tot naleving van volgende documenten met
betrekking tot informatiedeling:
- het protocol o.b.v. artikel 458ter Strafwetboek, dat het casusoverleg binnen het FJC Limburg installeert
(annex 5 bij deze kaderovereenkomst);
- het protocol betreffende de uitwisseling van persoonsgegevens (annex 6 bij deze kaderovereenkomst);
- de verwerkersovereenkomst betreffende de uitwisseling van persoonsgegevens (annex 6 bij deze
kaderovereenkomst);
- de procedure betreffende de contactname met het contactpunt van de verwerkingsverantwoordelijke
(annex 6 bij deze kaderovereenkomst);
- de privacyverklaring (annex 6 bij deze kaderovereenkomst).
Artikel 11 – Procedure bij knelpunten
Indien een kernpartner zijn engagementen, vermeld in de betreffende engagementsverklaring, niet nakomt, signaleert de netwerkcoördinatie dit aan de verantwoordelijken van de betreffende kernpartner. In voorkomend geval organiseren deze samen met alle relevante betrokkenen en dus desgevallend ook met de kernpartner een overleg om correctieve maatregelen en acties af te spreken, met inbegrip van de periode waarin deze acties moeten worden uitgevoerd en tot resultaat moeten leiden.
Indien op grond van dit overleg geen oplossing kan gerealiseerd worden, legt de netwerkcoördinatie samen met de betrokken kernpartner een omstandig verslag voor aan de Jaarvergadering.
Artikel 12 – Behandeling van klachten
Klachten met betrekking tot de werking van het FJC Limburg, inclusief de methodiek en de netwerkcoördinatie, worden opgenomen binnen de klachtenbehandeling van het Agentschap Justitie en Handhaving van de Vlaamse Gemeenschap.
Klachten met betrekking tot de dienstverlening van een medewerker of dienst die als partner betrokken is in het FJC-netwerk worden binnen de klachtenprocedure van die betreffende organisatie opgenomen. Indien zou blijken uit de klachtelementen dat een coördinatie van klachten aangewezen is, zal de klachtenbehandeling van het Agentschap Justitie en Handhaving hiervoor instaan en zal deze voor een integraal antwoord zorgen.
Artikel 13 – Looptijd, bijsturing en verlenging kaderovereenkomst
Deze kaderovereenkomst gaat in op de dag na ondertekening door de Vlaamse Gemeenschap en 3 bijkomende FJC-kernpartners en heeft een initiële looptijd van 18 maanden.
Vervolgens wordt de kaderovereenkomst jaarlijks stilzwijgend verlengd. De Vlaamse Gemeenschap kan de
kaderovereenkomst ofwel beëindigen met akkoord van de Jaarvergadering, ofwel eenzijdig opzeggen mits het in achtnemen van een opzegperiode van 6 maanden en na schriftelijke kennisgeving aan de FJC-kernpartners.
De kaderovereenkomst kan gewijzigd worden mits akkoord van de algemene vergadering.
De kernpartners kunnen hun engagementsverklaring ofwel beëindigen met akkoord van de Jaarvergadering, ofwel eenzijdig opzeggen mits het in achtnemen van een opzegperiode van 6 maanden en na schriftelijke kennisgeving aan de Vlaamse Gemeenschap.
Artikel 14 - Betwisting
In geval van betwisting omtrent de uitvoering van deze kaderovereenkomst en de engagementsverklaringen is enkel de Rechtbank van Eerste Aanleg in Hasselt bevoegd.
Gedaan te ……………………………………………… op …………………………………..
Voor de Vlaamse Gemeenschap, Agentschap Justitie en Handhaving
Besluit:
Artikel 1
Om akkoord te gaan met de ondertekening van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst/engagementsverklaring met het Family Justice Center.
Artikel 2
De burgemeester en de algemeen directeur worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Bijkomende GAS-vaststellers zwerfvuil van de OVAM – Aanstelling door de gemeenteraad.
Wetgeving
● De wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties; en meer in het bijzonder artikel 21 §1, 2°;
● Artikel 40 van het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017
● Het KB van 21 december 2013 tot vaststelling van de minimumvoorwaarden inzake selectie, aanwerving, opleiding en bevoegdheid van de ambtenaren en personeelsleden die bevoegd zijn tot vaststelling van inbreuken die aanleiding kunnen geven tot de oplegging van een gemeentelijke administratieve sanctie;
● Het besluit van de gemeenteraad van 19 december 2019 tot wijziging van het reglement inzake de gemeentelijke administratieve sancties;
● Beslissing gemeenteraad van 28 april 2022 - Aanstelling GAS-vaststellers OVAM
Feiten en context
Op 14 juli 2021 werd het project handhaving zwerfvuil aangekondigd via mail en een gezamenlijke brief van mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme, VVSG en de OVAM.
De handhavers zwerfvuil werken als GAS-vaststellers in samenwerking met de lokale besturen en op basis van de bepalingen over zwerfvuil in de lokale politiereglementen.
Hiervoor moeten de handhavers aangeduid worden als GAS-vaststeller door de gemeenteraad. De opleiding tot GAS-vaststeller is ondertussen afgerond en de eerste handhavingsacties in samenwerking met lokale besturen zijn opgestart.
Overwegende de noodzaak om deze gewestelijke personeelsleden aan te stellen als vaststeller gemeentelijke administratieve sancties met het oog op de sanctionering via een gemeentelijke administratieve sanctie van overtredingen op de bepalingen van gemeentelijke reglementering de binnen hun welomschreven bevoegdheid te situeren zijn; dat deze gewestelijke vaststellers enkel binnen de omschreven bevoegdheid mogen optreden;
De volgende gewestelijke personeelsleden werden reeds aangesteld door de gemeenteraad (beslissing 28 april 2022) als GAS-vaststeller:
● Sonja Wygers
● Ronny Moors
● Jef Hollebecq
● Remco Van Ransbeeck
● Marc Dejaegere
● Jelle Cambré
Ondertussen voltooiden volgende personeelsleden de opleiding "Gemeentelijke Administratieve Sancties":
● Mark Deneyer
● Dideke Devos
● Kris Dokens
● Emmanuel Gheldof
● Yolande Hauwaert
● Gert Holderbeke
● Jan Lefevre
● David Jordens
● Roberti Christophe
● Robie Peeters
● Stefan Bonhomme
● Frederick Junior Walumona
● Selene Bens
● Nemo Brailly
● Bram Jordens
● Carmen Dirks
● Wim Cox
Adviezen
● Team milieu en duurzaamheid
De problematiek rond zwerfvuil blijft aanhoudend ondanks de verschillende initiatieven van het gemeentebestuur. Er wordt eveneens als handhavend gewerkt rond sluikstorten. Op deze manier kan het gemeentebestuur gratis gebruik maken van de handhavers van OVAM.
Er kan een gunstig advies gegeven worden voor dit project.
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Muhammet Oktay.
Besluit:
Artikel 1
volgende personeelsleden van OVAM bijkomend aan te stellen als gewestelijk vaststeller voor de gemeentelijke administratieve sancties voor de gemeente Houthalen-Helchteren voor de vaststelling van overtredingen op artikel 50 t.e.m. 53 & artikel 57 van het politiereglement ter beteugeling van overlast van 19 december 2019 en wijzigingen:
Mark Deneyer; Dideke Devos; Kris Dokens; Emmanuel Gheldof; Yolande Hauwaert; Gert Holderbeke; Jan Lefevre; David Jordens; Roberti Christophe; Robie Peeters; Stefan Bonhomme; Frederick Junior Walumona;
Selene Bens; Nemo Brailly; Bram Jordens; Carmen Dirks; Wim Cox
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Toekenning exploitatietoelage aan Natuurpunt Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.
Wetgeving
● Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen
○ De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van
de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.
○ Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar
■ de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en
■ een controle ter plaatse is mogelijk.
○ Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35
■ De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.
■ Een controle ter plaatse is mogelijk.
■ Een verantwoording kan worden opgelegd.
○ Toelagen met een waarde > € 24.789,35
■ De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.
■ Een controle ter plaatse is mogelijk.
■ De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:
● Balans
● Resultatenrekening
● Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand
■ Een verantwoording wordt opgelegd.
● Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen
Feiten en context
Vereniging Natuurpunt heeft als maatschappelijk doel natuurbeheer en - educatie. Ze vraagt op 26/10/2022 een toelage aan voor de werking van Natuurpunt Houthalen-Helchteren, onkosten natuurbeheer in de gebieden Doolbos, Klein Zwart Water, Osseven en Heihuyskens.
RPR-nummer: Natuurpunt Houthalen-Helchteren is een feitelijke vereniging, dus geen RPR-nummer
Naam: Natuurpunt afdeling Houthalen-Helchteren
Voorzitter: Jurgen Becherer, RR: 57.04.30-029.05
Kievitwijk 62
3530 Houthalen-Helchteren;
Secretariaat: Wieske Engelen, RR: 51.12.15-010.16
Hofstraat 58
3530 Houthalen-Helchteren
Adres: Grote Baan 199
Rekeningnr: BE31-001-5211983-55
Bedrag toelage 2022: 450 €
Adviezen
● De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:
○ MJP 000342 Toelage aan Natuurpunt
○ Algemene rekening 64900000
○ Beleidsveld 0340
○ Het vaststellen van het meerjarenplan of de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 19/12/2019 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2022 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.
○ De toelage bedraagt € 450.
Financieel advies
Financieel advies op 4.11.2022: 'Financieel voorzien'.
Besluit:
Artikel 1
De gemeenteraad kent een toelage van € 450 toe aan Natuurpunt voor ondersteuning van de werking van Natuurpunt Houthalen-Helchteren en het natuurbeheer in de gebieden van het Osseven, Doolbos natuurreservaat, Achter het Klein Zwart water (behoort tot de vallei van de Zwarte Beek) en Heihuyskens.
Artikel 2
De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:
MJP 000 342 toelage aan Natuurpunt
Algemene rekening 64900000
Beleidsveld 0340
Artikel 3
Natuurpunt moet voor deze toelage geen verantwoording indienen. De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Toekenning nominatieve investeringstoelage aan Saamo als deelname in de kosten van een pannakooi in de Bremstraat- Project van Saamo bij de Koning Boudewijnstichting - Goedkeuring.
Wetgeving
● Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen
○ De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.
○ Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichten opgelegd maar
■ de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en
■ een controle ter plaatse is mogelijk.
○ Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35
■ De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.
■ Een controle ter plaatse is mogelijk.
■ Een verantwoording kan worden opgelegd.
○ Toelagen met een waarde > € 24.789,35
■ De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.
■ Een controle ter plaatse is mogelijk.
■ De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:
● Balans
● Resultatenrekening
● Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand
■ Een verantwoording wordt opgelegd.
● Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen.
Feiten en context
Op 04/04/2022 ontvingen wij van deze vereniging een vraag voor een investeringstoelage voor bijdrage aan een panna kooi binnen project 'Unlock your energy' (Sedari).
Het krediet voor deze toelage werd opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025 of de aanpassing ervan. Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 22/12/2022 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2022 waarin dit krediet werd opgenomen:
● MJP 001521
● Algemene rekening: 66400000
● Beleidsveld: 0752
● € 1270,42
Gegevens van de vereniging: RPR-nummer: 0431-005-840
Naam: Saamo
Adres: Marktplein 9/21, 3550 Heusden-Zolder
Rekeningnummer: BE78 8803 6895 3186
BTW-plichtig: Nee
Financieel advies
Team financiën dd. 14.12.2022: Financieel voorzien en gunstig na goedkeuring aanpassing meerjarenplan.
Besluit:
Artikel 1
Een investeringstoelage ten bedrage van € 1.270,42 toe te kennen aan Saamo als bijdrage aan een Panna kooi binnen het project 'Unlock your energy' (Sedari) en deze wordt aangerekend op voornoemde registratiesleutel.
● MJP 001521
● Algemene rekening: 66400000
● Beleidsveld: 0752
● € 1270,42
Artikel 2
Toelagen met een waard e tussen € 1.239,47 en € 24.789,35
● De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.
● Een controle ter plaatse is mogelijk.
● Een verantwoording kan worden opgelegd.
Khadiga Lamkharrat Muhammet Oktay Katrien Timmers Marc Coenen Luc Melotte Stijn Van Dingenen Ismail Ayed Luciana Costa Wim Haest Lieve Wouters Myriam Bellio Göksal Kanli Liesbeth Maris Guy Lucas Maarten Houben Jef Verpoorten Eefje Van Wortswinkel Michiel Lenssen Tom Vanstraelen Alex Jansen Burak Dogan Alain Yzermans Mathijs Knevels Gertrude Appermans Myrthe Van Roey Carine Achten Hanne Kellens Bert Cuppens Mustafa Aytar Khadiga Lamkharrat Muhammet Oktay Katrien Timmers Marc Coenen Luc Melotte Stijn Van Dingenen Ismail Ayed Luciana Costa Lieve Wouters Myriam Bellio Göksal Kanli Liesbeth Maris Guy Lucas Maarten Houben Jef Verpoorten Eefje Van Wortswinkel Michiel Lenssen Tom Vanstraelen Alex Jansen Burak Dogan Alain Yzermans Mathijs Knevels Gertrude Appermans Myrthe Van Roey Carine Achten Hanne Kellens Bert Cuppens Mustafa Aytar Muhammet Oktay Liesbeth Maris Hanne Kellens Marc Coenen Mathijs Knevels Ismail Ayed Khadiga Lamkharrat Carine Achten Myrthe Van Roey Lieve Wouters Luc Melotte Katrien Timmers Mustafa Aytar Alain Yzermans Guy Lucas Jef Verpoorten Tom Vanstraelen Alex Jansen Myriam Bellio Burak Dogan Bert Cuppens Göksal Kanli Gertrude Appermans Luciana Costa Eefje Van Wortswinkel Maarten Houben Michiel Lenssen Stijn Van Dingenen aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Tarievenreglement recyclageparken Limburg.net - Goedkeuring.
Wetgeving
● De Nieuwe Gemeentewet - artikels, 119, 119bis en 135, §2;
● Het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), hoofdzakelijk afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;
● Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (hierna het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval;
● Het Samenwerkingsakkoord van 4 november 2008 betreffende de preventie en het beheer van verpakkingsafval (hierna het Interregionaal Samenwerkingsakkoord verpakkingsafval genoemd);
● Het besluit van de Interregionale verpakkingscommissie van 20 december 2018 tot erkenning van de vzw Fostplus als organisme voor verpakkingsafval;
● De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net;
● De Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013.
● De uitgebreide producentenverantwoordelijkheid voor een aantal afvalstoffen, zoals gedefinieerd in het VLAREMA, artikel 3.1.1;
● De terugnameplicht voor verpakkingsafval van huishoudelijke oorsprong; die stelt dat minstens papier en karton, holglas en plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen, drankkartons en restplastics van verpakkingen van huishoudelijke oorsprong selectief moeten worden ingezameld;
● Ter bescherming van het leefmilieu is het noodzakelijk het huishoudelijk afval tot een minimum te beperken en het afval maximaal selectief in te zamelen conform artikel 4.3.1 van Vlarema;
Feiten en context
Naar aanleiding van de gestegen kosten, de dalende subsidies en in sommige gevallen oneigenlijk gebruik van compostvaten en compostbakken, besliste het bestuur op 26/10/2022 om het tarief dat wordt aangerekend aan de burger te verhogen:
● compostvat: € 15 > € 30
● compostbak: € 35 > € 60
Er wordt ook een begrenzing opgenomen van het aantal compostvaten of compostbakken dat een gezin op een periode van 5 jaar kan aankopen om een eerlijke verdeling van de subsidies te bekomen. Er worden ook enkele tekstuele aanpassingen doorgevoerd m.b.t. de aangetekende herinnering naar aanleiding van ons aangepast aanmaningenproces.
het reglement is als volgt:
Reglement betreffende de tarieven op aanvoer van afvalstoffen aan de geautomatiseerde recyclageparken van LIMBURG.NET
Hoofdstuk 1 - Algemeen
Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde recyclageparken rekent Limburg.net een rechtstreekse vergoeding (tarief) aan de bezoeker van het recyclagepark.
