GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Zitting van 26 mei 2025

van 20.10 tot 20.57uur

 

Aanwezig:

Myrthe Van Roey, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Hanne Kellens, Lieve Wouters, Marc Vandenbussche, Mustafa Aytar, Katrien Timmers, schepenen

Eefje Van Wortswinkel, Göksal Kanli, Bert Cuppens, Carine Achten, Jef Verpoorten, Silke Hillen, Maarten Houben, Michiel Lenssen, Liesbeth Maris, Mathijs Knevels, Filip Gielen, Yeter Demirci, Marc Coenen, Ben Olech, Jill Claes, Gunther Maex, Monique Verstraeten, Mia 's Hertogen, Kenan Akyil, Özlem Demirci, Silvio Bellavia, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Muhammet Oktay, Myriam Bellio, schepenen

Luciana Costa, raadslid

 

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting van 28 april 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Wet van 29 juli 1991: alle bestuurshandelingen moeten uitdrukkelijk gemotiveerd worden.

        Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid Deel II – Titel  5 – De werking van het lokaal bestuur - Hoofdstuk 1 Akten van het lokaal bestuur - Afdeling 1. Opmaken en ondertekenen van akten (artikelen 277 en 278).

        De algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad, vastgesteld bij gemeenteraadsbesluit van 28.02.2019, bepaalt het volgende:

 

Artikel 33

§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel

277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

§2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking. De notulen worden ter beschikking gesteld via de webapplicatie, het zittingsverslag via de gemeentelijke webstek.

§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.

 

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 28 april 2025 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 28 april 2025 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Creat Services dv: mandatering van de afgevaardigde in de algemene vergadering van 17 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Statuten Creat Services dv

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 432: de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is aangesloten bij Creat Services dv en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van 17 juni 2025 om 14.30 uur te Gent.

 

De vergadering zal fysiek plaatsvinden met digitale inbelmogelijkheid via Zoom.

 

De agenda voor de algemene vergadering van 17 juni 2025 werd meegedeeld in de oproepingsbrief van 21 maart 2025.

 

Aan het dossier worden de nodige documenten toegevoegd.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van Creat Services dv gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

De heer Maarten Houben, raadslid, met als plaatsvervanger mevrouw Myrthe Van Roey, raadslid, werden aangeduid.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering van Creat Services dv van 17 juni 2025 met als agendapunten:

1. Wijziging van vermogen

2. Actualisering van bijlagen 1 en 2 aan de statuten ingevolge wijziging van vermogen

3. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024

4. Verslag van de commissaris

5. a. Goedkeuring van de jaarrekening over het boekjaar 2024 afgesloten per 31 december 2024

    b. Goedkeuring van de voorgestelde resultaatsverdeling over het boekjaar 2024

6. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris

7. Aanstelling commissaris

8. Actualisering presentievergoeding

9. Statutaire benoemingen

Varia.

 

Artikel 2

Aan de heer Maarten Houben (of bij belet mevrouw Myrthe Van Roey) wordt een mandaat verleend om op de algemene vergadering van 17 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen hetzij bij voorkeur per elektronische post naar het e-mailadres 20250617AV@creat.be, hetzij per post t.a.v. Creat Services dv, p/a Intercommunaal Beheer Farys, Stropstraat 1 te 9000 Gent.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Fluvius Limburg: mandatering van de afgevaardigde in de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 16 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald art. 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke algemene vergadering

        Statuten Fluvius Limburg

 

Feiten en context

Onze gemeente is voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg.

 

De agenda met documentatiestukken werd opgesteld door de raad van bestuur in zitting van 11 maart 2025.

 

De gemeente werd per aangetekend schrijven van 3 april 2025 opgeroepen om deel te nemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Limburg op 16 juni 2025 te Genk.

 

Aan het dossier worden de nodige documentatiestukken toegevoegd, welke ons op digitale wijze op 3 april ter beschikking werden gesteld.

 

De gemeenteraad heeft reeds de vertegenwoordigers aangeduid voor de algemene vergaderingen van Fluvius Limburg gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

De heer Göksal Kanli en de heer Mustafa Aytar, met als plaatsvervangers de heer Jef Verpoorten en mevrouw Özlem Demirci, werden aangeduid.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Limburg van 16 juni 2025:

1. Kennisneming verslagen van Fluvius Limburg van de raad van bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2024

2. Goedkeuring van de jaarrekening van Fluvius Limburg afgesloten op 31 december 2024 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels)

3. Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgende WVV

4. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités met betrekking tot het boekjaar 2024

5. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten

6. Evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging tijdens de vorige 6 jaar en het ondernemingsplan 2025-2030

7. Statutaire benoemingen

8. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

De heer Göksal Kanli en de heer Mustafa Aytar (of bij belet de heer Jef Verpoorten en mevrouw Özlem Demirci), die zullen deelnemen aan de algemene vergadering tevens jaarvergadering van Fluvius Limburg op 16 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen hun stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Fluvius Limburg, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband IGL: mandatering van de afgevaardigde in de buitengewone algemene vergadering van 26 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Statuten IGL, in het bijzonder art. 40 inzake de wijziging van de statuten

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald art. 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging IGL.

 

De gemeente werd opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van 26 juni 2025 om 18.00 uur te Genk.

 

De raad van bestuur heeft in zitting van 19 september 2024 het ontwerp van statutenwijziging vastgesteld.

 

De statuten dienen aangepast te worden aan de gewijzigde organisatiestructuur.

 

De Vlaamse Regering heeft omtrent de statutenwijziging van IGL een advies uitgebracht op 19 november 2024. Een afschrift van dit advies is toegevoegd aan het dossier.

 

Aan het dossier worden de nodige documenten betreffende de agendapunten van deze buitengewone algemene vergadering toegevoegd.

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van IGL gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

De heer Mathijs Knevels, raadslid, met als plaatsvervanger mevrouw Silke Hillen, raadslid, werden aangeduid.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten de agenda van de buitengewone algemene vergadering van IGL van 26 juni 2025 goed te keuren:

1. Ontwerp van statutenwijziging - goedkeuring

2. Machtiging aan de algemeen directeur om de statuten te coördineren en neer te leggen - goedkeuring.

 

Artikel 2

Aan de heer Mathijs Knevels (of bij belet mevrouw Silke Hillen) wordt een mandaat verleend om op de buitengewone algemene vergadering van IGL van 26 juni 2025 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft onze afgevaardigde gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IGL, ter attentie van het secretariaat, uitsluitend op secretariaat@iglimburg.be.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband IGL: mandatering van de afgevaardigde in de gewone algemene vergadering van 26 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Statuten IGL, in het bijzonder art. 35

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald art. 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de opdrachthoudende vereniging IGL.

 

De gemeente werd opgeroepen om deel te nemen aan de gewone algemene vergadering van 26 juni 2025 om 18.30 uur te Genk.

 

Voorafgaand zal de buitengewone algemene vergadering plaatsvinden om 18.00 uur.

 

Aan het dossier worden de nodige documenten betreffende de agendapunten van deze gewone algemene vergadering toegevoegd.

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van IGL gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

De heer Mathijs Knevels, raadslid, met als plaatsvervanger mevrouw Silke Hillen, raadslid, werden aangeduid.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten de agenda van de gewone algemene vergadering van IGL van 26 juni 2025 goed te keuren:

1. Toelichting van het verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2024

2. Toelichting van het verslag van de commissaris-revisor over het boekjaar 2024

3. De balans 2024 en de resultatenrekening 2024, en de vaststelling van het saldo (resultaatverwerking): goedkeuring

4. Kwijting aan de bestuurders: goedkeuring

5. Kwijting aan de commissaris-revisor: goedkeuring

6. Vaststelling van de werkingstoelage voor de deelnemers-gemeenten (aandelen A) voor het boekjaar 2025: goedkeuring

7. Aanstelling bestuurder Tongeren-Borgloon: goedkeuring

8. Gunning nieuw mandaat als commissaris-revisor voor de boekjaren 2025-2027: goedkeuring

9. Vastleggen van presentiegelden van de leden van de raad van bestuur vanaf 1 april 2025: goedkeuring.

 

Artikel 2

Aan de heer Mathijs Knevels (of bij belet mevrouw Silke Hillen) wordt een mandaat verleend om op de gewone algemene vergadering van IGL van 26 juni 2025 te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft onze afgevaardigde gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van voormelde beslissingen en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan IGL.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Cipal dv: mandatering van de afgevaardigde in de algemene vergadering van 24 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Statuten Cipal

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder art. 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

De gemeente is deelnemer van de dienstverlenende vereniging Cipal en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van 24 juni 2025 om 16.00 uur te Geel.

