GEMEENTE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Zitting van 25 maart 2021

van 20.02 tot 21.06uur

 

Aanwezig:

Katrien Timmers, voorzitter

Alain Yzermans, burgemeester

Jef Verpoorten, Luc Melotte, Muhammet Oktay, Hanne Kellens, Mustafa Aytar, Myriam Bellio, Göksal Kanli, schepenen

Guy Lucas, Eefje Van Wortswinkel, Luciana Costa, Bert Cuppens, Carine Achten, Stijn Van Dingenen, Hakim Ahkim, Melissa Bosmans, Filip Gielen, Joël D'Oultremont, Michiel Lenssen, Maarten Houben, Burak Dogan, Myrthe Van Roey, Godelieve Wouters, Mathijs Knevels, Tom Vanstraelen, Ismail Ayed, Alex Jansen, Marc Coenen, Khadiga Lamkharrat, Sandrina Lombardi, raadsleden

Wim Haest, algemeen directeur

 

 

Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Verslag gemeenteraadszitting van 25 februari 2021 - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 29 juli 1991: alle bestuurshandelingen moeten uitdrukkelijk gemotiveerd worden.

 

         Decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, inzonderheid Deel II – Titel  5 – De werking van het lokaal bestuur - Hoofdstuk 1 Akten van het lokaal bestuur - Afdeling 1. Opmaken en ondertekenen van akten (artikelen 277 en 278).

 

         Het besluit van de gemeenteraad dd. 28.02.2019 : goedkeuring van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad.

          art. 32 en 33 met betrekking tot het opstellen van de notulen, het zittingsverslag en ondertekening ervan.

 

         De algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

 

 

Feiten en context

Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad bepaalt het volgende:

 

Artikel 33

§1. De notulen en het zittingsverslag van de vergadering van de gemeenteraad worden onder de verantwoordelijkheid van de algemeen directeur opgesteld overeenkomstig de bepalingen van artikel

277 en 278 van het decreet over het lokaal bestuur.

§2. De notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering zijn, behalve in spoedeisende gevallen, ten minste acht dagen voor de vergadering ter beschikking. De notulen worden ter beschikking gesteld via de webapplicatie, het zittingsverslag via de gemeentelijke webstek.

§3. Elk gemeenteraadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen en het zittingsverslag van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de gemeenteraad worden aangenomen, worden de notulen en het zittingsverslag in die zin aangepast.

 

Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen en het zittingsverslag als goedgekeurd beschouwd en worden ze door de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur ondertekend.

 

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 25 februari 2021 worden ter goedkeuring voorgelegd.

 

Besluit:

De notulen van de vorige vergadering van de gemeenteraad van 25 februari 2021 worden goedgekeurd.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Ontheffingsprocedure geloofsgemeenschap - Advies.

Wetgeving

         Artikel 231 en 233 van het decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten.

          De islamitische gemeenschap is een openbare instelling met rechtspersoonlijkheid die bestuurd wordt door een comité.

          Het comité bestaat uit vijf verkozen leden en de eerste imam of zijn vervanger, die in de islamitische gemeenschap zijn ambt uitoefent, die er van rechtswege deel van uitmaakt.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2005 houdende vaststelling van de criteria voor de erkenning van de plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten (hierna het erkenningsbesluit), meer bepaald artikel 4, 6° en 7°:

          individuen die handelen of oproepen om te handelen in strijd met de Grondwet en het EVRM dienen geweerd te worden uit de organisatie en werking van de lokale geloofsgemeenschap;

          in geen geval, op welkdanige wijze dan ook, mag medewerking verleend worden aan activiteiten die in strijd zijn met de Grondwet en het EVRM;

          individuen of verenigingen dienen geweerd te worden uit gebruikte lokalen en plaatsen, wanneer die personen oproepen of handelen in strijd met de Grondwet en het EVRM.

         Overeenkomstig artikel 4, 5° van het erkenningsbesluit moeten de huidige, en toekomstige geestelijke bedienaars voldoen aan de bij decreet vastgestelde inburgeringsplicht.

 

Feiten en context

Op 4 februari 2021 ontving het bestuur een schrijven (gedateerd op 28 januari 2021) namens de heer Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen, waarin de gemeenteraad om advies gevraagd wordt in de procedure tot opheffing van de erkenning van de islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii wegens het niet langer voldoen aan de erkenningscriteria vervat in het erkenningsbesluit.

 

De aanleiding voor de eventuele ontheffing is informatie van de minister waaruit blijkt dat de imam van de geloofsgemeenschap haatdragende en discriminerende boodschappen publiekelijk heeft verspreid op zijn facebookaccount die discriminerend zijn voor de LGBTQI+-gemeenschap en homofobie legitimeren. Bovendien werden ook op de officiële facebookpagina van Yesil Camii publiekelijk discriminerende boodschappen omtrent homoseksualiteit gedeeld.

 

Op datum van het schrijven voldoet de imam niet aan de bij decreet vastgelegde inburgeringsplicht.

 

De adviestermijn voor de gemeenteraad bedraagt 60 dagen. Indien de gemeenteraad binnen deze termijn geen advies verstrekt, wordt de gemeenteraad geacht af te zien van de adviesmogelijkheid.

 

Ontheffingsprocedure islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii

Advies gemeentebestuur Houthalen-Helchteren

 

I. Inleiding

 

De minister heeft ons per brief van 28 januari 2021 in kennis gesteld van de procedure tot opheffing van de erkenning van islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii wegens het niet langer voldoen aan de criteria vervat in het erkenningsbesluit. Overeenkomstig artikel 7 §1/2 vraagt de minister het advies van de gemeenteraad met betrekking tot de eventuele opheffing van de erkenning.

 

Volgens informatie die de minister heeft bereikt, blijkt dat de imam van islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii publiekelijk haatdragende en discriminerende boodschappen heeft verspreid die discriminerende zijn voor de LGBTQI+-gemeenschap en homofobie legitimeren.

 

Gelijke behandeling en non-discriminatie zijn fundamentele grondrechten gewaarborgd door artikel 10 en artikel 11 van de Grondwet en artikel 14 van het EVRM. Dergelijke handelingen, gesteld door een sleutel- en gezagsfiguur binnen de lokale geloofsgemeenschap, die van ambtswege lid is van het bestuursorgaan van de eredienst, vormen een inbreuk op de erkenningscriteria zoals opgenomen in het besluit van de Vlaamse Regering van 30 september 2005 houdende de vaststelling van de criteria van de plaatselijke kerk- en geloofsgemeenschappen van de erkende erediensten. Bovendien werd het inburgeringsattest niet behaald, hetgeen in strijd is met artikel 4 5° van het erkenningsbesluit.

 

Wij nemen deze aanklacht als gemeentebestuur zeer ernstig. Boodschappen die tegen de democratische rechtstaat (Grondwet en EVRM) ingaan zijn voor ons onaanvaardbaar. Onze gemeente draagt gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Elke vorm van discriminatie is onaanvaard en moet worden bestreden. Het verspreiden van boodschappen die aanzetten tot haat en discriminatie ten aanzien van de LGBTQI+-gemeenschap en het veroordelen van homoseksuele geaardheid kunnen niet getolereerd worden, noch binnen, noch buiten erkende geloofsgemeenschappen.

 

Naar aanleiding van de voornoemde feiten, en op vraag van minister Somers, heeft het bestuur een advies opgesteld dat gestoeld is op drie luiken, met name cultureel, bestuurlijk en politioneel. Deze drie facetten worden hierna verder toegelicht.

 

II. Samenwerking

 

A. Cultureel

 

Islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii is sinds jaren lid van de gemeentelijke diversiteitsraad, het kansarmoedeplatform, toerisme en de Open Gebedshuizendag.

 

Er is een zeer nauwe samenwerking met de gemeentelijke diensten. Sinds jaren is Islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii een belangrijke partner in het mee vormgeven en uitwerken van activiteiten waar mensen van verschillende origine elkaar ontmoeten, en waarbij het accent wordt gelegd op het stimuleren van een positieve samenleven van bewoners met verschillende religies, opvattingen, leefwijze, gebruiken, bezigheden, … Het verbindend karakter tussen de verschillende gemeenschappen staat steeds voorop in dit beleid.

 

Vanuit de diversiteitsraad denken zij ook mee en nemen zij in consensus standpunten in aangaande thema’s die de doelgroep (etnische culturele minderheden) aanbelangen.  Het is een belangrijk kanaal om informatie en/of oproepen van het lokaal bestuur (o.a. met betrekking tot corona) binnen de gemeenschap kenbaar te maken 

 

Zie bijlage 1 voor een oplijsting van de culturele activiteiten.

 

B. Bestuurlijk

 

De Moskee betreft een Diyanet Moskee. Dit impliceert dat deze centraal aangestuurd wordt en via een vaste structuur en systeem een goed georganiseerd verloop kent, wat volgens politioneel advies niet als radicaal of orthodox bestempeld kan worden. Er bestaat een groot draagvlak bij de bezoekers vanuit de gemeenschap. Tezelfdertijd is het aan het bestuur van de Moskee om hun werking af te stemmen op de heersende waarden en normen binnen de gemeentelijke samenleving.

 

Wij werken in goed nabuurschap samen, o.a. via het schepencollege. Er waren nooit incidenten en afspraken worden steeds goed nageleefd. Zowel met betrekking tot de religieuze uitingen van hun werking (Suikerfeest, offerfeest, oproep tot het gebed) als bestuurlijke elementen (o.a. handhaving Corona) wordt er goed samengewerkt.

 

De Moskee is ook een volwaardige partner van de interreligieuze gemeenschap binnen onze gemeente. Er is een interreligieus samenwerkingscharter opgestart dat vorm kreeg in het huis van Abraham. Islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii komt met de andere geloofsgemeenschappen samen in de voormalige parochiezaal te Meulenberg die nu het huis van Abraham heet. Zij organiseren samen de Open Gebedshuizendag in samenwerking met de provincie en er zijn interreligieuze overlegmomenten. Bovendien werd op 5 mei 2019 samen met de andere religies(1)  van Houthalen-Helchteren, de Executieve en het Gemeentebestuur een engagementsverklaring ondertekend.

 

(1) Katholieke Gemeenschap, Grieks-Orthodoxe  Gemeenschap, Turkse Moslimgemeenschap en Marokkaanse Moslimgemeenschap

 

C. Politioneel

 

De professionele ervaringen van de politie PZ Carma met Islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii zijn tot op heden steeds in positieve zin verlopen. De samenwerking met de Moskee verloopt nagenoeg vlekkeloos.

 

Het bestuur van de moskee heeft duidelijk laten verstaan dat ze tegen elke vorm van radicalisme zijn. Zo werden er enige tijd geleden mensen van een extremistische Islamitische beweging weggestuurd toen ze flyers wilden uitdelen aan de moskee. De reden hiervan was dat het bestuur zich niet kan vinden in de denkwijze van deze beweging. De politie werd hierover correct ingelicht. Dit voorval kan als voorbeeld dienen voor de goede medewerking tot op heden.

 

Los van de maatschappelijke discussie zijn er in het kader van een risicoanalyse voor veiligheidsoverwegingen geen indicaties om negatief advies te verlenen.

 

III. Advies bestuur

 

Uit analyse van de drie voornoemde facetten blijkt dat de samenwerking met Islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii als gemeenschap tot op heden correct verloopt.

 

Aan de minister wordt wel voorgesteld om een maatregel op te leggen inzake de installatie van een deontologische gedragscode voor erkende moskeeën waarin de principes van gelijke behandeling en non-discriminatie duidelijk worden vertaald en vastgelegd.

 

Verder blijft het gemeentebestuur zich distantiëren van dergelijke individuele verwerpelijke haatdragende boodschappen en streeft zij naar een diverse, solidaire, verdraagzame en harmonieuze samenleving in Houthalen-Helchteren.

 

IV. Bijlagen

 

1. Samenwerkingsinitiatieven met geloofsgemeenschap Yesil Camii

 

Internationaal Kinderfeest (gemeentelijke organisatie ism met socio-culturele verenigingen van Meulenberg, scholen, jeugdwelzijnwerkingen, …)

         Deelname aan de voorbereidende vergaderingen

         Financiële ondersteuning voor de schouwburgprogrammatie (vanuit het project Onderwijs Eigen Taal en Cultuur)

         Inzetten van een 4-tal vrijwilligers voor de opbouw, het opruimen en begeleiding van de activiteiten.

         Ter beschikking stellen van hun infrastructuur voor een workshop (poppen maken, theatervoorstelling…)

         Voorzien van een eettentje met Turkse culinaire hapjes.

         Promotie/toeleiding

 

Wijkfeest Meulenberg (organisatie vanuit de diversiteitsraad ism verenigingen van Meulenberg)

         Deelname aan de voorbereidende vergaderingen

         Inzetten van vrijwilligers voor de opbouw en het opruimen

         Voorzien van een eettentje met Turkse culinaire hapjes

         Verzorgen van muzikale acts- en folklore dansoptredens

         Promotie

 

Iftar(gemeentelijke organisatie ism Turkse, Marokkaanse verenigingen, Huis van Abraham Rimo, JWW… )

         Deelname aan de voorbereidende vergaderingen

         Inzetten van vrijwilligers voor het klaarzetten van de zaal, bediening, opruimen, afwas, …

         Financiële ondersteuning voor de organisatie

         Toeleiden van de gezinnen

 

Zebraspel (gemeentelijke organisatie ism Inspirocollege en Hoge School Diest (pedagogische opleiding kleuteronderwijs)

         Ontvangst en verzorging van lunch in eigen lokalen

         Bezoek + rondleiding door gids in de moskee met aandacht voor de gelijkenissen en verschillen rond hun geloofsbelijdenis

         Zoeken van gastvrouwen waar de leerlingen op bezoek konden gaan om kennis te maken met de Turkse culturele tradities

 

Multiculturele vrouwendag (organisatie vanuit het gemeentelijk platform vrouwenorganisaties ism met de vrouwengroep ingebed in de Turkse moskeevereniging)

         Verzorgen van een workshop: rondleiding met gids in de Moskee met aandacht voor de gelijkenissen en verschillen tussen de Islam en het Christendom.

 

Multicultureel ontbijt (organisatie vanuit de verschillende vrouwenwerkingen ism de Turkse vrouwengroep ingebed in de Turkse moskeevereniging)

         Ter beschikking stellen van hun ontmoetingsruimte voor het organiseren van een multicultureel ontbijt tvv een hart voor Limburg

         Promotie/toeleiding

 

Dag van de Migrant/ Openkleurdag (een samenwerkingsinitiatief tussen 7 culturele verenigingen)

         Deelname aan de voorbereidende vergaderingen

         Inzetten van vrijwilligers voor de opbouw, het opruimen en het inkleden van een Turks standje.

         Voorzien van Turkse culinaire hapjes

         Voorzien van een Turkse folklore dans- en muziekgroep

         promotie/toeleiding

 

Viering van 50 jaar Turkse en Marokkaanse migratie in Houthalen-Helchteren

         Deelname aan de voorbereidende vergaderingen

         Mee vormgeven aan het programma (getuigenis)

         Voorzien van Turkse hapjes en thee voor de genodigden

 

Toelichting door burgemeester Alain Yzermans en tussenkomst door fractievoorzitters Carine Achten en Ismail Ayed.

 

Besluit:

Artikel 1

Het advies met betrekking tot de ontheffingsprocedure van islamitische geloofsgemeenschap Yesil Camii goed te keuren.

 

Artikel 2

Een afschrift van dit besluit aan de Vlaams Regering te bezorgen en dit ter attentie van de heer Bart Somers, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke kansen.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Oprichting gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) - Goedkeuring.

Wetgeving

De werking van de Gecoro is geregeld in de codex op de ruimtelijke ordening, een uitvoeringsbesluit

en een deontologische code:

-Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, Afdeling 3, Artikel 1.3.3; Afdeling 4, Artikel 1.3.4.

-Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de

organisatie en de werkwijze van de provinciale[ , intergemeentelijke (verv. BVR 7 september 2018,

art. 1, I: 1 januari 2019)] en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening

-Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een deontologische code voor de leden van de

[... (opgeh. BVR 27 mei 2016, art. 2, I: 24 juli 2016)] provinciale en gemeentelijke commissies voor

ruimtelijke ordening.

 

Feiten en context

Kader

De Gecoro is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen met als doel de kwaliteit van het gemeentelijk ruimtelijke ordeningsbeleid te bevorderen en een maatschappelijk draagvlak te creëren voor dat beleid.

Vanuit de vigerende wetgeving inzake ruimtelijke ordening worden aan de adviescommissie specifieke taken toegekend.

 

In een Gecoro is zowel plaats voor deskundigen als voor geïnteresseerde burgers die een bepaalde maatschappelijke geleding vertegenwoordigen. De gemeenteraad beslist welke maatschappelijke geledingen binnen de gemeente worden opgeroepen om één of meer vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro. Verder beslist zij over de samenstelling van de commissie.

Het college is bevoegd voor het aanschrijven van de verenigingen en het voorbereiden van de beslissingen van de gemeenteraad.

 

De grootte van de Gecoro hangt af van het aantal inwoners van de gemeente. Het decreet bepaalt het minimum aantal leden en stelt dat één vierde deskundigen moeten zijn. Het uitvoeringsbesluit bepaalt hoeveel verschillende maatschappelijke geledingen moeten aangeschreven worden.

Op 1 januari 2021 telde Houthalen-Helchteren 30.487 inwoners. In een gemeente tussen de 30.000 en de 50.000 inwoners bestaat de Gecoro uit minimaal 13 en maximaal 17 leden. Er moeten minstens 5 verschillende maatschappelijke geledingen opgeroepen worden om één of meerdere vertegenwoordigers voor te dragen als lid van de Gecoro. Voor elk (effectief) lid wordt een plaatsvervanger aangeduid.

 

Het decreet laat toe dat de gemeenteraad een ondervoorzitter benoemt die de voorzitter bij afwezigheid vervangt.

 

De voorzitter is een onafhankelijke deskundige. Hij leidt de vergadering in goede banen en waakt erover dat het algemene op het persoonlijke belang primeert. De voorzitter wordt voorgedragen door het college van burgemeester en schepenen en benoemd door de gemeenteraad.

De secretaris staat in voor de praktische organisatie. Hij is geen lid van de commissie en is dus niet stemgerechtigd.

In de Gecoro zetelen geen vertegenwoordigers van de fracties, maar ze hebben wel het recht om de openbare vergaderingen bij te wonen.

Aan de gemeenteraad dient gevraagd te worden welke maatschappelijke geledingen een kandidatuur mogen indienen.

 

Aanpak samenstelling Gecoro

Op 28 november 2019 besliste de Gemeenteraad:

Akkoord te gaan met het voorstel om :

• de maatschappelijke geledingen die vertegenwoordigd zijn in de huidige Gecoro opnieuw aan

te schrijven;

• een oproep te doen in het gemeentelijk infoblad, de nieuwsbrief en social media naar zowel deskundigen, als vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen om op die manier nieuwe mensen de kans te geven om in de Gecoro opgenomen te worden.

Afhankelijk van de respons op deze oproep wordt het aantal leden van de Gecoro bepaald, gaande

van minimaal 13 leden en maximaal 17 leden.

 

In de In & Om van januari 2020 werd een oproep geplaatst om nieuwe kandidaten te zoeken. Eenzelfde bericht werd in januari 2020 geplaatst op de gemeentelijke website.

De aankondiging van deze oproep werd op 12 november 2019 per mail bezorgd aan alle bestaande leden van de Gecoro met de vraag of zij nog geïnteresseerd waren om zich opnieuw kandidaat te stellen.

 

Elk effectief lid heeft een plaatsvervanger. In tegenstelling tot de voorgaande Gecoro’s moet elke maatschappelijke geleding een effectief - en een plaatsvervangend lid van dezelfde vereniging of belangengroep aanreiken.