Een tarief kan enkel aangerekend worden voor de huishoudelijke afvalstoffen die niet vallen onder de belaste basisdienst en de contantbelastingen zoals vastgesteld in het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.
De tarieven die de bezoeker aan Limburg.net betaalt, zijn een rechtstreekse vergoeding ten behoeve van Limburg.net en geen belasting ten behoeve van de gemeente.
Huidig reglement bepaalt ook wie toegang heeft tot de Limburg.net parken, evenals de wijze van aanrekening van de toegangsbadge en van de geldende tarieven.
Artikel 1 - Categorieën die toegang hebben
● Gezinnen
Elk gezin gedomicilieerd in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat heeft toegang tot elk Limburg.net recyclagepark. Elk gezinslid vanaf 16 jaar kan zich aanmelden door gebruik te maken van de elektronische identiteitskaart (eID) of van de elektronische vreemdelingenkaart.
Gezinnen die dit wensen, kunnen een toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net voor een bedrag van € 15,00.
● Ondernemingen en gelijkgestelden
Ondernemingen en gelijkgestelde categorieën kunnen een toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net voor een bedrag van € 15,00.
● Onder de categorie ‘ondernemingen’ wordt verstaan: zelfstandigen, kmo’s, scholen, verenigingen, ocmw’s, rusthuizen, gemeenschappen en gemeentelijke diensten gevestigd in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat.
● Gelijkgestelde categorieën:
● eigenaars van tweede verblijven gelegen in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat.
● toekomstige inwoners die aan het bouwen/verbouwen zijn in een gemeente met een Limburg.net recyclagepark. De geldigheidsduur van de toegangskaart is beperkt tot aan de vermoedelijke inschrijvingsdatum in de gemeente.
De ondernemingen en gelijkgestelden hebben geen recht op quota zoals vermeld in artikel 5,1°.
● Specifieke regeling voor nabestaanden van overleden alleenstaanden
● De nabestaanden van overleden alleenstaanden kunnen een gratis toegangsbadge aanvragen bij Limburg.net. Deze badge is geldig tot 31/12 van het jaar waarin de alleenstaande kwam te overlijden.
● Na deze periode kan de toegangsbadge verlengd worden met 6 maanden na betaling van € 15,00 en valt men onder de categorie ‘gelijkgestelden’
Artikel 2 - Voorwaarden
● Aanleveringsvoorwaarden
De algemene en specifieke voorwaarden van aanlevering van de afvalsoorten zijn vastgelegd in het afvalreglement en in het huishoudelijk reglement van Limburg.net en dienen door alle categorieën strikt te worden nageleefd.
De inrichting van of omstandigheden op een recyclagepark kunnen er toe leiden dat op permanente of tijdelijke basis niet alle afvalsoorten (kunnen) aanvaard worden. In dat geval wordt via de gebruikelijk kanalen gecommuniceerd welke afvalsoorten op het betrokken park ingezameld worden en kan de burger met de overige afvalsoorten terecht op de andere Limburg.net recyclageparken.
● Financiële voorwaarden
Alle categorieën hebben toegang tot elk recyclagepark gelegen in een gemeente van het bedieningsgebied waar het recyclagepark door Limburg.net wordt uitgebaat op voorwaarde dat het beschikbare bedrag op de rekenstaat gelijk is aan of hoger is dan € 0,00. Het gezin, de onderneming of gelijkgestelde categorie krijgt geen toegang tot het recyclagepark indien er een openstaand bedrag verschuldigd is, zoals meegedeeld op het ticket, naar aanleiding van een eerder bezoek aan het recyclagepark.
In afwijking van het voorgaande zal het gezin, de onderneming of gelijkgestelde categorie die gebruik maakt van de voorschotregeling, van de toegang tot het park verzekerd blijven tijdens de betalingstermijn van de betalingsuitnodiging, tenzij de rekenstaat een negatief bedrag van € 50,00 of meer vertoont.
Hoofdstuk 2 -Tarieven op aanvoer op geautomatiseerde recyclageparken
Artikel 3 - De engagementen van Limburg.net
Limburg.net is verantwoordelijk en staat in voor:
● de correcte en tijdige aanrekening aan de bezoekers van de tarieven die in dit reglement worden vastgesteld;
● het correct bijhouden van de rekenstaat;
● de correcte en tijdige aanrekening van de inningskosten waarmee de tarieven krachtens dit reglement kunnen worden verhoogd bij niet tijdige betaling van de verschuldigde tarieven.
Behoudens andersluidende bepalingen in het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen, gebeurt de aanrekening van de tarieven volgens de bepalingen van dit hoofdstuk.
AFDELING 1 - VASTLEGGEN TARIEVEN EN REGISTRATIE
Artikel 4 - De tarieven
De hieronder vermelde tarieven zijn verschuldigd door eenieder die gebruik maakt van de (inter)gemeentelijke dienstverlening inzake het inzamelen van onderstaande fracties op het recyclagepark.
Voor bepaalde fracties geldt voor de categorie gezinnen een vrijstelling tot aan een bepaald gewicht (quotum). Deze vrijstellingen zijn begrepen in de basisdienst van de kohierbelasting. De vrijgestelde quota gelden per kalenderjaar en zijn niet overdraagbaar op het einde van het kalenderjaar.
De categorie ondernemingen en gelijkgestelden genieten deze quota niet, met uitzondering van de fracties waarvoor het 0-tarief geldt.
De pmd-fractie, wordt steeds verplicht aangeleverd in de blauwe pmd-zak.
1° De tarieven, fracties en quotum:
Tarief | Fracties | Quotum (vrijstelling) |
€ 0,00/kg | alle recycleerbare fracties + fracties met aanvaardingsplicht: papier/karton, glas (vlak + hol), pmd, kga, aeea, autobanden (4 autobanden per gezin/jaar), kunststoffen, kaars- en kurkresten, metalen, textiel, eps, kringloopgoederen, … |
|
€ 0,025/kg | zuiver bouwpuin | 1000 kg/gezin |
€ 0,05/kg
| tuinafval | tuinafval: 400 kg/gezin |
€ 0,08 /kg
| asbest, gemengd bouwpuin, gipsplaten
| asbest: 600 kg/gezin geen quotum voor gemengd bouwpuin, gipsplaten |
€ 0,11 /kg
| Houtafval | nihil |
€ 0,18 /kg | grofvuil, roofing en treinbielzen (C-hout) | nihil |
2° Tarieven compost en compostrecipiënten
Compostvat | € 30,00 / stuk |
Compostbak in kunststof | € 60,00 / stuk |
Compost in bulk | € 0,01 / kg |
Compost 50 L zak | € 2,50 / stuk |
De aankoop van compostvaten en compostbakken is per gezin gelimiteerd tot maximaal 3 compostbakken of 3 compostvaten per periode van 5 jaar.
3° Tarief eps-zakken: € 1,00 / zak.
Er kunnen maximum 5 eps-zakken per keer worden aangekocht.
4° In de periode van medio juni tot medio september (juiste data worden jaarlijks vastgelegd) mag huisvuil in de officiële huisvuilzak, keukenafval in de officiële keukenafvalzak en tuinafval in de officiële tuinafvalzak worden aangeleverd op het recyclagepark. Voor het aanleveren op het recyclageparken gelden dezelfde aanvoerregels (maxima) als bij de huis-aan-huisinzameling.
5° Asbest wordt steeds verplicht verpakt aangeleverd in een van onderstaande verpakkingen die vooraf moeten worden aangekocht op het recyclagepark :
● buisfolie: € 1/ stuk buisfolie van +/- 2,5 m (geschikt voor het verpakken van asbestplaten). Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.
● mini-bag: € 1/stuk. Er kunnen maximum 15 stuks per aankoop gekocht worden.
Een set beschermingsmateriaal voor 2 personen kan aangekocht worden aan € 10/stuk Dit kan enkel aangekocht worden ingeval van aankoop buisfolie of mini-bag en er worden maximaal 2 sets beschermingsmateriaal per gezin of onderneming/ per jaarverkocht.
6° Afwijkende tarieven voor pilootprojecten of acties:
Tijdens pilootprojecten of acties (bv. actiemaand ‘compost, taxusinzameling voor een goed doel…) beslist door de raad van bestuur van Limburg.net kan tijdelijk een afwijkend (lager) tarief gelden.
Hierover wordt apart gecommuniceerd.
7° Gratis aanleveren van bladafval afkomstig van laanbomen, uitsluitend voor de categoriegezinnen :
In de periode van 1 november tot 31 januari mag het bladafval afkomstig van laanbomen gratis worden aangeleverd op het recyclagepark.
Artikel 5 - De registratie van tarieven
De aanvoer van de afvalfracties wordt geregistreerd en gewogen op een daartoe bestemde weegbrug. De bezoeker moet zich registreren aan de ingangszuil alvorens het afval te deponeren in de voorziene containers. Een eerste weging met de lading afval wordt uitgevoerd (bruto weging). Na het storten van het afval van één bepaalde prijscategorie op de daartoe bestemde plaats op het recyclagepark, wordt een tweede weging uitgevoerd (tarra weging). Het bekomen nettogewicht, met een minimum van 5 kg, wordt bepaald en op basis hiervan wordt het verschuldigde bedrag vastgesteld.
De weegcyclus wordt herhaald per prijscategorie. Ieder gewicht per prijscategorie vanaf 5 kg wordt afgerond volgens de gangbare afrondingsregels. Indien de bezoeker de weegcyclus niet herhaalt en verscheidene afvalstromen tegelijkertijd aanbiedt, dan geldt het tarief van de duurste afvalfractie voor de totale aanvoer.
Bij een defect van het gewichtsregistratiesysteem zullen de gewichten van de aangeboden fracties op basis van schatting worden bepaald door de parkwachter.
Het is verboden uit het voertuig te stappen tijdens de weging. Het aantal personen in het voertuig dient bij bruto en tarra weging steeds hetzelfde te zijn.
De bezoeker die de afvalstoffen aanvoert, zoals hierboven vastgesteld, is na overschrijding van de vastgelegde quota het tarief verschuldigd na de laatste tarra weging van zijn aanvoer.
In geval van de vaststelling van een foutieve registratie en/of de toepassing van een verkeerd tarief door de bezoeker, kan de parkwachter manueel een tariefrechtzetting doorvoeren.
AFDELING 2 - INNING VAN DE TARIEVEN
Artikel 6 - De betaling van de tarieven
§1 Voor het brengen van huishoudelijke afvalstoffen naar de door Limburg.net beheerde recyclageparken rekent Limburg.net een tarief aan voor zover de huishoudelijke afvalstoffen niet vallen onder de belaste basisdienst of de contantbelasting.
De tarieven zijn verschuldigd bij het verlaten van het recyclagepark of op het moment van aankoop van een product vermeld in artikel 4, 2° en verder. Op basis van de registraties omschreven in artikel 5 worden de verschuldigde, en in artikel 4 bepaalde tarieven voor de aangevoerde fracties berekend.
Het aldus bekomen tarief wordt afgehouden van de betaalde voorschotten. Indien geen voorafbetaling werd gedaan, betaalt de bezoeker bij het verlaten van het park aan de elektronisch betalingsautomaat of, uitzonderlijk, door overschrijving van het bedrag op het vermelde rekeningnummer.
Na de betaling (aan de zuil) ontvangt de bezoeker een ticket dat geldt als officiële factuur.
Bij een storing of buitendienststelling van het automatische weegsysteem, maakt de parkwachter een schatting van de aangeleverde gewichten. Hij/zij noteert het badgenummer of het eID nummer, tezamen met het verschuldigde bedrag. Na herstelling van het defect worden de genoteerde gegevens ingegeven onder het identificatiebestand van de desbetreffende bezoeker.
In geval van een vermoeden van een foutieve registratie en/of de toepassing van een verkeerd tarief, kan de bezoeker een rechtzetting aanvragen tot 14 dagen na het parkbezoek.
§2 De tarieven worden aangerekend inclusief btw.
AFDELING 3 - Voorschotten
Artikel 7 - Principe
§1 De krachtens dit tarievenreglement verschuldigde tarieven op de Limburg.net recyclageparken kunnen in mindering gebracht worden met de betaalde voorschotten.
Indien het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen voorziet in een systeem van voorschottenaanrekening voor de contantbelasting voor de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker, kan de aanrekening voor de tarieven eveneens gebeuren op de voorschotten betaald op grond van dat belastingreglement.
De voorschotten betaald op grond van dit reglement kunnen anderszins worden aangewend tot betaling van de contantbelasting verschuldigd op grond van het Reglement betreffende de belasting voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijke afvalstoffen.
2§ De aanrekening van de voorschotten verloopt uitsluitend in volgorde van de datum van de afname van de dienst.
Onder de datum van afname van de dienst wordt enkel begrepen:
○ de datum van het bezoek aan het recyclagebezoek met aangeboden fracties boven de quota;
○ de datum van ophaling van de huishoudelijke afvalstoffen, die niet aangeboden worden in een daartoe bestemde zak of met een daartoe bestemde sticker.
§3 De afname van de dienst wordt geregistreerd in de rekenstaat. De rekenstaten vermelden op welke datum de dienst werd afgenomen en welk voorschot werd ingehouden in functie van de betaling van oftewel de contantbelasting oftewel de tarieven.
§4 Er is geen verplichting tot betaling van een voorschot.
§5 Door de betaling van een voorschot verklaart de bezoeker van het recyclagepark zich akkoord met de aanwending van de voorschotten conform dit reglement.
Artikel 8 - Voorschotaanrekening
De voorschotten worden aangerekend met betalingsuitnodigingen verstuurd aan de in de CARDS-databank geregistreerde referentiepersoon. De betalingen van de aangerekende voorschotten worden opgenomen in de rekenstaat.
De toerekening van voorschotten wegens verschuldigde contantbelastingen / tarieven wordt nauwkeurig bijgehouden op de rekenstaat.
Artikel 9 - Betalingsuitnodiging
§1 Elk geregistreerd gezin, onderneming of gelijkgestelde categorie die nog geen gebruik maakt van een voorschottenregeling, kan na het eerste betalende bezoek van minimaal € 5 aan het recyclagepark worden uitgenodigd tot betaling van een voorschot bij wijze van een tarieventegoed op volgende parkbezoeken.
Het voorschot naar aanleiding van het eerste betalende bezoek bedraagt € 20,00.
§2 Bij onmiddellijke overschrijding van het tarieventegoed ten gevolge van een volgende bezoek aan het recyclagepark, of bij herhaalde betalende bezoeken aan het recyclagepark volgend op het eerste betalende bezoek, kan een verhoogd voorschot worden gevraagd ten bedrage van € 50,00 bij wijze van een tarieventegoed.