 

Er wordt de mogelijkheid geboden om de vergadering vanop afstand bij te wonen via een door Cipal ter beschikking gesteld elektronisch communicatiemiddel.

 

De oproepingsbrief van 9 mei 2025 bevat volgende agendapunten:

1. Toetreding en aanvaarding van nieuwe deelnemer(s)

2. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024

3. Goedkeuring van de enkelvoudige jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024 met bestemming van het resultaat

4. Kennisname van het jaarverslag van de raad van bestuur en het verslag van de commissaris over de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024

5. Kennisname van de geconsolideerde jaarrekening van Cipal over het boekjaar 2024

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders en aan de commissaris van Cipal voor de uitoefening van hun mandaat tijdens het boekjaar 2024

7. Benoeming commissaris en vaststelling van vergoeding

8. Bepaling presentiegeld en reisvergoeding voor de leden van de raad van bestuur

9. Goedkeuring van het evaluatierapport 2019-2024 met inbegrip van het ondernemingsplan 2025-2030

10. Goedkeuring van het verslag, staande de vergadering.

 

Aan het dossier worden de nodige documenten en de toelichtende nota betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering toegevoegd.

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

De gemeenteraad heeft reeds een vertegenwoordiger aangeduid voor de algemene vergaderingen van Cipal gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

Mevrouw Eefje Van Wortswinkel, raadslid, met als plaatsvervanger de heer Gunther Maex, raadslid, werden aangeduid.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota worden de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 24 juni 2025 goedgekeurd.

 

Artikel 2

Aan mevrouw Eefje Van Wortswinkel (of bij belet de heer Gunther Maex) wordt een mandaat verleend om op de algemene vergadering van 24 juni 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden) te handelen en te beslissen conform de beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van onderhavige beslissing en zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Cipal.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Onesto Kredietmaatschappij nv: aanduiding van een afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

Wetgeving

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

        Statuten Onesto Kredietmaatschappij nv

 

Feiten en context

Onze gemeente neemt deel in de NV Onesto Kredietmaatschappij, Graaf van Loonstraat 15/1 te 3580 Beringen.

 

Na de installatie van de nieuwe gemeenteraad moet er worden overgegaan tot de aanstelling van een nieuwe afgevaardigde in de algemene vergaderingen.

 

De gemeente mag overeenkomstig de statutaire bepalingen van nv Onesto Kredietmaatschappij één vertegenwoordiger aanduiden in de algemene vergadering, met eventueel één plaatsvervanger.

 

De voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst wordt voorgedragen als afgevaardigde en de burgemeester als plaatsvervanger.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Mevrouw Katrien Timmers, voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst, wordt aangesteld als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Onesto Kredietmaatschappij nv en de heer Alain Yzermans, burgemeester, wordt aangesteld als plaatsvervanger.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigden worden aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2025-2030) en het mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Onesto Kredietmaatschappij nv en aan de afgevaardigden.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net: mandatering van de afgevaardigden in de algemene vergadering van 25 juni 2025 - Goedkeuring.

Wetgeving

        Statuten Limburg.net

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

        Art. 432: De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Feiten en context

Limburg.net is een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid, en meer bepaald een opdrachthoudende vereniging zoals bedoeld in artikel 398, §2, 3° van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017.

 

De gemeente is lid van het intergemeentelijk samenwerkingsverband Limburg.net en wordt uitgenodigd om deel te nemen aan de algemene vergadering van 25 juni 2025 om 18.30 uur te Hasselt.

 

De raad van bestuur van Limburg.net van 30 april 2025 heeft de agenda van de algemene vergadering van 25 juni 2025 goedgekeurd.

 

Volgende agendapunten werden vastgesteld:

 

1.  Welkom door de voorzitter

2.  Aanduiding secretaris en stemopnemers (art. 38 statuten)

3.  Jaarrekening 2024 / Verslag van de raad van bestuur aan de aandeelhouders / Verslag van de commissaris (454 DLB, art. 40 statuten)

4.  Activiteitenverslag 2024

5.  Kwijting aan de bestuurders (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

6.  Kwijting aan de commissaris (art. 454 DLB, art. 40 statuten)

7.  Ondernemingsplan 2025-2030, inclusief evaluatie afgelopen legislatuur

8.  Aanpassing vermogen aan evolutie bevolkingscijfer (art. 7 statuten)

9.  Vastlegging presentiegelden

10. Code van goed bestuur

11. Benoeming leden en plaatsvervangers algemeen comité (art. 29 statuten): Alken, Bocholt en Lanaken

12. Varia. 

 

Er zijn geen bezwaren voorhanden om de goedkeuring van de agenda te weigeren.

 

De gemeenteraad heeft reeds twee vertegenwoordigers aangeduid voor de algemene vergaderingen van Limburg.net gedurende de legislatuur 2025-2030.

 

De heer Gunther Maex en de heer Michiel Lenssen werden aangeduid als afgevaardigden.

De heer Maarten Houben en mevrouw Eefje Van Wortswinkel werden aangeduid als plaatsvervangend afgevaardigden.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

De agendapunten van de algemene vergadering van 25 juni 2025 van de opdrachthoudende vereniging Limburg.net worden goedgekeurd.

 

Artikel 2

De heer Gunther Maex en de heer Michiel Lenssen (of bij belet hun plaatsvervangers) worden gemandateerd om op de algemene vergadering van Limburg.net van 25 juni 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijven de vertegenwoordigers van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan de opdrachthoudende vereniging middels het bezorgen van een afschrift aan Limburg.net.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Gemeentelijke Holding NV in vereffening: aanduiding van een afgevaardigde in de algemene vergadering.

Wetgeving

        Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017

 

Feiten en context

Onze gemeente is aandeelhouder van Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

De gemeente mag een afgevaardigde aanduiden in de algemene vergadering van aandeelhouders.

 

De afgevaardigde moet de hoedanigheid hebben van burgemeester, schepen of gemeenteraadslid.

 

De burgemeester wordt voorgedragen als afgevaardigde.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

De heer Alain Yzermans, burgemeester, wordt aangesteld als afgevaardigde van onze gemeente voor de algemene vergaderingen van Gemeentelijke Holding NV in vereffening.

 

Artikel 2

Bovengenoemde afgevaardigde wordt gemandateerd om het nodige te doen voor de afwerking van de volledige agenda.

 

De afgevaardigde wordt aangeduid voor de duur van de huidige legislatuur (2025-2030) en het mandaat kan te allen tijde door de gemeenteraad worden ingetrokken.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen zal een afschrift van deze beslissing bezorgen aan Gemeentelijke Holding NV en aan de afgevaardigde.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Reglement betreffende het voorafgaand visum door de  financieel directeur – Vaststellen van de voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle (visum) uitoefent.

Wetgeving

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 :

        artikel 177, 1°: De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact, overeenkomstig de voorwaarden, vermeld in artikel 266 en 267;

        artikel 266: De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande nettokasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum van de financieel directeur, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. De raad bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden waaronder de financieel directeur de controle, vermeld in het tweede lid, uitoefent. De raad kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse Regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting;

        Artikel 267: Als de financieel directeur weigert om een visum te verlenen aan een voorgenomen verbintenis, kan het CBS op eigen verantwoordelijkheid viseren. In dat geval brengt het CBS de gemotiveerde beslissing van de financieel directeur, samen met zijn eigen beslissing, ter kennis van de gemeenteraad;

        Artikel 285 ev. inzake de bekendmaking van besluiten;

        Artikel 326 ev. inzake het bestuurlijk toezicht;

        Het bestuursdecreet van 7 december 2018;

        De wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 en verdere wijzigingen;

        De wet van 29 juli 1991 inzake de uitdrukkelijke motiveringsplicht;

        Het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de lokale en provinciale besturen, inzonderheid artikel 99;

        De beslissing van de raad van 28 maart 2019 betreffende visering door de financieel directeur

 

Feiten en context

De voorgenomen financiële verbintenissen die resulteren in een uitgaande netto-kasstroom zijn onderworpen aan een voorafgaand visum, voordat enige verbintenis kan worden aangegaan. De financieel directeur staat in volle onafhankelijkheid in voor de voorafgaande krediet- en wetmatigheidscontrole van de beslissingen van de gemeente en van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn met budgettaire en financiële impact. De gemeenteraad bepaalt, na advies van de financieel directeur, de nadere voorwaarden, waaronder de financieel directeur de controle uitoefent. De gemeenteraad kan binnen de perken die vastgelegd zijn door de Vlaamse Regering, en na advies van de financieel directeur, bepaalde categorieën van verrichtingen uitsluiten van de visumverplichting.