Aangezien dit voor sommige kandidaten ontbrak, werd dit aanvullend gevraagd.

 

Op basis van de kandidaturen die we ontvingen voor zowel de groep van de deskundigen, als die voor de maatschappelijke geledingen werd een evenwichtige samenstelling gedaan.

Het aantal leden bedraagt 15, zijnde 5 deskundigen, waarvan 1 voorzitter en 10 vertegenwoordigers van maatschappelijke geledingen.

 

Samenstelling Gecoro

De deskundigen van de Gecoro zijn als volgt geselecteerd: 

- Annelies Gorissen omwille van haar deskundigheid als sectormanager energie en circulaire economie, POM Limburg. In haar job komt zij regelmatig in contact met voorbeelden van innovatief bouwen, zowel rond materialengebruik, energie, water,... als naar ruimtelijke planning.

- Michèle Dirix omwille van haar ervaringen die zij heeft opgebouwd als voormalig deskundige van de GECORO en haar deskundigheid als architect waarbij de focus ligt op de implementatie van de bredere en ruimtelijke context waarbij het gebouw zijn architecturale en functionele waarde op een duurzame manier kan handhaven.

- Laura Dingens omwille van haar ervaringen in de gemeentelijke cultuurdienst te Zonhoven en Diepenbeek en bijkomend ervaring in de bouw.

- Pieter-Jan Gommé omwille van zijn deskundigheid als Adviseur Stedenbouw & Erkend Ruimtelijk Planner. Zijn dagtaak bestaat uit het opstellen van Ruimtelijke Uitvoeringsplannen, stedenbouwkundige studies, masterplannen, verkavelingsdossiers enz.. Naast zijn opleiding als Ruimtelijk Planner heeft hij tevens een bachelordiploma als Landschaps- en tuinarchitect.

- Joris Diliën, omwille van zijn deskundigheid inzake architect en aanpak inzake complexe ruimtelijke dossiers.

 

Als plaatsvervangers van deze deskundigen worden aangeduid:

- Jean-Paul Spaepen omwille van zijn ervaringen als bachelor bouwkundig tekenaar

met grote projecten in 20 jaar architectenbureau en 8 jaar aannemer klasse D7.

- Hans Maes omwille van zijn deskundigheid als architect en zijn ervaringen om projecten te verbinden met hun context. Belangrijk voor hem dat een ruimere context gerespecteerd wordt en dat architectuurprojecten zich inpassen.

- Victor Lijnen omwille zijn ervaringen als Hoofd Projectleider.

- Jos Smeets omwille van zijn deskundigheid als architect en hij zetelde reeds eerder als deskundige in de GECORO.

 

Omwille van de deskundigheid van Annelies  Gorissen, wordt zij vanuit het college voorgedragen als voorzitter van de Gecoro.

 

Vanuit de volgende maatschappelijke geledingen werden kandidaturen ingediend voor een deelname aan de Gecoro: 

- Middenstand

- Wijkverenigingen

- Toerisme

- Milieu/Natuur

- Landbouw

- Onderwijs

- OCHH

- Wandelaars GR5/Trage Wegen

- Seniorenvereniging Neos

- Sociale huisvestingsmaatschappij

- Werknemers

- Vastgoedsector.

 

Op basis van hun kandidaturen, alsook het feit dat er rekening moet worden gehouden met de toepassing van Art. 304§3 van het Decreet Lokaal Bestuur dat bepaalt dat binnen een overlegstructuur hoogstens twee derde van de leden van hetzelfde geslacht mag zijn, wordt volgende leden voorgedragen:

 

 

Bij de vorige adviescommissies, werd het secretariaat uitgevoerd door de gemeentelijke administratie.

Omwille van de administratieve ervaring binnen Team Leefomgeving wordt voorgesteld om Brigitte Schaeken voor te dragen als secretaris van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening.

 

Bertien Buntinx zal als Ruimtelijk planner eveneens aanwezig zijn op vergaderingen van de Gecoro en deze inhoudelijk voorbereiden.

 

Samengevat wordt de Gecoro als volgt samengesteld:

 

 

Adviezen

Het gunstig advies van Bertien Buntinx, Ruimtelijke Planner, van 12 maart 2021.

 

Uit de geheime stemming per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur blijkt dat voor de functie van voorzitter GECORO, mevrouw Annelies Gorissen 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen bekomt;

dat mevrouw Annelies Gorissen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als voorzitter van de GECORO kan worden aangeduid.

 

Uit de geheime stemming per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur blijkt dat voor de 4 functies van deskundigen:

 

Mevrouw Michèle Dirix: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de mevrouw Michèle Dirix de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

Mevrouw Laura Dingens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de mevrouw Laura Dingens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

De heer Pieter-Jan Gommés: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Pieter-Jan Gommé de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

De heer Joris Diliëns: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Joris Diliën de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

Uit de geheime stemming per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur blijkt dat voor de 4 functies van plaatsvervanger deskundigen:

 

De heer Jean-Paul Spaepens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Jean-Paul Spaepen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervanger deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

De heer Hans Maess: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Hans Maes de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervanger deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

De heer Victor Lijnens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Victor Lijnen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervanger deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

De heer  Jos Smeets: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn

dat de heer Jos Smeets de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervanger deskundige van de GECORO kan worden aangeduid;

 

Uit de geheime stemming per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur blijkt:

 

De Middenstand met als afgevaardigde mevrouw Sanne Pollerss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Middenstand met als afgevaardigde mevrouw Sanne Pollers de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de  GECORO kan zetelen;

 

De Wijkverenigingen met als afgevaardigde mevrouw Marleen Bollens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Wijkverenigingen met als afgevaardigde mevrouw Marleen Bollen de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de GECORO kan zetelen;

 

Open ruimte met als afgevaardigde de heer Michael Vanbriels: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Open ruimte met als afgevaardigde de heer Michael Vanbriel de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de GECORO kan zetelen;

 

Toerisme met als afgevaardigde mevrouw Anny Beeertenss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Toerisme met als afgevaardigde mevrouw Anny Beertens de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de  GECORO kan zetelen;

 

Leefomgeving met als afgevaardigde de heer Evert Schonks: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Leefomgeving met als afgevaardigde de heer Evert Schonk de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de  GECORO kan zetelen;

 

Onderwijs met als afgevaardigde de heer Paul Diliën: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Onderwijs met als afgevaardigde de heer Paul Diliën de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de  GECORO kan zetelen;

 

OCHH met als afgevaardigde de heer Herman Bosmans: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat OCHH met als afgevaardigde de heer Herman Bosman de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de GECORO kan zetelen;

 

De Wandelaars GR5/ Trage wegen met als afgevaardigde de heer Roger Vanotterdijks: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Wandelaars GR5/Trage wegen met als afgevaardigde de heer Roger Vanotterdijk de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de GECORO kan zetelen;

 

De Seniorenvereniging met als afgevaardigde de heer Marc Vervoorts: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Seniorenvereniging met als afgevaardigde de heer Marc Vervoort de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de  GECORO kan zetelen;

 

De Sociaal Huisvestingmaatschappijen met als afgevaardigde de heer Wouter Van Mierlos: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Sociaal Huisvestingmaatschappijen met als afgevaardigde de heer Wouter Van Mierlo de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als effectief lid van de GECORO kan zetelen;

 

Uit de geheime stemming per afzonderlijke mail aan de algemeen directeur blijkt dat:

 

De Middenstand met als afgevaardigde de heer Ghislain Ombeletss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Middenstand met als afgevaardigde de heer Ghislain Ombelets de meerderheid der geldig

uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

De Wijkverenigingen met als afgevaardigde de heer Erik Braekens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Wijkverenigingen met als afgevaardigde de heer Erik Braeken de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de  GECORO kan zetelen;

 

Open ruimte met als afgevaardigde de heer Johan Witterss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Open ruimte met als afgevaardigde de heer Johan Witters de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

Toerisme met als afgevaardigde mevrouw Mieke Desplenteres: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Toerisme met als afgevaardigde mevrouw Mieke Desplentere de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

Leefomgeving met als afgevaardigde de heer Sergé Venkens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Leefomgeving met als afgevaardigde de heer Sergé Venken de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

Onderwijs met als afgevaardigde mevrouw Karin Peeterss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat Onderwijs met als afgevaardigde mevrouw Karin Peeters de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

OCHH met als afgevaardigde de heer Ewald Houbens: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat OCHH met als afgevaardigde de heer Ewald Houben de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de  GECORO kan zetelen;

 

De Wandelaars GR5/Trage wegen met als afgevaardigde de heer Peter Vaess: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat De Wandelaars GR5 met als afgevaardigde de heer Peter Vaes de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

De Seniorenvereniging met als afgevaardigde de heer Jef Timmerss: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Seniorenvereniging met als afgevaardigde de heer Jef Timmers de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de  GECORO kan zetelen;

 

De Sociaal Huisvestingmaatschappijen met als afgevaardigde de heer  Bert Coxs: er 31 ja stemmen, 0 neen stemmen en 0 onthoudingen zijn;

dat de Sociaal Huisvestingmaatschappijen met als afgevaardigde de heer Bert Cox de meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen heeft bekomen en als plaatsvervangend lid van de GECORO kan zetelen;

 

De toelichting wordt gegeven door schepen Jef Verpoorten.

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met volgende beslissingselementen :

Mevrouw Annelies Gorissen te benoemen als voorzitter van de GECORO.

 

Artikel 2

De GECORO als volgt samen te stellen en volgende leden aan te duiden:

Artikel 3

Het secretariaat van de GECORO te laten uitvoeren door de gemeentelijke diensten binnen Team Leefomgeving en Brigitte Schaeken voor te dragen als secretaris.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Aankopen in functie van de inrichting van het vaccinatiecentrum - Kennisneming.

Wetgeving

         Artikel 269 Decreet over het lokaal bestuur

De gemeenteraad kan zonder de nodige kredieten over de uitgaven beslissen die door dwingende en onvoorziene omstandigheden vereist zijn, op voorwaarde dat hij daarvoor een met redenen omkleed besluit neemt.

 

In dezelfde omstandigheden en als het geringste uitstel onbetwistbare schade zou veroorzaken, kan het college van burgemeester en schepenen op eigen verantwoordelijkheid over de uitgaven beslissen. Het college van burgemeester en schepenen brengt de gemeenteraad daarvan onmiddellijk op de hoogte.

 

De bevoegdheid om over de uitgaven te beslissen, houdt ook de bevoegdheid in tot het vaststellen van de voorwaarden van overheidsopdrachten, het vaststellen van de plaatsingsprocedure, het voeren van de plaatsingsprocedure, de gunning en de uitvoering van de overheidsopdrachten.

 

In de gevallen, vermeld in het eerste en het tweede lid, worden de financiële gevolgen opgenomen in de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.

 

 

Feiten en context

Het inrichten en de exploitatie van het vaccinatiecentrum, en de bijhorende uitgaven, is niet opgenomen in (de aanpassing van) het meerjarenplan.  Ondanks dit gegeven heeft het gemeentebestuur er alles aan gedaan om het vaccinatiecentrum tijdig operationeel te krijgen. 

 

In uitvoering van artikel 269 van het decreet over het lokaal bestuur wordt de gemeenteraad op de hoogte gebracht van de aankopen die in dit kader gebeurden.  Dit betreffen zowel investerings- als exploitatieuitgaven. In de tabellen hieronder wordt steeds het bestelbedrag vermeld omdat nog niet alle bestellingen (volledig) gefactureerd werden.

 

Investeringen:

 

 


Exploitatie:

 

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van de aankopen die tot op heden gebeurden in functie van de inrichting en exploitatie van het vaccinatiecentrum.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Kaderovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering (Gemeente/OCMW/Zorg) - Goedkeuring toetreding kaderovereenkomst GSD

Wetgeving

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°.

 

Feiten en context

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 november 2020.

 

Het begrip dagelijks bestuur inzake overheidsopdrachten wordt als volgt gedefinieerd:

         Alle handelingen die betrekking hebben op exploitatie kredieten, die het gemeentebestuur niet jaar overschrijdend binden.

         Alle handelingen die betrekking hebben op in de exploitatie ingeschreven kredieten die het gemeentebestuur jaar overschrijdend binden met een maximumbedrag van € 144.000 exclusief BTW berekend over de volledige opdrachtduur (voor overeenkomsten van bepaalde duur met de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging en voor overeenkomsten van onbepaalde duur wordt de totale opdrachtwaarde berekend over 48 maanden).

 

De overheidsopdracht heeft betrekking op het afsluiten van een collectieve hospitalisatie- en ernstige

ziekteverzekering van de Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst (Zuidertoren-Europaesplanade 1 te 1060 Brussel) ten voordele van de provinciale en plaatselijke besturen. De uitvoering van de opdracht zal ingaan op 1 januari 2022 en aflopen op 31 december 2025, dus voor een duur van 4 jaar.

 

De gunningswijze is een aanbesteding op Europees niveau krachtens artikel 36 van de wet van 17 juni 2016.

 

Om de vergelijking van de verschillende offertes te vergemakkelijken en mogelijk te maken, wordt er een basispolis opgesteld waarvan niet mag worden afgeweken door de inschrijvers. De prijs zal het gunningscriterium zijn.

 

De verzekeraar waaraan de opdracht zal worden gegund, zal gehouden zijn om de dossiers over te nemen die op basis van de huidige collectieve hospitalisatieverzekering werden geopend en de continuïteit van de garanties te verzekeren waarvan de hoofdverzekerden en nevenverzekerden genieten naar aanleiding van een hospitalisatie, een ziekte of een aandoening die zich heeft voorgedaan vóór 1 januari 2022 en die gedekt wordt op basis van de huidige collectieve polis.

 

De gedetailleerde bepalingen kunnen worden teruggevonden in het schrijven van Gemeenschappelijke Sociale Dienst dat werd toegevoegd in bijlage.

 

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 284.763,63 excl. btw of € 344.563,99 incl. 21% btw over alle entiteiten (gemeente, OCMW en Zorg) heen. De raming met betrekking tot de gemeente bedraagt:

 Vastbenoemd personeel: € 8.690 incl. btw per jaar => € 34.760 incl. btw over 4 jaar.

 Niet-vastbenoemd personeel: € 58.153 incl. btw per jaar => € 232.612 incl. btw over 4 jaar.

 

Advies

De uitgave voor deze opdracht voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 op budgetcodes:

 MJP000685 ‘Hospitalisatieverzekering vastbenoemd personeel’, 62210000/0112

 MJP000688 ‘Hospitalisatieverzekering niet-vastbenoemd personeel en gepensioneerden’, 62230000/0112

 

Advies beleidsdomein HR-Management – Team Personeel en organisatie op 10 maart 2021: gunstig.

 

Het financiële advies van 8 maart 2021: kennisname.

 

Besluit:

Artikel 1

Goedkeuring wordt verleend aan de toetreding tot de kaderovereenkomst van Gemeenschappelijke Sociale Dienst en de raming voor de opdracht “Raamovereenkomst collectieve hospitalisatieverzekering (Gemeente/OCMW/Zorg)”. De gehele raming bedraagt € 284.763,63 excl. btw of € 344.563,99 incl. 21% btw. Het gemeentelijk aandeel bedraagt:

  • Vastbenoemd personeel: € 8.690 incl. btw per jaar => € 34.760 incl. btw over 4 jaar.
  • Niet-vastbenoemd personeel: € 58.153 incl. btw per jaar => € 232.612 incl. btw over 4 jaar.

 

Artikel 2

Federale Pensioendienst - Gemeenschappelijke Sociale Dienst (Zuidertoren-Europaesplanade 1 te 1060 Brussel) wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van de gemeente Houthalen-Helchteren bij de gunning van de opdracht op te treden.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht voorzien is in het meerjarenplan 2020-2025 op budgetcodes:

  • MJP000685 ‘Hospitalisatieverzekering vastbenoemd personeel’, 62210000/0112
  • MJP000688 ‘Hospitalisatieverzekering niet-vastbenoemd personeel en gepensioneerden’, 62230000/0112.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Huur koffieautomaten + aankoop koffie en toebehoren - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze

Wetgeving

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

 

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

 

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van € 214.000,00 niet), en meer bepaald artikel 2, 6° en 7°b (de aanbestedende overheid verricht gecentraliseerde aankoopactiviteiten voor de plaatsing van overheidsopdrachten of raamovereenkomsten die bestemd zijn voor aanbesteders) en artikel 43.

 

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

 

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

In de gemeenteraad van 28 maart 2019 werd het begrip dagelijks bestuur inzake  overheidsopdrachten als volgt gedefinieerd:

         Alle handelingen die betrekking hebben op exploitatie kredieten, die het gemeentebestuur niet jaar overschrijdend binden.

         Alle handelingen die betrekking hebben op in de exploitatie ingeschreven kredieten die het gemeentebestuur jaar overschrijdend binden met een maximumbedrag van € 139.000 exclusief BTW berekend over de volledige opdrachtduur (voor overeenkomsten van bepaalde duur met de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging en voor overeenkomsten van onbepaalde duur wordt de totale opdrachtwaarde berekend over 48 maanden).

Het maximumbedrag van € 139.000 excl. btw, voor alle entiteiten samen, wordt overschreden met als gevolg dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft om de lastvoorwaarden goed te keuren.

 

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 november 2020.

 

Gemeente Houthalen-Helchteren, AGB Masterplan, AGB Sport en Zorg Houthalen-Helchteren wensen, voor een periode van 5 jaar, koffiebonen en toebehoren aan te kopen en de bijbehorende automaten te huren, inclusief omnium technische ondersteuning. Het omnium onderhoudscontract is inclusief alle voorrijkosten, herstellingskosten, technische interventies, uurlonen van techniekers, wisselstukken, jaarlijkse vervanging waterfilters, jaarlijks preventief onderhoud, ...

 

In het kader van de opdracht “Huur koffieautomaten + aankoop koffie en toebehoren” werd een bestek met nr. 2020/2335 opgesteld door Beleidsdomein Patrimonium - Team Gebouwenbeheer.

 

Deze opdracht is opgedeeld in percelen. Perceel 1 + 2 + 3 + 4 worden afgesloten voor een duur van

60 maanden (productlevenscyclus van de koffieautomaten).

 

Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat gemeente Houthalen-

Helchteren de procedure zal voeren en in naam van:

         Perceel 1: Gemeente Houthalen-Helchteren (Cultuurcentrum en Scholen)

         Perceel 2: AGB MP (NAC)

         Perceel 3: AGB Sport (Sporthallen)

         Perceel 4: Zorg Houthalen-Helchteren (Kinderdagverblijf Sijsjes en lokaal dienstencentrum Perron-Oost).

 

De uitgave voor deze opdracht (over alle entiteiten heen, zijnde Gemeente Houthalen-Helchteren, AGB Masterplan, AGB Sport en Zorg Houthalen-Helchteren) wordt geraamd op:

 

* Huur koffieautomaten, raming: € 50.000,00 excl. btw of € 60.500,00 incl. 21% btw over

een periode van 5 jaar;

* Aankoop koffie, thee en toebehoren, raming: € 125.000,00 excl. btw of € 132.500,00

incl. 6% btw over een periode van 5 jaar.

 

De geraamde uitgave voor de gemeente bedraagt voor:

* Huur koffieautomaten: raming: € 8.642,26 excl. btw of € 10.457,14 incl. 21% btw per jaar. Over een periode van 5 jaar komt dit neer op € 43.211,3 excl. btw of € 52.285,67 incl. 21% btw;

* Aankoop koffie, thee en toebehoren, raming: € 24.663,07 excl. btw of € 26.142,85 incl. 6% btw per jaar. Over een periode van 5 jaar komt dit neer op € 123.315,35 excl. btw of € 130.714,27 incl. 6% btw.

 

De gevraagde toestellen worden onderverdeeld in 3 types:

         Type 1: Klein toestel met watertank

         Type 2: Groot toestel aangesloten op waterleiding

         Type 3: Toestel met capsules/pods/pads.