§3 De bezoeker van het recyclagepark heeft steeds de mogelijkheid om een betalingsuitnodiging tot een hoger voorschot te vragen.
§4 Wanneer het beschikbare saldo op de rekenstaat lager is dan € 5,00, drempelbedrag genoemd, wordt aan de referentiepersoon een betalingsuitnodiging voor een nieuw voorschot verstuurd. Bij het bereiken van dit drempelbedrag wordt een nieuwe betalingsuitnodiging gestuurd ten bedrage van € 20,00. Dit bedrag wordt desgevallend verhoogd met het negatief bedrag van de rekenstaat.
§5 Voor betalingsuitnodigingen van de voorschotten geldt een betalingstermijn van 21 dagen.
§6 Voor zover het saldo van de rekenstaat positief is, zullen de betalingsuitnodigingen geen aanleiding kunnen geven tot herinneringen waarvoor kosten worden aangerekend. Evenmin kunnen zij gedwongen worden ingevorderd.
§7 De aanrekeningen van contantbelastingen en tarieven mogen gebeuren op één document of met één verzending, doch duidelijk onderscheiden van elkaar.
Als de aanrekening van een tarief verzonden wordt, dan gebeurt dit in regel op papier onder gesloten omslag per gewone post op het adres van de bezoeker. De betalingsuitnodiging van de tarieven kan ook verzonden worden op het emailadres van de belastingplichtige indien hij zijn emailadres opgaf aan de CARDS databank.
De aanrekening van een contantbelasting of een tarief kan gebeuren door overhandiging van het betalingsdocument aan de bezoeker.
AFDELING 4 - De betalingsdocumenten
Artikel 10 - Het ticket
§1 Bij het verlaten van het recyclagepark ontvangt de bezoeker een ticket dat geldt als:
● bewijs van betaling ingeval van onmiddellijke betaling aan het recyclagepark;
● bewijs van verschuldigd saldo aan Limburg.net ingeval van niet-onmiddellijke betaling aan het recyclagepark;
● bewijs van voorschotaanrekening in geval de bezoeker een voorschot heeft betaald aan Limburg.net.
§2 In elk geval bevat het ticket minstens volgende vermeldingen: de datum, de uiterste betalingsdatum, het bedrag dat moet betaald worden, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld.
§3 Het ticket m.b.t. de tarieven waarmee aan de bezoeker een verschuldigd saldo aan Limburg.net wordt meegedeeld, vermeldt volgende tekst:
Het negatief bedrag moet in elk geval betaald zijn vooraleer u terug toegang heeft
tot het recyclagepark. Indien u zich niet eerder terug aanbiedt of indien u met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatief saldo betaald worden binnen 21 dagen. Bij niet betaling worden kosten aangerekend. (Zie volledig reglement op www.limburg.net en op het recyclagepark).
Artikel 11 - De aanmaning en tweede aanmaning
Wanneer de rekenstaat meer dan 21 opeenvolgende dagen na de verzending of overhandiging van een ticket een negatief saldo vertoont, verzendt Limburg.net per gewone brief (of e-mail) een aanmaning voor het nog openstaande bedrag. De aanmaning kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de verzending van de aanmaning.
Indien na termijn van de eerste aanmaning het openstaande bedrag niet tijdig en volledig betaald werd, verzendt Limburg.net per gewoon schrijven een tweede aanmaning met een betaaltermijn van 31 dagen.
Bijkomend vermeldt de tweede aanmaning dat in een volgende fase tot gerechtelijke invordering zal worden overgegaan ingeval het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen voormelde termijn. De tweede aanmaning vermeldt bovendien dat de kosten van de inning ten laste komen van de bezoeker van het park.
Artikel 12 - De betaling
De betalingen gebeuren op de rekening van Limburg.net onder vermelding van de referte vermeld in het betalingsdocument. Bij afwezigheid van een correcte referte kan Limburg.net op basis van de identiteit of het bedrag trachten te achterhalen op welk openstaand saldo van de tarieven de betaling betrekking heeft.
Gedeeltelijke betalingen waarvan redelijkerwijze niet kan worden achterhaald op welk openstaand saldo ze betrekking hebben, worden, voor zover van toepassing, eerst toegerekend op een openstaand en negatief saldo van de contantbelastingen en de inningskosten, hierna op de inningskosten voor de tarieven, volgens op een openstaand saldo van de tarieven en tenslotte op aangerekende voorschotten. Een eventuele saldo wordt op de rekenstaat geboekt als een voorschot op de contantbelasting / tarieven.
Betalingen waarvan duidelijk is dat ze betrekking hebben op een niet verschuldigd saldo worden teruggestort aan de betaler.
Artikel 13 - De vermeldingen op de betaaldocumenten
§1 De betaaldocumenten bevatten minstens volgende vermeldingen: de verzendingsdatum, de uiterste betalingsdatum, de rekening waarop kan worden betaald, de referte die bij de betaling moet worden vermeld, het bedrag dat moet worden betaald.
§2 Als bijlage aan de betalingsdocumenten wordt een beknopte samenvatting van het tarievenreglement toegevoegd.
§3 De betaaldocumenten m.b.t. de tarieven, waarmee de bezoeker aan een openstaand saldo van de rekenstaat wordt herinnerd, vermelden op de achterzijde volgende tekst:
‘Termijn van betaling
Het openstaand bedrag op de rekenstaat moet in elk geval betaald zijn vooraleer een bezoeker terug toegang heeft tot het recyclagepark. Indien een bezoeker zich niet eerder terug aanbiedt of indien de bezoeker regelmatig met betalingsvoorschotten werkt, moet het negatief saldo betaald worden binnen 21 dagen.
‘Aanmaning’
Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig binnen de vastgestelde termijn van 21 dagen is betaald, zal Limburg.net per gewone brief (of e-mail) de bezoeker aan de betaling van het negatief saldo herinneren. Voor deze aanmaning worden geen administratieve kosten aangerekend. Het verschuldigd saldo moet volledig betaald worden binnen een termijn van 14 dagen vanaf de verzending van de aanmaning
‘Tweede aanmaning’
Wanneer een aangerekend negatief saldo niet volledig betaald is binnen de vastgestelde termijn van de eerste aanmaning, verstuurt LIMBURG.NET een tweede aanmaningDe tweede aanmaning verleent een betalingstermijn van 31 dagen aan de bezoeker. Indien het negatief saldo niet volledig binnen de betalingstermijn na de tweede aanmaning worden voldaan, wordt de bezoeker geacht de aangerekende tarieven en de inningskosten niet te betwisten en zal dienovereenkomstig tot gerechtelijke invordering worden overgegaan. Deze inningskosten die hiermee gepaard gaan zijn ten laste van de bezoeker.”
Artikel 14 - De aanrekening van intresten
De intresten over de niet-betaalde tarieven kunnen aangerekend worden vanaf de datum van de tweede aanmaning tot de datum van daadwerkelijke betaling.
Artikel 15 - De gedwongen invordering
Bij niet-betaling van de tarieven, de kosten en/of de nalatigheidsintresten worden deze gerechtelijk ingevorderd. De invorderingskosten die hiervan het gevolg zijn, zijn ten laste van de debiteur.
Hoofdstuk 3 - Slot- en overgangsbepalingen
Artikel 16 - Inwerkingtreding
Dit reglement treedt in werking vanaf 1/1/2023
Artikel 17 - Opheffing
Dit reglement vervangt alle vorige reglementen betreffende deze inhoud.
Financieel advies
Financieel advies d.d. 28/10/2022 - Kennisname
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen.
Toelichting door schepen Muhammet Oktay.
Besluit:
Artikel 1
Het tariefreglement goed te keuren.
Khadiga Lamkharrat Muhammet Oktay Katrien Timmers Marc Coenen Luc Melotte Stijn Van Dingenen Ismail Ayed Luciana Costa Wim Haest Lieve Wouters Myriam Bellio Göksal Kanli Liesbeth Maris Guy Lucas Maarten Houben Jef Verpoorten Eefje Van Wortswinkel Michiel Lenssen Tom Vanstraelen Alex Jansen Burak Dogan Alain Yzermans Mathijs Knevels Gertrude Appermans Myrthe Van Roey Carine Achten Hanne Kellens Bert Cuppens Mustafa Aytar Khadiga Lamkharrat Muhammet Oktay Katrien Timmers Marc Coenen Luc Melotte Stijn Van Dingenen Ismail Ayed Luciana Costa Lieve Wouters Myriam Bellio Göksal Kanli Liesbeth Maris Guy Lucas Maarten Houben Jef Verpoorten Eefje Van Wortswinkel Michiel Lenssen Tom Vanstraelen Alex Jansen Burak Dogan Alain Yzermans Mathijs Knevels Gertrude Appermans Myrthe Van Roey Carine Achten Hanne Kellens Bert Cuppens Mustafa Aytar Luc Melotte Myrthe Van Roey Alex Jansen Muhammet Oktay Bert Cuppens Mathijs Knevels Marc Coenen Mustafa Aytar Tom Vanstraelen Lieve Wouters Göksal Kanli Liesbeth Maris Alain Yzermans Katrien Timmers Ismail Ayed Khadiga Lamkharrat Hanne Kellens Guy Lucas Carine Achten Jef Verpoorten Burak Dogan Myriam Bellio Stijn Van Dingenen Gertrude Appermans Michiel Lenssen Eefje Van Wortswinkel Maarten Houben Luciana Costa aantal voorstanders: 22 , aantal onthouders: 6 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Aanpassing tarievenreglement "asbestinzameling aan huis" door limburg.net omdat het huidige tarievenreglement voor de bronophaling asbest loopt af op 31 december 2022 - Goedkeuring.
Wetgeving
● het Decreet van 23 december 2011 betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen (hierna het Materialendecreet genoemd), inzonderheid afdeling 3 van hoofdstuk 3 huishoudelijke afvalstoffen, artikel 26 tot en met artikel 28;
● Het besluit van 17 februari 2012 van de Vlaamse Regering tot vaststelling van het Vlaams reglement betreffende het duurzaam beheer van materialenkringlopen en afvalstoffen (hierna het VLAREMA genoemd) en latere wijzigingen;
● Het besluit van de Vlaamse Regering van 9 september 2016 tot vaststelling van het Uitvoeringsplan Huishoudelijk Afval en Gelijkaardig Bedrijfsafval;
● De beheersoverdracht die de gemeente heeft verleend aan het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net;
● OVAM voorziet subsidies voor de bronophaling van asbest in het kader van een asbestveilig Vlaanderen.
● Beslissing door de gemeente Houthalen-Helchteren op 17/08/2019 en 20/12/2019 over de overdracht van deze asbestsubsidies aan Limburg.net.
● Limburg.net startte vanaf 30/3/2020 met de bronophaling van asbest en dat de raad van bestuur dd. 22/01/20 het tarievenreglement voor de inzameling aan huis van asbest via platenzakken, bigbags of containers heeft vastgelegd.
Feiten en context
Het huidige tarievenreglement voor de bronophaling asbest loopt af op 31 december 2022. Limburg.net
ontving intussen de goedkeuring van OVAM voor een nieuw asbestdossier zodat we deze dienstverlening kunnen verderzetten vanaf 2023. Limburg.net voorziet een nieuw tarievenreglement voor de bronophaling asbest. Er zijn geen aanpassingen voorzien aan de tarieven die de burger betaalt voor een bronophaling, enkel de aanvraagregels worden licht versoepeld. Voor de nieuwe projectperiode kan een aanvrager - gespreid (dus 1 aanvraag per keer) - 2 aanvragen plaatsen (in plaats van één aanvraag per aanvrager en per ophaaladres in de vorige projectperiode 2020-2022).
Het tarievenreglement luidt als volgt:
TARIEVENREGLEMENT ASBESTINZAMELING AAN HUIS
Reglement betreffende het tarief voor het inzamelen van asbestafval aan huis via (platen)zakken, bigbags of via asbestcontainers
Artikel 1 :Omschrijving tarief
Met ingang van 1 januari 2023 wordt een tarief geheven voor natuurlijke personen, gemeenten en/of verenigingen die erom verzoeken voor:
● De ophaling aan huis van platenzakken of bigbags, welke door de intercommunale Limburg.net ter beschikking van de bevolking worden gesteld op de Limburg.net recyclageparken of via de verdeelpunten asbest gecommuniceerd via www.limburg.net
● De ophaling aan huis van container met asbestgebonden materiaal, in eerste instantie asbestplaten.
De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse Gewest.
De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de asbestcontainers – en platenzakken of bigbags gebeurt door Limburg.net waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door Limburg.net dienen nageleefd te worden.
Artikel 2 : Bedragen tarieven
● Voor het ophalen op afroep van de asbestcontainer: € 170,00 per bestelde container, inclusief beschermingsset (overall, masker,…) en liner. Er kanéén container besteld worden per aanvraag.
● Voor de ophalen op afroep van platenzakken of bigbags: € 30,00 voor de eerste platenzak of bigbag, inclusief set beschermingsmateriaal voor 2 personen (2x overall, maskers,…) en € 20,00 voor een tweede en volgende platenzak of bigbag, voor zoverre dit dezelfde ophaling betreft. Het maximaal aantal platenzakken of bigbags per aanvraag bedraagt 7.
● Per ophaaladres en per aanvrager kunnen er maximaal 2 aanvragen geplaatst worden voor een asbest bronophaling aan huis gedurende de projectperiode 2023-2025.
Artikel 3 : Schuldenaar en moment van betaling
Het tarief is verschuldigd door elke natuurlijke persoon, gemeente of vereniging die gedomicilieerd of gevestigd is in het werkingsgebied van Limburg.net en een bestelling plaatst voor de inzameling aan huis van asbest via platenzak(ken) of bigbags of asbestcontainer.
Het tarief is verschuldigd op het moment van de bestelling op de website van Limburg.net via online betaling op het rekeningnummer van Limburg.net, tenzij artikel 5 van huidig reglement van toepassing is.
Artikel 4 : Bestel- en afhandelproces voor platenzakken of bigbags en asbestcontainer
4.1 Aanvraag en betaling via de website van Limburg.net
Bij aanvraag van (een) platenzak(ken) of bigbag(s) of asbestcontainer is de aanvrager verplicht een opgave te doen van zijn naam, telefoonnummer en adres ingeval hij een natuurlijke persoon is. Hiertoe zal de aanvrager zich registreren op de beveiligde website van Limburg.net.
De vereniging of gemeente geeft minimaal een contactpersoon, telefoonnummer en adres op. Ook de vereniging of gemeente registreert zich op de beveiligde website van Limburg.net door voorafgaandelijk een token aan te vragen.
Bij de elektronische aanvraag van asbestinzameling zal de aanvrager gevraagd worden om de voorwaarden grondig door te lezen. De aanvaarding houdt in dat de aanvrager bevestigt dat hij kennis heeft genomen van de voorwaarden en zich daarmee akkoord verklaart.
Op het moment van de bestelling zal het verschuldigde tarief aan de aanvrager aangerekend worden via online betaling op het rekeningnummer van Limburg.net.
De container zal maar geplaatst worden en de ophaling zal maar plaats vinden, op voorwaarde dat de betaling werd uitgevoerd.