Volgende categorieën van verrichtingen kunnen niet uitgesloten worden van visumverplichting.

  1. de aanstelling van statutaire personeelsleden;
  2. de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur;
  3. de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer;
  4. de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan vijftigduizend euro;
  5. de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan vijfentwintigduizend euro;
  6. de investeringssubsidies;

Bij opeenvolgende contracten voor de aanstelling van contractuele personeelsleden voor dezelfde functie wordt de totale duur aangenomen voor de toepassing van het eerste lid. Voor deze categorieën geldt dus steeds een visumverplichting.

 

Bij het besluit van 28 maart 2019 werden de categorieën 4, 5 en 6 verstrengd, in die zin dat:

        de exploitatieverbintenissen waarvan het geraamde bedrag over de gehele looptijd 30.000 euro excl. btw of meer bedraagt ook aan visumplicht werden onderworpen;

        alle investeringsuitgaven verplicht onderworpen werden aan visering.

Voor categorieën 1-3 gold er vooralsnog geen visumplicht.

 

De financieel directeur adviseert de raad om de visumplicht aan te passen aan de regels opgelegd in het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en het besluit van de Vlaamse Regering d.d. 30 maart 2018.

In het visumreglement worden ook de wijze waarop het voorafgaand visum wordt aangevraagd, de bijhorende termijnen alsook de jaarlijkse visumrapportering door de financieel directeur verduidelijkt.

 

Financieel advies

Gunstig: Het visumreglement werd opgesteld op basis van het advies van de financieel directeur.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt onderhavig visumreglement integraal goed. Dit besluit vervangt het besluit van 28/03/2019 inzake visering door de financieel directeur.

 

VISUMREGLEMENT

 

Artikel 1 Begrippen

§1 Financiële verbintenis: Elke voorgenomen verbintenis die een financiële impact heeft wordt beschouwd als een financiële verbintenis. Een financiële verbintenis kan dus het gevolg zijn van:

        een overheidsopdracht

        een aanwerving of bevordering

        een werkings- of investeringssubsidie

        een huurcontract

        e.a.

§2 Het voorafgaand visum: Het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat financiële verbintenissen onderworpen zijn aan een voorafgaand visum van de financieel directeur, dit is voorafgaand aan het aangaan van de verbintenis. Indien de verbintenis reeds is aangegaan, kan retroactief geen voorafgaand visum meer worden gegeven.

        in het kader van overheidsopdrachten (werkingsuitgaven, investeringsuitgaven, aangaan van leningen en externe financieringen) moet het visum dus toegekend worden vóór de gunning betekend wordt.

        in het kader van personeelsuitgaven moet het visum toegekend worden vóór de definitieve aanstelling/bevordering van het personeelslid.

Een voorafgaand visum houdt in dat de financieel directeur in volle onafhankelijkheid de beschikbaarheid van de nodige goedgekeurde kredieten en de wetmatigheid van de voorgenomen financiële verbintenis controleert en omvat dus 2 componenten:

  1. De component ‘Voorafgaande kredietcontrole’ : Conform artikel 265 van het decreet over het lokaal bestuur mag een verbintenis alleen worden aangegaan als de financiële gevolgen ervan tijdens de periode van het meerjarenplan passen binnen de ramingen van het meerjarenplan en als de financiële gevolgen voor het lopende boekjaar passen binnen de limitatieve kredieten voor dat boekjaar in het meerjarenplan.
  2. De component ‘Wetmatigheidscontrole’ : De wetmatigheidscontrole omvat:

        de controle of de toepasselijke wet- en regelgeving werd gerespecteerd (wettigheidscontrole);

        de controle of de interne controlesystemen en administratieve richtlijnen werden gevolgd (regelmatigheidscontrole).

 

Artikel 2 Categorie vrijgesteld van visumverplichting

In vervanging van de beslissing van de gemeenteraad van 28 maart 2019 sluit de raad alle financiële verbintenissen uit van de visumverplichting, met uitzondering van:

1. de aanstelling van statutaire personeelsleden;

2. de aanstelling van contractuele personeelsleden voor onbepaalde duur;

3. de aanstelling van contractuele personeelsleden voor een periode van één jaar of meer;

4. de verbintenissen waarvan het bedrag hoger is dan 50.000 euro (incl. btw indien van toepassing);

5. de verbintenissen die een contractuele looptijd hebben van meer dan één jaar en waarvan het jaarlijkse bedrag hoger is dan 25.000 euro (incl. btw indien van toepassing);

6. de investeringssubsidies waarvan het bedrag hoger is dan 10.000 euro (incl. btw indien van toepassing).

Bij opeenvolgende contracten voor de aanstelling van contractuele personeelsleden voor dezelfde functie moet de totale duur worden aangenomen voor de toepassing van deze bepaling.

 

Artikel 3 Wijze waarop het voorafgaand visum wordt aangevraagd

De dossierbeheerder maakt een ontwerpbeslissing in de toepassing Meeting.net, met vermelding van de financiële impact van de verbintenis in het financieel kader van de ontwerpbeslissing. Indien de ontwerpbeslissing betrekking heeft op een financiële verbintenis, die niet vrijgesteld is van de visumverplichting, zie artikel 2, vraagt de dossierbeheerder een voorafgaand visum aan via de notuleringssoftware. Aangezien de behandelingstermijn van een visumdossier vastgelegd is op vijf werkdagen, zie artikel 4, dient een visumaanvraag ten laatste op woensdagavond (zijnde twaalf kalenderdagen vóór de datum van de beslissing) doorgestuurd te worden naar de visumcel in het notuleringssysteem. De aanvraag dient vergezeld te zijn van een volledig dossier dat alle documenten bevat die nodig en nuttig zijn voor het verlenen van een voorafgaand visum met betrekking tot respectievelijk de gunning van een overheidsopdracht, de aanstelling of bevordering van personeel, de toekenning van toelagen, huurcontracten, e.a.

        De ontwerpbeslissing moet de financieel directeur in staat stellen de kredietcontrole uit te oefenen.

        De ontwerpbeslissing (gunningsbeslissing, toekenningsbeslissing, huur, ...) vermeldt de voorgenomen financiële verbintenis, het/de ramingsnummer(s), het bedrag van de voorgenomen uitgave(n) en de gegevens van de begunstigde van de uitgave (naam, adres, ondernemingsnummer).

        De aanstellingsbeslissing vermeldt de naam, adres, geboortedatum en de functie van de werknemer, het verloningsniveau van de functie, de tewerkstelling (contractueel/statutair), dienst van tewerkstelling, datum en duur van indiensttreding, geraamde financiële impact.

        De aanvullende bewijsstukken moeten de financieel directeur in staat stellen de wetmatigheidscontrole uit te oefenen.

        voor exploitatie- en investeringsuitgaven die voortspruiten uit overheidsopdrachten moet het gunningsdossier toegevoegd worden

        voor huuruitgaven moet het contract worden toegevoegd

        voor personeelsuitgaven (aanwervingen/bevorderingen) wordt volgende info toegevoegd:

        vacant verklaring van de functie;

        publicatie van de vacature;

        afsluiten van de kandidatenlijst;

        aanstelling van de selectiecommissie;

        organisatie van de selectieprocedure;

        proces-verbaal van het schriftelijk en/of mondeling examen;

        kennisname van de resultaten van het examen.

 

Artikel 4 Termijn voor het geven van het voorafgaand visum

De financieel directeur streeft ernaar om het voorafgaand visum te verlenen binnen een termijn van vijf werkdagen na datum van ontvangst van het volledig dossier. Indien de financieel directeur oordeelt dat het dossier onvolledig is, zal hij dit binnen de termijn van vijf werkdagen na datum ontvangst van het dossier via de notuleringssoftware meedelen aan de dossierbeheerder. De dossierbeheerder krijgt de mogelijkheid om het onvolledig dossier aan te vullen, zodat het dossier na aanvulling opnieuw kan ingediend worden conform artikel 3. Indien uit het onderzoek van de financieel directeur de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenis blijkt en indien er voldoende goedgekeurde kredieten zijn, kan een voorafgaand visum worden verleend.