 

De toestellen zijn bestemd voor:

         Cultuurcentrum Casino

         Cultuurcentrum Houthalen-Oost

         Lagere School 't Centrum

         Kleuterschool Centrum

         School Kleine Kunstenaar

         School De Griffel vest 1

         School De Griffel vest 2

         School De Lakerberg

De raming excl. btw bereikt de limiet van € 214.000,00 voor het gebruik van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking niet.

 

Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Advies

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, op budgetcode:

         MJP000273 "Refter - huur koffietoestellen, waterkoelers,..", 61400100/0119, Cultuurcentrum Casino en Houthalen-Oost

         MJP000054 "School 't Centrum: Receptiekosten", 61600100/0800 lagere school 't Centrum en Kleuterschool 't Centrum

         MJP000061 "School De Kleine Kunstenaar: Receptiekosten", 61600100/0800, school Kleine Kunstenaar

         MJP000073 "School De Griffel: Receptiekosten", 61600100/0800, school De Griffel vest 1 en vest 2

         MJP000067 "School De Lakerberg: Receptiekosten", 61600100/0800, school De Lakerberg.

 

Advies beleidsdomein Patrimonium - Team Gebouwenbeheer op 5 maart 2021: advies gelezen en goedgekeurd.

 

Advies beleidscoördinator beleidsdomein Leefomgeving op 10 maart 2021: gunstig.

 

Financieel advies werd verleend op 11 maart 2021: financieel gunstig.

 

Besluit:

Artikel 1

Het bestek met nr. 2020/2335 en de raming voor de opdracht “Huur koffieautomaten + aankoop koffie en toebehoren”, opgesteld door Beleidsdomein Patrimonium - Team Gebouwenbeheer worden goedgekeurd. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten.

 

Artikel 2

De uitgave voor deze opdracht (over alle entiteiten heen, zijnde Gemeente Houthalen-Helchteren, AGB Masterplan, AGB Sport en Zorg Houthalen-Helchteren) wordt geraamd op:

* Huur koffieautomaten: raming: € 50.000,00 excl. btw of € 60.500,00 incl. 21% btw over een periode van 5 jaar;
* Aankoop koffie, thee en toebehoren: raming: € 125.000,00 excl. btw of € 132.500,00 incl. 6% btw over een periode van 5 jaar.

 

De geraamde uitgave voor de gemeente bedraagt voor:

* Huur koffieautomaten: raming: € 8.642,26 excl. btw of € 10.457,14 incl. 21% btw per jaar. Over een periode van 5 jaar komt dit neer op € 43.211,3 excl. btw of € 52.285,67 incl. 21% btw;

* Aankoop koffie, thee en toebehoren, raming: € 24.663,07 excl. btw of € 26.142,85 incl. 6% btw per jaar. Over een periode van 5 jaar komt dit neer op € 123.315,35 excl. btw of € 130.714,27 incl. 6% btw.

 

De gevraagde toestellen worden onderverdeeld in 3 types:

         Type 1: Klein toestel met watertank

         Type 2: Groot toestel aangesloten op waterleiding

         Type 3: Toestel met capsules/pods/pads.

 

De toestellen zijn bestemd voor:

         Cultuurcentrum Casino

         Cultuurcentrum Houthalen-Oost

         Lagere School 't Centrum

         Kleuterschool Centrum

         School Kleine Kunstenaar

         School De Griffel vest 1

         School De Griffel vest 2

         School De Lakerberg

 

Artikel 3

Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.

 

Artikel 4

Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij de gemeente Houthalen-Helchteren de procedure zal voeren en in naam van:

         Perceel 1: Gemeente Houthalen-Helchteren (Cultuurcentrum en Scholen)

         Perceel 2: AGB MP (NAC)

         Perceel 3: AGB Sport (Sporthallen)

         Perceel 4: Zorg Houthalen-Helchteren (Kinderdagverblijf Sijsjes en lokaal dienstencentrum Perron-Oost).

 

Artikel 5

De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld en bekendgemaakt op nationaal niveau.

 

Artikel 6

De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het meerjarenplan 2020-2025, op budgetcode:

         MJP000273 "Refter - huur koffietoestellen, waterkoelers,..", 61400100/0119, Cultuurcentrum Casino en Houthalen-Oost

         MJP000054 "School 't Centrum: Receptiekosten", 61600100/0800 lagere school 't Centrum en Kleuterschool 't Centrum

         MJP000061 "School De Kleine Kunstenaar: Receptiekosten", 61600100/0800, school Kleine Kunstenaar

         MJP000073 "School De Griffel: Receptiekosten", 61600100/0800, school De Griffel vest 1 en vest 2

         MJP000067 "School De Lakerberg: Receptiekosten", 61600100/0800, school De Lakerberg.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Vakantie-en verlofdagen in het gemeentelijk onderwijs voor het schooljaar 2021-2022 - Vaststelling.

Wetgeving

         Decreet basisonderwijs van 25 februari 1997 en latere wijzigingen.

         Besluit van de Vlaamse regering van 17 april 1991 over de organisatie van het schooljaar en latere wijzigingen.

         Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Het is noodzakelijk om de vrije dagen en de facultatieve vrije dagen voor de gemeentelijke scholen

vast te leggen voor het volgende schooljaar 2021-2022.

 

Ten laatste op 15 juni voor de aanvang van het volgend schooljaar moet het schoolbestuur de

facultatieve vakantiedagen en de dagen dat de lessen geschorst worden vastleggen en meedelen aan

de ouders.

 

De directeurs van de gemeentelijke stellen voor om de facultatieve vrije dagen en pedagogische

studiedagen als volgt vast te leggen:

         pedagogische studiedagen (maximum 1,5 dag, mogen opgesplitst worden in halve dagen):

          woensdag 8 december 2021 voor alle gemeentelijke scholen

          vrijdag 18 februari 2022 voor alle gemeentelijke scholen

         facultatieve vrije dagen (maximum 2 dagen, mogen opgesplitst worden in halve dagen):

          maandag 27 september 2021 voor alle gemeentelijke scholen

          woensdag 4 mei 2022 en woensdag 25 mei 2022 voor de gemeentelijke basisschool 't Centrum en de gemeentelijke lagere school De Lakerberg

          dinsdag 7 juni 2022 voor de gemeentelijke kleuterschool De Kleine Kunstenaar en de gemeentelijke lagere school De Griffel.

 

Adviezen

         Overleg schoolraad van 4 maart 2021: de schoolraad gaat akkoord met het voorstel van de vakantie-en verlofdagen.

         Protocol van akkoord tussen de afgevaardigden van de vakbonden en deze van de overheid van 4 maart 2021.

         Gunstig advies van team gemeentelijk onderwijs van 4 maart 2021.

 

Gelet op het besluit van het college van burgemeester en schepenen van 15 maart 2021 om dit punt te verwijzen naar de eerstvolgende zitting van de gemeenteraad.

 

Besluit:

Artikel 1

kennis te nemen van onderstaande decretale vastgelegde vakantiedagen

 

DECRETALE VASTGELEGDE VAKANTIEDAGEN ONDERWIJS

Eerste schooldag: woensdag 1 september 2021

Vrije dagen 1ste trimester

         herfstvakantie: van maandag 1 november 2021 tot en met zondag 7 november 2021

         wapenstilstand: donderdag 11 november 2021

         kerstvakantie: van maandag 27 december 2021 tot en met zondag 9 januari 2022

Vrije dagen 2de trimester

         krokusvakantie: van maandag 28 februari 2022 tot en met zondag 6 maart 2022

         paasvakantie: van maandag 4 april 2022 tot en met Paasmaandag 18 april 2022

Vrije dagen 3de trimester

         donderdag 26 mei 2022 en vrijdag 27 mei 2022 (0nze-Lieve–Heer Hemelvaart)

         maandag 6 juni 2022 (Pinkstermaandag)

Laatste schooldag: donderdag 30 juni 2022

 

Artikel 2

de facultatieve vakantiedagen en de pedagogische studiedagen in de gemeentelijke scholen van Houthalen-Helchteren voor het schooljaar 2021-2022 als volgt vast te leggen:

 

FACULTATIEVE VAKANTIEDAGEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS

gemeentelijke lagere school De Lakerberg en de gemeentelijke basisschool 't Centrum:

         maandag 27 september 2021

         woensdag 4 mei 2022

         woensdag 25 mei 2022

gemeentelijke lagere school De Griffel en de gemeentelijke kleuterschool De Kleine Kunstenaar:

         maandag 27 september 2021

         dinsdag 7 juni 2022

PEDAGOGISCHE STUDIEDAGEN GEMEENTELIJK ONDERWIJS

         woensdag 8 december 2021

         vrijdag 18 februari 2022.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Samenwerkingsovereenkomst RIMO 2021-2025 - Goedkeuring.

Feiten en context

 

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 november 2020.

 

Aan het college van burgemeester en schepenen wordt gevraagd om volgende samenwerkingsovereenkomst 2021-2025 met vzw RIMO Limburg ter goedkeuring voor te leggen aan de eerstvolgende gemeenteraad :

 

Tussen gemeente Houthalen-Helchteren, Pastorijstraat 30 te 3530 Houthalen-Helchteren

vertegenwoordigd door Alain Yzermans, Burgemeester en Wim Haest, Algemeen directeur,

 

en

 

RIMO Limburg vzw, Marktplein 9 bus 21 te 3550 Heusden-Zolder (ondernemingsnr. 0431-005.840  RPR Hasselt)

Vertegenwoordigd door Claudia Mellebeek, Algemeen directeur en Ivo Clerix, Voorzitter,

 

Wordt overeengekomen als volgt:

 

1. INHOUDELIJKE BEPALINGEN

1.1. ALGEMEEN

De gemeente Houthalen-Helchteren streeft ernaar de gemeente uit te bouwen tot een fijne plek waar iedereen zich trots, veilig, gezond, goed en thuis voelt en waar kwetsbare mensen handvaten aangereikt krijgen. In het bijzonder zet het lokaal bestuur in op wijken en wijkparticipatie via volgende pijlers:

 Via burgerparticipatie waarbij inwoners ‘open en bottum up’ betrokken worden in het                              beleidsproces

 Bewoners mee verantwoordelijk maken voor hun leefomgeving.

 Eigenaarschap ontwikkelen om via kleine en mooie projecten fierheid te creëren in de buurt                             en onze ganse gemeente

 Wijkgerichte investeringen

 Speelplein per wijk

 

RIMO Limburg heeft doorheen de jaren heel wat expertise opgebouwd in de aanpak van aandachtsbuurten, zowel inhoudelijk als methodologisch. Het buurtwerk en opbouwwerk in Meulenberg bijvoorbeeld gaat al decennia terug. Als sinds eind jaren ‘70 is er een continue aanwezigheid van samenlevingsopbouw in deze kwetsbare buurt. De sterke concentratie van kwetsbaarheid in deze buurt maakt een doorgedreven inzet op het versterken van de buurt noodzakelijk. Daarnaast kan de expertise van RIMO Limburg ook ten goede komen aan de aanpak in andere kwetsbare buurten (of projecten) van Houthalen-Helchteren.

 

RIMO Limburg deelt deze expertise met de gemeente Houthalen-Helchteren via de inzet van opbouwwerkers (zie verder).

 

1.2. UITGANGSPUNTEN

Voor RIMO Limburg is het belangrijk dat het project past binnen de contouren van het meerjarenplan van RIMO Limburg en het referentiekader van Samenlevingsopbouw.

 

Referentiekader Samenlevingsopbouw

De sector Samenlevingsopbouw, waartoe RIMO Limburg behoort, omschrijft in het referentiekader haar identiteit. In de aanpak van situaties van achterstelling en uitsluiting voor mensen in maatschappelijk kwetsbare posities, staan twee kernopdrachten centraal:

 De agogische kernopdracht, waar het ondersteunen en versterken van de doelgroep centraal                             staat (empowerment)

 De politieke kernopdracht, waarbij we streven naar structurele beleidsveranderingen die aangepast zijn aan de meest kwetsbare doelgroep (beleidsbeïnvloeding)

 

Het participatief werken met de doelgroep, het aangaan van partnerschappen en voldoende ruimte voor autonomie zijn hierbij onze werkprincipes.

 

1.3. DOEL VAN HET PROJECT

RIMO Limburg werkt mee aan een rechtvaardige en duurzame samenleving door omgevingen van maatschappelijke achterstelling en sociale uitsluiting weg te werken.

 

In de aandachtsgebieden van Houthalen-Helchteren, in het bijzonder in Meulenberg, zet RIMO Limburg samen met bewoners in op het realiseren van de toegang tot grondrechten,  community building, en de ruimte publiek maken. De aanpak wordt voorafgegaan door een degelijke analyse van de lokale problematiek.

 

1. De grondrechten van kwetsbare bewoners zijn beter toegankelijk door een aangepast aanbod.

 We streven ernaar dat buurtbewoners toegang hebben tot sociale grondrechten omdat die de beste garantie bieden op een menswaardig leven. Er is nood aan een toegankelijk, kwalitatief en toereikend aanbod in en rond het gebied voor onder meer degelijke huisvesting, hulp- en dienstverlening, gezondheidszorg, arbeidsplaatsen, onderwijskansen en culturele ontplooiingskansen.

 

2. Bewoners voelen zich thuis in hun woonomgeving.

 Het is belangrijk dat er in de buurten een goed sociaal weefsel is. Buurtbewoners moeten zich er thuis voelen en kunnen ontwikkelen. Het is van belang dat ze elkaar voldoende ontmoeten om een informeel netwerk te ontwikkelen. Deze contacten zijn nodig om aanspreekfiguren in de buurt te hebben bij vragen, problemen en opmerkingen. Via kleine ontmoetingen ontstaan betere onderlinge verbindingen, waarna bewoners engagementen kunnen opnemen. We streven naar buurten waar bewoners in solidariteit samenleven en netwerken hebben over grenzen van diverse achtergronden heen.

 

3. De leefomgeving krijgt vorm en wordt beheerd met en door bewoners.

 De inrichting van de buurt werkt verbindend en dynamiserend. We streven ernaar dat bewoners gebruik maken van de publieke ruimte en een verantwoordelijkheid en betrokkenheid ervaren en onderlinge verbondenheid voelen. Bijgevolg is het nodig dat die inrichting is afgestemd op noden en behoeften van de buurt.

 

1.4. CONCRETISERING IN DE PRAKTIJK

Binnen het bovenstaande kader wordt er in overleg met het lokaal bestuur jaarlijks een actieplan op maat ontwikkeld dat verduidelijkt waarop de inzet van RIMO Limburg toegespitst wordt. Minstens 1,2 VTE inzet is hierbij voorbehouden voor het project Meulenberg. De overige 0,3 VTE kan inzetbaar zijn voor andere projecten binnen de gemeente Houthalen-Helchteren. In overleg is te bepalen waar prioritair aandacht naar kan uitgaan, vertrekkende vanuit de uitgangspunten onder punt 1.2.

 

Ieders concrete inbreng wordt stap voor stap besproken en uitgevoerd. Jaarlijks wordt de samenwerking geëvalueerd en de planning van het daaropvolgende jaar vastgelegd.  

 

Het jaaractieplan vormt een bijlage bij deze overeenkomst.

 

1.5. RANDVOORWAARDEN

Een aantal randvoorwaarden moeten vervuld zijn opdat RIMO Limburg de opdracht op een goede manier kan uitvoeren:

 Realisatie van een lokaal draagvlak, waarbij de werking van het project een gedeelde verantwoordelijkheid is van verschillende actoren: met de verschillende partners zijn er afspraken over de aanpak van het project en de onderlinge samenwerking die we zullen uitbouwen.

 Het engagement van het lokaal bestuur om te werken aan de toegankelijkheid van de grondrechten voor de maatschappelijk kwetsbare doelgroepen ;

 Voldoende autonomie om de dagdagelijkse werking van het project vorm te geven ;

 Een goede samenwerking met de opdrachtgever is cruciaal voor het verloop van het project. Regelmatig overleg is nodig over de voortgang van het project ;

 

2. FINANCIËLE BEPALINGEN

2.1. PERSONEELSINZET

RIMO Limburg voorziet voor de uitvoering van het project twee opbouwwerkers met een totale inzet van 1,5 VTE. Deze opbouwwerkers worden omkaderd door een teamcoördinator, die instaat voor de coaching en ondersteuning van de medewerkers.

 

De kostprijs voor de bovenstaande opdracht bedraagt 112.200 euro per jaar. Dit bedrag is gekoppeld aan de loonindex en wordt geïndexeerd met 2% vanaf de maand waarin de loonindexering plaatsvindt. Personeelskosten en persoonlijke werkingskosten, zoals verzekeringen, verplaatsingen, kantoormaterialen, vorming en professionele coaching van de opbouwwerkers zijn inbegrepen.

 

2.2. HUISVESTING

Het lokaal bestuur zorgt voor een degelijke huisvesting van de opbouwwerkers: een goed uitgeruste bureauruimte die voldoet aan alle vereisten, vb. licht, grootte. RIMO Limburg zorgt op haar beurt voor de nodige beschikbare materialen zoals een bureau, bureaustoel, kast, ….

 

Over de kosten met betrekking tot de huisvesting is er een aparte overeenkomst opgemaakt. 

 

2.3. WERKINGSMIDDELEN

Voor de uitvoering van bovenstaande opdracht is een werkingsbudget nodig ten bedrage van 3.250 euro per jaar. Dit budget dekt de projectgebonden werkingskosten: vergaderruimte, verbruiksgoederen, vrijwilligersvergoedingen, drukwerk, communicatie, organisatie van een activiteit, … Deze middelen worden ook aangewend voor de kosten bij gebruik van de vergaderaccommodatie door gemeentelijke diensten.

 

De opbouwwerkers zullen indien nodig en mogelijk ook instaan voor het aanvragen van mogelijke projectsubsidies.

 

2.4. FINANCIERING

 

 Totale kost* Bijdrage RIMO Limburg Bijdrage lokaal bestuur

2021 € 115.450  € 64.450  € 51.000

2022 € 117.694*   € 55.694  € 62.000

2023 € 117.694  € 45.694  € 72.000

2024 € 117.694   € 35.694  € 82.000

2025 € 117.694   € 29.423,50  € 88.270,50

 

* De loonkost ten bedrage van 112.200 euro per jaar is gekoppeld aan de loonindex. Er is een verwachte indexering in 2022, waarbij het bedrag stijgt met 2.244 euro per jaar.

 

Het lokaal bestuur verstrekt voor de uitvoering van bovenstaande opdracht een toelage aan RIMO Limburg, zoals beschreven in bovenstaande tabel.

 

Dit bedrag wordt als een jaarlijkse toelage verstrekt aan RIMO Limburg, waarvan de uitbetaling als volgt gebeurt, op basis van een schuldvordering van RIMO Limburg aan het lokaal bestuur: in 1 schijf van 100 % in april (voor 2021: juli 2021).

 

Bij significante wijziging van de kosten is een nieuwe onderhandeling over de kostprijs mogelijk.

 

3. ANDERE BEPALINGEN

3.1. ENGAGEMENT VAN HET LOKAAL BESTUUR

Het lokaal bestuur engageert zich bij de uitvoering van deze overeenkomst tot:

 Het aanleveren van relevant cijfermateriaal voor de omgevingsanalyse ;

 Het aanleveren van relevante persoonsgegevens, voor zover nodig in de uitvoering van het                             project ;

 Het creëren van draagvlak voor het project bij de interne diensten en beleid ;

 Het aanstellen van een contactpersoon op ambtelijk en politiek niveau, m.n.