De aanvrager ontvangt een bevestiging van de bestelling met onder meer:
● het aantal bestelde container en het adres en data waarop de containermoet(en) geleverd en opgehaald worden.
● Het aantal bestelde platenzak(ken) of bigbag(s) en het adres en datum waarop deze moeten opgehaald worden
De gekozen hoeveelheid platenzakken of bigbags of container kan niet meer worden aangepast nadat de bestelling bevestigd werd.
4.2 Afhalen van platenzakken of bigbags
De aanvrager kan na ontvangst van de bevestigingsmail zijn betaalde platenzakken of bigbags afhalen op de verdeelpunten asbest gecommuniceerd via www.limburg.net. Voor de afhaling dient de aanvrager zijn e-ID (voor particulieren) of zijn bevestigingsmail (voor verenigingen of gemeenten) voor te leggen aan het verdeelpunt asbest.
De platenzakken of bigbags moeten uiterlijk 5 dagen voor de geplande ophaaldatum worden opgehaald op het verdeelpunt. Bij niet-afhaling zal de afgesproken plandatum terug vrijgegeven worden en zal de aanvrager initiatief moeten nemen om een nieuwe plandatum af te spreken.
4.3 Levering van de lege asbestcontainer
Vanaf 6:00u ’s morgens, op de afgesproken datum waarop de lege asbestcontainergeplaatst wordt zorgt de aanvrager er voor dat er voldoende plaats is, zodat de containers op een goed bereikbare en niet hinderlijke plaats met stabiele ondergrond kan achtergelaten worden, aan de voorzijde van het huis.
Indien de container op het openbaar domein moet worden geplaatst, zorgt de aanvrager zelf en tijdig voor de nodige vergunningen en signalisatie bij de gemeente/stad van zijn/haar woonplaats en draagt eventuele kosten die hiermee gepaard gaan.
Indien de lege asbestcontainer om welke reden dan ook niet kan worden geplaatst op de afgesproken leverdatum, moet de aanvrager een nieuwe bestelling plaatsen. Het oorspronkelijke tarief wordt niet terugbetaald en er zal opnieuw een tarief worden aangerekend voor de nieuwe leverdatum.
4.4 Aanbieden van de platenzakken of bigbags of containers voor ophaling
De correct gevulde én dichtgebonden platenzakken of bigbags moeten uiterlijk om 6:00u ’s morgens op de afgesproken datum worden aangeboden. De platenzakken of bigbags bevinden zich steeds samen aan de voorzijde van het huis, op een goed bereikbare plaats voor de ophaalwagen waarbij de voorziene lussen zo gebonden zijn dat de platenzak(ken) door de ophaalwagen kan/kunnen getakeld worden.
De correct gevulde container moeten uiterlijk om 6:00u ’s morgens op de afgesproken datum op dezelfde plaats van levering worden aangeboden. De liner die met de container geleverd werd, moet correct dichtgebonden zijn. De container wordt zodanig geplaatst dat deze eenvoudig door de ophaalwagen getakeld kan worden.
4.5. Verplaatsen of annuleren van de aanvraag op initiatief van de aanvrager
De aanvrager kan de gekozen ophaaldatum nog kosteloos wijzigen, zolang hij dit tijdig (minimaal 5 dagen van tevoren) aangeeft.
Indien de aanvrager de gekozen ophaaldatum later dan 5 dagen van tevoren wijzigt, blijft het oorspronkelijke tarief integraal verschuldigd. De aanvrager doet desgevallend een nieuwe aanvraag, waarvoor het tarief terug verschuldigd is.
Het is mogelijk om een geplaatste bestelling te annuleren binnen de 14 kalenderdagen na bestelling en meer dan 5 dagen voor de gekozen ophaaldatum of leverdatum. Het tarief blijft in dat geval integraal verschuldigd.
4.6 Verplaatsing op initiatief van Limburg.net
Limburg.net stelt alle mogelijke middelen in het werk om de opgegeven ophaaldatum te respecteren. Indien Limburg.net de ophaling niet kan uitvoeren op de afgesproken ophaaldatum, dan wordt de aanvrager hierover gecontacteerd en wordt een nieuwe ophaling ingepland.
Eventuele kosten die hiermee gepaard gaan, kunnen niet ten laste gelegd worden van Limburg.net.
Artikel 5: Afwijkend bestel- en betaalproces
Ingeval in uitzonderlijke omstandigheden de bestelling en betaling niet is gebeurd via het online proces, zal Limburg.net een afrekening asbest per gewone post versturen naar de aanvrager met het verzoek het tarief te betalen binnen de 7 dagen. De betalingen gebeuren op de rekening van LIMBURG.NET onder vermelding van de referte vermeld in de afrekening asbest. Indien de betaling niet tijdig wordt voldaan, zal de afgesproken plandatum terug vrijgegeven worden en zal de aanvrager initiatief moeten nemen om een nieuwe plandatum af te spreken. Het vrijgeven van de plandatum naar aanleiding van laattijdige betaling doet geen afbreuk aan het invorderingsproces.
Indien de afrekening van het tarief niet tijdig en volledig wordt betaald binnen de voorziene betalingstermijn, verzendt LIMBURG.NET per gewone brief of per e-mail een herinnering voor het nog openstaande bedrag. De herinnering kent een betaaltermijn van 14 dagen toe vanaf de verzending van de herinnering.
Indien na de termijn van de eerste herinnering het openstaande bedrag niet tijdig en volledig wordt betaald, verzendt LIMBURG.NET een tweede herinneringsbrief met een betaaltermijn van 31 dagen.
Bijkomend vermeldt de tweede herinnering dat in een volgende fase een dwangbevel wordt overgemaakt bij deurwaardersexploot indien het openstaand bedrag niet wordt vereffend binnen de voormelde termijn.
De intresten over de niet-betaalde tarief kunnen aangerekend worden vanaf de datum van de tweede herinnering tot de datum van daadwerkelijke betaling.
Artikel 6 : Niet-conforme aanbiedingen
Elk geval waarbij de platenzakken of bigbags/containers niet kunnen opgehaald worden door toedoen van de aanvrager, wordt als een niet conforme aanbieding beschouwd.
● de platenzak(ken) of container(s) word(en) niet of te laat aangeboden op de afgesproken datum
● de platenzak is niet correct gevuld, niet correct dichtgebonden of overladen
● de asbestcontainer is niet correct gevuld of de liner is niet (correct) gesloten
● de platenzak of container bevindt zich niet aan de voorzijde van het huis, is niet bereikbaar voor de ophaalwagen of kan omwille van een andere reden niet worden opgetakeld door de ophaalwagen
● alle andere oorzaken die er toe leiden dat de platenzak/container niet kan worden meegenomen door toedoen van de ophaler.
De aanvrager moet zich ingeval van een niet conforme aanbieding in orde stellen en een nieuwe aanvraag doen waarvoor het tarief opnieuw verschuldigd is. Het tarief van de oorspronkelijke aanvraag blijft integraal verschuldigd.
Artikel 7 : Inwerkingtreding en duur
Dit reglement treedt in werking op 1 januari 2023 en loopt zolang de subsidie-enveloppe het toelaat.
Financieel advies
Financieel advies d.d. 28/10/2022: Kennisname- beleidskeuze.
Tussenkomst door fractievoorzitter Stijn Van Dingenen.
Besluit:
Artikel 1
de aanpassingen van het door de raad van bestuur van Limburg.net dd. 12/10/2022 goedgekeurde tarievenreglement inzameling asbest aan huis goed te keuren.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Verpachting van jachtrechten in Teut-Tenhaagdoornheide en Kelchterhoef (in samenwerking met Agentschap Natuur en Bos, provincie Limburg, Agentschap Wegen en Verkeer) - Goedkeuring verpachtingsvoorwaarden.
Wetgeving
● Jachtwet van 28 februari 1882.
● Jachtdecreet van 24 juli 1991.
● Het besluit van de Vlaamse regering van 1 december 1998 houdende vaststelling van de voorwaarden waaronder afzonderlijke jachtterreinen vrijwillig tot grotere beheereenheden kunnen worden samengevoegd en van de criteria waaronder beheereenheden kunnen erkend worden.
● Wet van 1 juli 1954 op de riviervisserij.
● Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017 meer concreet artikel 41, § 2, 12° en art. 56, §3, 1° en 8°.
Feiten en context
De everzwijnenpopulatie blijft de laatste jaren groeien. Om de populatie wilde zwijnen efficiënt te kunnen (laten) beheren is het essentieel om gebiedsdekkende oplossingen te zoeken en een jachtstrategie uit te werken die leidt tot het maximaal vermijden van schade aan de schadegevoelige percelen. Verspreid over de gemeente werden reeds verschillende percelen onderhands een jachtverpachting afgesloten.
Er kan echter vastgesteld worden dat de woonkernen rondom Kelchterhoef en Teut-Tenhaagdoornheide ook schade blijven ondervinden veroorzaakt door everzwijnen.
De desbetreffende percelen zijn thans in eigendom van de gemeente, Agentschap Natuur & Bos (ANB), de provincie Limburg en de Vlaamse overheid meer concreet Intern verzelfstandigd agentschap, Wegen en Verkeer.
Overeenkomstig artikel 11 van het jachtdecreet van 24 juli 1991 is het jagen op de domeinen van openbare besturen alleen geoorloofd ingevolge jachtrecht toegekend volgens de principes van mededinging en transparantie.
Voorts volgt uit artikel 11 van vernoemd decreet dat de zittende jager en een wildbeheerseenheid zoals bedoeld het recht hebben om bij een aanbesteding voor zover zij deelgenomen hebben aan de aanbesteding een hoger bod te doen.
In ieder geval moet het jachtrecht worden toegekend aan de hoogst biedende.
Er wordt dan ook beoogd een jachtverpachting af te sluiten aan de hoogst biedende volgens de modaliteiten zoals hierna bepaalt.
Onderstaande kaart geeft de volledige omtrek van het gebied weer (rode lijn) en de bejaagbare zones (groene lijn)
In onderstaande afbeelding zijn de percelen in eigendom van de gemeente roze gekleurd.
Overeenkomstig artikel 56 § 3, 8° b van het decreet over het lokaal bestuur is het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor het aangaan van daden van beschikking, in het bijzonder er verhuring, concessie, pacht, jacht- en visrechten van meer dan negen jaar, behalve het vaststellen van de contractvoorwaarden waarvoor de gemeenteraad bevoegd blijft.
Adviezen
● Team overheidsopdrachten d.d. 29/8/2022
Artikel 28 § 1 WOO 2016 voorziet in een vrijstelling van de verplichte toepassing van de wetgeving overheidsopdrachten voor diensten die betrekking hebben op de verwerving of de huur van grond of betreffende de toekenning rechten op deze grond.
In casu is het voorwerp van de opdracht het toekennen van jachtrechten op gronden in eigendom van de gemeente en is m.i. aldus voorzien in een vrijstelling. Let wel. Er mogen geen aanvullende diensten worden aangeboden.
Geen enkele wettelijke bepaling verplicht dat men gebruik moet maken van een openbare aanbesteding om te beslissen over de keuze van de pachter van een jachtrecht. Het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel impliceert niet dat de gemeenten bij gebrek aan een wettelijke bepaling, verplicht zijn gebruik te maken van een openbare of een beperkte aanbesteding om hun bossen en wouden te beheren. De gemeenteraad kan dus beslissen om een jachtpacht onderhands toe te wijzen, of zelfs in beginsel te kiezen voor de verlenging van de lopende pachtovereenkomsten en aldus voorrang te verlenen aan de vertrekkende pachter. Wanneer hij een dergelijke beslissing neemt, moet hij dit echter doen rekening houdend met alle gegevens van het dossier en met naleving van het gelijkheidsbeginsel.
In dat verband wordt wel gewezen op artikel 11 van het decreet jachtrecht van 24 juli 1991 dat voorschrijft dat het jagen op de domeinen van openbare besturen is alleen geoorloofd ingevolge jachtrecht toegekend volgens de principes van mededinging en transparantie."
● Team milieu en duurzaamheid d.d. 28/10/2022
In samenspraak met de andere partners (ANB, AWV, provincie Limburg) werden volgende verpachtingsvoorwaarden opgesteld:
Hoofdstuk I : Algemene bepalingen
Artikel 1. Doel en voorwerp van de jachtverpachting
§1. Voor de toepassing van deze verpachtingsvoorwaarden wordt verstaan onder:
● Agentschap: het Agentschap Natuur en Bos (ANB), opgericht bij het Besluit van de Vlaamse Regering tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap zonder rechtspersoonlijkheid van 23 december 2005;
● De regiobeheerder: de ambtenaar van het agentschap die verantwoordelijk is voor de beheerregio waarin de verpachte gronden gelegen zijn of een plaatsvervanger die door hem wordt aangeduid om een specifieke opdracht in kader van deze verpachting uit te voeren;
● De boswachter: de ambtenaar van het agentschap die verantwoordelijk is voor de boswachterij waarin de verpachte gronden gelegen zijn;
● ANB-domein: een terrein in eigendom en/of beheer van het agentschap;
● Natuurinvest: Eigen vermogen van het agentschap overeenkomstig artikel 30 van het Decreet van 19 mei 2006 houdende diverse bepalingen inzake leefmilieu en energie, ondernemingsnummer
● 0887.269.985, met zetel te 1000 Brussel, Havenlaan 88 bus 75;
● Ontvanger: personeelslid van Natuurinvest, belast met het ontvangen van de pachtgelden;
● Voorzitter: de ambtenaar van het agentschap die de verpachtingszitting voorzit en de voorlopige toewijzing doet van de jachtrechten.
● Partners: ANB, provincie Limburg, Agentschap wegen en verkeer en gemeente Houthalen-Helchteren die overgaan tot een gezamenlijke verpachting van het jachtrecht op hun eigendommen in Teut-TenHaagdoornheide en Kelchterhoef
§2. Op deze aanbesteding (verder de ‘jachtverpachting’ genoemd) zijn, naast de in onderhavig document
opgenomen bepalingen, van toepassing:
● Het Jachtdecreet van 24 juli 1991 en haar uitvoeringsbesluiten zoals tot op heden gewijzigd en de jachtwet van 28 februari 1882 voor zover nog van toepassing;
● Het Decreet van 21 oktober 1997 betreffende het natuurbehoud en het natuurlijke milieu en haar uitvoeringsbesluiten zoals tot op heden gewijzigd;
● Het Bosdecreet van 13 juni 1990 en haar uitvoeringsbesluiten zoals tot op heden gewijzigd en de boswet van 19 december 1854 voor zover nog van toepassing.
Indien wijziging van decreten en uitvoeringsbesluiten tijdens de duur van de jachtverpachting een versoepeling betekenen ten opzichte van deze aanbestedingsvoorwaarden, kunnen die worden toegepast zolang ze niet in strijd zijn met de beheerdoelstellingen voor het gebied. De regiobeheerder zal hierover desgevallend beslissen.
§3. Het betrokken ANB-domein moet prioritair de functies vervullen die eraan zijn toegekend krachtens het Bosdecreet van 13 juni 1990 en het Decreet voor natuurbehoud van 21 oktober 1997, waarvoor de jachtbeoefening geen belemmering mag zijn.