 

Artikel 5 Voorwaardelijk visum

De financieel directeur kan een visum onder voorbehoud toekennen, mits zij haar beslissing omstandig motiveert, voor onderstaande gevallen:

        Voor dossiers waarvoor geen of onvoldoende krediet beschikbaar is en waarvoor cumulatief aan onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

        Er is een gegronde reden om nu reeds besluitvorming te initiëren

        Het kredietprobleem kan niet opgelost worden door een kredietverschuiving

        De volledige financiële gevolgen van het dossier zijn gekend en er is engagement om de nodige kredieten bij een volgende (aanpassing van het) meerjarenplan te voorzien.

        Het (eerste) transactiemoment zal pas plaatsvinden nadat de voorwaarden die door de financieel directeur werden opgelegd, kunnen voldaan worden. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat de werken pas starten nadat de eerstvolgende aangepaste meerjarenplanning werd goedgekeurd en de nodige kredieten beschikbaar zijn voor betaling van de facturen.

        De aanvrager schrijft een grondige motivering. In de motivering wordt minstens opgenomen waarom de timing van het visumdossier niet gewijzigd kan worden (bijvoorbeeld naar moment dat er wel krediet beschikbaar is), wat reeds werd bekeken om het krediettekort op te lossen en wanneer en hoe het krediettekort zal opgelost geraken.

        Voor dossiers waarin omwille van andere gegronde redenen (evaluatie door de financieel directeur) het visum maar mits voorwaarden kan worden toegekend

Het team Financiën volgt de dossiers met visum onder voorbehoud nauwgezet op en gaat na of de voorwaarden tijdig vervuld worden.

 

Artikel 6 Weigering van visum

Indien het voorafgaand visum niet kan worden verleend, wordt dit door de financieel directeur gemotiveerd. Het ongunstig visum wordt overgemaakt aan de dossierbeheerder en de algemeen directeur. De dossierbeheerder plaatst het ongunstig voorafgaand visum op de agenda van het college van burgemeester en schepenen. Als de financieel directeur, bij gemotiveerde beslissing, aan een voorgenomen verbintenis, weigert een visum te verlenen, kan het college, conform artikel 267 van het decreet over het lokaal bestuur, op eigen verantwoordelijkheid viseren. In dat geval brengt het college de gemotiveerde beslissing van de financieel directeur, samen met zijn eigen beslissing, ter kennis van de gemeenteraad.

 

Artikel 7 Rapportering

De financieel directeur rapporteert in volle onafhankelijkheid minstens éénmaal per jaar aan de gemeenteraad over de uitvoering van haar taak van voorafgaande controle van de wettigheid en regelmatigheid van de voorgenomen verbintenissen. Zij stelt tegelijkertijd een afschrift van dat rapport ter beschikking van het college van burgemeester en schepenen en de algemeen directeur.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Delegatiebesluit. Opdracht dagelijks bestuur inzake overheidsopdrachten - goedkeuring.

Wetgeving

Artikel 41, 2de lid, 8° en 10°a DLB (gemeente)

 

Feiten en context

Het Decreet over het lokaal bestuur biedt de mogelijkheid aan de raad om selectief overheidsopdrachten te delegeren aan het uitvoerend orgaan. Enerzijds bestaat er de mogelijkheid om nominatief opdrachten toe te vertrouwen aan het uitvoerend orgaan (artikel 41 10° b DLB). Deze nominatieve delegatie van investeringsdossiers wordt jaarlijks via een apart besluit geagendeerd op de raden.

Anderzijds kan dit generiek voor die handelingen die als handelingen van dagelijks bestuur worden aangemerkt (artikel 41 10° b DLB). De scheiding in bevoegdheid tussen het uitvoerend orgaan en de raad is, voor wat de vaststelling van de plaatsingsprocedure en het vastleggen van de voorwaarden van de opdracht van overheidsopdrachten betreft, gebaseerd op de door de raad vast te stellen definitie van wat als dagelijks bestuur wordt beschouwd. Dit besluit stelt die definitie vast.

 

De leden van de gemeenteraad zijn ook de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn en de raden van bestuur van de autonome gemeentebedrijven. Zowel voor de diverse raden als voor de administratie is het wenselijk een identieke definitie toe te passen binnen de verschillende entiteiten.

 

Aan de raad wordt gevraagd het besluit van 28 maart 2019 in te trekken en een volledig nieuwe begripsomschrijving goed te keuren van het begrip dagelijks bestuur:

  

        Die scheiding van de bevoegdheden tussen de raad en het uitvoerend orgaan wordt voor investeringsuitgaven afgestemd op de bovengrens voor het plaatsen van een onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking, momenteel 143.000 EUR excl. btw.

        Voor exploitatieuitgaven wordt er geen dergelijke bovengrens voorzien. Alle exploitatieuitgaven vallen bijgevolg onder de definitie van het begrip "dagelijks bestuur".

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Een overheidsopdracht als volgt te definiëren: "Een overeenkomst onder bezwarende titel die wordt gesloten tussen één of meer ondernemers en één of meer aanbesteders en die betrekking heeft op het uitvoeren van werken, het leveren van producten of het verlenen van diensten.”

 

Artikel 2

Overeenkomstig art. 41 8° en 10° en art 56 §3 DLB worden beschouwd als opdrachten van dagelijks bestuur:

  1. Exploitatie: alle overheidsopdrachten en verbintenissen waarvan de kredieten voorzien zijn in de meerjarenplanning.
  2. Investeringen: alle overheidsopdrachten en verbintenissen waarvan de kredieten voorzien zijn in de meerjarenplanning en voor zover de geraamde uitgave excl. btw over de gehele looptijd lager ligt dan het bedrag zoals bepaald in art.42 §1 1° a) van de wet inzake overheidsopdrachten van 17 juni 2016 (vandaag 143.000 euro excl. btw).

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Reglement betreffende de voorwaarden voor het ter beschikking stellen van provisies aan personeelsleden voor geringe exploitatie-uitgaven van dagelijks bestuur - Vaststelling.

Wetgeving

        Artikel 40, §3 Decreet Lokaal Bestuur: De gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast.

        Artikel 272, §1, 2°: Als het organisatiebeheersingssysteem daarvoor een regeling bevat, kunnen provisies ter beschikking gesteld worden van personeelsleden voor het betalen van geringe exploitatie-uitgaven die voor de goede werking van de dienst onmiddellijk moeten worden gedaan. 

 

Feiten en context

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, bepaalt dat elke gemeente moet voorzien in organisatiebeheersing. De organisatiebeheersing heeft tot doel om een redelijke zekerheid te verschaffen dat men:

        de vastgestelde doelstellingen bereikt en de risico's om deze te bereiken kent en beheerst;

        wetgeving en procedures naleeft;

        over betrouwbare financiële en beheersrapportering beschikt;

        op een effectieve en efficiënte wijze werkt en de beschikbare middelen economisch inzet;

        de activa beschermt en fraude voorkomt.


Dit wordt verder vertaald in een organisatiebeheersingssysteem waarbij bepaald wordt op welke wijze de organisatiebeheersing wordt georganiseerd, met inbegrip van de te nemen controlemaatregelen, procedures en de aanwijzing van de personeelsleden en organen die ervoor verantwoordelijk zijn, en de rapporteringsverplichtingen van de personeelsleden die bij het organisatiebeheersingssysteem betrokken zijn.

 

Binnen ons bestuur kent de algemeen directeur een provisie aan een medewerker toe waarmee geringe exploitatie uitgaven kunnen worden gedaan. Soms dienen uitgaven immers onmiddellijk te gebeuren voor de goede werking van de dienst, zonder dat hierbij de gewone betalingsprocedure kan gevolgd worden.  In deze gevallen wordt momenteel een betaalkaart ter beschikking gesteld van een medewerker.  Aan deze kaart wordt een op voorhand bepaald bedrag gekoppeld waarmee betalingen in een winkel of online kunnen gebeuren.

 

Het is wenselijk deze regeling te vertalen in een reglement (zie bijlage), dat deel zal uitmaken van het organisatiebeheersingssysteem, op basis waarvan de algemeen directeur provisies kan toekennen.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Het reglement betreffende de voorwaarden voor het ter beschikking stellen van provisies aan personeelsleden voor geringe exploitatie-uitgaven van dagelijks bestuur, in de bijlage, wordt vastgesteld.

 

Artikel 2

Dit reglement maakt deel uit van het organisatiebeheersingssysteem van de gemeente.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Voorstel tot afschaffing en onttrekking aan het openbaar domein van twee percelen grond gelegen aan de Hazelaren- en Bremstraat voor gratis overdracht aan woonmaatschappij WIL - 2de lezing - Goedkeuring.