»  Greet Jaspers of bij diens afwezigheid Greet Vandenzavel

»  Mustafa Aytar

 

3.2. ANDERE VORMEN VAN ONDERSTEUNING

Het lokaal bestuur voorziet daarnaast ook in andere vormen van ondersteuning, vb. gratis ter beschikking stellen van gemeentelijke accommodaties, vervoer, uitleenmaterialen, afvalophaling, de opbouwwerkers mogen gebruik maken van de gemeentelijke drukker, …

 

In onderling overleg worden afspraken gemaakt over de modaliteiten van deze extra ondersteuning.

 

3.3. GDPR

Persoonsgegevens verstrekt aan RIMO Limburg vanuit het lokaal bestuur zullen enkel gebruikt worden ter uitvoering van de opdracht in deze overeenkomst. Onder geen beding zal RIMO Limburg deze gegevens gebruiken voor andere doeleinden, zoals omschreven in deze overeenkomst.

 

RIMO Limburg bewaart persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk voor het doel waarvoor deze zijn verstrekt dan wel op grond van de wet is vereist. RIMO Limburg neemt passende technische en organisatorische maatregelen om persoonsgegevens te beschermen tegen onrechtmatige verwerking.

 

3.4. COMMUNICATIE

RIMO Limburg beschikt over een vaste contactpersoon bij het lokaal bestuur. In onderling overleg worden er afspraken gemaakt over de onderlinge communicatie.

 

Bij externe communicatie over het project wordt steeds het partnerschap tussen beide projectpartners aangehaald.

 

3.5. OPVOLGING EN EVALUATIE

RIMO Limburg voorziet in coaching en ondersteuning van de betrokken opbouwwerkers via een teamcoördinator. De dagdagelijkse opvolging van het project bij het lokaal bestuur gebeurt door Greet Jaspers en bij diens afwezigheid Greet Vandenzavel.

 

Driemaandelijks wordt de voortgang van het project besproken in een overleg tussen Greet Jaspers (of Greet Vandenzavel), de teamcoördinator en opbouwwerkers van RIMO Limburg.

 

RIMO Limburg voorziet jaarlijks voor eind februari een inhoudelijk rapport dat een beschrijving geeft van de projectvoortgang, te bezorgen via info@houthalen-helchteren.be aan Greet Jaspers en Greet Vandenzavel.

 

3.6. AFWIJKINGEN IN DE UITVOERING

3.6.1. Algemeen

Wanneer RIMO Limburg vaststelt dat zij de overeenkomst niet kan uitvoeren, zoals overeengekomen, brengt RIMO Limburg het lokaal bestuur onmiddellijk schriftelijk op de hoogte. In onderling overleg zullen er verdere schikkingen ter zake getroffen worden.

 

Wanneer het lokaal bestuur bij controles vaststelt dat de overeenkomst niet uitgevoerd wordt zoals overeengekomen, zal het lokaal bestuur RIMO Limburg,  hiervan schriftelijk in kennis stellen en een voorstel tot schikking formuleren. RIMO Limburg verbindt er zich toe met deze bemerkingen en voorstellen rekening te houden.

 

3.6.2. Overmacht

Volgende situaties worden, zonder limitatief te zijn, o.a. als overmacht beschouwd: verlenging/verstrenging van de coronamaatregelen door de hogere overheid, maatregelen van de burgemeester in het kader van de openbare orde, veiligheid en gezondheid, een  pandemie of epidemie, rellen, terroristische aanslagen, natuurrampen, beslissingen van de hogere overheid.

 

Indien zich een geval van overmacht voordoet dat gevolgen met zich meebrengt voor de uitvoering van huidige overeenkomst, zullen de partijen alles in het werk stellen om, in de mate van het mogelijke, de uit deze situatie voortvloeiende gevolgen te beperken.

Ze zullen elkaar onverwijld en zo uitgebreid mogelijk op de hoogte brengen van deze situatie en de te verwachten gevolgen en indien nodig overgaan tot het maken van tijdelijk nieuwe afspraken.

 

Indien de overmacht negatieve gevolgen heeft voor de uitvoering van huidige overeenkomst, kan er door geen van beide partijen aanspraak worden gemaakt op enige schadevergoeding. Zelfs in geval deze situatie tot gevolg heeft dat de overeenkomst niet meer (tijdig) kan worden uitgevoerd of onnodig/zonder voorwerp is geworden ten gevolge van de overmacht, kan de overeenkomst in onderling overleg worden verbroken en is er geen enkele schadevergoeding door een van de partijen verschuldigd. De terugbetaling van reeds gemaakte kosten of de betaling van de kosten verbonden aan de verbreking worden in onderling overleg bepaald.

 

3.7. DUUR VAN DE OVEREENKOMST

De overeenkomst  wordt aangegaan voor een bepaalde duur, ingaande op 1 januari 2021 en eindigend op 31 december 2025.

 

3.8.  BEËINDIGEN VAN DE OVEREENKOMST

Deze overeenkomst kan op ieder moment worden beëindigd wanneer RIMO Limburg:

 de bepalingen van de uitvoering van deze overeenkomst niet naleeft;

en/of

 de opdracht niet uitvoert, tenzij er hiervoor voldoende krachtige motiveringen kunnen gegeven worden, die het lokaal bestuur aanvaardt.

 

RIMO Limburg wordt hiervan via een aangetekend schrijven in kennis gesteld. Er wordt een opzegtermijn van 3 maanden in acht genomen.

 

3.9. GESCHILLEN

In geval van geschillen tussen het lokaal bestuur en RIMO Limburg is de rechtbank van Hasselt bevoegd.

 

 

De nodige budgetten voor de realisatie van deze samenwerkingsovereenkomst 2021-2025 moeten voorgelegd worden bij de aanpassing van het meerjarenplan: BD27 wijkwerking 2020-2025 - AP 24- AC 59 werkingsmiddelen buurtversterkende initiatieven - MJP 163.

 

Financieel advies

Team financiën dd. 15/02/2021: MJP 163 voorziet € 40.000; dit wil zeggen dat AMJP een verhoging betekent van € 156.000 met ongeveer € 15.000 extra als indexering. Dit is enkel en alleen gunstig als het bestuur de nodige budgetten opneemt in haar AMJP.

 

Verduidelijking bij de graduele stijging van de gemeentelijke tussenkomst:

 

Het meerjarenplan van RIMO Limburg omschrijft dat het basiswerk in buurten grotendeels wordt opgenomen met lokale middelen. De decretale middelen zijn voornamelijk gericht op innovatie, modelontwikkeling en projectwerk, eerder dan op basiswerk. De thema’s wonen, onderwijs, sociale bescherming en collectief burgerschap komen bij de inzet van decretale middelen in het vizier. De aanpak in kwetsbare buurten kan eerder gezien worden als basiswerk, waarbij er permanente aandacht nodig is.

 

Naburig gelegen lokale besturen nemen de financiering van de inzet in kwetsbare buurten vandaag al op die manier op. De lokale besturen bekostigen het merendeel van het basiswerk. RIMO Limburg voegt hier een deel decretale middelen aan toe. De verhouding ziet er als volgt uit: 75 % lokale middelen – 25 % decretale middelen. De verhouding in Houthalen-Helchteren ziet er vandaag helemaal anders uit: 36 % lokale middelen – 64 % decretale middelen. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen RIMO Limburg en het gemeentebestuur zet de lijnen uit om tegen 2025 de financiering in overeenstemming te brengen met de verhouding 75 % lokale middelen – 25 % decretale middelen.

 

Besluit:

Artikel 1

de samenwerkingsovereenkomst 2021-2025 met vzw RIMO Limburg goed te keuren

 

Artikel 2

de nodige budgetten op te nemen in de eerstvolgende AMJP

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Wegwijs (voorheen Kind en Preventie) - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Wegwijs (voorheen Kind en Preventie) heeft als maatschappelijk doel bijdragen tot het

welzijn van jonge kinderen en hun gezinnen door dienstverlening; preventieve gezinsondersteuning,

kinderopvang en adoptie, aanspreekpunt voor meldingen van mogelijke kindermishandeling.. Ze vraagt op 06/02/2021 een toelage aan voor ondersteuning van de werking.


 

Naam: Wegwijs

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Aerts Elly

 Adres: Korte Hofstraat 3, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 49.09.22-016.28


Vertegenwoordiger 2: Naam: Frederix Marita

 Adres: Steenakkerstraat 14, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 56.08.09-012.77

  Rekeningnummer: BE43 9791 3156 0701

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000146 Toelage aan Kind en Preventie

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0944

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 350,00

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 350,00 toe aan Wegwijs (voorheen Kind en Preventie) voor ondersteuning van de werking.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000146 Toelage aan Kind en Preventie

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0944

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

Wegwijs (voorheen Kind en Preventie) moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Opvanggezinnen Gezinsbond Limburg - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Opvanggezinnen Gezinsbond Limburg heeft als maatschappelijk doel het behartigen van kwalitatieve, betaalbare en voor iedereen toegankelijke kinderopvang met aandacht voor de opvang van kinderen uit lagere inkomenscategorieën en kansarme gezinnen. Ze vraagt op 05/02/2021 een toelage aan voor vorming van de onthaalouders en 'dag van de onthaalouder'..


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 2.513.648.834

 Naam: Opvanggezinnen Gezinsbond Limburg

 Adres: Drossaardplein 1, 3990 Peer

 Rekeningnummer: BE43 0010 7980 4104

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000147 Toelage aan Opvanggezinnen Gezinsbond Limburg vzw

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0944

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 425,00

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 425,00 toe aan Kinderopvang Gezinsbond Limburg voor vorming van de onthaalouders en 'dag van de onthaalouder'.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000147 Toelage aan Opvanggezinnen Gezinsbond Limburg vzw

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0944

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

Kinderopvang Gezinsbond Limburg moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Ferm Kinderopvang - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging ferm Kinderopvang heeft als maatschappelijk doel gezins- en groepsopvang van kinderen aan huis bij onthaalouder of op externe locatie.. Ze vraagt op 09/02/2021 een toelage aan voor ondersteuning/investering in vormingsavonden, teambuilding en kwalitatieve materialen voor de opvanglocaties.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0416.117.627

 Naam: Ferm Kinderopvang

 Adres: Remylaan 4B, 3018 Wijgmaal - Leuven

 Rekeningnummer: BE26 7340 0330 0029

 (mededeling: voor DVO Heusden-Zolder, Houthalen, Zonhoven)

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000148 Toelage aan Landelijke Kinderopvang vzw (onthaalouders)

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0944

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 425,00

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 425,00 toe aan Ferm Kinderopvang voor ondersteuning/investering in vormingsavonden, teambuilding en kwalitatieve materialen voor de opvanglocaties.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000148 Toelage aan Landelijke Kinderopvang vzw (onthaalouders)

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0944

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

Ferm Kinderopvang moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Thuisbegeleidingsdienst vzw Daidalos - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Daidalos vzw heeft als maatschappelijk doel dagelijks hulp bieden aan kwetsbare minderjarigen, hun gezin en brede context, die opgroeien in een problematische leefsituatie. Ze vraagt op 16/02/2021 een toelage aan voor zorg, begeleiding aan kwetsbare gezinnen van onze gemeente..


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0444.449.347

 Naam: Daidalos vzw

 Adres: Oudstrijderslaan 44E, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE29 3631 4128 2964

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000151 Toelage aan Thuisbegeleidingsdienst vzw Daidalos

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0944

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2020 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 315,00.

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 315,00 toe aan Daidalos vzw voor  zorg, begeleiding aan kwetsbare gezinnen van onze gemeente.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000151 Toelage aan Thuisbegeleidingsdienst vzw Daidalos

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0944

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

Daidalos vzw moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Peluche - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Peluche heeft enerzijds als maatschappelijk doel handgemaakte spulletjes aan te reiken

aan kinderen van 0-16 jaar in kwetsbare leefsituaties om hun welzijn te bevorderen en anderzijds

stimuleren ze vrijwilligers om hun creativiteit te ontwikkelen en zo samen de missie van Peluche te

verwezenlijken. Zowel de feitelijke vereniging als haar leden beogen rechtstreeks noch onrechtstreeks

enig winstoogmerk of vermogensvoordeel. Ze vraagt op 1 maart 2021 een toelage aan voor  bekostigen van werkingsmaterialen, verzekering, webhosting.

 

Gegevens vereniging zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Naam: Peluche

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Linda Follon

 Adres: Maartenhoek 7A, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 67.09.02-178.68


Vertegenwoordiger 2: Naam: Laura Gielis

 Adres: Bevrijdingsstraat 31bus1, 3390 Diest

 Rijksregisternummer: 93.04.15-264.06

  

Rekeningnummer: BE10 0689 3480 6104

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000890 Werkingsmiddelen buurtgerichte participatie

          Algemene rekening 61400100

          Beleidsveld 0949

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 300

 

Financieel advies d.d. 04-03-2021: Financieel voorzien.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 300 toe aan Peluche voor het

bekostigen van werkingsmaterialen, verzekering, webhosting.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000890 Werkingsmiddelen buurtgerichte participatie

         Algemene rekening 61400100

         Beleidsveld 0949

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

1. Peluche moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Verjaardagstraktatie kwetsbare kinderen 6-12 jaar - Goedkeuring.

Wetgeving

         De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in de aanpassing van het meerjarenplan2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgesteld op 26 november 2020.

 

Feiten en context

In kansarme gezinnen is er geen geld voor allerlei extraatjes. Extraatjes die voor leeftijdsgenoten

vanzelfsprekend zijn, zijn voor kansarme kinderen ondenkbaar. Zo ook het vieren van een verjaardag.

Het is voor een kind wellicht de meest belangrijke dag van het jaar. Je staat in de belangstelling, je

krijgt cadeautjes, je trakteert je klasgenootjes, je geeft een feestje voor je vriendjes en eet samen

lekkere taart. Althans, voor de meeste kinderen ziet een verjaardag er zo uit. Maar niet voor kinderen

uit kansarme gezinnen. Net op deze dag worden ze extra geconfronteerd met de armoede waarin ze

leven. Want een feestje geven is niet mogelijk en voor cadeautjes is er geen geld.

 

We vinden het dan ook belangrijk dat ook kwetsbare kinderen in Houthalen-Helchteren een feestelijke

verjaardag kunnen beleven. Daarom stellen we 2 werkwijzen voor:

 

Werkwijze 1:

Gezien de beperkte ontmoetingsmogelijkheden o.w.v. corona kiezen we ervoor om in eerste instantie

samen te werken met VZW 't Kietelt, een organisatie die verjaardagsdozen samenstelt om aan

kwetsbare kinderen te bedelen. Elke doos t.w.v. € 40 bevat versiering voor thuis, traktaties voor

kindjes in de klas (voorverpakte koekjes), benodigdheden voor een verjaardagstaart (cakemix voor

microgolfoven/slagroom/kaarsjes), gelatinevrije snoepjes, chips, uitnodiging voor 6 kinderen, een

cadeau t.w.v. € 15 à € 20 voor de jarige.

 

Wij willen 350 pakketten bij VZW 't Kietelt aankopen. 70% (€ 9800) van de kosten dragen wij zelf, de

overige 30% wordt bekostigd door sponsors. VZW 't Kietelt heeft o.a. JBC, Eurosys en Tolina BV als

sponsors uit Houthalen-Helchteren.

 

In eerste instantie zullen we starten met bedeling aan de kinderen die ook in aanmerking kwamen

voor een vrijetijdspakket in de zomer van 2020. Het gaat om 285 kinderen. Toeleiders hiervoor

waren: HvhK, Arktos, RIMO, Doelgroepenwerking, Jeugdwelzijnswerk, Kind en Taal, Sociaal Huis,

schoolopbouwwerk, Warm Hart. We voorzien ruimte voor nog 65 pakketten die op vraag van de

partners van het netwerk vrijetijdsparticipatie of toeleiders vrijetijdspakketten gereserveerd kunnen worden.

 

Het Huis van het Kind (HvhK) zal de namenlijst bijhouden en ervoor zorgen dat het totaal aantal

verjaardagspakketten (350 st.) niet overschreden wordt. Namen van kwetsbare jarige kinderen dienen minstens in de maand voorafgaand aan de verjaardag door toeleiders doorgegeven te worden aan het HvhK.

 

Tweede werkwijze:

Wij stellen eveneens vast dat slechte huisvesting een drempel is voor kwetsbare gezinnen om andere

kinderen thuis uit te nodigen. Daarom willen we, zodra de omstandigheden het toelaten, kinderen in

de toekomst de keuze te laten tussen ofwel een verjaardagspakket ofwel een tegoedbon, goed voor

een verjaardagsfeestje op verplaatsing (vb. Saraland, Techniek- en wetenschapsacademie, Tarzan en

Jane,…) voor in totaal 5 kindjes. We zouden voor de verjaardagsbon max. € 21/kind willen besteden

per verjaardagsformule (incl. toegang, maaltijden). Voor een feestje met 5 kinderen komt dat neer opeen bedrag van max. € 105. Hiervoor reserveren we het resterende budget van € 4200, goed voor de bedeling van 40 verjaardagsbonnen.

 

Praktisch:

- De geselecteerde 6 tot 12-jarige kwetsbare kinderen in Houthalen-Helchteren (in 2021:

geboortejaren 2009 t.e.m. 2015) ontvangen een ‘verjaardagskaartje’ met uitnodiging om pakket af te

halen.

- We hopen vanaf april 2021 met de bedeling van de verjaardagspakketten (of later:

verjaardagsbonnen) tijdens de zitdagen van Rap op Stap (woe 9-12u en 13-16u) in het NAC van start

te kunnen gaan.

In de toekomst kunnen volgende criteria opgelegd worden voor de bedeling van de pakketten: recht

op schooltoelage of recht op sociale toeslag, OCMW-cliënt.

 

Voor zowel 2021 als 2022 werd € 14.000 voorzien voor 'Armoedebeleid: project belangrijke

levensmomenten kansarme kinderen' op MJP001333, AR61400100, beleidsveld 0759.

 

Bijkomend:

Linda Follon van Peluche wil graag de verjaardagspakketten aanvullen met spullen van Peluche.

Zo kan zij o.a. de pakketten verrijken met sleutelhangers, slingers om de kamer te versieren, bedrukte tassen, houwtouwen, boekenleggers,… Ze kan eveneens een tas met hebbedingetjes of poppen voorzien voor als de kinderen een cadeautje nodig hebben om zelf naar een verjaardagsfeestje te gaan. De nodige contacten zullen hiervoor gelegd worden met VZW 't Kietelt.

 

Adviezen

• Advies Gemeentelijk Armoedeplatform d.d. 23 februari 2021: Het voorgestelde project wordt

positief onthaald. De leden gaan akkoord met het voorstel om in eerste instantie 350

verjaardagspakketten te bedelen (lijst vrijetijdspakketten zomer 2020 en op vraag) en -

wanneer de omstandigheden (o.w.v. corona) het in de toekomst toelaten - bijkomend de

keuzemogelijkheid te bieden voor ofwel een verjaardagspakket of een verjaardagsbon, goed

voor een verjaardagsfeestje op verplaatsing.

 

Financieel advies

Advies d.d. 04-03-2021: Financieel voorzien

 

Toelichting door schepen Mustafa Aytar.

 

Besluit:

Artikel 1

350 verjaardagspakketten van VZW 't Kietelt (en later ook 40 verjaardagsbonnen) zullen tijdens de

zitdag van Rap op Stap bedeeld worden aan kwetsbare kinderen tussen 6-12 jaar uit Houthalen-

Helchteren.

 

Artikel 2

De middelen (€ 14.000) zijn voorzien op volgende registratiesleutel:

• MJP 001333 Toelage in het kader van Lokale Afsprakennota (vrijetijdsparticipatie)

• Algemene rekening 61400100

• Beleidsveld 0759

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan CAW Limburg (vluchthuis) - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging CAW Limburg heeft als maatschappelijk doel mensen helpen met persoonlijke, relationele of gezinsproblemen.. Ze vraagt op 28/01/2021 een toelage aan voor de werking van het vluchthuis.