Met uitzondering van beperkingen in verband met de veiligheid die opgelegd worden tijdens een drukjacht, mag de beoefening van de jacht onder geen beding het vrije verkeer belemmeren van bosexploitanten, wandelaars, fietsers of ruiters op de boswegen of in gedeelten van het bos waar hun aanwezigheid door het agentschap wordt geduld, welke ook de redenen daarvan zijn.
Het agentschap kan gedurende de periode van de jachtverpachting het beheer van de verpachte gronden vrij bepalen. Bosexploitatie, natuurinrichtingswerken of andere beheerwerken zijn mogelijk, zonder dat dit aanleiding kan geven tot schadeclaims vanwege de jachtrechthouder.
§4. Deze jachtverpachting heeft tot doel het beheer van wilde zwijnen te realiseren zoals afgesproken in het faunabeheerzone-overleg. De populatie moet beheerd worden zodat instandhoudingsdoelen voor andere soorten en habitats niet in het gedrang komen.
De jachtverpachting heeft mede tot doel schade aan de omliggende landbouwpercelen en woonomgeving binnen aanvaardbare perken te houden en het risico op verkeersongevallen te minimaliseren. Hiertoe wordt de strategie gevolgd zoals bepaald in het Vlaamse plan van aanpak everzwijn, waarbij preventie en samenwerking belangrijk zijn en waarbij het beheer van de everzwijnpopulatie gericht is op aantalsreductie in de winter en plaatselijke en gerichte acties om schade te vermijden in de omgeving van schadegevoelige percelen in de zomer.
Deze verpachting heeft ook tot doel de populaties van invasieve exotische soorten te beperken overeenkomstig de visie van het agentschap.
Deze verpachting heeft ook tot doel de populaties van overzomerende ganzen te beperken.
De jachtrechthouder zorgt ervoor dat hijzelf en de personen die desgevallend met hem jagen de noodzakelijke kennis hebben over de beheerdoelstellingen en het gevoerde beheer. Hij is ervoor verantwoordelijk dat deze personen evenals hijzelf, als belangrijke gebruikers van het openbaar domein, in hun communicatie en handelen, correct, respectvol- en tactvol omgaan met andere gebruikers, het brede publiek. De jachtrechthouder en de personen die desgevallend met hem jagen mogen niet communiceren met de media ver de activiteiten verbonden met deze verpachting, behoudens na overleg met en schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de modaliteiten van deze communicatie.
§5. Door zijn deelname aan de verpachting bevestigt de kandidaat-jachtpachter akkoord te gaan met de voorwaarden vermeld in dit document.
Artikel 2. Terreinen begrepen in de jachtverpachting – beschrijving van de loten
§1. De verpachting heeft betrekking op 1 lot.
De begrenzing van het lot is aangegeven op het liggingsplan in bijlage 1. De grenzen van het lot kunnen vóór de verpachting op vraag aangewezen worden door de boswachter. Een lijst van alle kadastrale percelen die volledig of gedeeltelijk begrepen zijn in de verpachting, is opgenomen in bijlage 3.
§2. Beknopt overzicht en oppervlakte van het lot.
Ten Haagdoorn -+/-850 ha
Het terrein zal zonder waarborg van oppervlakte worden toegewezen. Noch de aanwezigheid van wild, noch het afschot wordt gegarandeerd.
§3. Met het oog op een evenwichtig samengaan van natuurbehoudsdoelstellingen, toegankelijkheid en faunabeheer, kunnen in het verpachte domein zogenaamde ‘rustzones’ aangeduid worden.
In de rustzones wordt niet gejaagd. Jacht is in deze zones slechts uitzonderlijk en tijdelijk mogelijk na schriftelijke goedkeuring of in opdracht van de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode, de soorten en de mogelijkheid tot toegang met het geweer.
De rustzones zijn afgebakend op plan in bijlage 1.
De regiobeheerder kan om natuurbehoudsredenen (bv. naar aanleiding van bijzondere broedgevallen) bijzondere tijdelijke rustzones afbakenen. De omvang en duur ervan wordt beperkt tot het strikt noodzakelijke.
Eventuele rustzones worden vermeld onder Hoofdstuk V – bijzondere voorwaarden
§4. Rekening houdend met het gegeven dat het agentschap in de omgeving van de in deze verpachting begrepen percelen, eventueel in de toekomst nog bijkomende percelen kan verwerven of in beheer kan nemen, wordt uitdrukkelijk voorzien dat het agentschap in de toekomst extra percelen onder de vorm van een bijakte in de verpachting kan opnemen. De regiobeheerder beslist aan welk lot ze worden toegevoegd op basis van de coherentie tussen het betrokken perceel en de percelen in de bestaande loten. De voorwaarde om de bijkomende percelen in een lot toe te voegen is dat de oppervlakte van toegevoegde percelen niet meer dan 10% van de oppervlakte van het verpachte lot bedraagt en dat de toegevoegde percelen gelegen zijn binnen een straal van 1 kilometer van een perceel in het verpachte lot.
Omgekeerd kunnen de partners tot 10% van de verpachte oppervlakte vervreemden of uit de verpachting onttrekken zonder dat meer dan 10% van de bejaagbare oppervlakte van de percelen onbejaagbaar wordt en uit de in deze verpachting begrepen percelen verwijderen door middel van een bijakte.
In voorkomend geval wordt de pachtprijs evenredig verhoogd/verlaagd met de toename/afname aan bejaagbare oppervlakte.
Artikel 3. Looptijd van de verpachting
De pacht zal lopen, voor een termijn van 5 opeenvolgende jachtseizoenen, van 01/07/2023 tot en met 30/06/2028.
Het agentschap heeft het recht om jaarlijks zonder daarvoor verder een reden te moeten opgeven, de pacht te doen eindigen bij het einde van het jachtseizoen, mits de pacht uiterlijk 6 maanden vooraf bij aangetekende zending op te zeggen. Aan deze opzeg zijn geen kosten of schadevergoedingen verbonden.
Stilzwijgende verlenging van de pacht is niet mogelijk.
Op schriftelijk verzoek van de jachtrechthouder kan de regiobeheerder, met schriftelijke goedkeuring van de partners, de jachtpacht 3 maal voor zes jaar verlengen, voor zover het beheerplan dit toelaat en de aanvraag daartoe uiterlijk 6 maanden voor de hierboven vermelde einddatum per aangetekende zending aan de regiobeheerder bezorgd wordt. De regiobeheerder heeft het recht om niet op dit verzoek tot verlenging in te gaan.
Hoofdstuk II : Gunningsprocedure - betalingsvoorwaarden
Artikel 4: Gunningsprocedure - Verloop van de aanbesteding
§1.De jachtverpachting gebeurt in een openbare zitting die doorgaat op woensdag 8 februari 2023 in het VAC te Hasselt, Koningin Astridlaan 50 te 3500 Hasselt. De zitting wordt geopend om 14:00 uur. . Het is niet mogelijk om op deze zitting nog een mondeling of schriftelijk bod uit te brengen. Op de zitting worden enkel de bekomen biedingen geopend en gebeurt de voorlopige toewijzing. Alhoewel de zitting openbaar is worden de kandidaten niet verplicht aanwezig te zijn op de zitting.
Indien geen geldig bod werd ontvangen zal automatisch worden overgegaan tot een tweede aanbesteding onder dezelfde aanbestedingsvoorwaarden. Deze tweede zitting gaat door op woensdag 22 februari 2023 in het VAC te Hasselt, Koningin Astridlaan 50 te 3500 Hasselt. De zitting wordt geopend om 14:00 uur.
De aanbesteding zal plaatsvinden bij middel van schriftelijke bieding.
Schriftelijke biedingen dienen per aangetekende zending of per drager tegen afgiftebewijs en ten laatste op Vrijdag 3 februari om 12:00u toe te komen op volgend adres:
Vlaamse Overheid
Agentschap Natuur en Bos
Afdeling Terreinbeheer
Havenlaan 88, bus 75
1000 Brussel
Deze schriftelijke biedingen moeten bezorgd worden onder dubbele omslag, de binnenste gesloten, met het opschrift "Inschrijving verpachting jacht – ANB/TB/LTHK/2023/001".
Schriftelijke biedingen kunnen ook ter zitting aan de voorzitter worden afgegeven vóór de opening van de zitting. Alleen biedingen met een volledig ingevuld biedingsformulier (bijlage 2) worden aanvaard.
Het is niet mogelijk om op deze zitting nog een mondeling of schriftelijk bod uit te brengen. Op de zitting worden enkel de bekomen biedingen geopend en gebeurt de voorlopige toewijzing. Alhoewel de zitting openbaar is worden de kandidaten niet verplicht aanwezig te zijn op de zitting.
§2. De biedingen moeten verplicht worden uitgedrukt in Euro en in het Nederlands.
Het geboden bedrag wordt, op straffe van nietigheid, zowel in cijfers als in woorden uitgedrukt. Dit bedrag mag in geen geval vastgesteld worden onder de vorm van een verwijzing naar het bod van een andere gegadigde.
De bieding betreft het jaarlijks te betalen bedrag en is vrij van BTW volgens art. 6 Wetboek van BTW.
De termijn waarvoor de bieder gebonden is door zijn bieding bedraagt 90 kalenderdagen na ontvangst van het bod, te rekenen vanaf de uiterste indieningsdatum van het bod.
§3. Het agentschap bepaalt voorafgaand aan de verpachting en in overleg met de regiobeheerder en de partners een voldoende bod per lot.
De hoogte van het voldoende bod wordt niet bekendgemaakt.
§4. Het jachtrecht wordt tijdens de zitting voorlopig toegekend aan de hoogste bieder. Het recht van hoger bod kan uitgeoefend worden conform artikel 11, 2e lid van het Jachtdecreet van 24 juli 1991. Slechts na goedkeuring door het hoofd van het agentschap of diens gedelegeerde, zal het jachtrecht definitief toegekend worden.
§5. Alle geschillen tijdens de zitting zullen geregeld worden door de ambtenaar van het ANB die de verpachting voorzit.
§6. Het ANB kan, in overleg met de partners, beslissen om de loten die na de tweede zitting nog altijd zijn ingehouden wegens een te laag geacht bod of een gebrek aan een bod, uit de hand te verpachten.
§ 7. Bij verpachting uit de hand als vermeld in paragraaf 6 kan niet worden afgeweken van de verpachtingsvoorwaarden van de voorafgaande openbare jachtverpachting.
Artikel 5. Toegang tot de gunningsprocedure - houders van het jachtrecht
§1. Het jachtrecht kan uitsluitend toegewezen worden aan natuurlijke personen of erkende wildbeheereenheden (WBE’s). De wildbeheereenheden wijzen het jachtrecht toe aan hun leden jachtrechthouders.
In het geval van natuurlijke personen worden bij de inschrijving de gegevens van het minimum aantal jachtrechthouders vermeld. Binnen 1 maand na de toewijzing kunnen de gegevens van de bijkomende jachtrechthouders doorgegeven worden aan de regiobeheerder en kunnen mits schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder opgenomen worden in de lijst van jachtrechthouders.
In het geval van een WBE worden bij de inschrijving de gegevens van het minimum aantal jachtrechthouders te vermeld. Binnen 1 maand na de toewijzing kunnen de gegevens van de bijkomende jachtrechthouders doorgegeven worden aan de regiobeheerder en kunnen mits schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder opgenomen worden in de lijst van jachtrechthouders.
Het aantal jachtrechthouders wordt beschreven onder Hoofdstuk V Bijzondere voorwaarden
Op het biedings- of registratieformulier wordt het aanspreekpunt aangeduid.
Minstens degene die aangeduid wordt als aanspreekpunt is verplicht aanwezig op een terreinbezoek dat doorgaat op zaterdag 14 januari 2023. Samenkomst parking Abdijhoeve -Kelchterhoefstraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren- om 09:00 u.
Een kopie van het aanwezigheidsattest wordt bij een schriftelijke bieding, op straf van nietigheid van het bod, in de gesloten omslag bij de bieding gevoegd of bij de registratie vóór de opening van de zitting aan de voorzitter overhandigd.
§2. Bieden kan op volgende wijzen:
1. In eigen naam
a. De bieding wordt gedaan ten persoonlijke titel, de bieder is tevens de kandidaatjachtrechthouder
b. De kandidaat-jachtrechthouder is in bezit van een geldig jachtverlof
2. Als zittend jager
a. De bieding wordt gedaan ten persoonlijke titel, de bieder is tevens de kandidaatjachtrechthouder
b. De kandidaat-licentiehouder is in bezit van het originele verpachtingsdocument dat zijn status
als zittend jager aantoont.
c. De kandidaat-licentiehouder is in bezit van een geldig jachtverlof
3. In naam van een erkende WBE
a. De bieding wordt gedaan in naam van de WBE en met toewijzing aan een reeds vooraf
vermelde kandidaat-jachtrechthouder.
b. De kandidaat-jachtrechthouder is in bezit van een mandaat van de WBE. Het mandaat wordt gegeven wordt gegeven door middel van het biedingsformulier (bijlage 2)
c. De kandidaat-licentiehouder is in bezit van een geldig jachtverlof
Een kopie van het jachtverlof wordt bij een schriftelijke bieding, op straf van nietigheid van het bod, in de gesloten omslag bij de bieding gevoegd of bij de registratie vóór de opening van de zitting aan de voorzitter overhandigd.
§3. Onderverhuring is niet toegestaan behoudens de mogelijkheid van de WBE vermeld in paragraaf 1.
§4. Alle jachtrechthouders moeten in het bezit zijn van een geldig jachtverlof.
Niet voldoen aan deze voorwaarde leidt, afhankelijk van het ogenblik van vaststelling, ofwel tot niet-gunning van de jachtverpachting of tot ontbinding van de lopende jachtpachtovereenkomst.
Het agentschap kan in elke fase van de gunning en tijdens de looptijd van de pacht, de nodige informatie over veroordelingen van de (kandidaat-) jachtrechthouders en desgevallend van zijn genodigden of andere deelnemers aan de jacht inwinnen of opvragen. De jachtrechthouder is verplicht om elke veroordeling inzake jacht en beschermde soorten van zichzelf of van zijn genodigden of andere deelnemers aan de jacht onverwijld aan de regiobeheerder te signaleren. De regiobeheerder kan deze personen desgevallend uitsluiten van deelname aan de jacht. Overtreding van deze bepaling leidt, afhankelijk van het ogenblik van vaststelling, ofwel tot niet-gunning van de jachtverpachting of tot ontbinding van de lopende jachtpachtovereenkomst.
§5. De jachtrechthouders zijn vervangbaar mits schriftelijke goedkeuring door de regiobeheerder.
Artikel 6: Betalingsvoorwaarden
§1. De pacht wordt betaald aan Natuurinvest. De betaling dient te gebeuren binnen de dertig dagen na verzending van de schuldvordering.
§2. Het eerste jaar stort de pachter, naast de jaarlijkse pachtprijs, een bedrag van 10% van de jaarlijkse pachtprijs als waarborg. Deze som wordt verrekend in de schuldvordering.
Het agentschap kan van ambtswege de sommen die haar toekomen van de waarborg afhouden.
Dit kan onder meer gebeuren ingeval van opzegging van het contract (zie art. 17), bij toegebrachte schade (zie art.16) of ingeval de pachthouder niet of niet tijdig voldoet aan de vorderingen die ingesteld werden op basis van de verleende pacht.