Wetgeving

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

Feiten en context

De kredieten voor het jaar 2025 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 21 december 2023.

 

In zitting van 24 maart 2025 is de gemeenteraad akkoord gegaan met het voornemen om twee percelen grond gelegen aan de Hazelaren- en Bremstraat, te onttrekken aan het openbaar domein en heeft hiervoor het college van burgemeester en schepenen gelast om gedurende 15 dagen een openbaar onderzoek te organiseren

 

Het betreft onderstaande twee percelen grond gelegen aan de Hazelaren- en Bremstraat:

 

        Een perceel grond kadastraal bekend in de tweede Afdeling Sectie E, Deel zonder nummer, met een totale gemeten oppervlakte van 2a 85ca en met een gereserveerd Perceel ID: 72452 E 666 Z 35 P0000. Zoals het goed staat afgebeeld als "lot 2" en in rode kleur op het splitsingsplan grondoverdracht opgesteld door landmeterskantoor Asland op 14 augustus 2021.

 

        Een perceel grond kadastraal bekend in de tweede Afdeling Sectie E, Deel zonder nummer, met een totale gemeten oppervlakte van 2a 59ca en met een gereserveerd Perceel ID: 72452 E 666 B 36 P0000. Zoals het goed staat afgebeeld als "lot 5" en in rode kleur op het splitsingsplan grondoverdracht opgesteld door landmeterskantoor Asland op 14 augustus 2021.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft een openbaar onderzoek de commodo et incommodo geopend op donderdag 24 april 2025 en gesloten op vrijdag 9 mei 2025 zonder bezwaren.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

Akkoord te gaan met de definitieve onttrekking aan het openbaar domein van twee percelen grond gelegen aan de Hazelaren- en Bremstraat:

        Een perceel grond kadastraal bekend in de tweede Afdeling Sectie E, Deel zonder nummer, met een totale gemeten oppervlakte van 2a 85ca en met een gereserveerd Perceel ID: 72452 E 666 Z 35 P0000. Zoals het goed staat afgebeeld als "lot 2" en in rode kleur op het splitsingsplan grondoverdracht opgesteld door landmeterskantoor Asland op 14 augustus 2021.

        Een perceel grond kadastraal bekend in de tweede Afdeling Sectie E, Deel zonder nummer, met een totale gemeten oppervlakte van 2a 59ca en met een gereserveerd Perceel ID: 72452 E 666 B 36 P0000. Zoals het goed staat afgebeeld als "lot 5" en in rode kleur op het splitsingsplan grondoverdracht opgesteld door landmeterskantoor Asland op 14 augustus 2021.

 

Artikel 2

Afschrift van deze beslissing voor het nodige gevolg over te maken aan de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie - opmetingen en waarderingen.

 

Artikel 3

Het college van Burgemeester en Schepenen te gelasten met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Vaststelling lokale vakantiedagen en pedagogische studiedagen in het gemeentelijk onderwijs voor het schooljaar 2024-2025 - Vaststelling.

Wetgeving

        Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en latere wijzigingen.

        Besluit van de Vlaamse regering van 17 april 1991 over de organisatie van het schooljaar en latere wijzigingen.

        Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Het is noodzakelijk om de lokale vakantiedagen en de pedagogische studiedagen voor de gemeentelijke scholenvast te leggen voor het volgende schooljaar 2025-2026.

 

Ten laatste op 15 juni voor de aanvang van het volgend schooljaar moet het schoolbestuur defacultatieve lokale vakantiedagen en de dagen dat de lessen geschorst worden vastleggen en meedelen aande ouders.

 

De directeurs van de gemeentelijke stellen voor om de facultatieve vakantiedagen en pedagogischestudiedagen als volgt vast te leggen:

        Pedagogische studiedagen scholen De Lakerberg, De Griffel, De Kleine Kunstenaar, ’t Centrum

(maximum 1,5 dag mag opgesplitst worden in halve dagen + maximum 1 extra pedagogische studiedag nieuwe leerplannen)

        Maandag 29/09/2025

        Woensdag 05/12/2025 (onder voorbehoud van goedkeuring door Agodi)

        Woensdag 04/02/2026

        Facultatieve lokale vakantiedagen

(2 dagen mogen opgesplitst worden in halve dagen)

        De Lakerberg en ‘t Centrum

        Maandag 10/11/2025

        Woensdag 18/03/2026

        Woensdag 13/05/2026

        De Griffel en De Kleine Kunstenaar

        Woensdag 18/03/2026

        Woensdag 13/05/2026

        Dinsdag 26/05/2026.

 

Adviezen

        Overleg schoolraad van 2 april 2025: de schoolraad gaat akkoord met het voorstel van de lokale vakantiedagen en de pedagogische studiedagen.

        Protocol van akkoord tussen de afgevaardigden van de vakbonden en deze van de overheid van 1 april 2025.

        Gunstig advies van team gemeentelijk onderwijs van 8 april 2025.

 

Het college van burgemeester en schepenen heeft dit punt in zitting van 28 april 2025 doorverwezen naar de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Artikel 1

onderstaande facultatieve lokale vakantiedagenen pedagogische studiedagen in de gemeentelijke scholen van Houthalen-Helchteren voor het schooljaar 2025-2026 vast te stellen:

FACULTATIEVE LOKALE VAKANTIEDAGEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS

gemeentelijke lagere school De Lakerberg en de gemeentelijke basisschool 't Centrum:

        Maandag 10/11/2025

        Woensdag 18/03/2026

        Woensdag 13/05/2026

gemeentelijke lagere school De Griffel en de gemeentelijke kleuterschool De Kleine Kunstenaar:

        Woensdag 18/03/2026

        Woensdag 13/05/2026

        Dinsdag 26/05/2026

 

PEDAGOGISCHE STUDIEDAGEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS (voor alle scholen)

        maandag 29/09/2025

        Woensdag 05/12/2025 (onder voorbehoud van goedkeuring door Agodi)

        Woensdag 04/02/2026.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Tijdelijke Politieverordening Extrema Outdoor 2025 - Bekrachtiging.

Wetgeving

        Gelet op de Nieuwe gemeentewet, inzonderheid onder meer de artikelen 119, 119, 133 en 135

        Gelet op de Wet betreffende het politieambt

        Gelet op de Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sanctie’s;

        Gelet op het MB binnenlandse zaken dd 29/3/2018 inzake de veiligheid tijdens evenementen;

        Gelet op de tijdelijke politieverordening van het CBS 19/05/2025 inzake politie op het wegverkeer met betrekking tot de sluiting voor het verkeer en verbod tot parkeren naar aanleiding van festival Extrema Outdoor

        Gelet op de politieverordening ter beteugeling van overlast dd. 19.12.2019;

 

Feiten en context

Op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren speelt zich jaarlijks gedurende één weekend het dance-evenement “EXTREMA OUTDOOR” af. De groei van dit evenement noopt tot het opleggen van een aantal strikte exploitatievoorwaarden naar de organisator toe en tot het treffen van bijzondere maatregelen op het grondgebied van de gemeente, meer bepaald naar mobiliteit en verkeerscirculatie, veiligheid en overlastproblematiek en naar openbare ordehandhaving in het algemeen.

 

Gemeente Houthalen-Helchteren bepaalt dan ook bij wijze van huidige politieverordening de voorwaarden met het oog op de maximale vrijwaring van de openbare orde en veiligheid op het openbaar domein voor de duur het festival EXTREMA OUTDOOR 2025 en haar neven- en randactiviteiten.

 

Gelet op het feit dat :

        Op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren zich jaarlijks gedurende één weekend het dance-evenement “EXTREMA OUTDOOR” af speelt. De groei van dit evenement noopt tot het opleggen van een aantal strikte exploitatievoorwaarden naar de organisator toe en tot het treffen van bijzondere maatregelen op het grondgebied van de gemeente, meer bepaald naar mobiliteit en verkeerscirculatie, veiligheid en overlastproblematiek en naar openbare ordehandhaving in het algemeen.

        Overeenkomstig artikel 119bis NGW de gemeenteraad gemeentelijke administratieve straffen en sancties kan opleggen overeenkomstig de wet van 24/06/2013 betreffende de gemeentelijke administratieve sancties.