 

Gegevens van deze vereniging:   RPR-nummer: 464.328.310

Naam: CAW Limburg

Adres: Welzijnscampus 19 bus2, 3600 Genk

Rekeningnummer: BE71 7775 9993 4669

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000142 Toelage aan CAW Limburg (vluchthuis)

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0909

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

          De toelage bedraagt € 400,00.

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 400,00 toe aan CAW Limburg voor voor de werking van het vluchthuis.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000142 Toelage aan vzw CAW Limburg (vluchthuis)

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0909

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

CAW Limburg moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Vincentiaans centrum Sint-Lutgardis - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Vincentiaans centrum Sint-Lutgardis heeft als maatschappelijk doel hulp en ondersteuning bieden aan de minder bedeelden in onze gemeente. Ze vraagt op 22/02/2021 een toelage aan voor aankoop voeding samenstellen maandelijkse voedselpakketten .


Gegevens vereniging zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Naam: Vincentiaans centrum Sint-Lutgardis

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Jean Lachapelle

 Adres: Seringenstraat 29, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 43.11.26-149.51


Vertegenwoordiger 2: Naam: Walter Lauwaet

 Adres: Bosstraat 68, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rijksregisternummer: 51.01.30-027.54

   Rekeningnummer: BE41 9796 0919 9310

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

                                              MJP 000131 Toelage aan Sint-Vincentiusvereniging van België

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0949

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 8.100,00

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 8.100,00 toe aan Vincentiaans centrum Sint-Lutgardis voor aankoop voeding samenstellen voedselpakketten.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000131 Toelage aan Sint-Vincentiusvereniging van België

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0949

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

Vincentiaans centrum Sint-Lutgardis moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2022:

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Warm Hart - Houthalen - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Warm Hart - Houthalen heeft als maatschappelijk doel armoedebestrijding. Ze vraagt op 01/03/2021 een toelage aan voor ondersteuning van de werking.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0877.626.997

 Naam: Warm Hart - Houthalen

 Adres: Pastorijstraat 20, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE25 9796 2609 4280

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP 000132 Toelage aan Warm Hart vzw

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0949

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26/11/2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 14.500,00

         Advies team financiën dd. 04/03/2021: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 14.500,00 toe aan Warm Hart - Houthalen voor ondersteuning van de werking.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP 000132 Roelage aan Warm Hart vzw

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0949

 

Artikel 3

Artikel 3 A - Toelagen < € 24.789,35

 

War Hart - Houthalen moet voor deze toelage een verantwoording indienen in 2022:

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Voor 30 juni van het jaar volgend op het jaar waarin de toelage werd toegekend moet de trekker de toelage verantwoorden op basis van facturen of loonstaten.

          De verantwoordingsstukken (facturen of loonstaten) voor deze toelage kunnen en mogen slechts 1 keer worden voorgelegd.

          Het college van burgemeester en schepenen wordt belast met de controle op de verantwoording van de toelage.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan O.V.O.K. Praatgroep Houthalen - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging O.V.O.K. Praatgroep Houthalen heeft als maatschappelijk doel steun bieden aan ouders van een overleden kind door het organiseren van wandelingen en andere activiteiten. Verder organiseren zij de jaarlijkse herdenking aan het monument in Kelchterhoef.

Ze vraagt op 11 februari 2021 een toelage aan voor de dagelijkse werking te financieren zoals huur zaal, onkosten activiteiten en voor de organisatie van de jaarlijkse herdenking (receptie, muzikanten, versiering).


Gegevens vereniging zonder rechtspersoonlijkheid:

 

Naam: O.V.O.K. Praatgroep Houthalen

 

Vertegenwoordiger 1: Naam: Sijbers Marleen

 Adres: Windmolenstraat 17, 3690 Zutendaal

 Rijksregisternummer: 58 08 26 - 122.81


Vertegenwoordiger 2: Naam: Custers Roland

 Adres: Korenbloemstraat 2, 3960 Bree

 Rijksregisternummer: 46 03 31 - 087.67

 

Rekeningnummer: BE77 7390 1695 0042

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000191 Toelage aan vzw OVOK

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26 november 2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 400,00

         Team financiën 5/3/21: financieel voorzien.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 400,00 toe aan O.V.O.K. Praatgroep Houthalen om de dagelijkse werking te financieren zoals huur zaal, onkosten activiteiten en voor de organisatie van de jaarlijkse herdenking (receptie, muzikanten, versiering).

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP000191 - Toelage aan OVOK

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

O.V.O.K. Praatgroep Houthalen moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan The Sound of Music - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging The Sound of Music vzw heeft als maatschappelijk doel het beoefenen van de muziek in big bandformatie. Zij mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen.  Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, enkel zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht. Ze vraagt op 29 januari 2021  een toelage aan voor financiering werkingskosten zoals verzekering, energiekosten lokaal, onderhoud kostumering en aankoop muziekstukken.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0455 018 380

 Naam: The Sound of Music vzw

 Adres: Korte Heidestraat 20, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE27 0682 4516 2473

  

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000186 - Toelage aan The Sound of Music

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26 november 2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 400,00

         Team financiën 5/3/21: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 400,00 toe aan The Sound of Music vzw voor  financiering werkingskosten zoals verzekering, energiekosten lokaal, onderhoud kostumering, aankoop muziekstukken.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP000186 - Toelage aan The Sound of Music

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

The Sound of Music moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

Feiten en context

Vereniging Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg heeft als maatschappelijk doel instrumentale muziek beoefenen en meewerken aan de algemeen cultureel muzikale vorming van haar leden. Hiermee wil de vereniging een bijdrage leveren binnen de gemeente. Dit door concerten te geven, plechtigheden en openbare feestelijkheden op te luisteren, meewerken aan uitvoeringen met een cultureel en sociaal doel en organiseren/meewerken aan andere activiteiten die voor het doel van de vereniging of de samenleving bevorderlijk kunnen zijn. Ze vraagt op 28 januari 2021 een toelage aan voor volgende uitgaven: onkosten dirigenten, kosten muziekprojecten/concerten, kosten muziekpartituren, kosten muziekinstrumenten, energiekosten en andere werkingskosten.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0415 900 861

 Naam: Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg

 Adres: Weg naar Bijloos 13, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE97 0682 1657 4149

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000184 Toelage aan Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg - tussenkomst werkingskosten

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26 november 2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1.500,00

         Team financiën 5/3/21: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1.500,00 toe aan Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg voor volgende uitgaven: onkosten dirigenten, kosten muziekprojecten/concerten, kosten muziekpartituren, kosten muziekinstrumenten, energiekosten en andere werkingskosten.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP000184 Toelage aan Koninklijke Harmonie De Eendracht Meulenberg - Tussenkomst werkingskosten

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

Koninklijke Harmonie De Endracht Meulenberg moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning heeft als maatschappelijk doel proberen mensen te verbinden met muziek te spelen en iedereen welkom te heten. Ze vraagt op 27 januari 2021 een toelage aan voor werkingskosten: maandelijkse betaling gas en elektriciteit, verzekering BA groep, brandverzekering en kostumering.


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0414 396 569

 Naam: D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning

 Adres: Edelweisstraat z/n, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE88 2350 0916 9441

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000182 Toelage aan D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning - Tussenkomst werkingskosten

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26 november 2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1.500,00

         Team financiën 5/3/21: financieel voorzien

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1.500,00 toe aan D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning  voor werkingskosten: maandelijkse betaling gas en elektriciteit, verzekering BA groep, brandverzekering en kostumering.

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP000182 toelage aan D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning - tussenkomst werkingskosten

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

D.E.M.O. - Door Edele Muziek Ontspanning moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Toekenning exploitatietoelage aan Koninklijke Harmonie Broederkring - Goedkeuring.

Wetgeving

         Wet van 14/11/1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen

 

          De beslissing tot verlening van de toelage bepaalt de aard, de omvang, de aanwendingsvoorwaarden van de toelage en welke verantwoording van de toelagetrekker wordt geëist.

          Toelagen met een waarde < € 1.239,47 - er worden geen verplichtingen opgelegd maar

          de toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en

          een controle ter plaatse is mogelijk.

          Toelagen met een waarde tussen € 1.239,47 en € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          Een verantwoording kan worden opgelegd.

          Toelagen met een waarde > € 24.789,35

          De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel.

          Een controle ter plaatse is mogelijk.

          De trekker van de toelage moet volgende documenten voorleggen:

         Balans

         Resultatenrekening

         Verslag inzake financieel beheer en financiële toestand

          Een verantwoording wordt opgelegd.

 

         Artikel 41, § 2, 23° van het Decreet over het lokaal bestuur
het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies is een bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd aan het college van burgemeester en schepenen

 

 

Feiten en context

Vereniging Koninklijke Harmonie De Broederking heeft als maatschappelijk doel jongeren en ouderen van Houthalen en omstreken de kans te bieden om te musiceren in groep. Zij houden hun ledengelden bewust laag om een zo toegankelijk mogelijke vereniging te zijn. Daarnaast streven zij ernaar om minstens tweemaal per jaar een concert te geven, waarvan minstens één in onze eigen gemeente. Ze vraagt op 8 februari 2021 een toelage aan voor volgende onderdelen van hun werking: aankoop en kopiëren van partituren, aankoop en onderhoud van instrumenten, verloning van dirigenten,....


Gegevens van deze vereniging: RPR-nummer: 0409 814 508

 Naam: Koninklijke Harmonie Broederkring vzw

 Adres: Guldensporenlaan 13A, 3530 Houthalen-Helchteren

 Rekeningnummer: BE62 0680 7380 1061

 

Adviezen

         De toelage kan betaald worden via volgende registratiesleutel:

          MJP000183 Toelage aan Koninklijke Harmonie Broederkring

          Algemene rekening 64900000

          Beleidsveld 0709

Het vaststellen van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 door de gemeenteraad op 26november 2020 impliceerde ook het vaststellen van de kredieten van het jaar 2021 waarin deze registratiesleutel werd opgenomen.

         De toelage bedraagt € 1.500

         Team financiën 5/3/21: financieel voorzien.

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad kent een toelage van € 1.500,00 toe aan Koninklijke Harmonie Broederkring voor  volgende onderdelen van hun werking: aankoop en kopiëren van partituren, aankoop en onderhoud van instrumenten, verloning van dirigenten,....

 

Artikel 2

De toelage wordt aangerekend op volgende registratiesleutel:

 

         MJP000183 Toelage aan Koninklijke Harmonie Broederkring

         Algemene rekening 64900000

         Beleidsveld 0709

 

Artikel 3

Koninklijke Harmonie Broederkring moet voor deze toelage geen verantwoording indienen in 2022.  De toelage moet aangewend worden voor het goedgekeurde doel en een controle ter plaatse is mogelijk.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Verlenging reglement 'cultuur dicht bij mensen': samenwerking en profilering van het verenigingsleven en Feest en ontmoeting in straten en wijken - Goedkeuring.

Wetgeving

         Gemeentelijk reglement 'Cultuur dicht bij mensen' dat de laatste keer werd aangepast en

verlengd door de gemeenteraad op 23 maart 2020.

Dit reglement wil een stimulans bieden aan:

- Profilering en/of samenwerking van het verenigingsleven

- Feest en ontmoeting in straten en wijken

         Het meerjarenplan 2020-2025 dat werd vastgesteld door de gemeenteraad op 26 november 2020.

 

Feiten en context

Eén van de beleidssaccenten uit het meerjarenplan 2020-2025 is 'inzet op wijken'. Het is dus

belangrijk dat we de straat- en wijkfeesten blijven ondersteunen.

 

Het gemeentelijk reglement 'Cultuur dicht bij mensen' was maar geldig tot 31 december 2020.

 

In het budget 2021 is € 4.000 voorzien voor subsidies voor straat- en

wijkfeesten/samenwerking en profilering (MJP000212)

 

Voor de afhandeling van de aanvragen moet het reglement dus verlengd worden.

 

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om het reglement te verlengen tot 31 december 2021.

 

Adviezen

         Team cultuur, jeugd en erfgoed: feesten en projecten worden pas toegestaan als dit mag volgens de geldende corona maatregelen.

 

Besluit:

Artikel 1

De verlenging van het gemeentelijk reglement 'Cultuur dicht bij mensen' tot 31 december 2021 goed te keuren:

 

Gemeentelijk Reglement 'CULTUUR DICHT BIJ MENSEN'

• Samenwerking en profilering van het verenigingsleven

• Feest en ontmoeting in straten en wijken

 

HOOFDSTUK 1: ONDERSTEUNDE CULTURELE VERENIGINGEN – profilering en/of

samenwerking

 

BESTEMMING PROJECTONDERSTEUNING

Art.1

Enkel verenigingen, regulier ondersteund door het gemeentebestuur, kunnen een aanvraag tot

projectondersteuning in het kader van dit deel van het reglement indienen.

 

Art.2

De activiteiten en projecten die betoelaagd worden staan open voor alle inwoners van Houthalen-

Helchteren zonder onderscheid van geslacht, ras, levensbeschouwing en politieke overtuiging.

 

DOELSTELLING

Art.3

Dit reglement heeft de bedoeling stimulansen te geven tot meer samenwerking tussen ondersteunde

culturele verenigingen.

 

GELDIGHEIDSDUUR VAN DIT REGLEMENT

Art.4

Dit reglement is geldig tot 31 december 2021. Het kan gedurende deze periode bijgestuurd worden.

 

KALENDER VAN DE AANVRAGEN

Art.5

Om in aanmerking te komen voor een financiële tussenkomst moet het standaard aanvraagformulier,

voor de datum van het evenement, ingediend worden bij het team cultuur en jeugd in het NAC.

 

VOORWAARDEN VOOR PROJECTAANVRAGEN

Art.6 formele voorwaarden

de aanvragende organisatie(s)

• is (zijn) gevestigd en ontplooit (ontplooien) een werking in Houthalen-Helchteren

• bij de aanvraag wordt het rekeningnummer op naam van 2 verantwoordelijken doorgegeven

waarop de projectondersteuning kan gestort worden.

• de aanvrager(s) is bereid de opgedane ervaring uit te wisselen met andere culturele

verenigingen

• projecten die het samenwerken tussen verschillende verenigingen beogen, worden

ingediend door minimaal twee partners.

• projecten die de profilering van de vereniging op lange termijn beogen moeten de facto

openstaan voor iedereen die wil deelnemen

• op alle promotiemateriaal wordt uitdrukkelijk vermeld: “met steun van het gemeentebestuur

Houthalen-Helchteren”

 

Art.7 inhoudelijke beoordelingscriteria

• de doelstellingen van het project geven duidelijk aan op welke manier het project kadert

binnen de beleidsoptie “samenwerking en/of profilering van het verenigingsleven”

• in geval van samenwerking worden de partners en de wijze van samenwerking beschreven in

de aanvraag

• de ingediende projecten bieden originele inhouden. Het gaat over werkelijk nieuwe

cultuurprojecten die eenmalig in het kader van dit reglement worden ondersteund.

Voor alle duidelijkheid: jaarlijks terugkerende activiteiten in een ander jasje worden

niet langer ondersteund via dit reglement.

Daarnaast wordt bij de beoordeling van het project rekening gehouden met de volgende punten:

• originele inhouden en thema’s aanpakken

• de samenwerkingsverbanden met sociale, educatieve, culturele of artistieke instanties die de

inhoud van het project mee vorm geven

 

SUBSIDIERING

Art.8 tussenkomst via projectondersteuning

De tussenkomst die het gemeentebestuur per project voorziet wordt bepaald op basis van de

aanvraag en ingediende begroting met een maximum van 125,00 euro per goedgekeurd project.

 

Art.9 maximum in te dienen projectaanvragen

Eenzelfde samenwerkingsverband tussen twee of meer partners kan maximaal éénmaal per

kalenderjaar een aanvraag tot projectondersteuning via dit reglement indienen.

Projecten die de profilering van de vereniging op lange termijn beogen, komen maximaal éénmaal per

kalenderjaar in aanmerking voor ondersteuning via dit reglement.

 

Art.10 wijze van uitbetaling

Elke aanvraag moet gericht worden aan het team cultuur en jeugd. Voor de beoordeling van de

aanvragen formuleert het team cultuur en jeugd, op basis van het voorliggende reglement een

voorstel aan het schepencollege over het al dan niet ondersteunen van de ingediende projecten.

Voor de voorbereiding van de projectbeoordeling kan er bijkomende informatie opgevraagd worden.

De uitbetaling van het saldo wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege.

 

Art.11 annulering van het project

Indien het aangevraagde project, om welke reden dan ook, niet is doorgegaan, verbindt de aanvrager

er zich toe de subsidies terug te storten aan het gemeentebestuur.

 

HOOFDSTUK 2: FEEST EN ONTMOETING in straten, wijken en buurten

 

BESTEMMING VAN DE PROJECTONDERSTEUNING

Art.12

Dit deel van het reglement voorziet een tussenkomst voor straat- en wijkfeesten, d.w.z. feesten of

initiatieven die het buurtleven opwaarderen en ontmoeting stimuleren.

Privéfeesten, schoolfeesten, eetfestijnen (zoals mosselfeesten, steakdagen …), feesten met een

politiek, religieus, filosofisch of commercieel karakter komen niet in aanmerking.

 

Art.13

De initiatiefnemers van het straat- of wijkfeest moeten woonachtig zijn in de betrokken straat, plein of wijk.

Buurt- en wijkcomités en tijdelijke groeperingen, werkzaam op het grondgebied van Houthalen-

Helchteren kunnen een aanvraag tot projectondersteuning in het kader van dit reglement indienen.

Andere ondersteunde verenigingen kunnen aanspraak maken op projectondersteuning in het kader

van dit reglement indien het project verder reikt dan de reguliere werking en zich richt tot de

doelgroepen omschreven in art.14 van dit reglement. Dit wil dus zeggen dat de gewone ledenfeesten

niet in aanmerking komen voor ondersteuning via dit reglement.

 

Art.14

Het ingediende project richt zich tot alle inwoners van de bedoelde straat, plein of wijk, of een

duidelijk afgebakend gedeelte ervan.

Er moet voldoende publiciteit gemaakt worden. Op uitnodigingen en/of affiches moet vermeld worden

dat het een straat- of wijkfeest is.

 

GELDIGHEIDSDUUR VAN DIT REGLEMENT

Art.15

Dit reglement is geldig tot 31 december 2021. Het kan gedurende deze periode na evaluatie

bijgestuurd worden.

KALENDER VAN DE AANVRAGEN

Art.16

Om in aanmerking te komen voor een financiële tussenkomst moet het standaard aanvraagformulier,

voor de datum van het evenement, ingediend worden bij het team cultuur en jeugd in het NAC.

 

VOORWAARDEN VOOR PROJECTAANVRAGEN

Art.17 formele voorwaarden

Elke aanvraag moet gericht worden aan het team cultuur en jeugd, NAC, gemeentebestuur,

Pastorijstraat 30, 3530 Houthalen-Helchteren en moet onder andere de volgende gegevens bevatten:

• naam, adres en telefoonnummer van minimum twee initiatiefnemers (van verschillende

gezinnen) wonende in de straat of de wijk waar het feest plaats heeft

• plaats en datum van activiteit, deelnameprijs, beoogde doelgroep (straat of wijk)

• het rekeningnummer op naam van 2 verantwoordelijken (naam + adres) waarop een

eventuele ondersteuning kan gestort worden.

 

Bijkomende voorwaarden:

• De aanvragers verbinden er zich toe de toepasselijke wettelijke en administratieve

voorschriften (politietoelatingen, taksen, SABAM …) te respecteren.

• Op alle promotiemateriaal wordt uitdrukkelijk vermeld: “met steun van het gemeentebestuur

Houthalen-Helchteren”

 

SUBSIDIERING

Art.18 toelagen

Per feest wordt de toelage vastgesteld op maximaal 125 euro (op basis van aanvraag en ingediende

begroting) en is bedoeld om de basisorganisatiekosten te helpen dragen (bijv. kosten voor aanmaak

van affiches, uitnodigingen, versieringen, huur materiaal, … met uitzondering van kosten voor

aankoop van voedsel, drank en geschenken).