Na afloop van dit contract kan de jachtpachter de waarborg of in voorkomend geval het saldo ervan, bij Natuurinvest terugvorderen. Na verklaring van de regiobeheerder dat de opdrachthouder al zijn verplichtingen nakwam, wordt de borg teruggestort.
§3 Het jachtrecht kan pas uitgeoefend worden na betaling van de pachtprijs en van de waarborg.
§4. Indien de betalingen niet op de vastgestelde vervaldag gedaan worden, zullen de verschuldigde sommen van rechtswege en zonder aanmaning een intrest gelijk aan de wettelijke intrest opleveren vanaf de vervaldag. Voor het berekenen van de intrest zal elke maand voor dertig dagen geteld worden. De interest wordt per maand berekend; met een gedeelte van een maand wordt geen rekening gehouden. De basissom zal afgerond worden tot de hogere euro en de slotsom tot de hogere euro.
Hoofdstuk III : Algemene bepalingen i.v.m. de uitoefening van het jachtrecht
Artikel 7: Bejaagbare soorten
Het jachtrecht is beperkt tot de volgende wildsoorten:
● Grof wild:
○ everzwijn: onbeperkt en volgens de aanwijzingen van de regiobeheerder
● Waterwild:
○ Canadese en grauwe ganzen onbeperkt en volgens de aanwijzingen van de regiobeheerder.
● Invasief uitheemse soorten: uitsluitend in opdracht van de regiobeheerder
● Andere soorten: uitsluitend in opdracht van de regiobeheerder
Artikel 8: Jachtvormen
§1. Binnen de perken van door de wet toegestane jachtvormen voor de verschillende wildsoorten, worden in het kader van deze verpachting de volgende jachtvormen onderscheiden:
● Individuele aanzitjacht
Een aanzitjacht waarbij de jachtrechthouders op alle toegelaten dagen vrij gebruik maken van de
goedgekeurde jachtkansels
● Gezamenlijke aanzitjacht
Een gezamenlijke aanzitjacht met alle jachtrechthouders.
● Gezamenlijke aanzitjacht met genodigden
Een gezamenlijke aanzitjacht met alle jachtrechthouders waarbij elke jachtrechthouder, in afwijking van artikel 5, §1 genodigden kan voorstellen. Men dient van deze genodigden tenminste 24u voor de jachtactiviteit de naam, telefoonnummer en jachtverlofnummer door te geven aan de regiobeheerder. Het aantal genodigden wordt desgevallend beschreven in hoofdstuk V bijzondere voorwaarden.
● Bersjacht
Een jacht waarbij de jachtrechthouder de dieren al wandelend opzoekt en zo dicht mogelijk tracht te benaderen om veilig te kunnen schieten.
● Drukjacht:
Een drukjacht met alle jachtrechthouders. Drukjacht is een vorm van bewegingsjacht. Drijvers zetten de dieren in beweging. Jagers worden geposteerd op jachtkansels verspreid binnen het hele gebied.
Drijvers lopen in het gebied tussen de jagers door. Algemeen is het de bedoeling bij drukjacht het wild niet ‘op te drijven’ in de richting van een rij van geweren, maar stil door het gebied te bewegen en zo het wild ertoe aan te zetten zich rustig te verplaatsen, in de verwachting dat het voorbij de posten met jagers komt en daar, traaglopend of stilstaand, aangesproken en geschoten kan worden. Hierdoor zijn er minder risico’s op een slecht geplaatst schot dan bij schoten op snel lopende, opgejaagde dieren. In geval van een drukjacht wordt verwacht van de deelnemende jagers dat ze zich bewust zijn van het principe van drukjacht en zich hier ook naar gedragen.
● Drukjacht met genodigden:
Een drukjacht met alle jachtrechthouders waarbij elke jachtrechthouder, in afwijking van artikel 5, §1 genodigden kan voorstellen. Men dient van deze genodigden tenminste 24u voor de jachtactiviteit de naam, telefoonnummer en jachtverlofnummer door te geven aan de regiobeheerder. Het aantal genodigden wordt desgevallend beschreven in hoofdstuk V bijzondere voorwaarden .
● Vangkooien:
De jacht door middel van een kooi waarbij de gevangen dieren vervolgens gedood worden.
Binnen de perken van de wet worden de beheervormen voor de invasief uitheemse soorten en andere soorten desgevallend door de regiobeheerder specifiek bepaald.
§2. De toegelaten jachtvormen en desgevallend de beperkingen daarop worden vermeld onder Hoofdstuk V – bijzondere voorwaarden .
Drukjachten kunnen georganiseerd worden op initiatief van de jachtrechthouder, mits goedkeuring door de regiobeheerder of opgelegd door de regiobeheerder.
De jachtrechthouder treft zelf, in nauwe samenwerking met de boswachter, de nodige wettelijk bepaalde en praktische voorbereidingen (o.a. draaiboek) voor de drukjacht om te zorgen voor een efficiënt en veilig verloop. De data worden bepaald in nauw overleg met de regiobeheerder.
De jachtrechthouder voorziet een voldoende aantal ‘stille drijvers’ voor de drukjacht.
Men dient van deze ‘stille drijvers’ tenminste 24u voor de jachtactiviteit de naam en telefoonnummer door te geven aan de regiobeheerder.
Bersjacht kan op initiatief van de jachtrechthouder mits goedkeuring door de regiobeheer of kan opgelegd worden door de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode, de plaats en om welke diersoorten het gaat.
§3. De jachtrechthouder participeert actief aan jachtterrein overschrijdende activiteiten.
§4. Indien er nood is aan extra jachtdruk kan de regiobeheerder beslissen om bijkomend gemeenschappelijke aanzitjacht, gemeenschappelijke aanzit met genodigden, drukjacht, drukjacht met genodigden, afvangst met vangkooien of bijzondere jacht ’s nachts te organiseren. Indien de regiobeheerder oordeelt dat bij gemeenschappelijke activiteiten bijkomend jagers nodig zijn, kan hij het initiatief nemen om die in te zetten.
De datum van deze bijkomende acties wordt op voorhand per mail aan de jachtrechthouders meegedeeld.
In specifieke omstandigheden kan de regiobeheerder voor een welomschreven faunabeheertaak zelf een uitvoerder aanduiden.
Een niet-limitatieve lijst van dergelijke faunabeheertaken: regulering van overzomerende ganzen, bestrijding van Rosse stekelstaart, het verwijderen van agressieve dieren, het verwijderen van losgebroken dieren, …
Artikel 9: toegelaten periode voor de jacht:
In het weekend en op feestdagen zijn activiteiten niet toegestaan, behoudens een schriftelijke toestemming van de regiobeheerder of zijn plaatsvervanger.
Activiteiten zijn enkel toegestaan tussen 01/09 0u00 en 28 – 29/2 24u00
Jacht buiten deze periode is slechts mogelijk in opdracht van de regiobeheerder. De jachtrechthouder dient samen met alle medejachtrechthouders de opdrachten inzake vermijden van schade in het bijzonder door everzwijn, onmiddellijk uit te voeren.
Artikel 10: Jachtkansels
§1. De jacht op grofwild met het geweer zal, uit veiligheidsoverwegingen ten opzichte van de andere terreingebruikers en met het oog op een passend afschot, uitsluitend gebeuren vanop een door de regiobeheerder goedgekeurde jachtkansel, met uitzondering van de jachtvorm ‘bersjacht’ zoals vermeld onder artikel 8: jachtvormen.
§2. De regiobeheerder kan de jachtrechthouder richtlijnen geven m.b.t. de exacte (ver-)plaatsing van de jachtkansels of kan jachtkansels op bepaalde locaties weigeren. Het ontwerp (afmetingen, materialen) van de kansels en een plan van plaatsing op terrein wordt voorafgaandelijk aan de plaatsing door de jachtrechthouder voorgelegd aan de regiobeheerder. Deze jachtkansels worden door de jagers zelf geplaatst of verplaatst. Iedere jachtkansel dient een nummer te dragen.
De jachtrechthouder bezorgt binnen één maand na goedkeuring aan de regiobeheerder een definitieve kaart waarop de locatie van de kansels met nummer is aangegeven.
De jachtactiviteit kan pas aanvangen na het goedkeuren van het plan met hoogzitten door de regiobeheerder.
Elke wijziging aan het plan met hoogzitten wordt opnieuw schriftelijk ter goedkeuring voorgelegd.
De locatie van de jachtkansels stemmen overeen met de strategie vermeld in art 2§3.
§3 Bij een drukjacht met genodigden voorziet de jachtrechthouder jachtkansels geschikt voor drukjacht. Het aantal jachtkansels wordt bepaald in Hoofdstuk V-bijzondere voorwaarden.
§4. De jachtrechthouder beschikt over een set van minstens 5 snel verplaatsbare jachtkansels om te kunnen inspelen op specifieke noden.
Artikel 11: Wapens
§1. De jachtrechthouders en desgevallend hun genodigden staan in voor de goede staat van het wapen en een correcte instelling van de richtkijker. Er wordt verwacht dat de jachtrechthouders en desgevallend hun genodigden zelf hun wapen en kijker zorgvuldig hebben ingeschoten op 100m.
§2. De jachtrechthouders en desgevallend hun genodigden leggen in het geval van een drukjacht op everzwijn een gedateerd en ondertekend bewijs van oefening in een schietcinema met bewegende beelden voor. Dit bewijs van alle deelnemers aan de drukjacht wordt door de jachtrechthouder ten laatste twee dagen voor de drukjacht per e-mail opgestuurd naar: jachtverpachting@vlaanderen.be. Dit bewijs mag maximaal 6 maanden oud zijn. Indien dit niet kan worden voorgelegd, wordt de jager alsnog uitgesloten van de jacht.
§3. Voor het beheer van grofwild zijn enkel jachtwapens toegelaten die wettelijk toegelaten zijn voor het bejagen van edelhert, damhert, wild zwijn en moeflon.
Er wordt niet toegestaan gebruik te maken van gladloopwapens voor het beheer van grofwild.
Bij een drukjacht wordt het gebruik van een voorspanner niet toegestaan.
Gebruik richtkijker met minimum vergroting groter dan 4x is niet toegestaan bij een drukjacht.
Voor het beheer van invasieve exoten is het gebruik toegelaten van wapens die voldoen aan de wettelijke bepalingen weergegeven in bijlage 3/1 van het soortenbesluit. De regiobeheerder kan deze toelating beperken. Een eventuele beperking kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode, de plaats en om welke diersoorten het gaat.
Voor het beheer van overzomerende ganzen is het gebruik toegelaten van wapens die voldoen aan de wettelijke bepalingen weergegeven in het Jachtvoorwaardenbesluit van 25 april 2014. De regiobeheerder kan deze toelating beperken. Een eventuele beperking kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode, de plaats en om welke diersoorten het gaat.
Artikel 12. Overige bepalingen
§1. Het gebruik van wildcamera’s/cameravallen is binnen de wettelijke normen toegelaten.
De jachtrechthouder houdt een lijst bij van gebruikte wildcamera’s en van de locaties en tijdstippen waarop ze worden ingezet. Deze lijst met bijhorende kaart en alle gemaakte opnames worden aan de regiobeheerder bezorgd wanneer hij er om vraagt en hij kan er vrij over beschikken. De regiobeheerder kan bepaalde periodes en locaties voor wildcamera’s verbieden.
§2. De jachtrechthouder mag geen enkel bord of aanduiding betreffende het jachtrecht aanbrengen zonder de voorafgaande toestemming van de regiobeheerder, behalve voor de berichten die worden voorzien in de jachtwetgeving. Het aanbrengen van dergelijke borden of aanduidingen aan bomen, mag niet op een wijze gebeuren die schade toebrengt aan de boom. Het gebruik van nagels, vijzen of verf is dan ook uitgesloten. Tijdelijke aanduidingen en alle andere sporen van jachtactiviteiten, zijn na de jachtactiviteit onmiddellijk te verwijderen.
§3. De jachtrechthouder staat in overleg met de regiobeheerder in voor het nemen van de preventieve handelingen bedoeld in het Ministerieel besluit van 12 mei 2014 (code van goede praktijk).
§4. De jacht moet worden uitgeoefend met respect voor dierenwelzijn en met het oog op voorkoming van dierenleed.
§5. In afwijking van de bepalingen van art. 25, §2, art. 39, §2 en art. 51 §2 van het Jachtvoorwaardenbesluit, is het gebruik van dode en kunstmatige lokdieren uitsluitend toegestaan mits schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode en de plaats waar de lokdieren gebruikt mogen worden.
§6. Het is de jachtrechthouder niet toegelaten om maai-, kap- of andere beheerwerken uit te voeren in de omgeving van de jachtkansels of elders tenzij na schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode en de plaats van deze beheerwerken.
§7. Het voederen en aanleggen van wildweides is verboden.
§8. Bijzondere veldwachters aangesteld door de jachtrechthouder hebben geen bevoegdheid op dit gebied.
§9. Aankorrelen is toegestaan mits schriftelijke goedkeuring van de regiobeheerder. De goedkeuring kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode en de plaats waar aangekorreld mag worden.
§10. Het gebruik van honden andere dan vermeld in artikel 13 is niet toegestaan behoudens een schriftelijke machtiging van de regiobeheerder of zijn plaatsvervanger.
§11 De in deze verpachting begrepen gronden mogen slechts gewapend betreden worden tijdens de periodes vermeld in Hoofdstuk V – bijzondere voorwaarden. En enkel om een effectieve beheeractiviteit uit te voeren.
Observatie of telling van het wild gebeurt ongewapend. Buiten de periodes vermeld in Hoofdstuk V zijn de geldende toegankelijkheidsregels van toepassing tenzij met schriftelijke machtiging van de regiobeheerder. De jachtrechthouder moet in het bezit zijn van de machtiging wanneer hij hier gebruik van maakt.
§12 Op het verpachte terrein is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten, behoudens op de in de toegankelijkheidsregelingen aangeduide parkings en toegangswegen en eventuele buurtwegen die over de NB-eigendommen lopen en effectief opengesteld zijn voor gemotoriseerd verkeer. De regiobeheerder kan een eventuele afwijking toegestaan op deze regel, gekoppeld aan een vooraf bepaald voertuig. De regiobeheerder verleent daarvoor een schriftelijke toestemming die zichtbaar voor de voorruit geplaatst wordt op naam van de jachtrechthouder en het respectievelijke voertuig.
Hoofdstuk IV – Meldingen, rapportage, wildbraad en staalnames
Artikel 13. Administratie
De jachtrechthouder staat in voor alle wettelijk vastgelegde administratieve verplichtingen die aan het itoefenen van het jachtrecht verbonden zijn.
Artikel 14. Registratie van de jachtactiviteit, schotregistratie en nazoeken
§1. Er wordt een whatsapp groep opgericht door de boswachter of zijn plaatsvervanger waarin alle jachtrechthouders en desgevallend hun genodigden opgenomen zijn.
Het aanzitten wordt telkens vooraf gemeld aan de boswachter of zijn plaatsvervanger door het sturen van een whatsappbericht met vermelding van de naam en het nummer van de jachtkansel.
Elk schot dient onmiddellijk te worden gerapporteerd aan de boswachter of zijn plaatsvervanger door het sturen van een whatsappbericht met vermelding de naam, het nummer van de jachtkansel, de geschoten diersoort en Niet getekend/Getekend /Ter plaatse . Ingeval van een drukjacht wordt ook telkens het aantal schoten vermeld.