        Overeenkomstig artikel 135, §2 NGW de gemeenten tot taak hebben: het voorzien ten behoeve van de inwoners in een goede politie, met name de zindelijkheid, de gezondheid, de veiligheid en de rust op openbare wegen en plaatsen en in openbare gebouwen inzonder op punt 7° met betrekking tot de opmaak van politieverordeningen voor het tegengaan van alle vormen van openbare overlast.

        In uitvoering van de artikelen 14, 34,§3, 44/1 en 44/7,4° - 6° van de wet van 05/08/1992 op het politieambt (WPA) de politiezone CARMA de personeelsgegevens, overgemaakt door de organisatie van EXTREMA OUTDOOR, zal gebruiken om het mogelijke gevaar van de gecontroleerde personen voor de veiligheid van het evenement te evalueren in het kader van de handhaving van de openbare orde.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

De hierna volgende politieverordening te bekrachtigen.

 

Artikel 1: ALGEMEEN

 

Ratione Loci

Tenzij anders bepaald, zijn de hiernavolgende bepalingen van toepassing op het grondgebied van de gemeente Houthalen-Helchteren.

 

Ratione Temporis

Tenzij anders bepaald, zijn de hiernavolgende bepalingen van toepassing vanaf donderdag 5 juni 2025 om 12.00 uur tot maandag 9 juni 2025 om 14.00 uur.

 

Artikel 2: EVENEMENTENGEBIEDEN

 

Voor het muziekfestival “EXTREMA OUTDOOR” worden een aantal ‘evenementengebieden’ ingesteld. Te weten:

 

2.1. Evenementengebied: Festivalterrein

 

Dit gebied is de fysieke grens van de festivalweide, het veiligheidsdorp en de festivalcampings ‘FESTICAMP’.

 

Behoudens personen die in het bezit zijn van een geldig festivalbandje of die een bijzondere toelating hebben van de organisator, is het verboden dit evenementengebied te betreden.

 

2.2. Evenementengebied: omgeving festival

 

Het gebied begrensd door en inclusief volgende straten, worden als evenementengebied omgeving festival omschreven:

 

- Binnenvaartstraat (inclusief)

- Kelchterhoefstraat (inclusief)

- Kleine Hoevestraatje (inclusief)

- Tenhoutse Heiweg (exclusief)

- Europarklaan – deel industriegebied vanaf Tenhoutse Heiweg

- Gebied omgeving De Bosberg, Hoeve Jan, Hoeve Mienke en de Expohallen

 

Het evenementengebied ‘omgeving festival’ wordt, voor de periodes zoals vermeld in ratione temporis, door de burgemeester gradueel ingesteld, in overleg met de organisatie en de politie, als zone waarbinnen bewakingsactiviteiten kunnen worden uitgeoefend in de zin van artikel 3 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid .

 

2.3.

 

Dit evenementengebied dient op zichtbare wijze voor het publiek afgebakend te zijn volgens de bepalingen van het MB van 10 november 2017 tot vaststelling van de wijze van aanduiding van het begin en het einde van een zone op de openbare weg onder toezicht, van de mogelijkheid van uitgangscontrole bij het verlaten van een winkelruimte en van de uitoefening van situationele bevoegdheden, tot uitvoering van de wet tot regeling van de private en bijzondere veiligheid in uitvoering van de artikelen 117, 124, tweede lid 1° en 145 van de wet van 2 oktober 2017 tot regeling van de private en bijzondere veiligheid.

 

Hierdoor kunnen personen belast met toezichtopdrachten in de zin van de wet geplaatst worden aan de nadarbarelen en/of andere fysische afsluitingen.

 

 

2.4.

 

Het uitvoeren van georganiseerde rondes door private personen, bewakingsondernemingen en interne bewakingsdiensten met het oog op het verzekeren van de orde buiten de afgebakende zone zoals bepaald in artikel 2 is verboden.

 

2.5.

 

Alle personen die in dit kader worden ingezet dienen elke strafbare handeling die door hen wordt vastgesteld onmiddellijk door te geven aan de politiediensten.

 

2.6.

 

Bij het betreden van het evenementengebied kunnen rugzakken aan een controle onderworpen worden vooraleer men het terrein kan betreden.

 

2.7.

 

Binnen het evenementengebied ‘omgeving festival’ mogen geen hindernissen of losse materialen aanwezig zijn, tenzij deze die door de organisator en met akkoord van het College van Burgemeester en Schepenen vermeld staan op het indeplaatsstellingsplan.

 

Alle eigenaars en/of aannemers van bouwwerven, gelegen binnen het evenementengebied, dienen ervoor te zorgen dat hun bouwwerf op een afdoende wijze is afgeschermd vóór en gedurende de ganse duur van het festival. Alle afsluitingen zullen op een degelijke en niet eenvoudig en manueel te verwijderen wijze worden vastgezet door de eigenaars of aannemers. Alle losse materialen dienen van het openbaar domein verwijderd te worden en de benodigde oppervlakte zal tot een minimum beperkt worden.

 

Om toe te laten dat in voorkomend geval, de hulp- en veiligheidsdiensten een plaats van een incident kunnen bereiken, dient er binnen het evenementengebied steeds een vrije doorgang van 3,00 meter te zijn en een vrije hoogte van 4,00 meter te worden verzekerd.

 

De leden van de politie zien toe op de naleving van deze voorschriften. Na vaststelling van een inbreuk op dit artikel door de lokale politie, kunnen de hindernissen of materialen bedoeld in dit artikel, bestuurlijk in beslag genomen overeenkomstig artikel 30 WPA.

 

Iedere wederrechtelijke inname van het openbare domein binnen het evenementengebied welke de veiligheid en het gemak van doorgang van de veiligheidsdiensten in het gedrang brengt, wordt ambtshalve en zonder aanmaning, op kosten en risico van de eigenaars en/of gebruikers verwijderd.

 

Artikel 3: BEWONERSZONE

 

3.1.

 

De bewonerszone bestaat uit de volgende gebieden:

 

 

Het gebied Binnenvaartstraat:

 

Van donderdag 5 juni om 12u tot maandag 9 juni om 14u is er geen verkeer toegelaten in de Binnenvaartstraat, met uitzondering van

 

- Hulp- en veiligheidsdiensten

- Vergunninghouders

- Bewoners met een doorgangsbewijs

- Voertuigen met een doorgangsbewijs

 

Er geldt van donderdag 5 juni om 12u tot maandag 9 juni om 14u een algemeen stilstaan- en parkeerverbod op deze straat.

 

Het gebied begrensd door en inclusief volgende straten:

 

- Steenakkerstraat

- Steenhovenstraat

- Weg naar Bijloos

 

In dit gebied geldt een algemeen stilstaan- en parkeerverbod. Van donderdag 16 mei om 12u tot maandag 20 mei om 14u is er geen verkeer toegelaten in deze zone, met uitzondering van

 

- Hulp- en veiligheidsdiensten

- Vergunninghouders

- Bewoners met een doorgangsbewijs

- Bezoekers met een doorgangsbewijs

 

De verblijvers / bezoekers van camping ‘Binnenvaart’ zullen tijdens de duur van het festival:

 

- Voorzien worden van doorgangsbewijzen

- Hebben ENKEL toegang tot de camping via de Steenhovenstraat

 

Het gebied begrensd door en inclusief volgende straten:

 

- Europarklaan deel bewoning

- Kempenlaan

- Tenhoutse Heiweg

- Kempenhof

- Meeuwerweg

- Hofstraat

 

In dit gebied geldt een algemeen stilstaan- en parkeerverbod. Van donderdag 5 juni om 12u tot maandag 9 juni om 14u is er geen verkeer toegelaten in deze zone, met uitzondering van

 

- Hulp- en veiligheidsdiensten

 

 

3.2.

 

Taxi’s en voertuigen voor “verhuur met bestuurder” worden geweerd uit de totale bewonerszone, uitgezonderd wanneer kan worden aangetoond dat de passagier woonachtig is in deze zone.

 

Artikel 4: SCREENING MEDEWERKERS

 

4.1.

 

De ministeriële omzendbrief van 29/03/2018 betreffende veiligheidscontroles naar aanleiding van evenementen, laat aan de lokale overheid toe om voorafgaande veiligheidscontroles voor te schrijven met het oog op de handhaving van de openbare orde en de voorkoming van misdrijven tijdens culturele, sociale, feestelijke, folkloristische of sportieve evenementen.

 

De omzendbrief gaat er van uit dat bezoekers van een evenement niet aan dergelijke veiligheidscontroles hoeven onderworpen worden.

 

4.2.