De toelage kan nooit meer dan de effectieve kosten dekken.

 

Art.19 maximum in te dienen aanvragen

Elke straat, gedeelte ervan, plein of wijkcomité kan slechts één keer per kalenderjaar een toelage

bekomen voor de organisatie van een wijk- of straatfeest.

 

Art.20 wijze van uitbetaling

Elke aanvraag moet gericht worden aan het team cultuur en jeugd. Voor de beoordeling van de

aanvragen formuleert het team cultuur en jeugd, op basis van het voorliggende reglement een

voorstel aan het schepencollege over het al dan niet ondersteunen van de ingediende feesten.

Voor de voorbereiding van de projectbeoordeling kan er bijkomende informatie opgevraagd worden.

De uitbetaling van het saldo wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het schepencollege.

 

Art.21 annulering van het project

Indien het aangevraagde project, om welke reden dan ook, niet is doorgegaan, verbindt de aanvrager er zich toe de subsidies terug te storten aan het gemeentebestuur.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Aanpassing prijssubsidieovereenkomst tussen het AGB Sport Houthalen-Helchteren en de gemeente Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

         Het meerjarenplan 2020-2025 werd goedgekeurd door de raad van bestuur van het autonoom gemeentebedrijf in zitting van 19 december 2019

 

         De oprichting van het autonoom gemeentebedrijf sport Houthalen-Helchteren door de gemeenteraad in zitting van 23 februari 2006.

 

         De meest recente wijziging van de statuten door de gemeenteraad in zitting van 24 januari 2019.

 

         Artikel 39 van de statuten waarbij de raad van bestuur van het AGB vrij kan beslissing over de omvang, de technieken en de voorwaarden van zijn externe financiering. Het bedrijf kan onder meer toelagen, giften en legaten ontvangen en leningen aangaan. Een aangepaste financieringsvorm kan toegepast worden.

 

Feiten en context

Gelet op het voorstel tot wijziging van de prijssubsidie:

- vanaf 1 april 2021 tot en met 31 augustus 2021, factor 9,75 in plaats van de huidige factor

2,11

-vanaf 1 september 2021 factor 2,11.

 

 

Overwegende dat de subsidie berekend werd op basis van een tussenkomst van € 280.000;

Gelet op de voorwaarden die opgelegd worden:

 

         Het AGB Sport heeft op basis van de verwachte bezettingsgraad van de sportzalen berekend hoeveel de vergoeding moet zijn die zij ontvangt tijdens de kalenderjaren 2020-2025 voor het ter beschikking stellen van de sportinfrastructuren. Deze prijzen (incl. 6% btw) werden opgelijst in de voornoemde tabel.

         Het AGB Sport wenst deze aangepaste tarieven toe te passen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren erkent dat AGB Sport, op basis van de ramingen, de tarieven opgenomen in voornoemde tabel moeten aanrekenen om economisch rendabel te zijn.

         Rekening houdend met de sociale functie van het nieuwe sportpark "Lakerveld" en de bestaande sporthallen van "Berkenveld", "Helchteren" en "Houthalen-Oost" voor de inwoners van de gemeente Houthalen-Helchteren (en omstreken) wenst de gemeente Houthalen-Helchteren het democratisch karakter van de tarieven voor de ter beschikking stelling van de sportzalen te garanderen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren wenst daarom de tarieven voor de gebruikers van de sportinfrastructuur te begrenzen tot de voornoemde toegangsprijzen.

         De gemeente Houthalen-Helchteren verbindt er zich toe om de beperkte toegangsgelden te subsidiëren middels de toekenning van prijssubsidies.

         Dat de tarieven (zowel te betalen door de gemeente als te betalen door de gebruikers) hierna  vermeld in de besluitvorming, steeds opnieuw kunnen worden geëvalueerd en aangepast, in het kader van een periodieke evaluatie van de exploitatieresultaten van het AGB Sport.

         Dat in de mate er een prijssubsidieaanpassing noodzakelijk is, deze aanpassing steeds zal gedocumenteerd worden (bv. aan de hand van een gemeenteraadsbeslissing).

         Dat het AGB Sport op de 15e dag van elke maand de gemeente Houthalen-Helchteren een overzicht moet bezorgen van het aantal uur dat de zalen werden ter beschikking gesteld tijdens de afgelopen maand alsook de gebruikerscategorie.

         Dat in dit overzicht tevens per zaal en per categorie bezoeker, het bedrag aan te betalen prijssubsidies dient te bevatten.

         Dat de afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren middels de uitreiking van een debet nota die het AGB Sport uitreikt aan de gemeente Houthalen-Helchteren.

         Dat de gemeente Houthalen-Helchteren deze debetnota dient te betalen aan het AGB Sport binnen de 30 kalenderdagen na ontvangst.

 

Adviezen

         Team Financiën: gunstig (01/03/2021)

 

Besluit:

Artikel 1

De gewijzigde prijssubsidie, factor 9,75 van 1/04/2021 tot en met 31/08/2021, en factor 2,11 vanaf 1

september 2021 goed te keuren.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Koolmijnlaan 137/1 en 137 - aankoop onroerend goederen door de gemeente Houthalen-Helchteren - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 26 november 2020.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Voor de herinrichting van de Koolmijnlaan en aanleg van parkingclusters zijn een aantal grondaankopen noodzakelijk.

 

Er gaan een aantal parkingclusters voorzien worden en één daarvan bevindt zich ter hoogte van de woningen Koolmijnlaan 137/1 en 137. Deze woningen staan een stuk van de openbare weg, zodat de voorliggende grond gebruikt kan worden voor de aanleg van de parking.

 

De woningen zelf kunnen gebruikt worden als noodwoningen.

 

De woningen staan beiden te koop via immokantoor Sensimmo uit Genk. De vraagprijs is 200.000 euro per pand.

 

De woningen zijn gelegen in de Koolmijnlaan met huisnummers 137/1 en 137 en kadastraal bekend in 3de afdeling sectie F nummers 666K en 666H respectievelijk groot 10a 38ca en 01a 33ca.

 

Wij hebben een schatting laten maken door landmeter-expert Edmond Essers voor de waardebepaling van beide woningen.

 

Uit het schattingsverslag van 21 februari 2021 blijkt dat de waarde van:

- woning Koolmijnlaan 137/1 (linkerwoning): 185.000 euro

- woning Koolmijnlaan 137 (rechterwoning) : 190.000 euro

bedraagt.

 

Aan de hand van dit schattingsverslag is er een bod uitgebracht op beide woningen cfr. de schatting en het bod van beide woningen is aanvaard.

 

De onderhandse verkoopovereenkomsten in bijlage opgemaakt door immokantoor Sensimmo uit Genk.

 

Financieel advies

Een eventueel voorschot betalen aan notaris ipv immokantoor. Het is voorzien onder dat MJP maar er moet wel een verschuiving gebeuren.

Financieel gunstig.

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met de aankoop van twee woningen gelegen Koolmijnlaan 137/1 en 137, gekadastreerd volgens recente kadastrale legger derde afdeling sectie F nummer 666K met een oppervlakte van 10a 38ca en nummer 666H met een oppervlakte van 1a 33ca.

 

Artikel 2

De aankoop van de twee woningen geschiedt aan de voorwaarden zoals opgenomen in de door de makelaar, immo Sensimmo, opgemaakte verkoopovereenkomsten van 23 februari 2021 behalve voor wat betreft de betaling van de voorschotten.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht ten bedrage van 375.000 euro exclusief notariskosten is voorzien in de MJP 001043 - beleidsveld BD000031 - AP 000147 - AC000356.

 

Artikel 4

Voor onze gemeente wordt de voorzitter van de gemeenteraad of bij afwezigheid de heer burgemeester gemachtigd om de verkoopovereenkomsten te ondertekenen en om op te treden bij het verlijden der akte.

 

Artikel 5

Opdracht te geven aan de geassocieerde notarissen Drieskens-Goddeeris uit onze gemeente om het nodige te doen voor het verlijden van de authentieke akte.

 

Artikel 6

Het college van Burgemeester en Schepenen wordt belast met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

Artikel 7

De Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie wordt ontslagen ambtshalve inschrijving te nemen bij het overschrijven van de akte in de hypotheken.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Gemeenschapsruimte Hazelarenstraat 4 - gebruiksovereenkomst RIMO vzw - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 26 november 2020.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

Kempisch Tehuis stelt de gemeenschapsruimte, gelegen Hazelarenstraat 4 ter beschikking aan ons bestuur door middel van een huurovereenkomst.

 

De voorwaarden opgenomen in de huurovereenkomst zijn goedgekeurd door de Gemeenteraad in zitting van 17 december 2020.

 

De gemeente stelt deze gemeenschapsruimte ter beschikking aan Rimo vzw met maatschappelijke zetel te 3550 Heusden-Zolder, Marktplein 9 bus 21.

 

Rimo vzw heeft als doelstelling het opzetten en ondersteunen van projecten die kaderen binnen het maatschappelijk opbouwwerk, het versterken van maatschappelijk kwetsbare groepen.

 

Rimo vzw is momenteel gehuisvest in de Bremstraat 45, samen met onze eigen teams, namelijk JWW en spel-o-theek dewelke het pand blijven gebruiken.

 

Het gebruik van de gemeenschapsruimte wordt verleend voor een periode van jaar tot jaar, ingaande op 15 maart 2021 met een jaarlijkse stilzwijgende verlenging.

 

De ruimte wordt gratis ter beschikking gesteld.

 

Het verbruik van water, elektriciteit en verwarming zijn ten laste van de gebruiker Rimo vzw.

 

Adviezen

Gunstig advies 5 maart 2021 - Greet Vandezavel

 

Besluit:

Artikel 1

Kennis te nemen van het ter beschikking stellen van de gemeenschapsruimte, gelegen Hazelarenstraat 4 te 3530 Houthalen-Helchteren aan Rimo vzw ondernemingsnummer 0431005840 met maatschappelijke zetel te 3550 Heusden-Zolder, Marktplein 9 bus 21.

 

Artikel 2

Het gebruik wordt verleend aan de voorwaarden zoals opgenomen in de reeds door de gebruiker ondertekende gebruiksovereenkomst van 1 maart 2021:

 

Artikel 1: ligging van het goed

De gemeente stelt ter beschikking aan de gebruiker voornoemd, die aanvaardt:

Een gemeenschapsruimte in het pand gelegen te 3530 Houthalen-Helchteren, Hazelarenstraat 4.

 

Artikel 2: bestemming - doel

De ter beschikking gestelde ruimte zal aangewend worden als bureel-, vergader- en opslagruimte voor RIMO Limburg vzw voornoemd, welke als doelstelling heeft:

- opzetten en ondersteunen van projecten die kaderen binnen het maatschappelijk opbouwwerk

- het versterken van maatschappelijke kwetsbare groepen, samen ontwikkelen van tastbare en innovatieve oplossingen.

- samenwerken met andere sectoren voor integrale aanpak.

- activiteiten ontplooien die bijdragen tot de verwezenlijking van voormeld belangeloos doel. De opbrengsten uit deze activiteiten zullen ten allen tijde integraal aangewend worden om het belangeloze doel van de vzw te realiseren.

met uitbreiding zoals beschreven in de statuten.

 

Artikel 3: aanvang en duur

Deze overeenkomst wordt aangenomen en toegestaan van JAAR tot JAAR, ingaande op 15 maart 2021. De overeenkomst loopt jaarlijks stilzwijgend verder, de jaarlijkse vervaldag is steeds op 14 maart.

 

Artikel 4:  opzeg – einde der overeenkomst

De overeenkomst is jaarlijks opzegbaar door elk der partijen per aangetekend schrijven ten minste drie maanden vóór het einde van iedere jaarlijkse periode.

Ter verduidelijking: opzeg dient verstuurd te worden telkens vóór 14 december om de overeenkomst te beëindigen tegen 15 maart daaropvolgend.

Er wordt uitdrukkelijk overeengekomen dat deze gebruiksovereenkomst van rechtswege en zonder voorafgaande ingebrekestelling eindigt en als verbroken wordt beschouwd in volgende gevallen:

 na ontbinding en/of ophouden van bestaan van  RIMO Limburg vzw

 zodra de lokalen niet meer daadwerkelijk gebruikt worden voor de doelstellingen en de bestemming zoals in deze overeenkomst bepaald.

 indien partijen in onderling overleg het einde van de overeenkomst bepalen.

 

Artikel 5: vergoeding voor gebruik - waarborgsom

Partijen komen overeen dat de gemeente de gemeenschapsruimte GRATIS ter beschikking stelt van RIMO Limburg vzw en dat er geen vergoeding voor gebruik betaald wordt. Partijen komen overeen dat bij aanvang van deze gebruiksovereenkomst geen waarborgsom verschuldigd is.

 

Artikel 6:  algemene voorwaarden

(a) De aangeboden goederen worden ter beschikking gesteld in de staat waarin ze zich bevinden met alle voor- en nadelige erfdienstbaarheden die eraan verbonden zijn, met alle zichtbare en onzichtbare gebreken.

(b) De gebruiker verklaart de goederen die hij ter beschikking krijgt goed te kennen. Hij bevestigt de ruimte in goede staat van onderhoud te hebben ontvangen.

(c) De bestemming van het goed mag niet gewijzigd worden; er mogen geen veranderingen, verbouwingen of aanpassingswerken uitgevoerd worden zonder uitdrukkelijk geschreven en voorafgaande toelating van de gemeente.

(d) De gebruiker zal de aan hem toegewezen lokalen in goede staat onderhouden, de nodige reinigingswerken doen en al de noodzakelijke kleine herstellingen uitvoeren conform de huurwetgeving.

(e) Herstellingen die nodig zijn omwille van normale slijtage, ouderdom, gebrek of overmacht,  vallen niet  ten laste van de gebruiker. Indien echter grote herstellingswerken noodzakelijk waarvan de oorzaak een nalatigheid van de gebruiker is of door een persoon voor wie hij instaat, dan zijn deze 'grote' herstellingswerken ten laste van de gebruiker en dienen de kosten door hem gedragen te worden.

(f) Bij het beëindigen van het gebruiksrecht kan de gebruiker geen enkel recht op vergoeding voor meerwaarde inroepen voor eventuele wijzigings- of verbeteringswerken of veranderingen door hem of in zijn opdracht uitgevoerd aan de ter beschikking gestelde lokalen.  Het pand dient geheel ontruimd te worden en in bruikbare en nette staat terug ter beschikking gesteld worden aan de gemeente Houthalen-Helchteren. Alle sleutels dienen ook onmiddellijk overhandigd te worden.

(g) Er worden geen mondelinge afspraken gemaakt, alle afspraken worden vastgelegd door het College van Burgemeester en Schepenen.

(h) De gemeente Houthalen-Helchteren is niet aansprakelijk voor schade die het gevolg is van het gebruik van het pand, tenzij door de gemeente Houthalen-Helchteren ter zake grove schuld of nalatigheid kan worden verweten.

 

Artikel 7: Kosten en lasten

De kosten voor verwarming van de ruimte evenals alle abonnementen op water-, gas- en elektriciteitsdistributie, telefoon, telefax, teledistributie en internet maar ook alle hierop betrekking hebbende kosten zoals de huur van tellers en meters en de kosten voor verbruik, zijn ten laste van de gebruiker. Zij worden door hem rechtstreeks aan de betrokken maatschappijen vereffend, tenzij voor bepaalde rekeningen andere regelingen worden getroffen.

De gebruiker is tevens gerechtigd andere communicatieapparatuur te installeren. De kosten voor installatie en gebruik hiervan zijn eveneens ten zijner laste en worden door hem rechtstreeks aan de betrokken maatschappij betaald.

De grondlasten (onroerende voorheffing) zijn niet ten laste van de gebruiker.

Alle andere belastingen, taksen en bijdragen, van welke aard ook, ten voordele van Staat, Gewest, Provincie, Gemeente of van om het even welke andere overheid, met betrekking tot de ter beschikking gestelde ruimten, hun bezettingen of de activiteit die er door de gebruiker wordt uitgeoefend, zijn uitsluitend ten zijner laste.

Het staat RIMO Limburg vzw als hoofdgebruiker vrij om bepaalde kosten en lasten door te verrekenen aan andere gebruikers. Zij zullen hiervoor een verdeelsleutel moeten overeenkomen met deze andere gebruikers.

 

Artikel 8: bezoekrecht

De gebruiker dient steeds, evenwel na voorafgaandelijke verwittiging, bezoekrecht toe te staan, aan een afgevaardigde van het gemeentebestuur.

 

Artikel 9: verzekeringen: brand – bliksem en ontploffingen (inclusief stormschade)

De gemeente voorziet in haar brandpolis een afstand van verhaal ten aanzien van de gebruiker.

Dit betekent dat de gebruiker geen eigen brandpolis huurdersaansprakelijkheid moet afsluiten voor wat betreft aansprakelijkheid ten aanzien van de gemeente of ten aanzien van derden.

De gebruiker dient wel een brandpolis af te sluiten voor het verzekeren van haar inboedel met een afstand van verhaal ten aanzien van de gemeente.

De gebruiker bezorgt bij aanvang van het gebruik van de gemeenschapsruimte een kopie van haar brandpolis aan de gemeente.

De gemeente behoudt zich het recht voor om jaarlijks een bewijs van betaling van de premie op te vragen.

 

Artikel 10: andere gebruikers

De gebruiker verklaart te weten dat op termijn nog een aantal andere instanties/verenigingen gebruik kunnen maken van dit pand. Dit gebeurt steeds na overleg tussen het gemeentebestuur en Rimo Limburg vzw.

 

Artikel 11: veiligheid

De gemeente verbindt er zich toe op haar kosten in de ter beschikking gestelde lokalen het nodige materieel ter voorkoming en ter bestrijding van brand te voorzien en dit in functie van de normen en vereisten die voorgeschreven zijn of die door om het even welke bevoegde administratieve instantie opgelegd worden.

 

Artikel 12: registratie

De verplichting tot en de kosten verbonden aan de registratie van deze gebruiksovereenkomst zijn ten laste van de gebruiker die instaat voor alle inschrijvingskosten, boeten en dubbele rechten waartoe deze overeenkomst aanleiding kan geven.

 

Opgemaakt te Houthalen-Helchteren, op 1 maart 2021 in zoveel exemplaren als er partijen zijn die een afzonderlijk belang hebben in deze overeenkomst, alsook één exemplaar bestemd voor registratie.

Elk van deze partijen erkent één exemplaar van de overeenkomst ontvangen te hebben.

 

Artikel 3

Het college van Burgemeester en Schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Driehoekstraat: voorlopige vaststelling rooilijnplan - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 26 november 2020.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Feiten en context

De Driehoekstraat kent momenteel hetzelfde tracé als de buurtweg nr 93 in de Atlas der Buurtwegen van Zolder en buurtweg nr 81 in de Atlas der Buurtwegen van Houthalen.

 

In Heusden-Zolder heeft deze weg een private bedding.

 

De percelen op het grondgebied van Houthalen-Helchteren zijn reeds verkaveld en bebouwd maar vinden tot op heden geen aansluiting op de openbare weg.

 

Om deze toestand recht te zetten wordt de Driehoekstraat, alsook de buurtwegen nrs 93 en 81 gewijzigd.

 

Er wordt voorgesteld om de grenzen van het openbaar domein vast te stellen, cfr het rooilijnplan Driehoekstraat, opgemaakt op 6 januari 2021 door landmeters- en studiebureau Hosbur bvba.

 

Het voorgestelde rooilijnplan zal openbaar worden gemaakt na voorlopige goedkeuring door de gemeenteraad. Het dossier zal vervolgens opnieuw worden voorgelegd met daarin de resultaten van het openbaar onderzoek.