§2. Bij elk gemist schot en/of bij ieder vermoedelijk gekwetst dier zal worden nagezocht met behulp van een gekwalificeerde zweethond erkend door het agentschap. De jager -of desgevallend zijn genodigde - neemt zelf deel aan het nazoekwerk. De boswachter of zijn plaatsvervanger wordt onmiddellijk na afloop van de nazoek op de hoogte gebracht van het resultaat van de nazoek.
§3. In het geval een nazoek plaats vindt in een aanpalend terrein waarbij het gekwetste dier het gepachte terrein betreden heeft is de jachtrechthouder verplicht een door het agentschap erkend gespan van hond en geleider toe te laten op het door hem gepachte gebied. De jachtrechthouder brengt de boswachter zo spoedig mogelijk op de hoogte.
§4 Om de jachtinspanningen en succes te monitoren dient elke jager het door het INBO aangeleverde jachtdagboekje m.b.t. de jachtactiviteiten correct in te vullen wanneer INBO daarom vraagt. De jachtrechthouder levert jaarlijks voor 1 april de jachtdagboekjes in het regiokantoor Houthalen- Helchteren.
§5. De afschotmelding wordt door de jachtrechthouder via het e-loket digitaal doorgegeven met de exacte plaatsbepaling waar het dier geschoten werd.
Artikel 15: Geschoten wild en staalname
§1. Geschoten wild wordt kosteloos eigendom van de jager.
§2. De regiobeheerder bepaalt de wijze van inzameling van de wettelijk verplichte stalen. De stalen worden genomen door degene die de dieren ontweidt.
§3 Om een inzicht te krijgen op de populatie dynamische effecten van het grofwildbeheer kan aan de jachtrechthouder gevraagd worden om bijkomende stalen in te zamelen. De regiobeheerder bepaalt de wijze van inzameling. De stalen worden genomen door degene die de dieren ontweidt.
Artikel 16. Verslag van de jachtactiviteiten en overleg
§1. De jachtrechthouder bezorgt maandelijks een verslag aan de regiobeheerder. De regiobeheerder of boswachter kunnen ook een tussentijds verslag vragen. Het verslag bevat de elementen vermeld in art12§1., de inspanningen (datum, starttijd aanzit, einde aanzit), waarnemingen en het afschot. De manier van rapporteren wordt bepaald door de regiobeheerder.
Het rapporteringssjabloon is te vinden in bijlage 4.
§2. De regiobeheerder kan jaarlijks een overleg organiseren waaraan de jachtrechthouder, de regiobeheerder of zijn plaatsvervanger en/of de betrokken boswachter deelnemen. De jachtrechthouder bezorgt ten laatste 1 week voor dit overleg het verslag vermeld in §1. De regiobeheerder en de boswachter kunnen bijkomende informatie opvragen. In het overleg worden de jachtactiviteiten, de resultaten van het voorbije jaar en de strategie voor het komende jaar besproken.
§3. Specifieke waarnemingen van soorten bepaald door de boswachter worden per direct gerapporteerd aan de boswachter.
Artikel 17: Verantwoordelijkheid, aansprakelijkheid
§1. Het agentschap is niet verantwoordelijk voor ongevallen die kunnen gebeuren ten gevolge van de toewijzing en uitoefening van de jacht. De jachtrechthouders jagen onder eigen verantwoordelijkheid en zien af van elke vorm van schadevergoeding door het agentschap voor schade die zou veroorzaakt worden door de jacht of het gebruik van de jachtinfrastructuur (o.m. jachtkansels). De jachtrechthouder is verantwoordelijk voor schade aan derden veroorzaakt door de uitoefening van zijn/haar jachtactiviteit.
§2. De jachtrechthouder is aansprakelijk als naar recht tegenover derden voor schade veroorzaakt door dieren waarvoor de regiobeheerder opdracht gaf tot jacht of bestrijding overeenkomstig artikel 7 in zoverre de dieren afkomstig zijn uit het gebied vermeld in artikel 2 en in zoverre hij de mogelijkheden die aan de jachtverpachting verbonden zijn niet optimaal benut heeft.
§3. De jachtrecht houder is eveneens aansprakelijk als naar recht tegenover het Vlaamse Gewest voor de schade, veroorzaakt in haar domeinen door dieren waarvoor de regiobeheerder opdracht gaf tot jacht of bestrijding overeenkomstig artikel 7 in zoverre de dieren afkomstig zijn uit het gebied vermeld in artikel 2 en in zoverre hij de mogelijkheden die aan de jachtverpachting verbonden zijn niet optimaal benut heeft.
§4. Elke instructie (onder andere tijdens de veiligheidsbriefing) die wordt opgelegd door het agentschap wordt opgevolgd.
Artikel 18. Maatregelen bij niet-naleving van de aanbestedingsvoorwaarden
Het niet-naleven van de jacht- of natuurbehoudswetgeving, niet-naleven van één van de bepalingen van deze aanbestedingsvoorwaarden of onveilig/onaanvaardbaar gedrag, kan de onmiddellijke opzegging van de jachtpacht tot gevolg hebben zonder dat zal worden overgegaan tot welke terugbetaling dan ook door het agentschap. De uitsluiting gebeurt door het hoofd van het agentschap of diens gedelegeerde, op basis van een gemotiveerd advies van de regiobeheerder.
In het geval van een dergelijke opzeg, wordt de onder art. 6, §2 vermelde borg volledig ingehouden als vergoeding voor administratieve onkosten bij het agentschap.
Het niet-naleven van de jacht- of natuurbehoudswetgeving, niet-naleven van één van de bepalingen van deze aanbestedingsvoorwaarden of onveilig/onaanvaardbaar gedrag leidt er bovendien toe dat de personen uitgesloten worden voor volgende aanbestedingen van het jachtrecht door het agentschap in de daaropvolgende vijf jachtseizoenen. Deze personen kunnen voor dezelfde periode tevens niet meer deelnemen aan jachtactiviteiten op een eigendom van het agentschap, ook niet op uitnodiging van een derde. De regiobeheerder zelf kan om dezelfde reden en onder de vorm van een met redenen omklede beslissing die betekend wordt aan de jachtrechthouder, genodigden tijdelijk of voor de rest van de lopende jachtperiode, uitsluiten van de jacht.
Artikel 19. - Elke rechtsvordering van de jachtrechthouder wordt ingesteld bij een Nederlandstalige Belgische rechtbank te Brussel, behoudens ingeval van een vordering tot tussenkomst in een bestaand geding.
Hoofdstuk V Bijzondere voorwaarden
Artikel. 20 bijzondere bepalingen voor Ten Haagdoorn.
§1. Korte beschrijving van het lot :
- vegetatie/biotoop
Het natuurterrein bestaat grotendeels uit biologisch waardevolle tot zeer waardevolle biotopen. De belangrijkste biotopen die actueel voorkomen zijn vennen (ao, aom, Natura 2000habitat 3110, 3130 of 3160), landduinen (dm, Natura 2000habitat 2310, 2330), heide (ce, cg, Natura 2000habitat 4010, 4030, 7150), venige heide en laagveen (ces, ms, Natura 2000habitat 7140), droge schraalgraslanden (ha, Natura 2000habitat 6230), oude eikenberkenbossen (qb, qs, Natura 2000habitat 9190, 9120), alluviale berkenbroekbossen en elzenbroekbossen (vo, vm, Natura 2000habitat 91EO).
- Recreatie
Het natuurterrein is een belangrijk onderdeel van Park Midden-Limburg, met de op Vlaams niveau belangrijke toeristische domeinen van Bokrijk, Kelchterhoef en Hengelhoef. Bezoekers komen zowel uit de onmiddellijke omgeving als vanuit gans Vlaanderen en de buurlanden. De bezoekersdruk is dus hoog, met zowel grote aantallen wandelaars (vb. 100.000 wandelaars in 2018 voor Teut), fietsers, ruiters als menners en mountainbikers.
Het natuurterrein heeft een uitgebreid recreatief netwerk met wandelpaden, mountainbike-routes, ruiter- en fietsroutes en een aantal hondenlosloopzones. Veel routes zijn onderdeel van regionale fiets-, wandel- of ruiternetwerken.
• In het domein Kelchterhoef is de recreatie zeer intensief, vooral in het centraal parkgedeelte (Beheerblok K5). Hier ligt een dicht wandelpadennetwerk met horeca, speeltuinen, hondenlosloopzones en een hengelvijver. Jaarlijks worden hier ook verschillende grote evenementen georganiseerd. In het westelijk deel van Kelchterhoef ligt het vakantiedomein De Bosberg (beheerblok K4). In het oosten ligt de Overdekte Vrije Markt. In de bossen errond ligt de focus meer op zachte recreatie met aangeduide routes voor fietsers, ruiters en menners en voetgangers. De vallei van de Laambeek in het westelijk deel is een rustige zone, met vooral wandelpaden.
• In Tenhaagdoorn ligt de nadruk op extensieve recreatie: de wandelpaden vertrekken vanaf drie kleinere parkings. De eerste ligt aan de Genaderse Molen, de tweede parking ligt aan de N726, eveneens met aangrenzende hondenlosloopzone en de derde vertrekt vanaf de parking aan het Golfterrein. Het gebied is tevens goed ontsloten voor fietsers, mountainbikers, ruiter en menners. In Tenhaagdoorn ligt de Royal Limburg Golf, een golfterrein op eigendom van de gemeente Houthalen-Helchteren
§2. Aantal jachtrechthouders en genodigden
Het minimum aantal jachtrechthouders bedraagt 5 en maximum 10.
In de gevallen vermeld onder artikel 5, §1 gelden de volgende regels met betrekking tot het aantal genodigden
voor een drukjacht:
- Het aantal genodigden voordrukjacht is minimaal 20 tot maximaal 32.
Het aantal jachtkansels dat de jachtrechthouder voorziet tijdens een drukjacht is in overeenstemming met het aantal genodigden en bedraagt 1 kansel op 10 tot 20 ha dekking.
§3. Rustzones
In dit lot is 1 rustzone aanwezig met een benaderde oppervlakte van 705 ha. De rustzone wordt weergegeven op plan in bijlage 1.
§4 Toegestane jachtvormen
● Individuele aanzitjacht
● Gezamenlijke aanzitjacht
● Bersjacht
● Drukjacht
● Drukjacht met genodigden
● Vangkooien:
Vangkooien worden enkel gebruikt voor het vangen van everzwijnen.
De regiobeheerder kan het gebruik van vangkooien opleggen aan de jachtrechthouder.
De jachtrechthouder engageert zich dat de vangkooien tijdens de periode waarin ze op scherp staan dagelijks gecontroleerd worden. De periode waarin de vangkooien op scherp staan wordt opgelegd door het agentschap met een maximum van 90 dagen per jachtseizoen. Op eigen initiatief kan de jachtrechthouder de periode waarin de kooi op scherp staat uitbreiden.
Indien de jachtrechtouder op eigen initiatief vangkooien wil inzetten kan dit mits schriftelijke toestemming van de regiobeheerder. Everzwijnen die worden gevangen in de kooi worden eigendom van de jachtrechthouder en onder zijn toezicht gedood.
De jachtrechthouder beschikt over een vangkooi die voldoet aan de wettelijke voorwaarden om everzwijnen te vangen.
Als vangkooien moeten gebruikt worden voor andere soorten in uitvoering van artikel 7 wordt dit vermeld in de opdracht van de regiobeheerder. De toelating voor het gebruik van deze vangkooien kan voorwaardelijk zijn en vermeldt steeds de periode, de plaats en om welke diersoorten het gaat.
Bijlagen:
1. Liggingsplan
2. Biedingsformulier
3. Lijst percelen
4. Rapporteringssjabloon
Tussenkomst door raadslid Maarten Houben en fractievoorzitter Stijn Van Dingenen en antwoord door schepen Muhammet Oktay en burgemeester Alain Yzermans.
Besluit:
Artikel 1
Voor de percelen in eigendom van het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren binnen de gebieden Teut-tenhaagdoornheide en Kelchterhoef een jachtrecht toe te kennen zodat jacht mogelijk is.
Artikel 2
ANB aan te stellen als aankoopcentrale en de mandaatovereenkomst te ondertekenen.
Artikel 3
De voorgestelde jachtverpachtingsvoorwaarden goed te keuren.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Addendum 2 bij de samenwerkingsovereenkomst inzake PPS Mijnpark - Goedkeuring.
Wetgeving
● Besluit gemeenteraad 26/11/2015: overname van de samenwerkingsovereenkomst tussen het AGB Masterplan en de THV Kumpen Cordeel Houben Vastgoed met betrekking tot PPS Mijnpark;
● Besluit gemeenteraad 24/06/2021: goedkeuring eerste addendum bij de samenwerkingsovereenkomst inzake PPS Mijnpark zoals overgenomen door de gemeenteraad in zitting van 26 november 2015.
Feiten en context
De samenwerkingsovereenkomst, afgesloten tussen het Autonoom gemeentebedrijf Masterplan en THV Kumpen, Cordeel, Houben op 25 november 2015 en overgenomen door het gemeentebestuur Houthalen-Helchteren op 26 november 2015 (gemeenteraad), regelt de publiek-private samenwerking tussen het gemeentebestuur Houthalen-Helchteren en de THV Kumpen, Cordeel, Houben voor de realisatie van het mijnterrein te Houthalen (bijlage 1a-1b-1c).
De THV Mijnpark, zal in overeenstemming met de samenwerkingsovereenkomst, de realisatie van het gebied uitvoeren bij middel van 2 SPV’s, nl nv Mijnpark Woon en promotie en nv Mijnpark KMO. Deze SPV’s zijn opgericht op 13 september 2017 (bijlage 2a en 2b).
Voor de realisatie van de tweede fase van de woonzone werd door het gemeentebestuur Houthalen-Helchteren op 23 september 2021 een omgevingsvergunning OMV_2020154469-2020/366 afgeleverd voor het slopen van een loods, fietsenstalling en verharding en voor het bouwen van appartementen en een hoogspanningscabine (bijlage 3).
NV Mijnpark Woon en Promotie vraagt om via een addendum aan de samenwerkingsovereenkomst de rechtstreekse verkoop van de gemeentelijke gronden aan haar mogelijk te maken. De reden van deze vraag is dat Houben NV samen met Gilen Real Estate de residentiële woongelegenheden op de zuidoostelijk zone van de site Mijnpark wenst te realiseren met een focus op betaalbaar en duurzaam wonen waarbij wooneenheden o.a. worden aangeboden via de formule van Hamsterhuren®. Om de wooneenheden via de huurspaarformule Hamsterhuren® te kunnen aanbieden , dienen de gronden verworven te worden om als zekerheid te kunnen worden aangewend voor de financiering van het vastgoedfonds dat het Hamsterhuren® zal aanbieden aan geïnteresseerde huurspaarders en deze laatste de mogelijkheid te bieden ook de grond middels het concept van Hamsterhuren® te kunnen verwerven.
Deze rechtstreekse verkoop zal via dezelfde modaliteiten gebeuren als voorzien in de PPS-overeenkomst.