 

Voor de personen die meewerken aan de organisatie van die evenementen, voorziet de omzendbrief in een te volgen procedure. De geviseerde personen betreffen alle personen die, in welke hoedanigheid dan ook, meewerken aan het evenement, in het bijzonder:

- betaalde of vrijwillige personeelsleden van de organisator;

- onderaannemers;

- dienstverleners;

- leveranciers van goederen.

 

4.3.

 

De politiedienst die belast is met de operationele leiding van “Extrema Outdoor”, doet een voorafgaande veiligheidscontrole op basis van criteria die voortvloeien uit de gemeenschappelijke risicoanalyse die in de Gemeentelijke Veiligheidscel wordt opgemaakt.

 

4.4.

 

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement in te lichten over deze voorafgaande veiligheidscontrole.

 

De organisator van het evenement is verplicht om de personen die meewerken aan de organisatie en het verloop van het evenement een schriftelijke verklaring te laten ondertekenen waarin ze zich akkoord verklaren met deze voorafgaande veiligheidscontrole en bijgevolg hun toestemming verlenen dat hun persoonsgegevens kunnen worden overgemaakt aan de politiediensten met het oog op de veiligheidscontrole. Deze schriftelijke verklaring kan worden opgenomen in een arbeids- , vrijwilligers- of dienstenovereenkomst. Elke andere vorm van vrijelijk en geïnformeerde schriftelijke toestemming is ook toegelaten.

 

4.5.

 

De organisator van “Extrema Outdoor” voorziet in de arbeids- , vrijwilligers- en/of diensten-overeenkomsten die hij afsluit met alle betaalde of vrijwillige personeelsleden van de organisator, alle onderaannemers, alle dienstverleners en alle leveranciers van goederen, een clausule met:

 

- een akkoordverklaring voor de mededeling van hun persoonsgegevens aan de lokale en federale politie met het oog op een voorafgaande veiligheidscontrole;

 

- de melding dat op basis van deze voorafgaande veiligheidscontrole de burgemeester een negatieve beslissing kan treffen voor de toegang van betrokkenen tot het evenement.

 

De organisator van “Extrema Outdoor” deelt aan de politiedienst die belast is met de operationele leiding uiterlijk 4 weken voor het festival de volgende gegevens mee van alle betaalde of vrijwillige personeelsleden van de organisator, alle onderaannemers, alle dienstverleners en alle leveranciers van goederen: voornaam, naam, geboortedatum, geboorteplaats, rijksregisternummer of INSZ nummer en de taak en functie tijdens het evenement. Het aanleveren van deze gegevens gebeurt aan de hand van een Excel-tabel.

 

4.6.

 

In geval van negatieve beslissing door de burgemeester, is de organisator verplicht aan betrokkene de toegang tot “Extrema Outdoor” te weigeren.

 

In geval van te nemen bestuurlijke en/of gerechtelijke maatregelen, wordt het fysiek aanbieden van de betrokken persoon door de organisator gemeld aan de lokale en federale politie. De organisator en de lokale en federale politie maken concrete afspraken over de wijze waarop dit wordt uitgevoerd.

 

4.7 De procedure wordt in bijlage van deze verordening gevoegd.

 

Artikel 5: TOEGANGSTICKETS

 

Het is verboden inkomtickets en/of inkombandjes voor het muziekfestival “Extrema Outdoor” en/of camping ‘Festicamp’ aan te kopen en te verkopen binnen het evenementengebied.

 

De leden van de FOD Economie zien toe op de naleving van dit verbod.

 

Artikel 6: GEBRUIK ELEKTRONISCH VERSTERKTE MUZIEK

 

Tijdens de tijdstippen bepaald zoals in artikel  1 § 2 van huidige politieverordening geldt binnen het evenementengebied overeenkomstig artikel 3 een verbod het gebruik van elektronisch versterkte muziek, behoudens deze met een vergunning van de burgemeester.

 

Artikel 7: AMBULANTE HANDEL

 

Binnen het evenementengebied overeenkomstig artikel 2 en tijdens de tijdspanne zoals bepaald in artikel 1 § 2, geldt een verbod tot het voeren van ambulante handel - behoudens wanneer de persoon beschikt over een schriftelijk afwijkend akkoord van de burgemeester.

 

De leden van de politie zien toe op de naleving van deze voorschriften.

 

De ambulante handel op de terreinen van het festival, valt buiten het toepassingsgebied van dit verbod.

 

Artikel 8: ALCOHOLHOUDENDE EN GEDISTILLEERDE DRANKEN

 

Het is verboden om alcoholhoudende en gedistilleerde dranken te verkopen of te schenken buiten die gelegenheden die beschikken over een permanente vergunning voor het schenken van gedistilleerde dranken, buiten de door het gemeentebestuur vergunde terrassen en buiten de door de organisator uitgebate of goedgekeurde gelegenheden.

 

Deze voorschriften doen geen afbreuk aan de wetgeving van toepassing op de slijterijen van gegiste dranken, de alcohol en alcoholhoudende dranken en de sterke drank.

 

Artikel 9: LUCHTVAARTUIGEN

 

9.1

 

Met uitzondering van de luchtvaartuigen die onderhevig zijn aan de wetgeving die van toepassing is op de luchtvaart, aangevuld met de vigerende bepalingen van het Directoraat-generaal van de Luchtvaart (DGLV), is het opstijgen en landen van luchtvaartuigen boven de festivalweide en de camping “Festicamp”, verboden tijdens de periode bepaald in artikel 2.

 

9.2

 

Het bezit van drones en andere (telegeleide) vliegende objecten (UAS) en/of de besturingssystemen ervan op de openbare weg en het openbaar domein binnen het evenementgebied en tot 300 meter daarbuiten, is verboden.

 

Dit verbod geldt niet voor het gebruik van deze toestellen door de bevoegde politiediensten in de uitoefening van hun taak van het bewaren van de openbare rust en veiligheid en de handhaving van de openbare                             orde.

 

De leden van de politie zien toe op de naleving van dit verbod.

 

Artikel 10: CAMPINGS

 

Op het hele grondgebied van de gemeente geldt een algemeen verbod op wildkamperen op de openbare domeinen en een verbod op het inrichten en exploiteren van een camping van meer dan 10 personen op privaat domein, met uitzondering van de gereglementeerde campings.

 

Het exploiteren en inrichten van een camping door de organisator van het muziekfestival “Extrema Outdoor” op de terreinen van camping ‘Festicamp’ valt buiten het toepassingsgebied van dit verbod.

 

De leden van de politie zien toe op de naleving van dit verbod.

 

Artikel 11: TAXI’S

 

Taxi’s en voertuigen voor “verhuur met bestuurder” zijn verboden:

 

- binnen het evenementengebied

- binnen de bewonersperimeter

- Herebaan Oost

- Weg naar Zwartberg

- Europarklaan

- Donderslagweg

 

De politie ziet toe op de naleving van dit verbod.

 

Artikel 12: HANDHAVING

 

12.1

 

De politie is bevoegd voor de vaststelling van alle overtredingen vervat in deze verordening.

 

Voor zover wetten, besluiten, decreten, algemene en provinciale reglementen en verordeningen geen andere straffen voorzien, kunnen inbreuken op deze politieverordening, gepleegd door personen vanaf 16 jaar of door rechtspersonen, gesanctioneerd worden met een gemeentelijke administratieve sanctie:

 

- een administratieve geldboete tot 350 euro voor meerderjarigen en 175 euro voor minderjarigen vanaf 16 jaar, of

 

- een administratieve schorsing of intrekking van een door de gemeente afgeleverde toelating of vergunning, en/of

 

- een tijdelijke of definitieve sluiting van een instelling

 

12.2

 

Worden eveneens bestraft met een van de hierboven voorziene administratieve sancties inbreuken op een machtiging of een besluit van de burgemeester of een administratieve sanctie van het college van burgemeester en schepenen.

 

12.3

 

De omvang van de administratieve geldboete zal proportioneel zijn in functie van de ernst van de inbreuk die de boete verantwoordt en van eventuele herhaling. De boete zal ongeacht de omstandigheden alleszins het bedrag van het wettelijk voorziene maximum niet overschrijden.

 

12.4

 

ln geval van overtreding van deze verordening kan de politie de overtreder aanmanen om de niet-reglementaire toestand ongedaan te maken. Naast het opleggen van een sanctie kunnen alle mogelijke wettelijke middelen gebruikt worden om onmiddellijk een einde te maken aan een inbreuk (o.a. inbeslagname).