 

Om alle percelen, binnen het voorliggende ontwerp, aansluiting te laten vinden op de openbare weg wordt de Driehoekstraat alsook buurtwegen nrs 93 en 81 gewijzigd.

 

Zo vermijdt men het gebruik van privé percelen door derden.

 

De ontwerp-rooilijn legt de nieuwe grenzen vast tussen de private percelen en het openbaar domein.

 

Er wordt geopteerd voor het behoud van de buurtwegen in functie van samenhang en toegankelijkheid van de overige verbindingen.

 

De Driehoekstraat wordt opnieuw aangelegd tussen de Boekweitstraaat Heusden-Zolder en Driehoekstraat 21 en 24.

 

De 3 eiken langsheen het traject blijven hierbij bewaard.

 

De kosten voor heraanleg van de weg worden proportioneel gedragen door de gemeenten Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren, elk voor hun oppervlakte in de werken.

 

Er wordt een overeenkomst opgemaakt voor de gezamenlijke uitvoering van de werken dewelke ter goedkeuring wordt voorgelegd aan de respectievelijke gemeenteraden.

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met het voornemen om de gemeenteweg Driehoekstraat, alsook buurtweg 81 in de Atlas van de Buurtwegen van Houthalen, te wijzigen zoals aangeduid op het ontwerp-rooilijnplan.

 

Artikel 2

Het rooilijnplan Driehoekstraat opgemaakt op 6 januari 2021 door landmeters- en studiebureau Hosbur bvba, waarvan buurtweg nr 81 uit de Atlas van de Buurtwegen Houthalen deel uitmaakt, wordt voorlopig vastgesteld.

 

Artikel 3

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het inrichting van het openbaar onderzoek over het bijhorende ontwerp van rooilijnplan en over de aanpassing aan de Atlas van de Buurtwegen van Houthalen.

 

Artikel 4

Deze beslissing wordt bekend gemaakt overeenkomstig artikel 17 van het Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.

 

Artikel 5

Na het openbaar onderzoek wordt het dossier opnieuw behandeld in de gemeenteraad.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Huurovereenkomst gemeenschapsruimte Hazelarenstraat 4 - addendum - Goedkeuring.

Wetgeving

De kredieten voor het jaar 2021 zijn opgenomen in het meerjarenplan 2020-2025. Deze aanpassing van het meerjarenplan werd door de gemeenteraad vastgelegd op 26 november 2020.

 

Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

 

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

 

Feiten en context

In zitting van 17 december 2020 is de gemeenteraad akkoord gegaan met de voorwaarden opgenomen in de huurovereenkomst aangaande de verhuur van de gemeenschapsruimte, gelegen Hazelarenstraat 4 te 3530 Houthalen-Helchteren door het Kempisch Tehuis aan ons bestuur.

 

De huurovereenkomst is afgesloten voor de duur van 9 jaar met ingang van 1 januari 2020.

 

De huur is vastgesteld op 628,00 euro per maand.

 

In de huurovereenkomst is de indexering van de huurprijs niet opgenomen.

 

Er is een addendum opgemaakt voor het onderdeel 'huurprijs'

 

De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex. Eenmaal per jaar, op de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst, wordt de huurprijs aangepast.

 

Het addendum huurovereenkomst gemeenschapsruimte Hazelarenstraat 4, opgemaakt op 8 februari 2021.

 

Dit addendum wordt toegevoegd bij de huurovereenkomst gemeenschapsruimte Hazerlarenstraat 4 en loopt gelijk met de termijn van deze overeenkomst.

 

Financieel advies

€ 15.000 budget voorzien structureel, dus index kan hierdoor betaald worden. Financieel gunstig.

 

Besluit:

Artikel 1

Akkoord te gaan met de voorwaarden opgenomen in het addendum huurovereenkomst Hazelarenstraat 4 te Houthalen-Helchteren opgemaakt door Kempisch Tehuis voor het onderdeel huurprijs:

Wordt overeengekomen het onderdeel ‘HUURPRIJS’ van de oorspronkelijke huurovereenkomst als volgt aan te passen:

HUURPRIJS

De verhuring gebeurt buiten het sociaal huurstelsel. De huurprijs is bepaald op 3% van de kostprijs. Deze afwijking werd toegestaan omdat de bewoners van het nieuwbouwcomplex ook gratis gebruik kunnen maken van deze ontmoetingsruimte volgens de voorwaarden die nader bepaald worden in een inwendig reglement, waar naar verwezen wordt onder punt ‘voorwerp van de huur en bestemming’.

 

De huur voor de gemeenschapsruimte is vastgesteld op 628,00 EUR per maand. De huurder betaalt de huurprijs voor de tiende dag van de maand waarop de huurprijs betrekking heeft op rekeningnummer BE28 0010 6650 7320 van de verhuurder met vermelding van

 

Bij gebreke aan betaling op zijn vervaldag brengt deze huur van rechtswege en zonder ingebrekestelling interest op tegen de wettelijke intrestvoet.

 

De huurder is hoofdelijk en ondeelbaar gehouden tot betaling van de huurprijs en de hiernavermelde huurlasten.

De huurder is ertoe gehouden de door hem gedane betalingen te bewijzen op eenvoudig verzoek van de verhuurder.

 

De huurprijs is gekoppeld aan de gezondheidsindex. Eenmaal per jaar, op de verjaardag van de inwerkingtreding van de overeenkomst, wordt de huurprijs aangepast volgens de formule:

 

                                            basishuurprijs x nieuwe indexcijfer

   aangepaste huurprijs = ------------------------------------------------.

                                                           aanvangsindexcijfer

 

Het aanvangsindexcijfer is het indexcijfer van deze maand die voorafgaat aan de datum van de ingang van onderhavig contract, in casu de maand januari 2020;  het nieuwe indexcijfer is het gezondheidsindexcijfer van de  maand die voorafgaat aan deze waarin de huurprijsaanpassing wordt doorgevoerd.

Opgemaakt te Houthalen-Helchteren op  08.02.2021.

 

Artikel 2

Bovengenoemd addendum wordt toegevoegd aan de huurovereenkomst voor de verhuur van een commercieel pand: gemeenschapsruimte Hazelarenstraat 4, afgesloten op 1 januari 2020 voor 9 jaar.

 

Artikel 3

De uitgave voor deze opdracht ten bedrage van 628 euro per maand, gekoppeld aan de gezondheidsindex is voorzien in het MJP 1177 – beleidsveld 0119 -AR61000000.

 

Artikel 4

Voor onze gemeente wordt de voorzitter van de gemeenteraad of bij afwezigheid de heer burgemeester gemachtigd om het addendum te ondertekenen.

 

Artikel 5

Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met de verdere afhandeling van dit dossier.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Zaak der wegen verkavelingsaanvraag Tenrijt voor het verkavelen van een perceel in 9 loten met wegenaanleg - Goedkeuring.

Wetgeving

         Decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening en hun uitvoeringsbesluiten.

         Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

         Besluit van de Vlaamse Regering  tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning en haar bijlagen.

         Besluit van de Vlaamse Regering van 13 februari 2015 tot aanwijzing van de Vlaamse en provinciale projecten in uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.

         Het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur.

         De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

         Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005.

         De Kadastrale bescheiden.

 

Feiten en context

         Er werd een aanvraag tot omgevingsvergunning ingediend door Matexi Limburg n.v., Hassaluthdreef 2 bus C te 3500 Hasselt en houdt de verkavelingsaanvraag met aanleg van wegenis in met het oog op het realiseren van 9 kavels.

         De uitbreiding heeft betrekking op percelen gelegen te Tenrijt, derde  afdeling Sie F  nr. 170 A en 173B

         De voornoemde percelen zijn gelegen in woongebied volgens het gewestplan Hasselt-Genk, goedgekeurd bij K.B. op 03.04.1979.

         Het plan van de weg is onderworpen aan een openbaar onderzoek van 01.01.2021 tot en met 30.01.2021 waarbij er 2 bezwaren werden ingediend door in totaal 6 personen.

Deze bezwaren handelen over de volgende punten:

- Er is bezorgdheid omtrent de waterhuishouding van het bouwproject waarbij er wateroverlast gevreesd wordt.

Dat dit bezwaar ongegrond kan worden beoordeeld gezien de toevoeging van de hydraulische nota waarbij er rekening werd gehouden met de waterhuishouding in het gebruik van materialen waarbij een gunstig advies door Fluvius d.d. 23.12.2020 werd uitgebracht.

         Er werd advies gevraagd aan VMW, Fluvius, Agentschap voor Natuur en Bos, Dienst Water en Domeinen van de provincie Limburg en team patrimonium van de gemeente Houthalen-Helchteren.

         De aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden houdt de aanleg van nieuwe wegenis, infrastructuur en  nutsleidingen in en  voorziet de toekomstige ontsluiting voor erftoegang in het binnengebied, gelegen t.h.v. Tenrijt waarbij een uitbreiding noodzakelijk is ten behoeve van de ontwikkeling van deze percelen.

         Er wordt een goedkeuring gevraagd over de zaak der wegen.

 

Besluit:

Artikel 1

         kennis te nemen van de aanvraag van Matexi Limburg n.v., Hassaluthdreef 2 bus C te 3500 Hasselt betreft de verkavelingsaanvraag met aanleg van wegenis met het oog op het realiseren van 9 kavels.

         De uitbreiding heeft betrekking op percelen gelegen te Tenrijt, derde  afdeling Sie F  nr. 170 A en 173B

 

Artikel 2

kennis te nemen van het feit dat deze aanvraag is  onderworpen aan een openbaar onderzoek (van 01.01.2021 tot en met 30.01.2021) en dat 2 bezwaren zijn ingediend ondertekend door 6 personen waarbij deze ongegrond werden beoordeeld.

 

Artikel 3

goedkeuring te verlenen aan het wegtracé, bijhorende infrastructuur en nutsvoorzieningen, waarvan de aanlegkosten ten laste vallen van de bouwheer; de nutsleidingen moeten worden aangelegd volgens de regelgeving van de betreffende nutsmaatschappijen.

Deze wegenis met nutsvoorzieningen zal achteraf kosteloos worden opgenomen in het openbaar domein nadat voldaan is aan de eventuele opmerkingen bij de oplevering van de werken. 

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Tijdelijk beleidskader m.b.t. het afleveren van (Omgevings-) vergunningen die interfereren met de alternatieven van het Complex Project “Noord-Zuidverbinding Limburg” - Goedkeuring

Feiten en context

In 2017 is het Complex Project “Noord-Zuidverbinding Limburg” (CP NZL) opgestart op initiatief van de Vlaamse Overheid.

De procesverantwoordelijke is De Werkvennootschap, die samen met het Departement Omgeving van de Vlaamse Regering een coördinerende en uitvoerende rol opneemt.

 

Het relevante juridische kader wordt gevormd door het Decreet Complexe Projecten van 25 april 2014 en het bijhorende uitvoeringsbesluit van 12 december 2014.

 

Voor het CP NZL werd er op 16 maart 2018 de startbeslissing genomen. Hiermee startte ook de onderzoeksfase voor het complex project. Het doel van de onderzoeksfase is om de beste oplossing te filteren uit een brede waaier van mogelijkheden. Daarvoor moeten de verschillende oplossingen op een geïntegreerde manier onderzocht en afgewogen worden. De beste oplossing wordt geformuleerd in het voorkeursbesluit.

 

De definitieve vaststelling van het voorkeursbesluit is voorzien in het voorjaar van 2022.

Pas op dat moment is er een juridische basis voor het weigeren van vergunningen indien zou blijken dat de aanvraag onverenigbaar is met het voorkeursbesluit.

 

Intussen bevindt het gemeentebestuur, die Vergunningverlenende overheid is voor het merendeel van de (Omgevings-) vergunningsaanvragen, zich in een onduidelijke juridische situatie. 

Sinds de goedkeuring van de Tussennota is er meer duidelijkheid gekomen over de mogelijke scenariokeuze en wenst het gemeentebestuur - in het kader van het voorzorgsprincipe - omzichtig om te springen met vergunningsaanvragen op de Grote Baan en binnen het oostelijk omleidingsscenario.

 

Hiertoe werd een tijdelijk beleidskader opgesteld waarin wordt toegelicht hoe er in de periode vanaf nu tot aan het voorkeursbesluit wordt omgegaan met (Omgevings-) vergunningsaanvragen die gelegen zijn en/of interfereren met één van de 3 redelijke alternatieven / uitvoeringswinsten.

 

Deze nota werd inhoudelijk teruggekoppeld met de hogere overheden die een rol hebben in het vergunningenbeleid, zijnde de Provincie Limburg (deputatie) en het Departement Omgeving (minister).  Zij hebben te kennen gegeven deze beleidsvisie te ondersteunen.

 

Inhoud nota: Tijdelijk beleidskader m.b.t. het afleveren van (Omgevings-) vergunningen die interfereren met de alternatieven van het Complex Project “Noord-Zuidverbinding Limburg”

 

1. INLEIDING

Complex project Noord-zuid Limburg

In 2017 is het Complex Project “Noord-Zuidverbinding Limburg” opgestart op initiatief van de Vlaamse Overheid.

De procesverantwoordelijke is De Werkvennootschap, die samen met het Departement Omgeving van de Vlaamse Regering een coördinerende en uitvoerende rol opneemt.

 

Het relevante juridische kader wordt gevormd door het Decreet Complexe Projecten van 25 april 2014 en het bijhorende uitvoeringsbesluit van 12 december 2014.

 

De stand van zaken van het Complex Project is in het kort als volgt:

• 16 maart 2018: startbeslissing Vlaamse Regering en bekendmaking procesnota. Hiermee startte ook de onderzoeksfase voor het Complex Project om op zoek te gaan naar de beste oplossing voor de Noord-Zuidverbinding: verschillende alternatieven worden op een geïntegreerde manier onderzocht en afgewogen.

• Maart 2020: publicatie van de Alternatievenonderzoeksnota (AON) met 7 tracés voor de nieuwe Noord-Zuidverbinding. 3 van deze 7 alternatieven volgen het tracé van de Grote Baan N715.

• 2 maart 2020 – 15 april 2020: adviesronde AON.

• 16 maart 2020 – 13 mei 2020: publieke raadpleging AON.

• 28 juli 2020: publicatie geactualiseerde AON.

• De Werkvennootschap en het Departement Omgeving hebben een ‘tussennota’ opgemaakt, waarin 4 alternatieven niet verder onderzocht worden. Van de 3 “kansrijke” alternatieven die nu voorliggen volgen er 2 het tracé van de Grote Baan N715 (A2 en A3) en 1 een alternatieve oostelijke omleidingsweg.

• 9 november 2020 – 8 december 2020: publieke raadpleging over de tussennota.

 

De definitieve vaststelling van het voorkeursbesluit is voorzien in het voorjaar van 2022.

 

Vergunningenbeleid

Afdeling 1 “Rechtsgevolgen” van Hoofdstuk 3 “Doorwerking van het voorkeursbesluit en het projectbesluit” van het Decreet Complexe Projecten biedt een rechtsgrond om omgevingsvergunningsaanvragen te weigeren.

 

Artikel 29 van het Decreet Complexe Projecten bepaalt bv.:

“Een vergunning, machtiging of toestemming kan worden geweigerd als de aanvraag onverenigbaar is met het voorkeursbesluit. In de gebieden waar met toepassing van artikel 28 een bouwverbod of bouwbeperkingen opgelegd zijn, wordt een vergunning, machtiging of toestemming geweigerd als het aangevraagde valt onder dit verbod of deze beperkingen.”

 

In afwachting van de definitieve vaststelling van het voorkeursbesluit, is het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Houthalen-Helchteren als volgt omgegaan met omgevingsvergunningsaanvragen:

- De juristen van de Werkvennootschap adviseerden de gemeente in het verleden om alle aanvragen te weigeren vanuit het voorzorgsprincipe. Omdat het tracé nog niet bekend was, heeft de gemeente dit niet gedaan.

Er lagen nog 7 mogelijke alternatieven op tafel, 2 westelijke - en 2 oostelijke omleidingstracés, en 3 doortochtscenario’s. Het zou te vergaand geweest zijn om alle vergunningen die mogelijk een interferentie hadden met één van deze alternatieven te weigeren. 

- In samenspraak met de Werkvennootschap en het Departement Omgeving werd er wel een tekstfragment m.b.t. het Complex Project ingevoegd in alle vergunningen die op het grondgebied van de gemeente werden afgeleverd, dit om de burgers maximaal te informeren. Samen met een vooruitgang in de stand van zaken van het Complex Project past(e) de gemeente het tekstfragment aan.

- Ook werd er een Vergunningenplatform NZL opgericht, samengesteld uit o.a. de gemeente Houthalen-Helchteren, de Werkvennootschap, het Departement Omgeving, het Agentschap Wegen en Verkeer en de Deputatie van de Provincie Limburg. Op dit forum, dat 1x per maand vergadert, worden alle initiatieven, zowel ideeën / informele aanvragen als concrete vergunningsaanvragen, besproken.

- Sinds de AON van maart 2020 communiceert de gemeente Houthalen-Helchteren nog actiever naar vergunningsaanvragers van projecten in de betrokken gebieden om te temporiseren.

 

Met de tussennota komt het Complex Project ineen nieuwe fase.

In deze nieuwe fase, waarbij er een vertrechtering van de alternatieven gebeurde naar 3 mogelijke alternatieven A2, A3, A4), of een combinatie ervan, is het niet meer aangewezen om zomaar (omgevings-)vergunningen af te leveren wanneer er mogelijk een overlapping is met een potentieel alternatief van het Complex Project.

Het traject Complexe Projecten biedt op dit moment nog geen weigeringsgrond voor (omgevings-) vergunningen.

Er werd daarom beslist om overeenkomstig artikel 4.3.1, §2, eerste lid, 2°, a) van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (hierna: VCRO) een algemene beleidsvisie te formuleren over de manier waarop het gemeentebestuur vanaf nu tot aan het Voorkeursbesluit zal omgaan met vergunningsaanvragen die de uitvoering van één van de 3 alternatieven kunnen bemoeilijken of verhinderen.

Het gemeentebestuur wenst hiermee een algemeen beleidskader te ontwikkelen over hoe zij zal omgaan met aanvragen van vergunningen die gelegen zijn en/of interfereren met één van deze 3 redelijke alternatieven.

 

2. UITGANGSPUNTEN BIJ HET FORMULEREN VAN EEN TIJDELIJK BELEIDSKADER

Documenten NZL

De door de Studio NZL / De Werkvennootschap opgestelde documenten vormen de basis voor het beleidskader:  

- Startbeslissing – maart 2018

- Ambitienota – juni 2019

- Geactualiseerde alternatievenonderzoeksnota – juli 2020

- Tussennota – november 2020

Deze zijn te raadplegen op de website van https://www.noordzuidlimburg.be/

 

Op 24 september 2020 besliste de stuurgroep van NZL op voorstel van De Werkvennootschap en het Departement Omgeving om drie alternatieven te weerhouden voor het Complex Project 'Noord-Zuid Limburg' (NZL).

Deze beslissing werd genomen op basis van de conclusies uit 'Fase 1: Verfijning van de alternatieven' van het geïntegreerd onderzoek en na een participatietraject met geïnteresseerde burgers, belanghebbenden en allerlei vertegenwoordigers in de periode van juni tot september 2020, dat resulteerde in een intensieve werksessieweek van 21 september 2020 tot 24 september 2020.

 

Tussennota

 De eerste fase van het geïntegreerd onderzoek heeft aldus geleid tot een vertrechtering. Op basis van de resultaten van de verfijningsfase is een aantal alternatieven niet meer als redelijk te beschouwen: de alternatieven met de trein als openbaar vervoersysteem (A1 en A7) vallen af; omwille van een onvoldoende oplossend vermogen en een te grote impact op waardevolle natuur (SBZ en VEN) en het bijbehorende ecohydrologisch systeem.