Het addendum werd opgesteld door GD&A advocaten (als raadsman van nv Mijnpark Woon en Promotie) (bijlage 4) met volgende voorwaarden:
1. VOORWERP
1.1. Verbintenis tot ontwikkeling
Partijen erkennen en bevestigen voor zoveel als nodig de verbintenis die is aangegaan door de Opdrachtnemer om (o.a.) de residentiële woongelegenheden op zuidoostelijke zone van de site Mijnpark te ontwikkelen overeenkomstig de voorwaarden zoals overeengekomen in de Overeenkomst. Het betreffen de percelen aangeduid in bijlage 5/bijlage 4.4 in addendum : definitief plan met inplanting nieuwbouw blokken A-B-C-D-E en waarbij de projectzone aangeduid is met een blauwe stippellijn.
De zuidoostelijke onderhoek van bouwblok D zoals enerzijds aangegeven op plan Architect A-Tract (bijlage 6/bijlage 4.3 in addendum) en anderzijds aangegeven op plan van landmeter Delcourt Tom (bijlage 7/bijlage 4.5 in addendum) als zijnde lot 2 met een grondoppervlakte van 392 m2 is het eigendom van vzw Patrimonium QRIOS / TIKB, Pastorijstraat 40 bus 1 te 3530 Houthalen.
1.2. Modaliteiten van de verbintenis tot ontwikkeling
Partijen verduidelijken dat voormelde verbintenis tot ontwikkeling zoals voorzien in de Overeenkomst zal worden uitgevoerd onder de modaliteiten, zoals hierna uiteengezet:
A. De residentiële woongelegenheden op de zuidoostelijke zone van de site Mijnpark, zullen door Partij Houben NV, als onderdeel van de Opdrachtnemer, worden ontwikkeld samen met haar partner Gilen Real Estate middels een vennootschap genaamd Botanica BV met zeteladres Plankstraat 13 te 3800 Sint-Truiden, welke opgericht is bij notariële akte dd 28 november 2022 bij Geassocieerde notarissen Van Hoof en Versele, Luikersteenweg 54 E B001 te 3800 Sint-Truiden (attest zie bijlage 8), zodat het doel en de ambities van de Overeenkomst worden gerealiseerd.
B. De residentiële woongelegenheden zal door de vennootschap Botanica BV of door een met haar verbonden vennootschap worden gebouwd volgens de plannen in overeenstemming met de Overeenkomst en het goedgekeurde RUP “Houthalen- centrum/Sonnis”, zoals bevestigd in de omgevingsvergunning (dossiernummer OMV_2020154469-2020/366) die Opdrachtgever heeft afgeleverd op 23 september 2021. (zie bijlage 3)
C. Voor de realisatie van de residentiële woongelegenheden op de zuidoostelijke zone van de site Mijnpark, worden de grondaandelen door de Opdrachtgever verkocht aan de vennootschap Botanica BV. Deze verkoop van de grondaandelen aan de vennootschap Botanica BV is conform de bepalingen van de Overeenkomst zoals hierna uiteengezet.
2. VERKOOP GRONDAANDELEN
2.1. Partijen komen overeen dat de Opdrachtgever de grondaandelen van de zuidoostelijke zone van de site Mijnpark, zoals gedefinieerd in artikel 1.1 middels bijlage 4 van onderhavig Addendum, verkoopt aan de vennootschap Botanica BV.
2.2. De verkoop van de in artikel 1.1. van onderhavig Addendum vermelde grondaandelen door de Opdrachtgever aan de vennootschap Botanica BV geschiedt aan een eenheidsprijs van
100 euro/m2 en komt op een saldobedrag van € 259.178,07 (totaal prijs € 323.972,47 € - reeds drie betaalde voorschotten van 48.595,80 € tot 2020 (3.239,72 m2 x 3 x 5 €/m2) – één betaald voorschot in week 49 van 2022 van 16.198,60 € (3.239,72 m2 x 5 €/m2). De totaalprijs van 323.972,47 € is het resultaat van de toepassing van de betalingsverbintenis in artikel 6.1 van de Overeenkomst.
Dit totaalbedrag is berekend op het procentuele grondaandeel van 41,87 % van de gemeente van onderhavige projectzone waar er in totaliteit 7.737,58 m2 verkoopbare netto oppervlakte gerealiseerd gaat worden. 7.737,58 m2 x 41,87 % = 3.239,72 m2 x 100 €/m2 = 323.972,47 €.
Het procentueel aandeel van gemeentelijk grondvolume op de site is bepaald op basis van het opmetingsplan van landmeters Tempels & Jacobs dd 7/12/2022.
Grondeigendom gemeente :
● Perceel deel 1036 B (noordelijk deel zijde NAC : 3.049 m2
● Perceel deel 1037 A (westelijk deel zijde Limburgplein : 1.521 m2
Totale grondoppervlakte gemeente 4.570 m2
Grondeigendom deel TIKB :
● Perceel deel 1037 B (zuidelijk deel site) : 6.344 m2
Totale grondoppervlakte TIKB 6.344 m2
Totale oppervlakte site : 4.570 m2 + 6.344 m2 = 10.914 m2
Het gemeentelijk grondvolume van 4.570 m2 komt overeen met 41,87 % van totale oppervlakte van 10.914 m2.
Voor de realisatie van het volledige bouwproject site Botanica dient laatstgenoemde nog een restperceel aan te kopen op het meest zuidoostelijk gedeelte van de site welke heden nog eigendom is van QRIOS. Het betreft een volume van 392 m2 zijnde lot 2 aangegeven op het plan van landmeter Delcourt Tom (bijlage 7 /bijlage 4.5 in addendum).
2.3. Conform de PPS overeenkomst verbindt Partij Houben BV en haar partner Gilen Real Estate zich dat de vennootschap Botanica BV de grondaandelen, waarvan sprake in artikel 1.1. van onderhavig Addendum, op haar beurt aan 100 euro/m² zal doorverkopen aan de eindgebruiker teneinde het betaalbaar karakter van de residentiële woongelegenheden te garanderen.
2.4. Met de verkoop door de Opdrachtgever aan de vennootschap Botanica BV aan de prijs vastgesteld in de Overeenkomst worden het contractueel kader en het rechtszekerheids- en vertrouwensbeginsel gerespecteerd.
2.5. In uitvoering van artikel 2.2 van onderhavig Addendum zal tussen de Opdrachtgever en de vennootschap Botanica BV zo spoedig mogelijk een authentieke koop-verkoopakte worden verleden. De kosten verbonden aan het verlijden van de authentieke akte en in voorkomend geval de verschuldigde registratierechten zullen ten laste van Botanica BV zijn.
3. EINDE OPSTALRECHT
Het recht van opstal dat door de Opdrachtgever aan de Opdrachtnemer is toegekend middels de opstalakte van 9 april 2018 met betrekking tot de zuidoostelijke zone van de site Mijnpark neemt, voor de percelen gedefinieerd in artikel 1.1 van onderhavige Addendum, bij het verlijden van de authentiek akte van rechtswege een einde zonder dat daarvoor vanwege een Partij een vergoeding verschuldigd is.
4. TERUGKOOPRECHT OPDRACHTGEVER
Indien de residentiële woongelegenheden op zuidoostelijke zone van de site Mijnpark niet worden gerealiseerd binnen het tijdskader (september 2025) zoals opgenomen in de Overeenkomst dan kan de Opdrachtgever de gronden zoals gedefinieerd in artikel 1.1. van onderhavig Addendum terugkopen van de vennootschap Botanica BV tegen de prijs van 100 euro/m².
5. SLOTBEPALINGEN
5.1. Dit Addendum wordt geacht integraal deel uit te maken van de Overeenkomst.
5.2. De modaliteiten van de Overeenkomst blijven ten allen tijde geldig en dienen mee opgenomen te worden in elke overdracht van de gronden en/of opstalrechten tot de realisatie van de residentiële woongelegenheden op de zuidoostelijke zone van de site Mijnpark en de uiteindelijke overdracht aan de eindgebruiker.
5.3. Onderhavige Addendum treedt in werking op de datum van ondertekening ervan door beide Partijen.
Besluit:
Artikel 1
Het tweede addendum bij de samenwerkingsovereenkomst inzake PPS Mijnpark, zoals hierboven beschreven en tevens toegevoegd aan de bijlagen van dit dossier, goed te keuren.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Afschaffen en onttrekken aan het openbaar domein - grond (parking) ter hoogte van Wild- en wandelpark Molenheide - 2de lezing - Goedkeuring.
Wetgeving
De kredieten voor het jaar 2022 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 25 november 2021.
Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Feiten en context
De gemeenteraad is in zitting van 24 november 2022 principieel akkoord gegaan om de parking ter hoogte van het wild- en wandelpark Molenheide, kadastraal bekend in de Vierde Afdeling Sectie B zonder kadastrale nummer, zoals aangeduid als lot 1 op het plan van opmeting en afpaling van 4/7/2019 opgemaakt door landmeter-expert Lawrens Buyckx, met een oppervlakte van 1ha 62a 9ca te onttrekken aan het openbaar domein.
De parking ter hoogte van het wild- en wandelpark zit vervat in zone 5 van de verkoop van Molenheide aan Valeipa.
Het college van burgemeester en schepenen heeft een openbaar onderzoek de commodo et incommodo geopend op maandag 28 november 2022 en gesloten op maandag 12 december 2022 zonder bezwaren.
Besluit:
Artikel 1
De onttrekking van de parking ter hoogte van het wild- en wandelpark Molenheide, kadastraal bekend in de Vierde Afdeling Sectie B zonder kadastrale nummer, zoals aangeduid als lot 1 op het plan van opmeting en afpaling van 4/7/2019 opgemaakt door landmeter-expert Lawrens Buyckx, met een oppervlakte van 1ha 62a 9ca wordt definitief goedgekeurd en dit met het oog op de verkoop zone 5 van Molenheide aan Valeipa.
Artikel 2
Afschrift van deze beslissing voor het nodige gevolg over te maken aan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie - opmetingen en waarderingen en het college van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de verdere afhandeling van dit dossier.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Goedkeuring zaak der wegen voor het realiseren van een alternatieve (vracht-)wagenontsluiting voor het bedrijventerrein Centrum-Zuid, gelegen aan de N715-Grote Baan tussen Houthalen en Meulenberg - Goedkeuring.
Wetgeving
● Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.
● Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
● Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen.
● Besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
● Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.
● De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
● Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.
● Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. Artikel 8 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019: 'Niemand kan een gemeenteweg aanleggen, wijzigen, verplaatsen of opheffen zonder voorafgaande goedkeuring van de gemeenteraad.'
● Artikel 10 van het decreet houdende de gemeentewegen van 3 mei 2019: 'Bij beslissingen over de aanleg, wijziging, verplaatsing of opheffing van gemeentewegen wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6.'
● Artikel 31 van het decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014: 'Als de vergunningsaanvraag wegenwerken omvat waarover de gemeenteraad beslissingsbevoegdheid heeft en de bevoegde overheid, vermeld in artikel 15, oordeelt dat de omgevingsvergunning kan worden verleend, neemt de gemeenteraad een beslissing over de zaak van de wegen voor de bevoegde overheid een beslissing neemt over de aanvraag.
● De Kadastrale bescheiden.
Feiten en context
Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend bij de Vlaamse Overheid door De werkvennootschap, Sint-Lazaruslaan 4-10 te 1210 Brussel. Deze aanvraag houdt de alternatieve (vracht)wagenontsluiting in voor het bedrijventerrein Centrum-Zuid gelegen aan de Grote Baan N715 tussen Houthalen en Meulenberg.
De nieuwe toegang aan de westelijke zijde van de zuidelijke ontsluitingsweg CZ zal uitgevoerd worden met een rondpunt om een vlotte toegang te verzekeren tot het industrieterrein. Dit rondpunt komt in beheer van de gemeente en zal worden gezien als gemeenteweg.
De aanleg van het rondpunt heeft betrekken op volgende percelen: GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN 1e Afd., Sie H, nrs. 771b en 1085a; 1e Afd., Sie C, nrs. 887a, 888a, 892l, 900c
Voor dit rondpunt wordt een zaak der wegen opgesteld – wijziging rooilijnen.
Overeenkomstig artikel 12 van het Decreet Gemeentewegen kan de wijziging van een gemeenteweg met toepassing van artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet opgenomen worden in een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen, voor zover die wijziging past in de realisatie van de bestemming van de gronden en voor zover het aanvraagdossier een ontwerp van rooilijnplan omvat.
Een ontwerp van rooilijnplan werd toegevoegd, waarbij de aanvraag de wijziging van een bestaande gemeenteweg omvat inzake de rotonde en zodoende past binnen de realisatie van de bestemming van de gronden. Een ontwerp van rooilijnplan werd tevens toegevoegd voor de nieuwe wegenis inzake het ontworpen rondpunt.
Artikel 31 van het Omgevingsvergunningsdecreet voorziet dat indien de aanvraag de wijziging van een gemeenteweg omvat, het college van burgemeester en schepenen de gemeenteraad samenroept om hierover een beslissing te nemen. Zodoende wordt verzocht om de beoogde wijziging van deze gemeenteweg aan de gemeenteraad voor te leggen, zodat deze zich kan uitspreken over de ligging, breedte en uitrusting van de gemeenteweg en beoogde opname in het openbaar domein. Dit rekening houdend met de doelstellingen en principes uit het Decreet Gemeentewegen.
Het project ligt volledig in het origineel gewestplan Hasselt-Genk, goedgekeurd bij K.B. op 03.04.1979.
● In Bufferzone (art.4.5)
● Bestaande Hoofdverkeerswegen (art 8.3.1)
● Industriegebieden (artikel 2.0)
● Reservatiegebieden (artikel 7.3)
● Natuurgebieden (art 4.3.1)
Het plan van de weg is onderworpen aan een openbaar onderzoek van 20.11.2022 tot en met 19.12.2022.
De gemeente dient advies uit te brengen over de vergunningsaanvraag aan de Vlaamse Overheid met als eindtermijn 31/12/2022.
Er wordt een goedkeuring gevraagd over de zaak der wegen.
Besluit:
Artikel 1
Kennis te nemen van de aanvraag van De werkvennootschap, Sint-Lazarusstraat 4-10, 1210 Brussel betreft de aanleg van de alternatieve (vracht)wagenontsluiting in voor het bedrijventerrein Centrum-Zuid gelegen aan de Grote Baan N715 tussen Houthalen en Meulenberg.
De aanleg van het rondpunt heeft betrekken op volgende percelen: GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN 1e Afd., Sie H, nrs. 771b en 1085a; 1e Afd., Sie C, nrs. 887a, 888a, 892l, 900c
Artikel 2
Kennis te nemen van het feit dat deze aanvraag is onderworpen aan een openbaar onderzoek (van 20.11.2022 tot en met 19.12.2022)
Artikel 3
Goedkeuring te verlenen aan het wegtracé zoals voorgesteld op het plan in de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2022119862, met inbegrip van de vaststelling van de rooilijn, bijhorende infrastructuur en nutsvoorzieningen, waarvan de aanlegkosten ten laste vallen van de bouwheer;
Deze wegenis met zal achteraf kosteloos worden opgenomen in het openbaar domein nadat voldaan is aan de eventuele opmerkingen bij de oplevering van de werken.
Zitting van 22 dec 2022
Openbare zitting
Vragen door de raadsleden aan het college
Er zijn vragen van :
1) Raadslid Maarten Houben in verband met de afbraak van de oude sporthal in Houthalen Centrum.
2) Raadslid Luciana Costa in verband met de signalisatieborden in de Huidevettersstraat en de Hofstraat.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.