 

Artikel 13: INWERKINGTREDING

 

Deze politieverordening wordt bekendgemaakt overeenkomstig de artikelen 286 en 287 van het Gemeentedecreet en treedt onmiddellijk in werking na de publicatie ervan.

 

De politieverordening treedt in werking op 5 juni 2025 om 12u en eindigt op 9 juni 2025 om 14u. Door deze verordening worden de bestaande gemeentelijke reglementen en verordeningen opgeschort voor de vermelde periode, voor zover deze tegenstrijdig zijn met de huidige verordening.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

XO 2025 Procedure Screening Medewerkers - Bekrachtiging.

Wetgeving

        Artikelen 117, 118 en 119 van de nieuwe gemeentewet.

        Artikel 119bis van de NGW houdende de toepassing van gemeentelijke administratieve sancties.

        Artikel 63 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende de bevoegdheden van de burgemeester.

        Artikel 285 en 286 van het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 houdende de bekendmaking van de besluiten en verordeningen van de burgemeester.

 

Feiten en context

De operationele leiding voor Extrema Outdoor wordt uitgevoerd door de lokale politie CARMA.

De ministeriële omzendbrief van 29/03/2018 betreffende veiligheidscontroles naar aanleiding van

evenementen, laat aan de lokale overheid toe om voorafgaande veiligheidscontroles voor te schrijven

met het oog op de handhaving van de openbare orde en de voorkoming van misdrijven tijdens

culturele, sociale, feestelijke, folkloristische en sportieve evenementen. De omzendbrief gaat er van

uit dat bezoekers van een evenement niet aan dergelijke veiligheidscontroles hoeven onderworpen te

worden.

 

Argumentatie

Voor de personen die meewerken aan de organisatie van dit evenement, voorziet de omzendbrief in

een ‘te volgen procedure’. De geviseerde personen betreffen alle personen die, in welke

hoedanigheid dan ook, meewerken aan het evenement, in het bijzonder:

        Betaalde of vrijwillige personeelsleden van de organisator

        Onderaannemers

        Dienstverleners

        Leveranciers van goederen

 

Op basis van artikel 119 NGW kan de gemeenteraad door middel van een politieverordening aan de

organisator maatregelen opleggen, inclusief de voorafgaande veiligheidscontrole (“verder screening

genoemd”).

 

Overeenkomstig artikel 119bis NGW kan de gemeenteraad gemeentelijke administratieve straffen en

sancties opleggen overeenkomstig de wet van 24 juni 2013 betreffende de gemeentelijke

administratieve sancties.

 

In uitvoering van de artikelen 14, 34 §3, 44/1 en 44/7, 4° - 6° van de wet op politieambt (WPA) zal

de politiezone CARMA – die belast is met de operationele leiding – de persoonsgegevens overgemaakt

door organisator gebruiken om het mogelijke gevaar van de gecontroleerde personen voor de

veiligheid van het evenement te evalueren in het kader van de handhaving van de openbare orde.

 

De inhoud van de screening wordt bepaald door de risicoanalyse die wordt uitgevoerd.

 

In geval van negatieve elementen die bij de screening naar voor komen, plegen de politiediensten

overleg met het Openbaar Ministerie, de Local Task Force Radicalisme (indien van toepassing) en

eventuele andere geëigende en bevoegde adviesorganen en –instanties.

 

De burgemeester neemt de uiteindelijke beslissing.

 

In voorbereiding van het muziekfestival Extrema Outdoor dat doorgaat op 5, 6, 7 en 8 juni 2025 in recreatiedomein De Plas en met het oog op de organisatie en handhaving van de openbare

orde werd de hierna volgende verordening uitgevaardigd door de burgemeester op 7 mei 2025:

 

Besluit van de burgemeester

 

De voorafgaandelijke screening van de medewerkers tijdens Extrema Outdoor 2025 als volgt goed te keuren.

 

Artikel 1

De organisator van het evenement maakt de persoonsgegevens ten laatste 4 weken voor aanvang van het evenement over aan politie CARMA. De organisator moet eventuele wijzigingen zo snel mogelijk doorgeven en kan, mits akkoord van de verantwoordelijke politiedienst, na deze termijn ook nog aanvullingen doorgeven.

De volgende gegevens worden overgemaakt:

- Voornaam

- Naam

- Geboortedatum

- Geboorteplaats (indien beschikbaar)

- Rijksregisternummer (indien beschikbaar) of INSZ-nummer (indien beschikbaar)

- Taak en functie tijdens het evenement

- Nationaliteit

 

Artikel 2

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole onderzoekt de verantwoordelijke politiedienst of de betrokkene een gevaar vormt voor de openbare orde op het evenement. Om dit te beoordelen wordt rekening gehouden met:

 

Feiten

Periode

Radicalisme, veiligheid van de staat  en terrorisme

Onbeperkt

Drugsfeiten zwaarder dan enkel bezit of gebruik: verkoop, handel, in- en uitvoer, fabricatie

5 voorgaande jaren

Zedenfeiten: aanranding van de eerbaarheid en verkrachting

Onbeperkt

Wapens en munitie

Onbeperkt

Diefstallen

5 voorgaande jaren

 

Artikel 3

Bij de voorafgaande veiligheidscontrole raadpleegt de verantwoordelijke politiedienst de haar ter beschikking gestelde gegevensbanken, met name:

- Algemene Nationale Gegevensbank (ANG);

- Gemeenschappelijke gegevensbank Foreign Terrorist Fighters (GGB).

 

Artikel 4

Op basis van de persoonsgegevens die ter beschikking zijn gesteld door de organisator voert de verantwoordelijke politiedienst de voorafgaande veiligheidscontrole uit. Na deze veiligheidscontrole geeft de verantwoordelijke politiedienst een advies aan de burgemeester over het veiligheidsrisico van de gecontroleerde personen.

 

Artikel 5

Indien uit deze voorafgaande veiligheidscontrole blijkt dat er negatieve elementen in aanmerking kunnen genomen worden ten aanzien van een bepaalde persoon, overlegt de politiedienst die belast is met de operationele leiding, met het Openbaar Ministerie, de Local Task Force Radicalisme (indien van toepassing) en eventuele andere geëigende en bevoegde adviesorganen en -instanties”.

 

Artikel 6

De burgemeester kan – op basis van het advies van de politie en het eventuele advies van het Openbaar Ministerie – beslissen dat de gecontroleerde persoon de toegang tot het evenement wordt geweigerd.

 

De burgemeester maakt deze beslissing over aan de organisator en de betrokkene.

 

De burgemeester motiveert zijn beslissing aan de betrokkene op basis van het gevaar voor de openbare orde dat zijn aanwezigheid op het evenement zou betekenen. In zijn motivering kan de burgemeester geen melding maken van politionele gegevens (informatie of onderzoeksgegevens), behalve met het akkoord van de bevoegde magistraat.

 

Indien de betrokkene de toegang tot het evenement wordt geweigerd, maakt de burgemeester in zijn beslissing melding van de volgende mogelijkheden:

 

Verzoek tot schorsing of nietigverklaring bij de Raad van State binnen een termijn van 60 dagen;

Procedure van onrechtstreekse toegang bij de Privacy Commissie teneinde de gegevens te verbeteren, wanneer de betrokkene van mening is dat de beslissing gebaseerd is op onjuiste gegevens.

 

Artikel 7

In geval van negatieve beslissing door de burgemeester, is de organisator verplicht aan betrokkene de toegang tot “Extrema Outdoor” te weigeren.

 

Artikel 8

In geval van te nemen bestuurlijke en/of gerechtelijke maatregelen, wordt het fysiek aanbieden van de betrokken persoon door de organisator gemeld aan de politie. De organisator en de politie maken concrete afspraken over de wijze waarop dit wordt uitgevoerd.

 

Besluit de raad met algemene stemmen:

Het burgemeesterbesluit van 7 mei 2025 met betrekking tot de voorafgaandelijke screening van de medewerkers tijdens XO 2025 te bekrachtigen.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Overzicht punten

 

Zitting van 26 mei 2025

Openbare zitting

Vragen namens raadsleden aan het college.

  1. Raadslid Silvio Bellavia in verband met de huisvesting van school Arkades.
     
  2. Raadslid Marc Coenen in verband met de organisatie van de schriftelijke vragen.
     
  3. Raadslid Monique Verstraeten in verband met natuurbegraafplaatsen.
     
  4. Raadslid Kenan Akyil in verband met een 72-uren-noodpakket en lokale crisisvoorbereiding.

 

 

Publicatiedatum: 26/06/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.