Om dezelfde redenen vallen ook het ruime oostelijke alternatief A5, en alle westelijke alternatieven A6 af. Bij de doortochttracés zal nog een brede waaier aan variaties worden onderzocht, maar valt wel het alternatief A2 met één lange boortunnel af. Het heeft immers onvoldoende oplossend vermogen (mobiliteit).

 

De doortochtalternatieven A2 en A3 en de compacte oostelijke omleiding A4 worden meegenomen naar de volgende fase van het onderzoek.

Op vlak van openbaar vervoer wordt de sneltram verder onderzocht. In zone A (Noord Limburg-Helchteren noord) loopt het tracé parallel met de omleidingsweg N74. Zowel de afbuiging naar Pelt als naar Lommel wordt meegenomen in het verder onderzoek. In de zone B (Helchteren noord-E314) zal de sneltram over de Grote Baan (N715) sporen. In zone C (E314-Hasselt) volgt de sneltram de N74 tot aan de Cordacampus. Vanaf daar wordt de mogelijkheid via de Kempische Steenweg of de afbuiging naar het oosten via de huidige Lijn 21A verder onderzocht in de volgende fase.

(…)

Op basis van voortschrijdend inzicht kunnen tijdens het verder geïntegreerd onderzoek in de onderzoeksfase en de uitwerkingsfase nog nieuwe inrichtings- en uitvoeringsalternatieven of varianten worden geformuleerd die een verbetering vormen van de weerhouden redelijke alternatieven.

 

De redelijke alternatieven houden samengevat het volgende in:

1.A2

SNELTRAM EN N74 VIA GROTE BAAN

Van Hasselt tot de snelweg E314 rijdt een sneltram langs de N74, met haltes vlakbij de verschillende kernen. In Houthalen-Helchteren rijdt de sneltram langs de Grote Baan (N715). Ten noorden van Helchteren rijdt de sneltram tegen hogere snelheid via de N74 tot in Pelt. Hij heeft er minder haltes. De regionale wegverbinding N74 volgt de Grote Baan. Twee tunnels onder Houthalen en Helchteren halen het doorgaande noord-zuidverkeer uit die kernen. Op de Grote Baan, bovenop de tunnels, rijdt het lokale verkeer van en naar de kernen. Ook het verkeer vanop de oost-westverbindingen rijdt bovenop de tunnels.

2.A3

SNELTRAM EN N74 VIA GROTE BAAN

Van Hasselt tot de snelweg E314 rijdt een sneltram langs de N74, met haltes vlakbij de verschillende kernen. In Houthalen-Helchteren rijdt de sneltram langs de Grote Baan (N715). Ten noorden van Helchteren rijdt de sneltram tegen hogere snelheid via de N74 tot in Pelt. Hij heeft er minder haltes. Twee tunnels onder Houthalen en Helchteren halen het doorgaande noord-zuidverkeer uit die kernen. Anders dan bij alternatief 2 worden de oost-westverbindingen hier wel rechtstreeks op de tunnels aangesloten. Hierdoor ontstaan bovengronds autoluwe zones op de Grote Baan, met uitsluitend lokaal verkeer.

3.A4

SNELTRAM OP GROTE BAAN N74 VIA OOSTELIJK TRACÉ BIS

Van Hasselt tot de snelweg E314 rijdt een sneltram langs de N74, met haltes vlakbij de verschillende kernen. In Houthalen-Helchteren rijdt de sneltram langs de Grote Baan (N715). Ten noorden van Helchteren rijdt de sneltram tegen hogere snelheid via de N74 tot in Pelt. Hij heeft er minder haltes. De regionale wegverbinding N74 volgt een oostelijk tracé vanaf de op- en afrit Houthalen-Helchteren (E314) tot voorbij het noorden van Helchteren. Een tunnel start aan de Grote Baan vlakbij de op- en afrit Houthalen-Helchteren (E314) en loopt onder het gebied van de Hofstraat en onder Ten Hout door richting Europark. Vanaf Europark zet de weg zich verder via een oostelijk tracé dat aansluit op Europark en de Kazernelaan. Op de Grote Baan worden maatregelen genomen om doorgaand verkeer te weren.

 

(PS: Eind 2020 kwamen, naast de drie overgebleven alternatieven, nog twee combinaties in beeld. Ze komen voort uit de inspraakronde over de tussennota en het advies van de gemeente Houthalen-Helchteren, en uit technisch en ontwerpend onderzoek en milieuoverwegingen.

De in totaal vijf redelijke alternatieven – drie alternatieven van de tussennota (A2, A3 en A4) en twee uit het proces voortvloeiende combinatiealternatieven (Ax en Ay)– maken nu het voorwerp uit van het geïntegreerd effectenonderzoek dat moet leiden tot de aanwijzing van het voorkeursalternatief).

 

Winsten

De uitvoeringsfase van het project Noord-Zuid Limburg is voorzien vanaf 2024, maar de verkeersproblematiek en de leefbaarheid op en rond de Grote Baan kunnen al eerder aangepakt worden. Daarom wordt er  - parallel aan het complexe project Noord-Zuid Limburg – gewerkt aan een aantal winsten of kortetermijnmaatregelen.

 

De 4 uitvoeringswinsten worden gerealiseerd door De Werkvennootschap en betreffen:

- Een fietsbrug in Helchteren-Noord;

- Een fietsontsluiting van bedrijventerrein Centrum-Zuid;

- Een (vracht)wagenontsluiting van bedrijventerrein Centrum-Zuid en het zuidelijke deel van de Grote Baan;

- Parallelle fietspaden langs de Grote Baan.

 

3. INSTRUMENTEN

Contouren A2, A3 en A4

De Werkvennootschap maakt(e) contouren op, die een eerste beeld geven over de ‘mogelijke’ innames die nodig zijn voor de uitvoering van een doortochtscenario op de Grote Baan (A2, A3), dan wel voor de realisatie van de oostelijke omleiding (A4). Het gaat hier om innames die nodig zijn voor de uitvoering van de werken.

Deze contouren zijn tijdelijk en kunnen bijgesteld worden op basis van verder onderzoek. Aangezien er ook een combinatie van de alternatieven mogelijk is, moeten deze worden beschouwd als een variabel gegeven dat aanpasbaar is op basis van nieuwe inzichten en verder onderzoek.

 

Bij een voorbespreking over een vergunningsaanvraag kan, zo nodig in overleg met de Werkvennootschap, op basis van het mogelijke trajecttracé concreet worden nagegaan of het voorgenomen project kan interfereren met de alternatieven van de NZL.

 

4. HOE OMGAAN MET VERGUNNINGEN IN DE PERIODE TUSSEN DE START VAN DE PUBLIEKE RAADPLEGING VAN DE TUSSENNOTA (9 NOVEMBER ’20) EN HET VOORKEURSBESLUIT (VOORZIEN IN HET VOORJAAR VAN 2022)

 

Ondanks het verzoek tot temporisering, wordt het College van burgemeester en schepenen geconfronteerd met tal van (vergunnings-)aanvragen op percelen die deels of volledig gelegen zijn binnen deze contouren.

 

Om elk van de alternatieven die nu voorliggen op een evenwaardige manier verder te kunnen onderzoeken, is het van belang dat er nu geen projecten worden gerealiseerd die de uitvoering van één van de alternatieven zouden kunnen bemoeilijken of verhinderen.

De gemeente wil dan ook een voorzorgsprincipe toepassen op de Grote Baan en binnen het oostelijk omleidingsscenario.

Daarom zal er voor de vergunningsaanvragen die gelegen zijn binnen de contouren en waarvoor het College de Vergunningverlenende overheid is, een strenge beoordeling gebeuren.

Vanuit het rechtszekerheidsbeginsel en het voorzorgsbeginsel zal zij onderzoeken of deze aanvraag niet conflicteert met de 3 mogelijke alternatieven.

Om deze beoordeling te onderbouwen zal er een advies worden ingewonnen bij AWV, voor wat betreft de doortochtscenario’s A2, A3, alsook de 2 combinatiealternatieven Ax en Ay.

Facultatief kan er bij de Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten (GOP) van het Departement Omgeving een advies worden gevraagd.

 

Indien uit het onderzoek en uit de adviezen blijkt dat de vergunningsaanvraag conflicteert met deze alternatieven zal de omgevingsvergunningsaanvraag geweigerd kunnen worden om de mogelijke voorkeursalternatieven voor het Complex Project Noord-Zuidverbinding zo min mogelijk te hypothekeren.

 

Voor vergunningsaanvragen waarvoor de hogere overheden (Deputatie Limburg of de Vlaamse regering) vergunningverlener zijn en het gemeentebestuur om advies wordt gevraagd, zal diezelfde voorzichtigheid / terughoudendheid in de adviezen worden geformuleerd.

 

Ook vergunningsaanvragen die interfereren met één van de uitvoeringswinsten zullen met dezelfde voorzichtigheid worden behandeld.

 

5.BESLUIT

De volgende afspraken worden gemaakt:

- Alle vergunningsaanvragen waarvan de uitvoering ervan, een dermate impact heeft op de scenario’s A2, A3 en A4, of de combinatiealternatieven Ax en Ay, dat ze de uitvoering ervan bemoeilijken of verhinderen, kunnen geweigerd of negatief geadviseerd worden met als motivering de overlapping met een potentieel alternatief van het Complex Project.

- Het College zal voor die vergunningsaanvragen waarvoor zij vergunningverlenende overheid is, een advies inwinnen bij AWV, voor wat betreft de doortochtscenario’s A2, A3, Ax en Ay en desgevallend bij de Afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en -projecten (AGOP) van het Departement Omgeving voor wat betreft alle dossiers die interfereren met het project NZL.

- Bij twijfel of de aanvraag een impact zal hebben op één van de alternatieven, zal het gemeentebestuur het dossier steeds voorleggen aan het Vergunningenplatform die – op basis van voortschrijdend inzicht / onderzoek – een risicoanalyse kan maken.

- Vergunningsaanvragen die mogelijk conflicteren met één van de uitvoeringswinsten worden steeds voorgelegd aan het Vergunningenplatform. Indien blijkt dat de aanvraag de realisatie van de winst hypothekeert, kan zij worden geweigerd. 

- Dit tijdelijk beleidskader wordt openbaar bekendgemaakt op de gemeentelijke website van de gemeente Houthalen-Helchteren. Om na te gaan of hun vergunningsaanvraag mogelijk interfereert met de alternatieven van de NZL of met de uitvoeringswinsten, kan de vergunningsaanvrager zijn aanvraag steeds voorafgaand bespreken met de bevoegde diensten.  Bij een voorbespreking over een vergunningsaanvraag kan, zo nodig in overleg met de Werkvennootschap, op basis van het mogelijke trajecttracé concreet worden nagegaan of het voorgenomen project kan interfereren met de alternatieven van de NZL.

- Niet-vergunningsplichtige werken, onderhoudswerken of (kleinschalige) werken van algemeen belang kunnen steeds worden uitgevoerd.

 

Adviezen

Het gunstig advies van Bertien Buntinx dd. 12 maart 2021.

 

Besluit:

Artikel 1

De nota ‘Tijdelijk beleidskader m.b.t. het afleveren van (Omgevings-) vergunningen die interfereren met de alternatieven van het Complex Project Noord-Zuidverbinding Limburg’ wordt goedgekeurd.

 

Artikel 2

Dit beleidskader, na goedkeuring door de Gemeenteraad, kenbaar te maken via de gebruikelijke gemeentelijke infokanalen.

 

Artikel 3

Een afschrift van het besluit van de Gemeenteraad over te maken aan de deputatie van de Provincie Limburg en aan de bevoegde minister van Omgeving.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Wijziging aanvullend reglement: snelheidsbeperking industriezones van 70 naar 50 km/u Centrum-Zuid en Europark - Goedkeuring.

Wetgeving

         Art. 285 t.e.m. 289 van het Decreet lokaal bestuur d.d. 22.12.2017

De reglementen en verordeningen worden door middel van een aanplakbrief bekendgemaakt.

         Artikel 130bis en 135, §2,1° van de nieuwe gemeentewet.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

De gemeente is bevoegd om op blijvende wijze het veilig en vlot verkeer op haar grondgebied te regelen en de veiligheid op de openbare wegen en plaatsen te verzekeren.

         Ministrieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

Dit besluit bepaalt welke verkeerstekens mogen gebruikt worden om een verkeerssituatie aan te duiden.

         Omzendbrief van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens

Deze omzendbrief bepaalt in welke gevallen de gemeenteraad bevoegd is om het verkeer op de openbare weg te reglementeren

         Overwegende dat de hierna voorziene maatregel gemeentewegen betreft.

         Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.

         Algemeen politiereglement van Houthalen-Helchteren

 

Feiten en context

Op de gemeentelijke industrieterreinen Europark en Centrum-Zuid wordt er een snelheidsbeperking van 50km/u ingevoerd waar voorheen 70km/u van toepassing was.

 

Deze snelheidsbeperking is aangewezen om de uniformiteit van snelheidsregimes rond woongebieden te bewaren binnen de gemeente Houthalen-Helchteren.

Verder dient deze snelheidsbeperking om duidelijkheid te scheppen: één snelheidsregime in onze industriezones.

 

Tenslotte dient deze snelheidsbeperking een duurzaam principe waardoor algemene verlaging van te hoge snelheden, ook een verlaging van geluidsoverlast en uitstoot met zich meebrengt. Handhaving kan op deze manier op een éénduidige manier gebeuren.

 

Adviezen

         Team Mobiliteit & Signalisatie: gunstig

 

Besluit:

Artikel 1:

 

H O O F D S T U K  I

 

V E R B O D E N   E N   B E P E R K T  V E R K E E R

 

ARTIKEL 8 Snelheidsbeperking

 

A.1.

 

Op navolgende wegen is het verboden te rijden met een grotere snelheid dan deze die is aangeduid door het verkeersbord C43 met vermelding van de maximum toegelaten snelheid:

 

     Europarklaan en Europark, 70 km/u

 

     Centrum-Zuid, 70 km/u

 

A.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C43 (50 km/u) en wanneer het einde van de beperking niet samenvalt met een kruispunt door het verkeersbord C45 of C43 (70 km/u).

 

 

F.1. ZONE 70

 

Binnen de gemeente worden de grenzen van een zone 70 als volgt vastgelegd:

 

- Industriepark Europark

- Industriepark Centrum-Zuid

 

F.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door het verkeersbord Z-C43 waaraan een zonale geldigheid toegekend wordt.

 

 

wordt:

 

A.1.

 

Op navolgende wegen is het verboden te rijden met een grotere snelheid dan deze die is aangeduid door het verkeersbord C43 met vermelding van de maximum toegelaten snelheid:

 

 Europarklaan en Europark, 50 km/u

 

 Centrum-Zuid, 50 km/u

 

A.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door het verkeersbord C43 (50 km/u) en wanneer het einde van de beperking niet samenvalt met een kruispunt door het verkeersbord C45 of C43 (70 km/u).

 

 

F.1. ZONE 70

 

Binnen de gemeente worden de grenzen van een zone 70 als volgt vastgelegd:

 

- Industriepark Europark

- Industriepark Centrum-Zuid

 

F.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door het verkeersbord Z-C43 waaraan een zonale geldigheid toegekend wordt.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Wijziging aanvullend reglement: Gewichtsbeperking +1,5 ton: Fazantenstraat - Goedkeuring.

Wetgeving

         Art. 285 t.e.m. 289 van het Decreet lokaal bestuur d.d. 22.12.2017

De reglementen en verordeningen worden door middel van een aanplakbrief bekendgemaakt.

         Artikel 130bis en 135, §2,1° van de nieuwe gemeentewet.

Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd voor de tijdelijke politieverordeningen op het wegverkeer.

De gemeente is bevoegd om op blijvende wijze het veilig en vlot verkeer op haar grondgebied te regelen en de veiligheid op de openbare wegen en plaatsen te verzekeren.

         Ministrieel besluit van 11 oktober 1976 houdende de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens

Dit besluit bepaalt welke verkeerstekens mogen gebruikt worden om een verkeerssituatie aan te duiden.

         Omzendbrief van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van de verkeerstekens

Deze omzendbrief bepaalt in welke gevallen de gemeenteraad bevoegd is om het verkeer op de openbare weg te reglementeren

         Overwegende dat de hierna voorziene maatregel gemeentewegen betreft.

         Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de Verkeersveiligheid.

         Algemeen politiereglement van Houthalen-Helchteren

 

Feiten en context

In de Spechtstraat begint na het kruispunt met de Fazantenstraat een verbodszone +1,5T. Dit vooral om bestel- en vrachtwagens uit het woongebied te weren.

 

De inwoners aan het begin van de Spechtstraat vragen nu om de zone ‘Verboden voor +1,5T’ te laten beginnen bij het inrijden van de Spechtstraat. Hierdoor wordt ook de Fazantenstraat gevrijwaard van zwaar vervoer en dient dit vervoer zich via de Lijsterstraat/Zwaluwstraat naar de Donderslagweg te begeven.

 

Adviezen

         Mobiliteit & signalisatie: gunstig

 

Besluit:

Artikel 1:

 

H O O F D S T U K  I

V E R B O D E N   E N   B E P E R K T  V E R K E E R

 

ARTIKEL 4 Wegen met gewichtsbeperking

 

B.1.

Gebruikt voor het vervoer van zaken, en waarvan het gewicht in beladen toestand hoger is dan het aangeduide:

 

A. Zone met gewichtsbeperking.

 

Binnen de gemeente worden de grenzen van een zone met gewichtsbeperking als volgt vastgelegd:

 

c. Zone Houthalen-Oost

 

Volgende wegen maken deel uit van de zone:

 

         Spechtstraat, gedeelte tussen de Fazantenstraat en de Tulpenstraat

 

Gewichtsbeperking + 1,5 ton uitgezonderd plaatselijke bediening.

 

B.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C23.  Binnen de zone wordt aan de verkeersborden C23 een zonale geldigheid toegekend, aangevuld met een onderbord waarop de tonnenmaat vermeld is.

In geval van uitzondering voor het plaatselijk verkeer of bediening zal het onderbord met vermelding van de tonnenmaat aangevuld worden met de passende vermelding.

 

Zonebord C23+ +3.5 ton + onderbord uitzondering bediening

 

 

H O O F D S T U K  I

V E R B O D E N   E N   B E P E R K T  V E R K E E R

 

ARTIKEL 4 Wegen met gewichtsbeperking

 

B.1.

Gebruikt voor het vervoer van zaken, en waarvan het gewicht in beladen toestand hoger is dan het aangeduide:

 

A. Zone met gewichtsbeperking.

 

Binnen de gemeente worden de grenzen van een zone met gewichtsbeperking als volgt vastgelegd:

 

c. Zone Houthalen-Oost

 

Volgende wegen maken deel uit van de zone:

 

         Spechtstraat

         Fazantenstraat

 

Gewichtsbeperking + 1,5 ton uitgezonderd plaatselijke bediening.

 

B.2.

 

De maatregel zal ter kennis gebracht worden door de verkeersborden C23.  Binnen de zone wordt aan de verkeersborden C23 een zonale geldigheid toegekend, aangevuld met een onderbord waarop de tonnenmaat vermeld is.

In geval van uitzondering voor het plaatselijk verkeer of bediening zal het onderbord met vermelding van de tonnenmaat aangevuld worden met de passende vermelding.

 

Zonebord C23+ +3.5 ton + onderbord uitzondering bediening

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021
Overzicht punten

 

Zitting van 25 mrt 2021

Openbare zitting

Vragen door de raadsleden.

 

Besluit:

Er zijn vragen van:

 

1)      Raadslid Luciana Costa in verband met de verdeling van Vlaamse coronasteun aan jeugdverenigingen.

2)      Raadslid Stijn Van Dingenen in verband met de aanwezigheid van een wolf in Wild- en Wandelpark Molenheide.

3)      Raadslid Maarten Houben in verband met het Internationaal Lachfestival 2021.

 

 

Publicatiedatum: 02/06/2021